餐厅: 簡 • 味
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-05-19 260 浏览
本人是Alice fans今次用佢做下午茶主題一定要嚟啦!😍😍😍未入到餐廳,酒店內已有好多愛麗絲的裝飾,非常興奮!不停影相,邊行邊影,終於影到門口啦!叫了主題下午茶二人set和兩杯主題特飲,見到一座非常精緻的甜品,這個架不是普通的3層甜品架,是為愛麗絲主題設計的,甜甜造型都是配合返故事主題,除了甜點還有咸點,本以為得個靚,食落其實都幾有水準,味道特別,唔錯唔錯😋指定動過,未食之前當然影了無數咁多張相,和朋友邊影邊食邊傾計,咁就過咗差不多兩小時,真的非常感動🥰可以在香港市區食到由Alice做主角的美食👍🏻👍🏻👍🏻
本人是Alice fans
今次用佢做下午茶主題
一定要嚟啦!😍😍😍
2021-04-17
庆祝纪念
生日
2021-05-14 249 浏览
試左 Simplicity簡·味以愛麗絲夢遊仙境為主的《Welcome to Alice Tea Party》童話式下午茶,搭配故事中的角色,將兔子先生、瘋帽子、懷錶、紙牌人毛毛蟲等造型融入整個下午茶。我哋 3人行, book 左二人+一人set, 因尾段時間full booking, 所以我哋唯有食12點, 當個 brunch。食12點的原故,所以周圍環境都少人,可以周圍影下相首先佢都有個staff 介紹下有甚麼飲品, 可先order 埋飲品。按道理都係先食咸點之後先甜品, 同先淡後濃, 我哋就跟左menu 個次序食Menu 如下:- 迷你牛肉漢堡:- 黑松露野菌法式酥盒:- 紅茶杯子蛋糕:- 伯爵巧克力馬卡龍:咁通常呢D high tea 嘢, 大家都唔好預食物質素太好食, 但打卡影相同閨蜜談心就的確係好選擇!❤《Welcome to Alice Tea Party》下午茶❤ 價錢:$586 (二人用) ,$298(一人用)

食12點的原故,所以周圍環境都少人,可以周圍影下相

Menu 如下:

- 迷你牛肉漢堡:

- 黑松露野菌法式酥盒:

- 紅茶杯子蛋糕:

- 伯爵巧克力馬卡龍:

價錢:$586 (二人用) ,$298(一人用)
2021-04-17
位於悦來酒店的Simplicity,最近又有新主題下午茶啦! 夏天將近,想與閏密野餐,但又怕曬又怕熱? 不如試試酒店期間限定的Chill Picnic BOX吧! 大家可以一邊嘆冷氣、一邊打卡、一邊吃東西,三重享受,渡過優閑假期,把握時間和機會,即刻預約啦! Chill Picnic BOX $586/2位 $298/位 田園野餐主題下午茶,大廚以野餐盒的美食作為創作靈感,當中更加入不少名貴食材和時令水果,令你大飽口福呀! 下午茶包含: 6款鹹點、6款甜點、鬆餅 和 咖啡或茶。供應時間: 每天的中午12時至晚上7時。鹹點包括: 鵝肝醬伴黑魚籽、蘇格蘭煙三文魚、牛油果醬車打芝士千層、黄金菠蘿、波士頓龍蝦水晶包 和 白玉雪燕青蘋果。 矜貴的鵝肝醬黑魚籽酥拿,酥脆可口,鵝肝醬濃香幼滑,味道不錯。油份充足的煙三文魚配上鹹香的茅屋芝士,配搭完美。牛油果醬三文治,面層有花花圖案,非常可愛。黄金菠蘿配上蟹籽甜蝦,組合新穎有趣。鹹點之中,我們最愛波士頓龍蝦水晶包,調味醬汁帶點泰式風味,好特別呀~甜點包括: 竹炭馬卡龍漢堡、紅莓杏仁三文治、泡沫咖啡杯、花生朱古力脆脆、檸檬瑪德蓮貝殼蛋糕 和 北海道3.6
位於悦來酒店的Simplicity
,最近又有新主題下午茶啦!

,把握時間和機會,即刻預約啦!

