2021-03-28 86 浏览
是日外賣自取晚餐:咖喱牛腩飯、凍檸茶、肉醬意粉、凍奶茶從來未食過咁難食既咖喱牛腩飯同肉醬意粉,肉醬意粉係咸既,無茄汁,茶底唔得,絕對難飲,食物超難食,絕對唔會再光顧。Blacklist難怪外賣自取有6折,但仲要逼人地加$5.4飲野。回想起,一到餐廳只見一枱客,非常冷清,原來食物質素如此差。環境暗暗的,服務員態度一般,不夠主動協助客人取外賣。總之言,食到一肚氣,非常氣憤,難食的一餐——第五街冰室!!
是日外賣自取晚餐:咖喱牛腩飯、凍檸茶、肉醬意粉、凍奶茶

總之言,食到一肚氣,非常氣憤,難食的一餐——第五街冰室!!
外卖自取
2020-05-18 1235 浏览
夜晚一家三口食晚餐...叫左兩個鑊氣小炒...好有鑊氣...但鹹到驚自己會腎虧...俾小朋友食前都要用水拖拖d鹹味😖😖杯凍0⃣️水又係甜到無極限....要不斷自己加水沖淡佢...😖😖😖

2019-11-21 968 浏览
因為 要同比卡去, 京瑞廣場輕鬆玩,所以就係京瑞樓下搵嘢食先啦, 我哋揀咗第五街冰室, 因為見到佢個餐牌有紅咖哩豬扒飯, 入到去侍應就好快擺低餐牌 我哋亦都好快點咗餐 爸爸就叫咗個黑椒豬扒意粉, 豬扒佢哋真係整得好好食 有肉汁肉身唔硬 紅咖哩甜甜地辣辣地幾好食 要一讚佢個茶膽杯凍檸茶真係好好飲
, 入到去侍應就好快擺低餐牌
紅咖哩甜甜地辣辣地幾好食 要一讚佢個茶膽杯凍檸茶真係好好飲
今日叫左APP外賣,一開始個app就話30分鐘送到。到最後等左1個幾鐘先到。中間等到50分鐘,我打去第五街冰室,個收銀阿姐又話唔關佢事,佢淨係做收銀唔管外賣(甘你聽乜春電話)。之後我就話我想知我個外賣出左未,收銀阿姐就叫我打番去APP,我就話我試左客服無人理,我又一次問個外賣其實出左未。(我唔明點解好似我求緊佢咁)我話係一個意粉同烏冬,係142蚊,阿姐覆我話你甘樣我check唔到嫁,佢一定要訂單編號(你間鋪幾百單外賣上落呀?)。來來回回玩左我勁耐,到最後就話幾分鐘前出左,我就cut線了!個外賣黎到後我仲O咀。我叫蕃茄菠菜汁焗豬扒意粉,佢地就比左茄汁意粉,仲要係超少汁,我好似食緊白烚意粉,d豬扒係臭既。同埋絕對無焗過。另外我叫一個忌廉湯,一個羅宋湯,佢地就比左兩個羅宋湯,仲要倒瀉左半碗,個湯又超咸。只有個炒烏冬唔錯。我打番電話去間鋪問咩事,又係呢位神一般的收銀阿姐聽電話。佢話佢地間鋪係無蕃茄菠菜汁(係我落錯單?),同埋個湯客人係無得揀(係我禁錯制?),仲有倒瀉左碗湯係唔關佢事(都係我既錯?)。我真心爆粗鬧完佢就cut左線。甘樣做生意不如汁左間鋪啦。服務又差,廚房又慢又難食。價位都算貴。

