2008-08-20 400 浏览
從前只食過章魚燒的我們,見有大大粒的大蝦燒買,忍不住要試試。大蝦燒$20四粒都不算貴,搭上原味抹茶只消再加$5,十分抵食。大蝦燒熱辣辣的,蝦肉粒粒彈牙,配上酸甜的日式醬汁與香濃的沙律醬,口感一流。原味抹茶原來都幾甘苦(才意識到green tea frap落了多少糖分…),糖漿單給,可以按自己口味偏好添加,不過,就算是倒了所有糖漿都依然是苦。反而覺得,保持抹茶原汁原味的甘苦更好些呢。四粒足料的大蝦燒加上一杯濃濃的抹茶已經有少少飽感了,不過呢,我們還要趕赴灣仔,繼續假日的美食之旅呢

• 大蝦燒
2008-08-11 114 浏览
Savory snacks have never been my favourite. Chips, fried dishes, crackers.....they never interest me. But one thing.....one savory food always make me feel like in heaven...and that is takoyaki.Gindaco's takoyaki is the best in town. Most takoyaki in Hong Kong are more like a floured ball with a tiny piece of octopus inside. However, Gindaco's ones are really crispy on the outside and soft in the inside with a big piece of octopus in the centre that you can actually taste. Of course, you CANNOT

Gindaco's takoyaki is the best in town. Most takoyaki in Hong Kong are more like a floured ball with a tiny piece of octopus inside. However, Gindaco's ones are really crispy on the outside and soft in the inside with a big piece of octopus in the centre that you can actually taste. Of course, you CANNOT not eat with sauce. The whole combination just gives you a heavenly surprise.

Recently, my favourite one is their spicy prawn takoyaki. It's a MUST-HAVE.!!
2008-07-29 70 浏览
呢間一直都覺得好食不過冇跟住睇佢地出咩新款今日突然又想起佢於是就去食啦見到佢有個"天婦羅冰之醬燒八爪魚丸"之前未見過睇落去又幾吸引就買黎食$38蚊10粒夠哂2個人食都唔算貴丫另外要讚一讚店員雖然好多人排隊,,但佢唔小心整跌左我地包醬都去拎過一包新既點知拎完又整跌第2包佢又去再拎雖然個醬係獨立包裝但佢每次執返之後都會拎過一包新好衛生,,佢又幾好耐性因為鋪頭果度得企位太熱喇於是我地搵左個地方坐低慢慢食燒八爪魚丸係同其他既一樣個醬就有2包都係O係雪櫃拎出黎一包係咸既汁另一包係蘿蔔蓉佢仲俾左個兜仔用黎裝D醬2包醬加埋左之後就係水狀既汁咁樣燒八爪魚丸熱辣辣D醬汁就凍冰冰2樣野加埋好得意而D燒八爪魚丸點完個汁冇咁熱易D入口我覺得好岩夏天個醬真係幾好食我食完D燒八爪魚丸仲拎個汁'了'D蘿蔔蓉黎食原來就咁食個汁就偏咸但加埋個燒八爪魚丸就岩岩好今日晏晝食完而家諗返起又好想食多次聽日應該又去多次
呢間一直都覺得好食
不過冇跟住睇佢地出咩新款
今日突然又想起佢
於是就去食啦
見到佢有個"天婦羅冰之醬燒八爪魚丸"
之前未見過

點知拎完又整跌第2包
佢又去再拎
雖然個醬係獨立包裝
但佢每次執返之後都會拎過一包新
好衛生,,佢又幾好耐性

因為鋪頭果度得企位太熱喇

而家諗返起又好想食多次

聽日應該又去多次
  • 天婦羅冰之醬燒八爪魚丸
2008-07-15 48 浏览
路過time square, 好久無食過築地了, 同媽咪食返先18蚊4粒, 比之前貴左而且... 退步左, 無之前咁香脆 乾淨程度都差左... 有點失望呢

18蚊4粒, 比之前貴左

而且... 退步左, 無之前咁香脆

乾淨程度都差左... 有點失望呢
2008-02-27 39 浏览
起初我還這麼貴的價錢, 以為即整即食就一定不會太差.......可惜只還是勉勉強強........除了小丸子的外皮夠脆之外, 其他一無是處!小丸子內的粉漿仍未成形, 當我用竹支一篤下去準備吉一舊出來吃, 竹支一篤之下, 小丸子表面馬上塌了一半入去, 再吃一口, 入面的粉漿, 燙口得o黎又毫無彈性、十分"瀉身" , 失敗!其中的一舊小丸子入面的章魚還有點硬, 要嘴嚼一回才能吞下.食完6 舊小丸子, 好似唔多覺有捲心菜?可能小丸子入面的捲心菜太淋, 兼且冇味吧!
可惜只還是勉勉強強........

除了小丸子的外皮夠脆之外, 其他一無是處!

其中的一舊小丸子入面的章魚還有點硬, 要嘴嚼一回才能吞下.

食完6 舊小丸子, 好似唔多覺有捲心菜?
可能小丸子入面的捲心菜太淋, 兼且冇味吧!