下午茶包含: 6款鹹點、6款甜點、鬆餅 和 咖啡或茶。

供應時間: 每天的中午12時至晚上7時。

鹹點

,調味醬汁帶點泰式風味,好特別呀~

甜點
包括: 竹炭馬卡龍漢堡、紅莓杏仁三文治、泡沫咖啡杯、花生朱古力脆脆、檸檬瑪德蓮貝殼蛋糕 和 北海道3.6牛奶奶凍。

造型有心思的竹炭馬卡龍漢堡,是薄荷口味,很有驚喜。模仿台灣當紅手信的紅莓杏仁三文治,味道不錯,口感相當鬆軟。當中我們最愛 充滿咖啡香氣的泡沫咖啡杯和有芒果波波的牛奶奶凍
甜品質素不俗,全部都不會過甜過膩。

提提大家,在5月30日前用餐會有早鳥優惠,星期一至五會有75折
,而星期六日和公眾假期則有85折呀!!!
2021-05-09
🥚🥚🐷愛麗絲粉必到 打卡夢幻下午茶✨性價比:7.5/10🍳食物:7/10🌏環境:10/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:$298 + 10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在荃灣🍰食物分類: #蛋蛋豬吃下午茶————————香港少有一個全面地由佈置到食物都配合到愛麗絲主題的餐廳,除了油麻地那間外,愛麗絲粉必須到此打打卡!餐廳位於酒店內,周圍不難見到有愛麗絲的佈置,連樓下商場都可以見到有大大的佈景版,真的下了不少心機。餐廳的門口和走上餐廳的樓梯是最豐富的,令人簡直覺得一步步進入仙境,愛麗絲粉很心動呢。客人不多,職員說下午茶即叫即整,但等了45分鐘才有食物,等得太久了。不過侍應上菜時我都嚇呆了,太美了!!! 美得令人不停拍照,十分滿意這個擺盤和創意,太配合主題了。好味:紅茶杯子蛋糕 ᴀʟɪᴄᴇ ʜᴀɪʀ ʀɪʙʙᴏɴ在上面的ᴄʀᴇᴀᴍ中能吃到茶香,下面的杯子蛋糕較濕潤有點奇怪茉莉花法式燉蛋ʀᴀʙʙɪᴛ ᴡᴀᴛᴄʜ上面的鐘面是以糖霜製成一舊好硬的物品,可觀但不好吃下面的燉蛋能嚐出陣陣茉莉花味,十分有創意,蛋滑,好味而不會太甜伯爵巧克力馬卡龍 ᴛʜᴇ ᴍᴀᴅ ʜᴀᴛᴛᴇʀ重點推薦,很驚喜這個造
🥚🥚🐷

