2022-08-30 249 浏览
今天去了竹青亭,再吃tasting menu。已經不是第1次。去上次去看的非常好吃,所以今次叫了另一位朋友再去。我們2個女生叫了一個tasting menu,老實說,份量有點多。超級好吃是真的,中西日fusion 玩得出神入化。食物味道好是固然,賣相也精緻。(其實這餐是用來謝謝朋友邀請我去超難買門票的演唱會,所以非常慶幸食物有水準。)首先是飲品。Tasting menu 其實沒有附飲品,不過有每人30元的消費額去自選飲品。我選了這個人生總會遇上幾粒山楂,原價$54,補價就只是$24。甜甜酸酸,超好飲。之後就是tasting menu 的餐湯。今天的是黑松露雜菌湯。黑松露味道很香,湯的質感也剛剛好,不會太稀或太濃。之後是前菜,我們選了白酒泡泡赤貝帶子青芒果他他。附上乾冰,店員送餐來的時候喜劇效果己經一流。加上帶子鮮甜,白酒泡泡味道清新,作為頭盤是一絕。麵食我們選了港產海苔忌廉蝦汁蜆肉稻庭烏冬。西日Fusion 剛剛好,海鮮的甜美和日式醬汁十分夾。蜆肉也鮮甜。烏冬咬口彈牙。最喜歡是這道麵食!主菜是蜜糖烤法國豬腩肉。燒汁燉腩肉絲青蘋果塔。蜜糖烤法國豬腩肉那部份有點像叉燒,但脆口,而且肥瘦均衝
今天去了竹青亭,再吃tasting menu。
已經不是第1次。
去上次去看的非常好吃,所以今次叫了另一位朋友再去。

超級好吃是真的,中西日fusion 玩得出神入化。
食物味道好是固然,賣相也精緻。

人生總會遇上幾粒山楂

首先是飲品。
甜甜酸酸,超好飲。

黑松露雜菌湯

之後就是tasting menu 的餐湯。
今天的是黑松露雜菌湯。
黑松露味道很香,湯的質感也剛剛好,不會太稀或太濃。

白酒泡泡赤貝帶子青芒果他他

之後是前菜,我們選了白酒泡泡赤貝帶子青芒果他他。

港產海苔忌廉蝦汁蜆肉稻庭烏冬

麵食我們選了港產海苔忌廉蝦汁蜆肉稻庭烏冬。

蜜糖烤法國豬腩肉。燒汁燉腩肉絲青蘋果塔

主菜是蜜糖烤法國豬腩肉。燒汁燉腩肉絲青蘋果塔。

蜜糖烤法國豬腩肉那部份有點像叉燒,但脆口,而且肥瘦均衝,超好吃。
燒汁燉腩肉絲青蘋果塔那部份就差少少,肉絲太乾,味道差點。
配菜也不求其,有酸酸甜甜醬汁,十分好吃。

Princess Jasmine

Princess Jasmine (+$25)
苿莉花茶味果凍那部分超級好吃,清新得來,茶的味道很出。楊枝甘露部份也配撘得很好。值得推薦。就算要補錢,我也推薦大家點這個。

整個tasting menu $638 2個人,不過因為某些飲品,甜品或主菜要額外加錢,所以一個人預大約$400左右。
另外,上菜速度很快,90分鐘通常也吃完。
店員的服務也很好,會留意進食進度,自動上一道菜,而且會簡單介紹菜式。

