2022-06-16 419 浏览
家人從外地回來,今晚經過筲箕灣東大街,想吃點心,見此間店舖幾光猛,座位寬闊,於是便立即入去試一試!一打開餐牌,見有接近60 款點心,實在令人眼花撩亂😍雪山叉燒包($22)🎊門口已見雪山叉燒包的相片,相信必定是這間餐廳的拿手點心,果然沒有令人失望👍🏻皮薄鬆軟,內裏的叉燒不會太肥,叉燒汁juicy帶點甜味,十分好吃多汁蟹籽小籠包($25)😇是全晚最好吃的點心,皮薄多汁,配以蟹籽好香口,更貼心是用錫紙小盤裝住每個小籠包,可以盛着小籠包流出的汁一起吃魚肚水餃 ($23)大大粒😋個湯又好飲。加上魚肚,好像吃灌湯餃一樣翡翠帶子腸($27)不是間間中菜都有帶子腸,見咁特別便試試,果然好味👍🏻帶子鮮甜,感覺清新金蒜蒸排骨($24)排骨好大碟,蒸得剛剛好,不會靭海王芝士金絲卷($27)此點心相信也是姐此菜館獨有的新派點心,芝士流心,配以脆脆的皮,不錯籠太子蝦餃王($15,2 粒)可以叫兩粒,合我們只得兩人,又可讓我們試多幾款點心。蝦餃皮薄,鮮蝦大粒,令人垂涎三尺總括來說,這間小店的點心質素絕不比大酒家輸蝕,而且茶芥只是$3, 沒有加一,$169 元兩個人食🉐️非常飽,抵食、美味,超值

一打開餐牌,見有接近60 款點心,實在令人眼花撩亂😍

金蒜蒸排骨($24)排骨好大碟,蒸得剛剛好,不會靭

2022-06-10 31 浏览
嗰日同朋友去龍脊行完山 就去食點心🥧呢度嘅點心有幾款都幾特別!最鍾意就係佢個海皇芝士芝士卷😍賣相真係好吸引 外面炸到金黃色 脆卜卜 入面就包住爽口彈牙嘅蝦 同埋芝士 口感味道非常之豐富!
2022-06-05 51 浏览
漏單補上快,而且態度好好,不過堂食壞冷氣,巧熱但食物質數係ok既, 炸物夠熱夠香口桂花糕好味,送既因漏單關係反斗糕比預期失色,只係馬拉糕以點心店來講算唔錯, 價格都屬正常範圍內
漏單補上快,而且態度好好,不過堂食壞冷氣,巧熱

但食物質數係ok既, 炸物夠熱夠香口

桂花糕好味,送既因漏單關係

反斗糕比預期失色,只係馬拉糕

以點心店來講算唔錯, 價格都屬正常範圍內

2022-06-05
午餐
2022-05-29 61 浏览
落大雨 想搵個地方飲杯熱茶點心店 係唔錯的選擇坐低有點心紙 選擇都算多鹹和甜都有很多選擇餐檯紙有埋 圖畫方便你揀茶係玄米茶 幾特別 消消滯 又可以食多幾籠一大壺 沖好 唔洗成日要人refill籠仔蒸飯 有鮑魚2粒 好豪 兩個人分都好夠不是炸兩 有趣 腸粉煙韌 裏面有蝦 有d 西芹 層次分明 放耐左d 都無淋晒 鵪鶉蛋燒賣 我只愛 入面肉結實 無太多肥膏 皮包得好 唔會太濕 爛左魚肚水餃 扮自己食灌湯餃最後魚肚 海綿咁吸晒d 汁 煎薄撐 有係不錯 唔油膩 個底又煎得脆蘿蔔絲又唔會係咁出水兩個人食差唔多飽 價錢ok 又坐得舒服
落大雨 想搵個地方飲杯熱茶