好味:
紅茶杯子蛋糕 ᴀʟɪᴄᴇ ʜᴀɪʀ ʀɪʙʙᴏɴ
紅茶杯子蛋糕

茉莉花法式燉蛋ʀᴀʙʙɪᴛ ᴡᴀᴛᴄʜ
上面的鐘面是以糖霜製成一舊好硬的物品,可觀但不好吃
茉莉花法式燉蛋

伯爵巧克力馬卡龍 ᴛʜᴇ ᴍᴀᴅ ʜᴀᴛᴛᴇʀ
重點推薦,很驚喜這個造型的竟然是馬卡龍,它突破了平常馬卡龍必定是圓形的框框,而且味道很好又漂亮
伯爵巧克力馬卡龍

小龍蝦黃瓜玫瑰卷ғʟᴏᴡᴇʀ ɪɴsɪᴅᴇ ᴛʜᴇ ɢᴀʀᴅᴇɴ
青瓜很薄很爽口,加上上面的魚籽感覺想吃壽司,但裡面的小龍蝦就吃不出來

黑松露野菌法式酥盒 ʀᴀʙʙɪᴛ ʜᴏʟᴇ
沒有黑松露味的,但切碎了的菇粒令整個都有菇味,連同脆脆酥盒一起吃,正常味道的,菇味更濃會更好

三文魚子醬伴火龍果ᴛʜᴇ ᴋɴᴀᴠᴇ ᴏғ ʜᴇᴀʀᴛs
三文魚籽加上火龍果,口感脆脆好得意,味道都好

英式鬆餅sᴄᴏɴᴇ
牛油味香,乾身,做得不錯,想多吃一個

一般:
羅勒青檸乳酪慕斯蛋糕 ᴛʜᴇ ᴡʜɪᴛᴇ ʀᴀʙʙɪᴛ
酸酸的蛋糕,味道一般,綠色的如果是綠茶味會更好
羅勒青檸乳酪慕斯蛋糕

草莓果凍配竹炭馬卡龍ᴛʜᴇ ǫᴜᴇᴇɴ ᴏғ ʜᴇᴀʀᴛs
上面的是草莓味,下面的馬卡龍是空心的,當普通餅乾吃

檸檬蜂蜜芝士球 ɪᴛs ᴀʟᴡᴀʏs ᴛᴇᴀ ᴛɪᴍᴇ
酸酸的又軟軟的,以為是乳酪,這個太過甜了,大啖吃忘了影相呢

迷你牛肉漢堡 ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ
漢堡肉香,但吃起與名字ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ 應該無關,包較硬身,味道一般

鵝肝慕斯配法式芒果泡芙 ᴄᴀᴛᴇʀᴘɪʟʟᴀʀ
回家看看菜單才終於知道這件是什麼,入口只有芒果味,裡面包住什麼我完全吃不出來,還以為是蛋糕,總之就是吃了芒果,造型都像一隻蟲蟲

香煎煙肉珍寶帶子卷
煙肉味太濃,擔過帶子香味,結果我分拆來吃,發現帶子有點腥味⋯⋯

整體來說食物正常不差,但打卡真的一流,只是看佈景和食物外觀都已經很開心了,愛麗絲粉一定要來啊。

簡 • 味 sɪᴍᴘʟɪᴄɪᴛʏ
🚦荃灣荃華街3號悅來酒店3樓
(堅尼地城站 C 出口, 步行約3分鐘)
🕰營業時間:11:30 - 21:30
2020-12-07
2021-04-06 304 浏览
趁住復活節假期去staycation,順便去試愛麗絲主題tea set,因為d相介紹真係好靚!去到餐廳樓下已經見到好大個佈景,連樓梯前都好貼題咁佈置成故事書,穿過有拱門ge樓梯終於入到餐廳,成個過程好似真係令你走入童話世界咁~入到去點左個2人tea set加小食拼盤,仲加多左個芭菲。Tea set跟餐有兩杯飲品,揀左愛頭麗絲同紅心皇后,本身以為愛麗絲係熱飲,點知原來係凍!飲落去有淡淡榛子味同少少酒味,好容易入口~紅心皇后係蝶豆花水,感覺似花茶,驚喜不大。等左大約15分鐘左右tea set就上桌,鹹甜點比例大約係4:6,打卡黎講全部都好精緻冇得輸,至於味道全部都唔差,個人覺得鹹點比甜點出色少少。食完仲可以去隔離個佈景打卡,其實成個餐廳範圍都充滿愛麗絲元素,甚至連餐具都有兔仔,茶杯,同時鐘~總括嚟講,586/2人 呢一個價錢可以值得一試,份量對女仔黎講都算足夠,男仕就可能要叫多少少野食。環境我會比滿分,餐廳每張枱都相隔一定距離,感覺舒適唔會焗促,服務都好好~愛麗絲迷一定要去~