個外賣黎到後我仲O咀。
只有個炒烏冬唔錯。

我真心爆粗鬧完佢就cut左線。

2019-11-01
80 分钟 (外卖送餐)
2019-08-26 505 浏览
近年馬鞍山有新食點,就是石門。今次试吓第五街冰室食午飯。餐廳裝修有啲懷舊feel,卡位不少得,有長"木枱,坐低揀咗兩個飯,另外叫咗一個懷舊餐,再加多一個沙律。港式懷舊餐其實都係例牌菜,揀豬潤或者叉燒再配麵、米粉、意粉等。揀咗豬潤,豬潤新鮮,公仔麵煮得恰到好處,再上火腿煎蛋加蒜蓉多士,加杯奶茶,味道一般,冇乜特別懷舊驚喜。午餐咖哩牛肉飯,呢度菜嘅靈魂係咖哩汁,汁夠濃郁,帶点辣,但欠椰香,牛肉就一般,整體都係一般。第二個是菠蘿茄汁焗豬扒意粉,豬扒吾韌,但係冇乜味,好彩其他配料有味,加埋一齊食都可以,可惜菠蘿和茄汁都唔酸唔甜,所以只是好一般。後上的燒雞沙律配千島醬,燒雞不錯,夠霖也滑身,配上新鲜沙律菜,不錯,加多杯紅豆冰,可惜紅豆吾夠霖。每人$60,不過不失啦,石門有咁多餐廳,下次可以試其他囉。
近年馬鞍山有新食點,就是石門。今次试吓第五街冰室食午飯。

每人$60,不過不失啦,石門有咁多餐廳,下次可以試其他囉。
2019-08-25 933 浏览
來到新界的工業區上班,人人都會心想,中午食飯一定只有麻甩的工廠飯堂,唔會有新意。起初來到石門工作的我,都有咁既念頭。後來真的來到這一區工作,漸漸地發現,原來這一帶都有好多餐廳會令你會心微笑架。這一天,我拜訪了一間其實都係普普通通的食肆,不過,其裝修同環境,都令人感覺到有與別不同的感覺。這一間時尚的茶餐廳,其名字叫《第五街冰室》。近年來,許多餐廳都流行一種所謂的工業風格來設計餐廳。這《第五街冰室》也就是用上了這一種帶點西式的工業風來裝潢。再加上這兒沒有把檯擺到密密麻麻,是少有的舒適感高分的茶餐廳。 簡單的港式早餐,我來了一碗沙爹牛肉麵。這牛肉麵的醬比較豐富,所以,入口也份外的香。醬同湯底混合得很好,令到整碗麵由內至外都充滿了沙爹香味。套餐配有一份火腿奄列及牛油方包。奄列外熟,而內裡就保持流心。火腿夾著半熟蛋漿,入口是份外香甜的。午餐再來一試。包一個餐湯的午餐,我選擇了羅宋湯。這是一個酸甜湯,菜是充足的,但肉味同濃郁度,就只是一般。我選來選去,最後都係選中一份香港式的中餐,洋蔥豬扒飯。洋蔥汁,加了少少辣椒香味,甜得黎又有少少的辛口,感覺很是香。再者,汁早已經滲入在米飯之內,實在會令人食慾大

