2021-09-23
第五街冰室食物種類夠哂多,有小菜套餐、鐵板扒餐、一般茶餐廳炒粉麵飯、海南雞飯等等,而且價錢經濟實惠,啱哂我呢類無飯一族開餐👍餐廳新淨舒服又乾淨企理,仲有牆身設置部份FIGURE,夠哂特色。座位大部份以卡位形式,自然坐得舒適又可以自成一角👍🌟 BB鴿 $38/隻,$70/2隻乳鴿係我一樣好鐘意嘅選擇,而呢到嘅乳鴿就相當抵食,2隻只需要70蚊。乳鴿即叫即炸熱熱辣呈上,咬落鴿皮脆肉滑,Size都算足夠,咸香味道適中,送酒一流👍🌟 馬來沙嗲雞 $78馬來沙嗲雞同樣抵食,而且味道不錯。醬汁甜中帶微微辣,仲帶一絲絲椰香,用個汁撈飯絕對可以食返一,兩碗。而雞肉皮肉軟腍,完全無韌口感覺,呢個價錢絕對物超所值👍🌟 第五街一品煲 $118一品煲以大量配料海鮮制成,適合我呢種每樣都鐘意食少少既人選擇。蝦球,鮮尤,鮑片等海鮮肉質都爽口彈牙,相信餐廳用料都有返咁上下質素,唔會將價就貨,而且一品煲味道唔會太濃太咸亦係值得一讚地方👍🌟 XO醬四季豆炒豬頸肉 $88雖然用咗大量XO醬製作,但炒出嚟又唔覺得特別油膩,菜式濃烈惹味,同樣啱哂用嚟送飯。首先豬頸肉肥瘦均勻,肉質咬落尚算爽口。四季豆就口感軟腍同樣帶點爽口脆感,
🌟 BB鴿 $38/隻,$70/2隻
🌟 馬來沙嗲雞 $78
🌟 第五街一品煲 $118
🌟 XO醬四季豆炒豬頸肉 $88
雖然用咗大量XO醬製作,但炒出嚟又唔覺得特別油膩,菜式濃烈惹味,同樣啱哂用嚟送飯。首先豬頸肉肥瘦均勻,肉質咬落尚算爽口。四季豆就口感軟腍同樣帶點爽口脆感,而且食落無渣,唔錯👍