(下)愛麗絲,(左上)紅心皇后

二人tea  set

(下)愛麗絲,(左上)紅心皇后
二人tea  set
2021-03-26 221 浏览
一入門口,以為係佈景板,點知原來係走進愛麗絲夢遊仙境世界~樓梯,同其他佈置一流,Tea set 係打卡推介,每件cake 都整得好精緻,服務態度好差好!空間感好大,坐得好舒服!女仔一定鍾意
2021-03-26
用餐优惠
信用卡優惠
Tea  set
2021-03-25 229 浏览
近期我同老公好鍾意去唔同嘅酒店staycation 最近去咗荃灣的悅來酒店選擇了酒店包2人早餐早餐安排了在酒店內的Simplicity簡.味餐廳一間以愛麗絲夢遊仙境做主題的餐廳 沿路走進餐廳時真係感覺置身於童話世界裡好浪漫好美麗 仲好開心嘅感覺😊餐廳外內全個場地佈置好靚啊😍實在太多打卡位了👏😊至於早餐是非常豐富的😋😋早餐分了美式早餐 ,歐陸早餐和中式早餐我哋兩個都要左美式早餐雞蛋可以選擇煎蛋,炒蛋或烚蛋再自由配搭火腿,煙肉或香腸😋😋其實我太鍾意食麵包啦😂戒咗幾日碳水😁點知都係敵唔過美味又出色的牛角包及丹麥甜包😂😂
近期我同老公好鍾意去唔同嘅酒店staycation
仲好開心嘅感覺😊
餐廳外內全個場地佈置好靚啊😍
實在太多打卡位了👏😊
至於早餐是非常豐富的😋😋
早餐分了美式早餐 ,歐陸早餐和中式早餐
我哋兩個都要左美式早餐
雞蛋可以選擇煎蛋,炒蛋或烚蛋
再自由配搭火腿,煙肉或香腸😋😋
其實我太鍾意食麵包啦😂
戒咗幾日碳水😁
點知都係敵唔過美味又出色的
牛角包及丹麥甜包😂😂

2021-03-20 146 浏览
好耐之前已經知這酒店出了愛麗絲夢遊仙境Tea set,一直想去,但未有機會,今個星期見到酒店仲有這個set,立即打電話去book,立即book到周末時間,好開心,依家這個set做緊85折,散叫有指定信用卡有八折,一去到餐廳入口已經覺得好靚,好似真係去了另一個世界咁,睇得出個環境有用心佈置,職員服務又好,有禮,又會主動話我知有邊D打卡位,個Tea set又好靚,啲cake有用心設計,不過味道就不過不失啦,無咩驚喜,但其他各分面真的不錯,職員仲話嚟緊會轉主題,會以野餐為主題,期待😃
2021-03-11 1809 浏览
《Welcome to Alice Tea Party》下午茶是日同茶蜜去左食荃灣悅來酒店的(Simplicity 簡 • 味)食《Welcome to Alice Tea Party》下午茶,去到門口真的給佢的佈置吸引,影相都影到手軟XD行左一層樓梯後,餐廳內都有唔少的 Alice佈置,同茶蜜點左下午茶,點左熱茶,上來的茶壺真的好可愛,我點的咖啡都唔錯, Alice架上到,另外跟一碟鹹點,甜點在 Alice架的上層,鹹點方面包括、三文魚子醬伴火龍果、迷你牛肉漢堡、法式野菌松露酥盒,小龍蝦黃瓜玫瑰卷、珍寶帶子煙肉卷、鵝肝慕斯配法式芒果泡芙、另外甜點有如紅茶杯子蛋糕、檸檬蜂蜜芝士球、羅勒青檸乳酪慕斯蛋糕及伯爵巧克力Macaron甜點方面真的靚到唔捨得食~~鹹點方面整體都唔錯,由其珍寶帶子煙肉卷、迷你牛肉漢堡都好惹味,其他鹹點不過不失,甜點方面的紅茶杯子蛋糕,上層的CREAM真的好好味,加埋CAKE可以中和個甜味,另外檸檬蜂蜜芝士球口感清新,其他甜點都會比較甜一點,另外兩個鬆餅都比較一般,感覺硬身~~整體來說,食物質素還可,但可以不停的打卡影相,真的好滿足。《Welcome to Alic
去到門口真的給佢的佈置吸引,影相都影到手軟XD
行左一層樓梯後,餐廳內都有唔少的 Alice佈置,
同茶蜜點左下午茶,
點左熱茶,上來的茶壺真的好可愛,
我點的咖啡都唔錯,
 Alice架上到,另外跟一碟鹹點,
甜點在 Alice架的上層,
甜點方面真的靚到唔捨得食~~
整體來說,食物質素還可,但可以不停的打卡影相,
真的好滿足。
HK$586 (二人用)
預訂及查詢:2409 3226 (Simplicity 簡 • 味)
2021-02-06
下午茶
環境裝飾同食物打卡绝封100分💯💯💯由門口到入場到坐低等餐~ 無限個打卡位畀你影相Keep住影相無停過😂少女心既我地見到連餐具都咁Fantasy都好滿足♥️個Tea黎到~我哋都忍唔住話好可愛上面啲甜品造型真係太得意~差唔多影相影成20分先開始收手😂😂😂...食物方面中規中矩~大部份都好食,無乜野難食, 不過食多幾件就會覺得太甜 ~可能佢整到咁D甜品detail咁多裝飾,用左好多糖霜所以味道真係無乜特別, 例如馬卡龍同布甸就唔算太特別但有一兩件甜品同鹹點幾令人印象深刻,啲食材有部分都高級,好味又意外~最值得欣賞所有甜品都真係好符合個tea Set主题~ 其中一個甜品整左啤牌人出嚟我哋好驚喜♥️🃏 睇得出佢哋嘅用心~呢部分真係要讚一讚雖然我唔鍾意食甜品但係奶茶蛋糕同迷你cheese cake都好讚😋 開頭以為會甜唔到漏但又唔會, 奶茶蛋糕愈食愈中意,然後個cheesecake應該係青檸味,中間有啲白色mousse夾咗底下啲抹茶, 酸酸甜甜個味道好特別,幾開胃~ 仲有一個白色茶壺形狀嘅甜品, 除咗佢外面啲糖霜太甜,佢白色嗰舊嘢口感幾特別, 甜甜地幾有趣 ~都係其中一個鍾意食既甜品鹹點就鍾意食佢個
環境裝飾同食物打卡绝封100分💯💯💯
由門口到入場到坐低等餐~ 無限個打卡位畀你影相
個Tea黎到~我哋都忍唔住話好可愛