我選來選去,最後都係選中一份香港式的中餐,洋蔥豬扒飯。洋蔥汁,加了少少辣椒香味,甜得黎又有少少的辛口,感覺很是香。再者,汁早已經滲入在米飯之內,實在會令人食慾大增啊。
既然是冰室,既然是茶餐廳,一杯香滑奶茶是重要的一環。這一杯奶茶算是夠濃,奶香就可以就是剛剛好。加了糖,感覺算是合格的一杯,飲得杯落。
在工廠區出現一間環境舒適的餐廳,就好似發現綠洲的一樣。食物出品可能普通了少少,驚喜分數不同,但可以舒舒服服食一餐中午飯,又是一件好事。
2019-06-30 405 浏览
偶然嘅機會嚟石門食早餐,見呢間啲早餐幾多款式就入咗去。餐廳內部都幾大,我哋十點去到仲有啲位,走嘅時候已經差唔多滿座A餐 經典金牌早餐 $33素鮑片火腿絲(揀咗通粉) ,素鮑片有四大塊好足料,湯底比B餐沙嗲牛濃,通粉品質幾好,爽滑彈牙腸仔口感幾好,唔會太咸太陽蛋太熟,下次落單會提一提侍應餐飲要咗檸茶,檸檬夠香唔苦澀,係靚嘅貨色B餐 濃情沙嗲牛肉 $35沙嗲牛肉(揀咗意粉),湯底本身冇咩味,食之前將牛肉嘅醬汁撈埋落湯裡面就剛好!牛肉好食!一來醃得入味之餘仲保留牛肉味,二來有肉嘅質感。意粉有啲稔,麻麻地,大碗到食一半已經飽曬火腿奄列蛋皮煎到剛熟,蛋汁混和火腿絲,食落超滿足餐飲要咗奶茶,茶味濃而不澀,奶味可以多啲,整體夠滑,好飲重點一提,餐包好軟熟,夾埋香滑嘅牛油,記住留肚食埋佢!

A餐 經典金牌早餐 $33
腸仔口感幾好,唔會太咸
太陽蛋太熟,下次落單會提一提侍應
餐飲要咗檸茶,檸檬夠香唔苦澀,係靚嘅貨色

B餐 濃情沙嗲牛肉 $35
火腿奄列蛋皮煎到剛熟,蛋汁混和火腿絲,食落超滿足
餐飲要咗奶茶,茶味濃而不澀,奶味可以多啲,整體夠滑,好飲

重點一提,餐包好軟熟,夾埋香滑嘅牛油,記住留肚食埋佢!
早餐
2019-05-20 304 浏览
知道陳根記搬咗去石門,一於搭車去懷舊下,點知冇開門,就揀佢旁邊嘅第五街冰室食午飯。行入去都有啲懷舊feel,有卡位,有長木枱,坐低睇下個餐牌先,set lunch選擇唔算多,我揀咗兩個飯,另外叫咗一個 懷舊餐,再加多一個沙律。懷舊餐其實都係例牌菜,揀豬潤或者叉燒再配麵、米粉、意粉等,我揀咗豬潤,豬潤新鮮,公仔麵煮得恰到好處,再上火腿煎蛋加蒜蓉多士,加杯奶茶,味道一般,冇乜懷舊驚喜。午餐咖哩牛肉飯,呢度菜嘅靈魂係咖哩汁,汁夠濃郁,帶点辣,牛肉就一般,整體都係一般。另外一個是菠蘿茄汁焗豬扒意粉,豬扒吾韌,但係冇乜味,如果其他配料有味,加埋一齊食都可以,可惜菠蘿和茄汁都唔酸唔甜,所以好一般。最後是燒雞沙律配千島醬,燒雞不錯,夠霖也滑身,配上新鲜沙律菜,不錯,加多杯紅豆冰,可惜紅豆吾夠霖。4人平均每位$60,不過不失啦,石門咁多餐廳,下次可以試其他囉。

另外一個是菠蘿茄汁焗豬扒意粉,豬扒吾韌,但係冇乜味,

2019-05-20 159 浏览
夜晚兩公婆同BB一齊去石門食飯,貪有個位可以放到BB車,就入左去。入坐左個近門口位,雖然餐廳已經加左D風機,但明顯冷氣不足有D熱,我估如果日頭有太陽晒入黎仲熱。兩個人叫左一個海南雞餐同薑蔥魚腩煲餐,海南雞唔錯,夠滑夠味,但味有D似沙薑雞Feel。D味飯就好差,好乾似飯焦,要撈D例湯先食到。薑蔥魚腩煲好食,炸得夠火侯,夠野味。兩個餐埋單$150,都幾抵食,可以再來,不過可能要等無咁熱先。