2008-02-18 6 浏览
嗯~我覺得cwb呢間好食過其他分店~~可能人流多d ~turnover 快d ~~好少可唔係即叫即整la~仲有叫汽水係抵d~因為呢間係can ge~唔係開出黎~之前送3個印花我成日黎食~~: p發現人客有無公德心都係一時時~如果個排有人發起丟ge~~好多時其他人客都會咁做(包括落黎hk玩ge自由行)
仲有叫汽水係抵d~
因為呢間係can ge~唔係開出黎~

之前送3個印花我成日黎食~~: p
發現人客有無公德心都係一時時~
如果個排有人發起丟ge~~
好多時其他人客都會咁做(包括落黎hk玩ge自由行)
2008-01-21 6 浏览
幾多人排隊.有d人好缺德:食完唔扔左d野先走.佢唔係以為人地會又整野食又收錢都會有時間執垃圾嗎~???我想食辛口味.但無哂....食返原味.不太ok.比之前更差左...我都係食返港式淋bat bat的章魚小丸了。
幾多人排隊.
有d人好缺德:食完唔扔左d野先走.
佢唔係以為人地會又整野食又收錢都會有時間執垃圾嗎~???

我想食辛口味.但無哂....
食返原味.
不太ok.比之前更差左...
我都係食返港式淋bat bat的章魚小丸了。
2008-01-08 10 浏览
行過銅鑼灣time square, 見好耐無食過燒墨魚丸, 就排隊買外賣, 都唔使等太耐, 只係叫一客6粒原味墨魚丸($25), 唔要飲品, 因為唔鍾意飲隻味綠茶呢度多幾個口味(玉子, 吞拿魚). 但環境差, 已經窄鋪面, 再放多兩張比客堂食, 真係好迫, 而且比以前求其, D木魚絲好碎溼溼, 用料好似無以前咁靚.因為返到屋企先食, 表面己經淋D, 味道比地度整當然出色, 每粒有一塊幾大墨魚粒, 味道是合格的.最好味當然係新鮮食, 但要街邊同隔離地度小食店D客迫, 仲要係馬路邊, 真係扣晒分, 若果轉入商場food court會好得多

2007-10-22 4 浏览
買d野食上去ide陪個朋友電髮~好耐無食難得行過,排左15min終於買到啦~我要左2人combo,兩杯都要綠茶奶綠茶奶無之前咁好飲,宜家糖漿同奶都係佢幫我地落埋,唔可以自己調arm自己想要ga味道致於個八爪魚丸都介ok gar~不過食落去比之前粉左囉~同埋燶左少少
買d野食上去ide陪個朋友電髮~
好耐無食難得行過,排左15min終於買到啦~

我要左2人combo,兩杯都要綠茶奶

致於個八爪魚丸都介ok gar~不過食落去比之前粉左囉~
同埋燶左少少

2007-08-20 13 浏览
在臨收鋪前15分鐘買了小份(6粒)的八爪魚丸看過某雜誌介紹後抱著小許期望一試怎知連最基本的也做不到八爪魚丸一夾就散... 內裡材料混在粉醬中... 味道雜而無章只有很重的粉味那個綠茶+奶, 丁點的奶味也沒有, 茶用粉開, 又沒有味, 跟杯冰水無異, 茶粉沉底, 吸盡最後那一口, 八爪魚丸那一吐氣都同時咳出來... 是有心的配搭嗎?現在雜誌的打手作文, 看來憑空想像就可以了
在臨收鋪前15分鐘買了小份(6粒)的八爪魚丸
看過某雜誌介紹後
抱著小許期望一試
怎知連最基本的也做不到

