2019-03-08 294 浏览
牛油果沙冰 🥑 Avocado Smoothie ($30).係天后食完野覺得口渴想買嘢飲,但係又唔想飲珍珠奶茶咁肥,然後見到呢間越南餐廳,見到佢哋嘅牛油果沙冰係網上都幾高評價,所以就買咗杯試吓.飲落同想像中真係幾大分別。本身以為會係冰感好重嗰種沙冰,即係類似思樂冰咁😂點知飲落口感更加似奶昔/smoothie😍 好驚喜❤️熟成嘅牛油果打得好順滑,而且牛油果味非常重,絕對係真材實料,飲完好似吞左2大個牛油果落肚🥑,所以係超級飽肚👀總括而言真係幾好飲,一定會encore,不過下次唔會食到好飽先飲😂.🔎ig: @mkbowfoodies

🔎ig: @mkbowfoodies
外卖自取
2019-02-25 249 浏览
今日夾埋FD 過黎整野, 順手試下呢間野.悶悶地時最想食檬粉, 貪佢夠惹味~呢度冇SET 既, 全部都係散叫., 不過都OK, 因為唔貴先黎個小食, 米紙蝦卷. $35 有蝦, 豬肉, 檬粉咁,因為本身米紙係冇味既, 所以個汁就好重要, 好在冇失望, 好惹味, 完全係開胃菜!烤豬肉湯檬 $55 我既, 呢個又幾有驚喜~同埋我欣賞佢有將肉同粉分開~因為始終都係烤既, 放上面會整淋哂~配料同湯頭都真係唔錯, 可以再ENCORE~朋友叫既, 蟹肉蕃茄湯檬. $50 勁多野, 好大件咁...佢好似話好好味,我冇試呀~滴滴咖啡~ $25, 平時我係唔飲咖啡既, 但我見到突然又好想試下.係正既, 因為夠甜WKAKAKAKKAK整體黎講, 黎食晚餐真心抵食既~食厭左連鎖店, 咪黎試下小店, 支持下!!

先黎個小食,
米紙蝦卷. $35

好在冇失望, 好惹味, 完全係開胃菜!
烤豬肉湯檬 $55 我既, 呢個又幾有驚喜~
同埋我欣賞佢有將肉同粉分開~
因為始終都係烤既, 放上面會整淋哂~
配料同湯頭都真係唔錯, 可以再ENCORE~

係正既, 因為夠甜WKAKAKAKKAK

整體黎講, 黎食晚餐真心抵食既~
食厭左連鎖店, 咪黎試下小店, 支持下!!
2019-02-25 140 浏览
Q1 had a focused menu with a few options for rice vermicelli, pho, rice and Banh mi (Vietnamese baguettes). We ordered the signature dish- Rice vermicelli in crab and tomato soup, baguette with special house mix, Vietnamese rice rolls with special homemade sauce.Rice vermicelli in crab and tomato soup ($50)Portion was huge with plenty of crab patties, tomato, Vietnamese sausage, pork blood, herbs, sprouts etc. It was a simple but hearty meal. We went on a chilly day so it was great to warm our t

Portion was huge with plenty of crab patties, tomato, Vietnamese sausage, pork blood, herbs, sprouts etc. It was a simple but hearty meal. We went on a chilly day so it was great to warm our tummies up!

Baguette with special house mix ($40)

The slightly toasted baguette was filled with pork, Vietnamese sausage, pork floss, pickles, cucumber, coriander, scallion and pâté. It’s flavourful and well-balanced but could use a bit of wet sauce or paste so it’s less dry. Also wish the bread to fillings ratio was smaller.

Vietnamese rice rolls with special homemade sauce ($35 for two)

The rice rolls were made of mainly rice noodles and were a tad hard and bland for my liking. Portion was huge again but the two half-shrimps were more of a decoration.

Vietnamese drip coffee ($25)

I normally don’t drink coffee after six but couldn’t resist a good pot of Vietnamese drip coffee. I’m glad I ordered! The coffee was a pleasant surprise- rich, aromatic and thick. It got a bit too sweet at the end though due to the condensed milk at the bottom.