兩個人叫左一個海南雞餐同薑蔥魚腩煲餐,
薑蔥魚腩煲好食,炸得夠火侯,夠野味。

2019-05-19
  • 薑蔥魚腩煲
2019-05-05 135 浏览
入面有好多位,唔洗等,叫菠左蘿雞粒炒飯有例湯送,係佛掌瓜,好甜,幾好飲,唔似味精湯,飯炒得幾香,雞肉粒有預先炒過,菠蘿就係正常罐頭嘅,不過略為蔥份量多左d,飲品叫凍檸檬茶,有好片檸檬。
入面有好多位,唔洗等,叫菠左蘿雞粒炒飯

2019-05-04 159 浏览
入去已沒有人招呼,坐低後,幾位staff見到都視而不見,好不容易有個staff 施施然走過來,一開口就說某餐已售罄,然後就行開了,沒有再理會我。食物一般,餐具不太清潔。環境幽暗,久整潔。玻璃大門壞了半開。
2019-05-04 84 浏览
落雨求其入咗lee間嘢一般茶記的歺牌啦…常餐a: 沙嗲牛肉意/面, 歺肉奄列加多士常餐b: 叉燒意/面, 火腿煎蛋我點a, 伙記話:無沙嗲牛。我話: 咁我又想食歺肉奄列喎, 咁點b轉歺肉奄列吖?! 佢話: 唔得, 唔轉得!! set好晒, 無得轉。我話: 唔係嘛, 你無沙嗲牛喎。佢話: 食雙菜絲啦…總之無得轉。不知所謂的服務! 又貴又唔好食, 叉燒"鞋"到鞋底咁。點了個黑椒雞扒意, 甜味多過醎味, 油到嘔!!我都知茶記要求不能太多, 但它真的差到我要在openrice作首次點評, 獻出我的第一次!
落雨求其入咗lee間嘢
一般茶記的歺牌啦…
常餐a: 沙嗲牛肉意/面, 歺肉奄列加多士
常餐b: 叉燒意/面, 火腿煎蛋

不知所謂的服務!
2019-04-14 151 浏览
同朋友係石門肚餓,就去搵下午茶醫肚,見呢間係石門站附近,就決定試試。店內環境不錯,走舊美國小鎮風格。粟米斑腩飯(下午茶)$39 -斑腩即叫即炸,外皮脆口金黃~-魚肉不實不乾,有少許肉汁-粟米汁不淡,打芡未有大幅中和粟米味- 飯身屬硬,煙韌有嚼口~- 惟賣相不佳賣相:😋😋😋味道:😋😋😋😋😋性價比:💲💲💲💲黑椒鷄扒飯(下午茶)$39 -黑椒汁味濃-雞扒厚身,外皮經脆炸,爽脆口感-有蔬菜伴碟-飯身屬硬,煙韌有嚼口~-惟賣相不佳賣相:😋😋😋味道:😋😋😋😋性價比:💲💲💲咖喱牛腩飯(下午茶)$39 -咖喱汁不太辣-咖喱偏港式配方-牛肉不韌,肉筋分明-薯仔作伴菜-惟賣相不佳賣相:😋😋😋味道:😋😋😋😋性價比:💲💲💲💲整體:不打卡,想方便的話,呢間的下午茶算平同正嘅。

店內環境不錯,走舊美國小鎮風格。

粟米斑腩飯

粟米斑腩飯(下午茶)$39
-斑腩即叫即炸,外皮脆口金黃~
-魚肉不實不乾,有少許肉汁
-粟米汁不淡,打芡未有大幅中和粟米味
- 飯身屬硬,煙韌有嚼口~
- 惟賣相不佳