整體來說,這間餐廳坐得舒服,食物有水準,服務也很好,推薦呀。

人生總會遇上幾粒山楂
黑松露雜菌湯
蜜糖烤法國豬腩肉。燒汁燉腩肉絲青蘋果塔
Princess Jasmine
  • 港產海苔忌廉蝦汁蜆肉稻庭烏冬
  • 白酒泡泡赤貝帶子青芒果他他
2022-08-28 1377 浏览
上次去呢到已經係年初食佢個Tea Set,今次食夜晚再嚟咁啱最近仲出咗全新菜單餐廳環境好舒適,燈光柔和好有情調,氣氛感覺我好鍾意呢到嘅cocktail都幾特別,好鍾意呢杯威威煲冬瓜coffee,酒底係威士忌酒,充滿冬瓜香甜味,仲有espresso嘅咖啡香,估唔到加入埋普洱喺裡面,面頭仲有分子波波前菜沙律推介有用八珍甜醋去醃原隻蕃茄,食落酸甜醒胃,入面釀咗蝦肉蟹肉又多份鮮味,仲有蝦籽、黑松露汁及三文魚籽提升味道另一款赤貝帶子配上白酒泡泡,加入青芒果他他同BB菠菜,仲有荷蘭汁,上檯時仲大熱乾冰噴煙視覺效果,兩款前菜真係好開胃清新,啱晒呢啲悶熱天氣炭燒慢煮牛小排入口軟中帶一點嚼勁,經慢煮後中間色澤粉嫩,再炭燒兩邊有陣陣焦香,肉質濃郁再略帶出香氣,配埋焗到腍哂蒜頭或意茜牛油各有層次味道,旁邊仲伴上邪惡芝士格丹薯塔😋呢個好味另一款主菜龍蝦墨汁意大利飯,龍蝦已預先拆肉用蜂蜜去煮到焦香,意大利飯軟硬適中沾滿香濃墨汁,夾埋蟹籽同個龍蝦汁泡真係鮮上加鮮
餐廳環境好舒適,燈光柔和好有情調,氣氛感覺我好鍾意
  • 炭燒慢煮牛小排
  • 八珍甜醋去醃原隻蕃茄
  • 龍蝦墨汁意大利飯
  • 威威煲冬瓜coffee
2022-08-01 280 浏览
5月Restaurant Week嗰陣黎食lunch, 3-course 有appetizer, main同甜品, 野食啲presentation幾靚但味道就一般Appetizer係tuna tartare 味道正常Main course叫左個比目魚配薯蓉, 魚唔算嫩滑, 味道正常但個醬偏酸朋友叫左個hanger steak(要加錢), 調味幾好但係超多筋, 咬唔到, 切左一大堆出黎🥲甜品最出色,蕃薯糖水tiramisu(好似係signature), 味道有驚喜👍🏻提外話當日book左12:30pm, 準時上到去, 餐廳同我地講1:15pm要交檯因為有人book左全場搞event😅 其實可以係book檯/confirm booking果陣同我地講聲, 我地可以改早啲黎, 唔洗得9個字食咁趕😅😅😅😅
Appetizer係tuna tartare 味道正常

2022-07-20 324 浏览
呢間餐廳佈置主題都係圍繞住竹阿熊貓等等~餐牌上既名亦都係比較特別 🐼餐牌大約得2頁紙~ 正確啲黎講得一個晚餐Set 又或者小量既散叫主食/小食再加啲飲品等等~ 選擇並唔算好多而我同朋友就嗌左個「竹青安好」既 2人Set $638🎋 餐飲花花世界工藝茶 +$18菊花花茶 🌼 老實講真係似酒樓沖左十次之後仲沖緊既戈壺茶 係勁淡勁淡 淡到冇味咁養生茶 +$16水果茶 🍊 水果清清甜甜 飲多幾啖開始有啲甜🎋 前菜柚子炙牛舌側邊既蔬菜配上黑醋好清新~ 仲有個黑松露蒸蛋都幾滑幾好味,至於牛舌個質地同平時食開有小小不一樣🤔 個口感有小小似香腸 🤔🎋 餐湯廚師精選濃湯個湯其實真係幾好飲 不過咸左小小 😅🎋 主食海苔忌廉蝦汁墨魚仔滔庭烏冬呢個又係咸左啲 烏冬過淋 紫菜混合左入烏冬到令到味道有啲奇怪 墨魚有大約4粒大大粒咁 至於新唔新鮮就…🎋 主菜炭燒牛肩肉西蘭度豆 +$48目測3~5成熟?餐廳職員冇問要幾成熟 可能冇得揀?燒得係幾靚,但係食落去唔夠軟熟,有啲難咬開 😅🎋 甜品香橙茉莉橙凍, 楊枝甘露配雲呢拿雪糕 +$25呢個配合係幾得意既雪呢拿雪糕好味 是日精選甜點如無意外應該係開心果凍餅上面有層cre

呢間餐廳佈置主題都係圍繞住竹阿熊貓等等~
餐牌上既名亦都係比較特別 🐼

是日精選甜點
如無意外應該係開心果凍餅
上面有層cream好好食
其餘不過不失

🎋 小食 (另外散叫)
黑松露蟹子墨魚滑炸雲吞 $98
好啦 都有野一讚既 個雲吞係新鮮即炸 熱騰騰~ 入面個魚滑好有彈性 好好食,再配埋個黑松露醬勁濃郁 好好味❗
可能係我地成晚食過最好味既野食