2019-02-18 379 浏览
第一次在香港吃到正宗越南菜,而且分量十足及真材實料。店鋪位置近地鐵站,十分方便。店舖裝修雅致,隱若帶有越南風味,且設有四人卡位,非常舒適。食物價錢十分實惠,質素高,是越南菜店鋪首選!最難忘的是這店舖內的牛油果沙冰及他們自家秘製甜醬。身為牛油果控的我第一次飲到非常濃郁的牛油果沙冰,而且質感幼滑如同奶昔般,另人難以抗拒。在詢問下發現,店舖的甜醬原來是自家製作,每天新鮮製造,在其他越南店鋪吃不到的。自家秘製甜醬撘配米紙蝦卷,簡直是天衣無縫。
蟹膏番茄湯檬
  • 牛油果沙冰
  • 蟹膏蕃茄湯檬
  • 班蘭綠豆糕
2019-02-18 146 浏览
烤豬肉軟包一入口就食到好香既芫荽蔥味🌿 咬多啖就會食到烤豬肉條🐷 夾雜住酸紅白蘿蔔🥕 令香烤豬肉更美味 而且餡料十足 多到為食妹邊食邊跌🤣作為一間越南菜既小店 雖然野食選擇不多 裝修又無乜特別 但感覺上較地道夠清靜 都幾好坐 lunch dinner都適合👍🏻

2019-02-15 151 浏览
好耐無食越南野,所以同朋友搵咗呢間小店試一試。.《蟹膏蕃茄湯檬》($45)九成都會叫呢個招牌菜,份量唔少有蕃茄豬紅札肉等,最吸引緊係果一大塊蟹膏,湯底個蟹味好濃,檬粉都已經好入味.《斑蘭綠豆糕》($13)用上斑蘭葉鮮製,仲要分三次蒸,功序繁復數量有限,上下的班蘭糕淡淡香味有咬口中間就係少少甜既綠豆蓉,非常清新的越南糕點甜品!.《牛油果沙冰》($28)一黎到真係青BB好足料,真係成杯都係沙冰,連攪到攪唔郁,飲落真係落足牛油果.《越式法包》($40)有腩肉、扎肉、肝醬、青瓜等等,法包烤得外脆內軟不論法包還是材料,都配合得很好.《三色蛋豬扒飯 》($50)三色蛋味香好有層次感,估唔到咁有驚喜!金香豬扒十分香口惹味,記得將飯同香蔥拌勻後一起食,真係超正。
好耐無食越南野,所以同朋友搵咗呢間小店試一試。

《蟹膏蕃茄湯檬》($45)

《斑蘭綠豆糕》($13)

《牛油果沙冰》($28)

《越式法包》($40)

《三色蛋豬扒飯 》($50)
2019-02-09 109 浏览
收工過黎行維園花市,梗係去醫肚先。烤豬肉法包值得推介,個包烤得香脆入味。越南粉卷蘸個類似花生醬都好好味。扎肉撈檬值得推介,個扎肉唔係平時食開淋pat pat果種,係爽口彈牙嘅扎肉,撈檬微酸好開胃🥰🥰🥰🥰叫左兩杯凍檸茶,都係total $170左右,性價比高!下次經過維園會再幫襯😆😆😆侍應都幾好人,座位闊落舒適兩人都可坐卡位,隔離位仲有個好得意嘅小妹妹,如果間店更近維園就好喇☺️☺️🥳🥳
烤豬肉法包
扎肉撈檬
米紙粉卷
2019-01-30
烤豬肉法包
扎肉撈檬
2019-02-03 136 浏览
第一郡價錢相宜,黎開呢頭又想黎食下😂😎先點一客清新的鮮蝦米紙卷開開胃 ,從中間撕開葉子一半,沾上花生醬汁,加上酸蘿蔔,口感同味道都唔錯👍最重要是吃 店内的招牌 -蟹膏蕃茄湯檬 材料豐富鋪滿整碗撈檬 醬汁酸酸甜甜的味道很清新好開胃而且花生碎和蘿蔔絲 配料味道很配合 最後當然要食甜品-斑蘭綠豆糕之前黎過賣曬,口感煙韌清香,綠豆蓉細滑,我既最愛😍😍飲品點了牛油果沙冰🥑牛油果打得好軟滑,可惜唔係太凍。記得唔好飲太多牛油果沙冰,唔係好易飽肚架
第一郡價錢相宜,黎開呢頭又想黎食下😂😎
先點一客清新的鮮蝦米紙卷開開胃 ,
從中間撕開葉子一半,
沾上花生醬汁,加上酸蘿蔔,
口感同味道都唔錯👍