鹹點就鍾意食佢個煙肉燒帶子同埋黑松露撻,兩個大小都算中型size,唔會细细舊咁,味道香濃,足料

有個迷你個芒果腸仔包(?), 芒果覺得太酸,而且個包都冇乜特別

最想讚就係佢啲鬆餅😍 其實服務員有同我哋講鬆餅要趁熱食,不過我哋都係影相影咗好耐~到食個陣己經一段時間,點知佢都係依然好鬆軟,唔乾同埋好有奶油味~ 冇諗到會咁好食🍰 值得推薦大家去試下

可能己經3月先食,個主題己經過左一段時間,所以平日少人,差唔多包場式享受,其他人明顯Office落嚟食lunch😂

整體而言, 影相打卡聚會唔錯都值得試一試~ 食物水準都唔差,服務質素都好好,佢哋有好好介紹餐牌食物內容同埋推薦咩野食,有禮貌

聽說佢呢個主题做到6月,仲未打卡一推薦大家去一去, 淨係愛麗絲迷同影相都值得去~ 但book位前都提我地可以去問一問先
2021-03-09
2021-03-07 167 浏览
係網上見到愛麗絲主題,覺得好吸引,而且booking 好full, 要提前一個月book。但當去到嘅時候發覺其實又好似唔係咁物有所值。環境設計得有啲求其,都係紙板,員工服務態度有點差。但係Tea set嗰個架係好靚。每一個茶點都設計得好精美,攞嚟影相打卡絕對一流,而且甜點數量亦比其他嘅Tea set係多。由於甜點都係用糖霜做,食食下會覺得好漏,食唔落,甚至有啲得個樣好睇,食落唔好食。整體黎講,可一試,但無下次。

整體黎講,可一試,但無下次。
2021-01-16 188 浏览
今次下午茶主要係食主題同環境打卡都打到手軟甜品以愛麗絲做主題造型同設計都唔錯非常精緻美麗仲有好多打卡場地佈景版打卡打到手軟飲品最好飲 食物無論常餐定主題下午茶 其造型無得輸味道個人覺得比較平庸 如果可以同造型一樣俾人有wow的驚喜 會好好多但要一提 佢地個客服真係一流侍應全都靚仔招呼好主動熱心幫手好nice
今次下午茶