📋 Menu 選擇唔多
貴精不貴多又何妨 可惜哪~
  • 黑松露蟹子墨魚滑炸雲吞
📍 竹青亭 @ 尖沙咀港西fusion🤓食材配搭特別~心機之作ღ 惹味腐乳卡邦尼意粉 $168ღ 炭燒加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥焦糖醬 $298ღ 焗藍芝士薯角配特調香辣番茄莎莎 $78ღ 沙薑雞 (Gin) $92係走熱帶雨林風嘅樓上西餐廳 裝修青bb的~佢嘅食物味道算係令我喜出望外/有記憶點^^意粉卡邦尼蛋汁嘅香加埋腐乳嘅鹹 係出奇地夾!就好似食藍芝士/臭豆腐嗰啲感覺 臭得嚟又幾正但呢碟嘢真係好重口味🤣🤣豬鞍就偏向大眾口味~肉質嫩滑好juicy配埋焦糖蘋果醬一鹹一甜 更帶出豬嘅鮮味伴碟嘅紫薯蓉好少見 而且食落好滑好濃忌廉味🥳飲品叫咗杯沙薑雞cocktail 好特別!可能因為面頭塊薑 所以飲嗰陣真係沙薑雞味haha回頭指數😼3/5(味道特別但偏貴(*´ω`*)
📍 竹青亭 @ 尖沙咀
港西fusion🤓食材配搭特別~心機之作

ღ 惹味腐乳卡邦尼意粉 $168
ღ 炭燒加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥焦糖醬 $298
ღ 焗藍芝士薯角配特調香辣番茄莎莎 $78
ღ 沙薑雞 (Gin) $92

係走熱帶雨林風嘅樓上西餐廳 裝修青bb的~
佢嘅食物味道算係令我喜出望外/有記憶點^^
意粉卡邦尼蛋汁嘅香加埋腐乳嘅鹹 係出奇地夾!
就好似食藍芝士/臭豆腐嗰啲感覺 臭得嚟又幾正
但呢碟嘢真係好重口味🤣🤣
豬鞍就偏向大眾口味~肉質嫩滑好juicy
配埋焦糖蘋果醬一鹹一甜 更帶出豬嘅鮮味
伴碟嘅紫薯蓉好少見 而且食落好滑好濃忌廉味🥳
飲品叫咗杯沙薑雞cocktail 好特別!
可能因為面頭塊薑 所以飲嗰陣真係沙薑雞味haha

回頭指數😼3/5(味道特別但偏貴(*´ω`*)
惹味腐乳卡邦尼意粉
焗藍芝士薯角配特調香辣番茄莎莎
沙薑雞
惹味腐乳卡邦尼意粉
2022-07-11 171 浏览
價錢貴冇咩特別,成千幾蚊一餐飯食唔飽仲要係每人得一啖。感覺唔到每道菜有咩特別,唔建議黎麻麻。服務員態度都幾好會介紹,但黎到試過落口感覺唔到有咩值得去試。一間好普通餐廳
2022-07-11 136 浏览
好似食緊法國菜,晚市單點份量都偏少,唔會食得飽。 飲品款式有好多選擇,名勁長好funny。最好食就係加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥醬!不過侍應有主動推介餐點,服務都幾好,提出轉大枱俾我同朋友慶祝生日。
好似食緊法國菜,晚市單點份量都偏少,唔會食得飽。
飲品款式有好多選擇,名勁長好funny。
最好食就係加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥醬!
  • 炭燒加拿大豬鞍
2022-06-30 223 浏览
爸爸節嚟咗呢間bookmark 咗好耐嘅小店,食物份量都幾大,食到好飽飽是日前菜有:柚子蜜火灼牛舌,羅文芯配自家製香草黑醋👅火灼牛舌配上微微酸甜既調味,香口嫩滑又唔會滯。提子唔係淨係裝飾,個味道係夾既~唔錯每日濃湯係番茄湯🥣呢個我鍾意。裝喺有耳杯度飲得好方便 而且夠晒creamypasta 叫咗陀地海苔忌廉蝦汁墨魚仔稻庭烏冬🦐🦑蝦汁幾鮮美,墨魚仔爽口彈牙配埋都幾濃郁。不過略嫌個烏冬太淋啦,加埋個汁有啲一pad野咁,而且越食越淋,食淨左既有諗過打包,不過諗真啲隔多一日個質地應該再癲啲,唯有做一次大嘥鬼主菜就要左兩生花。鴛鴦生就欲雙飛(係咪睇咗都唔知係乜呢?lol...呢個都算容易明,仲一人留兩人就東瀛遊,對唔住!公主病發作呢啲更加玩味既名😂睇到1999,要睇埋啲細字先知係乜)我哋點嗰個其實係慢煮法國珍珠雞胸配臘腸意大利米型粉,雙色紫白椰菜花,芥末籽忌廉汁呢個好食不過連埋翼切到勁捩棄(le hea) ,雞肉鮮美加埋啲米型粉口感滑嘟嘟得嚟又有咬口好得意~特別要讚係靚女staff 勁nice ,細心解說每一道餸菜仲好貼心咁主動話要幫我哋影相,仲影咗好多靚靚合照👍🏻👍🏻👍🏻大大加分