最重要是吃 店内的招牌 -蟹膏蕃茄湯檬
材料豐富鋪滿整碗撈檬
醬汁酸酸甜甜的味道很清新好開胃
而且花生碎和蘿蔔絲 配料味道很配合

最後當然要食甜品-斑蘭綠豆糕
之前黎過賣曬,
口感煙韌清香,
綠豆蓉細滑,我既最愛😍😍

飲品點了牛油果沙冰🥑
牛油果打得好軟滑,
可惜唔係太凍。
記得唔好飲太多牛油果沙冰,唔係好易飽肚架

2019-02-01 2586 浏览
收工過左海攪d野,係天后走,咁不如食埋先番屋企啦 !! 睇食評話呢間係正宗越南美食,會一會你 !! 輕食我最愛 ~~ 呵 !!黎到唔駛等位,地點有少少入,但都 OK 呀 !! 美食最緊要 ~~ 坐底之後選左幾樣野試。首先有呢個 米紙卷,入面有檬粉/蝦/豬肉/香菜/生菜,平時唔多 like 香菜既我 ... 呢個反而接受到,可能唔太多 !! 仲覺得好香添 ~~ 配埋個自家制既醬汁,好惹味 ~~ 味道好似沙爹醬咁 !! 個卷冇咩味道,所以點醬岩岩好 !! 呢卷野值得推介 ~ 份量唔細架 !!我叫左個 蟹膏蕃茄湯檬,我本來以為佢係蟹膏散哂咁煮個湯 !! 呢個好驚喜呀 ~~ 個蕃茄湯好開胃,原來個蟹膏係餅黎架,圖入面右手邊好似麵筋果件就係喇 !! 勁蟹呀 !!!! 估唔到有驚喜,配料仲唔少,仲有扎肉 / 豆腐卜同豬紅,仲有唔少生菜呀 !! 呢碗野超出左我輕食呀 ~~ 哈哈 !! 原因係 ... 我試唔到甜品呀 ~~~ 好飽 !!朋友叫左烤豬肉湯檬,都唔少份量架 !! 我有偷食豬肉同試左個湯底,個湯完全唔同架 !! 個豬肉帶甜,不錯 !! 個湯好正 ~~ 好香牛味 !! 應該用牛骨整,如果唔食牛

朋友叫左烤豬肉湯檬,都唔少份量架 !! 我有偷食豬肉同試左個湯底,個湯完全唔同架 !! 個豬肉帶甜,不錯 !! 個湯好正 ~~ 好香牛味 !! 應該用牛骨整,如果唔食牛既朋友 ~~ 最好問多句 !! Anyway,我冇 cfm 架 !!
朋友叫左個 滴滴咖啡,朋友話大愛 ~~ 不過甜左少少,我答佢 ... 梗係啦 !! 練奶喎 ~~
本來我入座後見到有 紅毛榴槤沙冰好想試,但係 ... 問左侍應哥哥今日冇貨呀 ... 唔開心 !! 下次再試 ~ 咁我就叫左 咸檸水 !
2019-01-22
  • 蟹膏蕃茄湯檬
  • 米紙卷
2019-01-28 82 浏览
以往工作路過深水埗時已經想試這間餐廳,但一直冇機會,今日同友人路經炮台山見到佢開左分店,見到有位就入去試下。我個人好鐘意食撈檬,所以叫左一個扎肉撈檬,而我朋友驚份量唔夠,所以叫左一個三色蛋豬扒飯。個撈檬係好有小店味道,平時自己加落去的酸汁,鋪頭已經一早幫你落左係底,份量岩岩好,個撈檬唔會太乾身或濕身,而伴菜的冬筍絲、甘筍絲配合由青檸汁、魚露製成的酸汁絕對一流。檬粉的麵質唔會太硬或瀮,相當好味,而酸汁亦十分入味,最有驚喜係個扎肉,比起出面餐廳厚身,亦有肥膏係上面,有少少似上海的鎮江肴肉,配合埋酸汁,非常好食。至於我朋友的豬扒飯,佢就話麻麻地,豬扒偏甜同埋有豬腥味。
2019-01-27
2019-01-24 97 浏览
第一郡是我經常再吃的餐廳,價錢相宜之外,獨特的菜式和味道真的難以有其他餐廳可以取代。先來一客清新的米紙卷,店員姐姐見我們不知如何處理卷上的葉時還親自示範,原來是先從中間撕開一半,然後沾上像沙嗲汁般的醬汁。來第一郡最重要是吃這碗蟹膏蕃茄湯檬,滿滿的一碗湯檬有多種配料:豬紅、蕃茄、札肉、豆卜、當然不少得最重要的蟹膏。蟹膏像豆卜與豆腐般的質感,入口有蟹的鮮香味,是想一口接一口的吃下去。斑蘭綠豆糕是另一傑作,上下有煙軔的質感,中間有清香綠豆蓉,吃一整件都不會有甜膩的感覺。