但要一提 佢地個客服真係一流
侍應全都靚仔
招呼好主動熱心幫手好nice

2021-01-10 211 浏览
預約了個多月 十分期待的約會 跟好友提早到場 為的是能夠拍多些照片 知道這裏的打卡位非常多 我們早了半小時到場 果然沒有失望 餐廳外的場景已經非常精緻 拍攝一輪後 最後我們還是早了一點入坐 服務員很友善 核對訂枱資料後讓我們早了10分鐘就可以就坐 所以我們開始前在餐廳內繼續打卡拍照 餐廳內佈置很優雅 當然愛麗絲主題裝飾也十分到位 燈光氣氛都很不錯 值得一讚的是 每張枱的距離很足夠 讓我跟朋友有足夠空間唱所欲言 而且時間也非常充裕 食物方面也有水準 咸點整體比甜點出色 若然咸點比例再多些就好了 最後比較遜色的就是飲品 朋友點了要額外收費的白雪奇緣 味道不是太接受還說是有點怪味 我點的Mocha也是不合格 味道淡 而且不夠熱 怪不得看到其他客人大多數都點了熱茶 但這次整體經驗 除了飲品 還是很值得回味的
預約了個多月 十分期待的約會

味道不是太接受還說是有點怪味

但這次整體經驗 除了飲品
還是很值得回味的
2020-12-23 239 浏览
一間裝修好靚好舒適既餐廳~好啱同fd慢慢食慢慢歎😌-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ草莓丹麥多士配雪糕 🍞 $68賣相一流食落又好食既toast💕佢個toast唔似傳統多士, 食落去好酥皮又熱辣辣勁正🤤士多啤梨🍓都算新鮮, 係有幾粒有d酸🙊-ㅤㅤㅤ軟殻蟹溫泉蛋蟹籽牛肉漢堡 🍔@$128好少見到軟殼蟹既burger, 所以一見到就想嗌黎試下, 打卡一流🤣本身有軟殼蟹已經特別, 加埋蟹籽同溫泉蛋點綴仲正🤤🤤另外佢牛肉都算juicy唔會好乾👍🏻-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ炸軟殻蟹明太子忌廉汁意大利粉 🍝 $138無錯我地又嗌左軟殼蟹🦀🤣🤣意粉好creamy加埋蟹籽口感好正🤤不過軟殼蟹因為擺喺意粉上面好快就淋, 所以黎到最好快d食🤣🤣-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ棉花焦糖法式燉蛋 🍮 $88呢個一黎到我都有d surprise, 燉蛋上面勁大舊棉花(幅相無影到)😂😂~味道黎講就蛋味唔夠出, 上面個多士出色d🙊
一間裝修好靚好舒適既餐廳~好啱同fd慢慢食慢慢歎😌
炸軟殻蟹明太子忌廉汁意大利粉 🍝 $138
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
棉花焦糖法式燉蛋 🍮 $88
2020-12-16 213 浏览
之前睇雜誌見到悅來酒店出咗alice in the wonderland嘅tea set靚到少女心爆發但weekend已經約晒人去玩好難再就到時間去食後尾發現原來至到夜晚7點都有得叫OK 放工即刻出發!一去到 見到周圍嘅佈置都好有心機隨便影都係打卡位嘩 實物嚟到超心心眼真係靚到我以為去左主題樂園呀職員都好好 會問你想點影 幫你set到靚靚咁果然係熟手 我諗個個去都係為左打卡😂甜點同鹹點係各一半所以唔係十分好甜嘅朋友都可以一試迷你漢堡有啲乾煙肉帶子卷幾好 帶子唔會過熟 同煙肉幾夾黑松露雜菌酥盒最好食甜點方面 全部都唔會好甜Cupcake嘅茶味幾濃有兩款檸檬嘅甜點幾清新但macaron就比較實同出面啲專門店比真係幾失色總結而言呢個tea set勁適合打卡味道方面我會比3分But who cares嚟得呢度食呢個tea我相信9成嘅朋友都係為打卡㗎啦😂😂
靚到少女心爆發
但weekend已經約晒人去玩
好難再就到時間去食
後尾發現原來至到夜晚7點都有得叫
OK 放工即刻出發!

一去到 見到周圍嘅佈置都好有心機
隨便影都係打卡位