味道:😋😋😋😋😋
性價比:💲💲💲💲
黑椒鷄扒飯

黑椒鷄扒飯(下午茶)$39
-黑椒汁味濃
-雞扒厚身,外皮經脆炸,爽脆口感
-有蔬菜伴碟
-飯身屬硬,煙韌有嚼口~
-惟賣相不佳

味道:😋😋😋😋
性價比:💲💲💲
咖喱牛腩飯

咖喱牛腩飯(下午茶)$39
-咖喱汁不太辣
-咖喱偏港式配方
-牛肉不韌,肉筋分明
-薯仔作伴菜
-惟賣相不佳

味道:😋😋😋😋
性價比:💲💲💲💲

整體:不打卡,想方便的話,呢間的下午茶算平同正嘅。
粟米斑腩飯
黑椒鷄扒飯
咖喱牛腩飯
2019-04-05 103 浏览
晚餐到這店大概晚上九點後,這店的食物選擇頗多,上餐速度也破快,15分之內通常就能處理好上枱,但食物質素也能保持,值得一讚。但去了好幾次,不同的員工態度個個都很好客,大概晚上九時15-20 分,注:「這店寫到明收10點」,通常侍應說九點半last order,。試過好幾次入去,員工都係不是太有禮,都是説,「快點叫野食,我哋就收」但係我們八個人又只有比一個餐牌,請問怎樣快呢?要叫快些都要配合的。試過有一次我們九點20 分入到店的,正想坐下來,有個侍應說:「冇喇冇喇,停咗啦,我哋九點半截單」,這個時間坐超過一半人,可能真的做不切,所以就提早說截了單。1)太多人唔想那麼夜再做新客人生意明白的,但可以同客人說一聲唔好意思的,飲食業太辛苦都會體諒的2)說明了九點半先截單,但事實真是9:20分 (鋪寫收晚上10點的),希望明確定下什麼時間之後不能進入餐廳,不要每一次也更改3)你們的食物真的不錯,所以很希望晚上九點半前進入餐廳都可以食到

2019-03-28
2019-01-06 624 浏览
石門呢個地方認真神奇,住宅區唔多,但係夜晚嚟食嘢嘅人多到超乎想像。每個星期嚟到都會見到有新食店開業,今日就試咗喺地舖嘅一間「第五街冰室」叫咗三個餐,都會跟餐湯同埋飲品。羅宋湯主菜先嚟,反而餐湯後上,唔搵侍應催都唔嚟個羅宋湯有少少辣,但都幾足料,唔知點解要用膠兜裝住,有d唔環保♻️馬拉盞炒生菜($48)呢碟係散叫嘅,生菜咬落夠爽脆,好新鮮,估唔到原來生菜同馬拉盞都可以咁夾黑椒薯仔牛柳粒配白飯($95)牛柳粒夠淋,煮得好入味。黑椒味唔會過重,小小辣,夠晒醒胃第五街雜扒($128)雜扒餐夠大份,有牛扒,豬扒,火腿,司華力腸,薯角,煎蛋同西蘭花🥦。如果價錢可以平少少嘅話應該會更吸引晚餐C- 芝士焗大蝦飯 ($78)有餐湯仲有沙律同飲品,$78都算抵食。上枱時夠晒熱騰騰,大蝦同芝士焗到焦香,令成個飯加倍美味,仲有唔少墨魚仔,個份量都幾多,個碟都算幾深。晚餐-沙律沙律菜爽脆新鮮食物普遍有水準服務可以再提升價錢好參差,差距較大

叫咗三個餐,都會跟餐湯同埋飲品。

羅宋湯

主菜先嚟,反而餐湯後上,唔搵侍應催都唔嚟

馬拉盞炒生菜($48)

黑椒薯仔牛柳粒配白飯($95)

牛柳粒夠淋,煮得好入味。黑椒味唔會過重,小小辣,夠晒醒胃

第五街雜扒($128)

晚餐C- 芝士焗大蝦飯 ($78)

有餐湯仲有沙律同飲品,$78都算抵食。

晚餐-沙律

沙律菜爽脆新鮮

食物普遍有水準
服務可以再提升
價錢好參差,差距較大