現在雜誌的打手作文, 看來憑空想像就可以了
2007-08-18 1 浏览
首先要提出,築地章魚燒是即燒,但未必即賣。要是沒有人買,他們會放在一旁,一直保溫直至有人買……所以,建議選擇人多的時侯去光顧,比較有機會買得到新鮮的即燒章魚燒——所以有些人買到的章魚燒會比較軟,就因為不是即燒的……我個人就沒差,即燒的和陳放的都吃過。即燒的我會即買即食,趁著還「新鮮」就吃光;陳放的我會外賣,拿回家中(約十五分鐘車程),讓章魚燒充分吸收醬料,卻沒有完全冷掉的時間內享用。雖然兩者都會吃,還是偏愛吃新鮮的,因為一面吃,一面可以欣賞木魚乾跳舞。即燒的可口程度,算是在港有賣章魚燒的店鋪中數一數二的(價錢也是貴得數一數二)。不然可以走遠一點,看一下附近有沒有人敢賣章魚燒(之前我在天樂里浪費了十元買得即燒的章魚燒,雖然烹調過程我都在場,而且是即燒即食,但……有衝動想丟掉。現在再去看一眼——章魚小丸子的廣告仍在,專用的鐵板消失了,陳放的小丸子也不在了,大概是不敢拿出來獻醜吧?)其次要說的,是他的綠茶,真的不行。我是買原味的,只有一種苦味,沒有茶的香味。我素來習慣喝原味茶,不加多餘的東西,但喝了一口後,毫不猶疑地把糖水加進去,然後當作水一般一飲而盡——實在不行。大概是他的沖茶方法出問題吧
其次要說的,是他的綠茶,真的不行。我是買原味的,只有一種苦味,沒有茶的香味。我素來習慣喝原味茶,不加多餘的東西,但喝了一口後,毫不猶疑地把糖水加進去,然後當作水一般一飲而盡——實在不行。大概是他的沖茶方法出問題吧。就是用抹茶粉,要有茶味,最理想是用熱水。就是要冰涼可口的,也要用熱水加冰來處理,茶味沒有熱的可口,但會比直接用冷水沖泡較有茶味。而他們的,一口淺嚐,就知道是直接用冰水加抹茶粉,再放進攪拌機中,然後入杯。茶的成分是有的,但茶的精神已然不再,所以了無餘韻,有辱茶道。要是真的想喝茶,請勿買築地的(有改善的話另作評審),他們的不過用來解渴而已。
雖然逢8的日子會有優惠,但想吃最好的,建議先看他們有沒有「陳放」章魚燒,要是不喜歡香脆口感的,也可以買有香軟口感的陳放章魚燒。雖然口感不再震撼,但可以吸收更多醬料的味道,卻是另一種風味。
價錢實在貴得過份,即使喜歡,也只好偶爾才去光顧……
下面的分數是給章魚燒的。
2007-06-23 9 浏览
刨冰有4種味道:士多啤梨、藍色夏威夷、檸檬和抹茶。我只試過檸檬和抹茶。一杯刨冰的份量大概有一杯麥當勞中汽水那麽多。刨冰有很多糖漿,可惜冰塊刨得太碎,溶得很快。加$3可以加煉奶,可是我沒有試過。抹茶味:糖漿太甜。檸檬味:味道很人工化。
刨冰有4種味道:士多啤梨、藍色夏威夷、檸檬和抹茶。
我只試過檸檬和抹茶。
一杯刨冰的份量大概有一杯麥當勞中汽水那麽多。
刨冰有很多糖漿,可惜冰塊刨得太碎,溶得很快。
加$3可以加煉奶,可是我沒有試過。
抹茶味:糖漿太甜。
檸檬味:味道很人工化。
2007-05-01 8 浏览
啱啱食完九龍城嗰間,幫佢平反築地都唔係太差,點知...啱啱食完銅鑼灣呢間,仲難食過旺角嗰間,d皮唔脆,咬落仲一pet...點解水準咁飄忽?可惡!仲邊有信心幫襯?仲有,呢間要人一定買八粒,九龍城同旺角都可以買六粒或者十粒,點解?係唔係玩野?好興!!!!!
啱啱食完九龍城嗰間,幫佢平反築地都唔係太差,點知...

(非会员)
我嚟試啲墨丸都係因為睇到佢個綠茶menu~墨丸- 幾好味,脆脆哋。都拍得住以前大丸8成。不過我都係最鍾意以前大丸o既~Anyway, 算啦, 佢都算係中上,好食過好多地方。我又好鍾意佢定期有限定版新口味醬汁,e.g. wasabi沙律醬,我勁愛食wasabi~正綠茶飲品:淨綠茶- OK有綠茶味。糖漿另外分開綠茶牛奶- 冇乜牛奶味,失望!去$10有得買嗰隻仲好飲呀~綠茶銀冰樂- 似綠茶思樂冰,OK有味,幾有新鮮感~我係綠茶fans, 我成日買綠茶飲~墨丸都OK, 不過$25得6粒,唔可以成日食~如果咁啱有雙倍印花我都會食吓 (逄每月8號、18號及28號及不定期promote期, 平時$25有一個印花)
我嚟試啲墨丸都係因為睇到佢個綠茶menu~

綠茶飲品:
淨綠茶- OK有綠茶味。糖漿另外分開
綠茶牛奶- 冇乜牛奶味,失望!去$10有得買嗰隻仲好飲呀~
綠茶銀冰樂- 似綠茶思樂冰,OK有味,幾有新鮮感~

2007-01-07 2 浏览
今日好凍又同個fd去左食,買左個大舟+牛奶抹茶!!唔知點解,我覺得哩間比旺角果間硬係好似熱d....買果陣時好多人排隊,d丸丸都燒唔切,睇到燒野個女仔俾d油狂彈好痛咁....前面有個講日文既客人,收$個女仔好流利咁問佢野(犀利)都幾快排到我地,新鮮喎,我寧願排多陣!!(送Haagen-dazs雪糕)仲抵食....收錢個女仔都好好笑容!!做野都好快,我地無手叫佢幫我地吱埋個蛋黃醬,吱得好靚!!!!佢個樣好細個好得意^_^(無留意名牌)p.s:如果銅鑼灣果度有張枱俾人擺下野就好,乜都要自己加!!!拎走又無咁好食!!!同埋好多問題問=.="仲有店入面都幾乾淨,值得1讚!!!!!
前面有個講日文既客人,收$個女仔好流利咁問佢野(犀利)
仲有店入面都幾乾淨,值得1讚!!!!!