是日前菜有:柚子蜜火灼牛舌,羅文芯配自家製香草黑醋
pasta 叫咗陀地海苔忌廉蝦汁墨魚仔稻庭烏冬🦐🦑

2022-06-19
庆祝纪念
父亲节
唔係難食但唔飽性價比低係創新既友人同我都唔會再去食Broccoli soup 應該係加左好多薯茸成個色啡啡地好淡既西蘭花味Japanese Snow Crab Tower with Tomatoes Salsa,Perilla Leaf Fennel Purée,Ribena Red Wine Jam- Appetiser 係ok要加38蚊既Char-grilled Australia hanger with Mixed Grilled Veggies, Pickled Enoki mushroom. 尼個appetiser 都唔錯Pan-fried Scallops, Pesto Risotto, Shrimp, Pine Nuts, Chinese Scallop Broth好細碟既risotto, 5-6啖食晒Saikyo Miso Yaki Halibut with Oden Daikon,Pattypan Squash,Pickled Okra,Kale冇魚皮既魚,有啲失望 ,個薯蓉亦唔係好綿滑嗰種,魚又唔係流汁岀黎Sweet potato, tiramisu, red su
唔係難食但唔飽

- Appetiser 係ok

要加38蚊既
尼個appetiser 都唔錯

好細碟既risotto, 5-6啖食晒

Sweet potato, tiramisu, red sugar, ginger sugar
個cake邊切到一忽忽。。。唉

2022-06-27 167 浏览
一入到餐廳感覺好relax, 好多綠色植物裝飾,冷氣非常充足,午餐價錢set 大約$88-$168左右,包餐湯、主菜、甜品,一杯特飲。餐湯忌廉南瓜湯,好creamy, 主菜香煎鱸魚黑松露意大利飯、飯質地不會好硬又不會太淋,蘆筍蜆肉意粉,少少辣,幾惹味,兩個主菜都同樣出色👍🏻魚煎到皮脆,唔會好油膩,讚!而甜品正常味道,奶凍配上黑芝麻醬;特飲係蕃茄香橙梳打,聽落怪怪的,但飲落去好fresh號香橙味👍🏻
2022-06-04 1182 浏览
朋友話想食呢間Tea~我上次食係一年半前,上次食完印象好好😋今次食完覺得仍然係咁出色👍🏻鹹點:💛巴馬火腿帶子露荀卷配多士火腿嘅鹹香配帶子嘅鮮甜仲有好清新嘅露荀同埋香脆多士呢個鹹點出色👍🏻💛叻沙蝦蝦粑粑雖然唔係我哋普通食開嘅喇沙味米通點香香辣辣嘅汁真係好惹味仲有好彈牙爽口嘅蝦粒 真係好味😋💛蟹肉芒果莎莎釀日式油揚福袋蟹肉芒果好夾好好食 但可惜好多洋蔥🥺如果無洋蔥會更完美 係無飯嘅腐皮壽司💛香蒜芝士瑪德蓮蛋糕第一次食鹹嘅瑪德蓮蛋糕 蒜蓉味好香濃甜點:💛朱古力果仁布朗朗尼睇落去好甜 但其實唔係好甜 50%甜度咁啦好濃嘅朱古力味 呢間鹹點甜點都一樣咁出色💛迷你菠蘿包食咗個檸檬味嘅 不過不失 唔係特別愛泡芙💛伯爵阿華田奶凍撻伯爵茶cream好香濃,奶凍食唔出有阿華田味但都好好食,朋友話呢個甜品最甜🫣💛香甜芋頭蓉配西米脆片食完以為係紫薯,而家打食評先知,呀原來係芋頭奶味好濃嘅芋頭蓉,所以好香滑,配上西米脆餅又幾出色喎~ 但記得要快啲食,好快唔脆💛小山園抹茶巴斯克芝士餅我認為最甜嘅甜點,香濃嘅抹茶同時芝士味都好出整得幾好,但上面嘅紅豆先係最甜嘅🤣💛熱宇治抹茶(無奶)呢杯野飲落口成口抹茶粉,對我嚟講太
朋友話想食呢間Tea~
我上次食係一年半前,上次食完印象好好😋
今次食完覺得仍然係咁出色👍🏻