2019-01-22 64 浏览
因爲有事要辦,相隔半年回了大學一趟,之後便和朋友來了天后的這家第一郡吃個快飯。餐廳生意很好,座無虛席,我們也等了一會兒才有位。我們各自點了一碗麵試試看。我點的是店内的招牌-順化牛腱米綫。開頭還以爲越南餐廳竟然有這麽粵式的米綫,但原來味道是與平日吃到的牛腩米綫大有不同。湯底很濃,而且酸辣的味道十分惹味又開胃,加了香菜等材料後,更有東南亞風味。材料方面有牛腱、豬蹄和扎肉,很喜歡牛腱的口感,肉質軟嫩,十分好吃。而朋友則點了一份鷄絲撈檬。材料十分豐富,鋪滿整碗撈檬,而且上桌前已經撈好醬汁。酸酸的味道很清新,而且配料的味道也很配合,尤其是花生碎和蘿蔔絲更是加分不少。本來打算點個甜品-斑蘭綠豆糕試試,可惜早早就已經賣光,看來很有人氣。唯有點了一個椰青滿足一下想吃甜的欲望。椰青清甜解渴,作爲一餐的完結也不錯。
餐廳生意很好,座無虛席,我們也等了一會兒才有位。
我們各自點了一碗麵試試看。

我點的是店内的招牌-順化牛腱米綫。

而朋友則點了一份鷄絲撈檬。
材料十分豐富,鋪滿整碗撈檬,而且上桌前已經撈好醬汁。

唯有點了一個椰青滿足一下想吃甜的欲望。
椰青清甜解渴,作爲一餐的完結也不錯。
2019-01-22 73 浏览
喺深水埗食過幾次Q1!! 係好食既越南餐廳😍估唔到喺天后都食到🤭 不過就唔係咁近地鐵站。同朋友兩個人食,每人叫個檬粉~先叫個小食兩份分🖤烤豬肉撈檬 $50 好好食!烤豬肉好正~ 啲汁加落去好清又開胃~🖤扎肉湯檬 $55 湯底好味,香菜夠多👍🏼兩碗檬粉份量都唔少🖤仲有最正既牛油果沙冰 同 芒果沙冰🤤 之前喺深水埗宜家一試愛上。唔係好多地方有得飲乍,好飲!😍朋友第一次黎食都覺得唔錯,多謝我介紹,話有機會會再嚟呢!

同朋友兩個人食,每人叫個檬粉~

先叫個小食兩份分

🖤扎肉湯檬 $55 湯底好味,香菜夠多👍🏼

兩碗檬粉份量都唔少

唔係好多地方有得飲乍,好飲!😍

朋友第一次黎食都覺得唔錯,多謝我介紹,話有機會會再嚟呢!
2019-01-22 44 浏览
同女朋友行完工展會,亂咁行就嚟咗呢條街!原來成條街都係嘢食嚟㗎!就去咗食越南野!想快手食完就走人!呢間餐廳上菜真係好快,員工做嘢好爽手!晚餐食碗湯麵🍜或者碟頭飯,確係唔錯!最緊要呢度係價錢平,又食得飽,夠大碟!同埋真係好快手!雖然佢嘅款式真係唔多,但係佢真係勝在食得夠飽同埋快!我叫咗一個烤豬肉湯河,其實個豬肉都幾多!食極都仲有!所以其實真係好抵食,佢仲有個小食係米子蝦卷,可以一條條咁叫!唔使怕佢一碟食唔晒!

就去咗食越南野!想快手食完就走人!

我叫咗一個烤豬肉湯河,其實個豬肉都幾多!食極都仲有!
2019-01-21 67 浏览
係天后都唔少野食!呢度成條街都係嘢食,突然好想食越南野就左去呢間啦!佢個裝修同埋鋪面都係平平庸庸,唔係話好靚好高級嘅餐廳!不過都試吓啦!入到去服務員都即刻安排位置俾我哋,服務都唔錯嘅!睇睇佢個餐牌其實本來唔算多, 想食粉面或者飯嘅都有!——————烤豬肉撈檬$50好大碗!食唔晒!烤豬肉個味都唔錯,係鹹左少少!(可能我食慣咗比較淡味既野食)——————米紙蝦卷佢一條可以分開兩舊,所以兩個人叫一條都夠晒!

入到去服務員都即刻安排位置俾我哋,服務都唔錯嘅!

睇睇佢個餐牌其實本來唔算多, 想食粉面或者飯嘅都有!

——————烤豬肉撈檬$50

——————米紙蝦卷
佢一條可以分開兩舊,所以兩個人叫一條都夠晒!