好濃嘅朱古力味 呢間鹹點甜點都一樣咁出色

💛迷你菠蘿包
食咗個檸檬味嘅 不過不失 唔係特別愛泡芙

💛伯爵阿華田奶凍撻
伯爵茶cream好香濃,奶凍食唔出有阿華田味
但都好好食,朋友話呢個甜品最甜🫣

💛香甜芋頭蓉配西米脆片
食完以為係紫薯,而家打食評先知,呀原來係芋頭
奶味好濃嘅芋頭蓉,所以好香滑,配上西米脆餅
又幾出色喎~ 但記得要快啲食,好快唔脆

💛小山園抹茶巴斯克芝士餅
我認為最甜嘅甜點,香濃嘅抹茶同時芝士味都好出
整得幾好,但上面嘅紅豆先係最甜嘅🤣

💛熱宇治抹茶(無奶)
呢杯野飲落口成口抹茶粉,對我嚟講太甜,
要咗啲熱水加落去,下次真係加錢要其他好啲🫣

餐牌:

2022-06-04
Tea  Set  for  2
  • Tea  Set
2022-06-03 1605 浏览
.繼續食生日飯🥳今次同朋友黎到尖沙咀呢間餐廳食fusion菜~環境都幾chill,可以靜靜地同朋友傾計✌🏼-前菜-炭灸八爪魚薄片配南北杏奶慕絲、蠶豆蓉、西班牙腸藜麥沙律 ($158)個名真係好長😆首先講講八爪魚片,其實都幾新鮮彈牙,食落起碼唔韌,就算冇點南北杏奶慕絲同蠶豆蓉,單食都好鮮甜了。藜麥沙律份量都好多,成個配搭好fresh,我地都好鐘意呢道前菜,食完都飽飽地了🥰-主菜-炭燒加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥焦糖醬 ($298)呢個真係十粒星好食!首先豬鞍好大塊,好厚身,燒得好到位,肉質好soft,食落口係feel到好軟熟,有肉汁滲出黎,慢煮既效過咁,好正😍加上佢托底既紫薯蓉、青蘋果洋蔥焦糖醬真係絕配,甜甜地會食上癮🤤-小食-香草酥炸法國鵪鶉胸 ($138)見到個名好特別就叫黎試下,我地覺得不過不失,但炸得都ok既,食落有少少似乳鴿既味道。蝦蝦粑粑、惹味冬陰功 ($88)呢個比較遜色,不似如期,不過我地知道fusion菜一定會有啲同原有味道唔同,因為冬陰公味並唔出,碗湯有幾隻細蝦,米通點上冬陰公湯食,米通味仲重過湯味呢。-甜品-蕃薯糖水遇上Tiramisu ($78)見呢個甜品係signat

-前菜-

-主菜-
炭燒加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥焦糖醬 ($298)

-小食-
香草酥炸法國鵪鶉胸 ($138)
香草酥炸法國鵪鶉胸

香草酥炸法國鵪鶉胸

蝦蝦粑粑、惹味冬陰功 ($88)
蝦蝦粑粑、惹味冬陰功

蝦蝦粑粑、惹味冬陰功

-甜品-
蕃薯糖水遇上Tiramisu ($78)
蕃薯糖水遇上Tiramisu

見呢個甜品係signature 梗係要叫啦!食落都真係幾特別既,佢係將蕃薯糖水整成tiramisu既texture,又好搭喎,上面有焦糖碎碎,有嚼口,卜卜脆,同軟綿綿既tiramisu一齊食層次好豐富。

-飲品-
普通平凡的茶 ($32)
呢杯係玄米茶,但帶點甜,都幾好飲。店員仲幫我地refill熱水,好細心👍🏼

整體黎講呢餐生日飯都食得好開心好滿足,首推豬鞍,真係好好食🥰

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
環境 ★ ★ ★ ★ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ★ ☆

2022-06-02 163 浏览
服務員對Menu餐點食物不了解,食材及地方環境光線是暗沒有質量可言! 兩個Main course 都是店上主打,但味道沒有令人感到喜出望外,飲品Cootail冇味道,不會再到,準備光榮結業!
2022-06-01
2022-05-26 198 浏览
✧.* 𝗧𝗦𝗧, 竹青亭 @wishao.hk .ೃ࿐成日經過金馬倫道一抬高頭都見到 竹青亭 @wishao.hk ,今次終於試到🥰一直都以為係食cafe野,望下餐牌先發現原來係fusion菜,無論係飲品定主菜都好有特式⋯有腐乳carbonara、就連cocktails都有混入中式涼茶元素,好得意(´∀`)♔ 𝐖𝐢𝐬𝐡𝐚𝐨 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 - 𝟔 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 $638 for 2兩個人share呢個tasting menu剛好,前菜、湯、意粉、主菜、甜品有齊晒!ღ 柚子蜜火炙牛舌 • 蘿文芯配自家製香草黑醋牛舌帶有淡淡柚子香,配上自家製香草黑醋,旁邊仲有黑松露蛋布丁,整體味道多元化。略嫌牛舌唔夠腍😿╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 6.5/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 6.2/𝟭𝟬ღ 每日廚師精選靚湯 - 蕃茄湯想像到嘅味道~欣賞有粒粒蕃茄,幾好飲!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 7/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 7/𝟭𝟬ღ 陀地海苔忌廉蝦汁墨魚仔稻庭烏冬同朋友們都秒清呢個烏冬!!墨魚仔爽口彈牙👍🏻 醬汁同埋黑白芝麻好夾,好香好惹味😋╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 7.8/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 8/𝟭𝟬
✧.* 𝗧𝗦𝗧, 竹青亭 @wishao.hk .ೃ࿐

ღ 柚子蜜火炙牛舌 • 蘿文芯配自家製香草黑醋

ღ 每日廚師精選靚湯 - 蕃茄湯
想像到嘅味道~欣賞有粒粒蕃茄,幾好飲!

ღ 陀地海苔忌廉蝦汁墨魚仔稻庭烏冬

ღ 一人留 二人就 東瀛遊 • 慢慢的 品嘗著 美味捨不得
就咁睇個dish title完全估佢唔到🤣
其實呢個係西京燒比目魚配魚蓉薯蓉再配上關東煮蘿蔔、飛碟瓜、醃秋葵同炸羽衣甘藍~聽落都好豐富呢😎店員建議將比目魚同薯蓉撈埋一齊食,口感幾得意,又或者就咁食比目魚,魚質都嫩滑~
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 7.8/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 7.6/𝟭𝟬

ღ 焗藍芝士薯角配特調香辣蕃茄莎莎 $78
唔太似平時食嘅salsa,感覺係香脆嘅薯角加少少蕃茄粒,食到底先有藍芝士味,建議可以再加多啲芝士😜
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 6.8/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 6.5/𝟭𝟬

ღ 黑松露蟹子手打鮮墨魚滑炸雲吞 $98
好喜歡呢個墨魚滑炸雲吞🤪雲吞外香脆內爽滑,帶有淡淡黑松露香,最有驚喜嘅小食!!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 8/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 8/𝟭𝟬

ღ 大閘蟹蟹粉意大利飯 $198
蟹粉蟹肉份量適中,撈勻之後每一啖都會食到!意大利粉濕潤度同軟硬度都剛好,整體鮮甜惹味!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 7.6/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 7.6/𝟭𝟬

ღ 沙薑雞 $92
朋友大讚呢杯cocktail,一打開就聞到淡淡嘅沙薑汁香,再加埋柚子蜜同埋Gin,整體配搭好得意!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 7.6/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 7.8/𝟭𝟬

竹青亭 @wishao.hk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 7.8/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 7.6/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟰𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ 🙃
2022-05-23 105 浏览
之前都嚟過竹青亭食野 最近見到佢哋出左個特色甜品🍮超高人氣就嚟咗試下皇牌番薯糖水遇上tiramisu真係好特別😍係港式嘅番薯糖水 再加入tiramisu嘅主題🍠番薯慕絲軟滑清甜 面頭嘅焦糖脆脆都好食😋