煎薄撐 有係不錯 唔油膩 個底又煎得脆
蘿蔔絲又唔會係咁出水

兩個人食差唔多飽 價錢ok 又坐得舒服
2022-05-17 609 浏览
係時間嘆下茶喇都好耐冇食點心,去咗筲箕灣東大街食個Lunch,舊年食過今次經過都要去食下,一來價錢唔貴最重要係坐得舒服同食物即叫即制點心多達40款有包點、腸粉、粥、原盅蒸飯、糕點同香口酥點茶錢 $3 位蝦腸粉,外皮真係好滑,夾幾次係滑出對筷子佢地用米漿制成所以特別有米香同滑籠太子蝦餃皇入口新鮮蝦肉彈牙,外層皮薄軟身鳳爪排骨飯家鄉咸水角4隻都係脆卜卜,外脆內煙韌,甜甜咸咸嘅肉餡食完一件又一件多汁蟹籽小籠包一定要熱食先夠香又爆汁蟹籽同皮唔厚,一啖一口好美味用了細細錫紙盤,不怕穿  蟹子燒賣兩件蝦籽於最面,大大粒,豬肉餡有肉汁好食呢蝦春卷我最喜歡食春卷,真係炸得金黃香脆一口一口食下去都有卜卜聲地方位置都幾舒適,冷氣都充足呢籠太子點心專門店筲箕灣筲箕灣東大街14號地舖
舊年食過今次經過都要去食下,

一來價錢唔貴最重要係坐得舒服同食物即叫即制
點心多達40款

有包點、腸粉、粥、原盅蒸飯、糕點同香口酥點

茶錢 $3 位
蝦腸粉,外皮真係好滑,夾幾次係滑出對筷子
佢地用米漿制成所以特別有米香同滑
籠太子蝦餃皇

入口新鮮蝦肉彈牙,外層皮薄軟身

鳳爪排骨飯
家鄉咸水角

4隻都係脆卜卜,外脆內煙韌,甜甜咸咸嘅肉餡

食完一件又一件

一定要熱食先夠香又爆汁
蟹籽同皮唔厚,一啖一口好美味
用了細細錫紙盤,不怕穿

蟹子燒賣兩件
蝦籽於最面,大大粒,豬肉餡有肉汁好食呢
蝦春卷

我最喜歡食春卷,真係炸得金黃香脆
一口一口食下去都有卜卜聲
地方位置都幾舒適,冷氣都充足呢

籠太子點心專門店筲箕灣筲箕灣東大街14號地舖
  • 多汁蟹籽小籠包
2022-05-01 122 浏览
又黎到東大街食lunch, 一心打算encore 上次食過的精品點心籠太子。鮮蝦腐皮卷-皮薄餡靚-蝦肉非常新鮮彈牙薑葱牛柏葉-口感爽脆-每一件都大大件好厚身,唔係其他餐廳有啲得兩舊厚身其他碎濕濕籠太子蝦餃皇-蝦新鮮彈牙,餡料好實淨唔會散-欣賞蝦餃同燒賣可以叫2件instead of 4件,兩個人食每人一粒剛好多汁蟹籽小籠包-超!多!汁!並冇浮誇!-熱辣辣上再加上蟹籽係面好香黃沙潤腸粉-腸粉好嫩滑,皮超薄,同第一次食同樣有驚喜到!-黃沙潤夠特別,比較少點心餐廳出

鮮蝦腐皮卷
-皮薄餡靚
-蝦肉非常新鮮彈牙
鮮蝦腐皮卷

薑葱牛柏葉
-口感爽脆
薑葱牛柏葉

籠太子蝦餃皇
-蝦新鮮彈牙,餡料好實淨唔會散

多汁蟹籽小籠包
-超!多!汁!並冇浮誇!
-熱辣辣上再加上蟹籽係面好香

黃沙潤腸粉
-腸粉好嫩滑,皮超薄,同第一次食同樣有驚喜到!
-黃沙潤夠特別,比較少點心餐廳出
黃沙潤腸

2022-04-22 111 浏览
囡囡好鍾意食點心🥢,今日同佢去咗屋企附近嘅籠太子點心專門店飲茶。🍵餐廳位置幾多,唔使等位。座位闊落,坐得又舒服。茶錢三蚊一位幾抵 ,飲玄米茶夠健康👍💞鮑魚燒賣 $30(2隻)囡囡好鍾意食鮑魚, 所以呢個點心係必叫. 佢話燒賣非常香口😋💞鮮燒賣  $15(2隻) 勁足料,入面好多蝦肉,好彈牙。💞石斑荷葉飯 $49石斑魚塊夠新鮮,肉質嫩滑,荷葉飯係炒飯底好香。💞古法糯米雞 $29大大隻夠飽肚,入面有多材料,例如雞肉, 鵪鶉蛋。💞煎蝦膠釀茄子 $21茄子好腍,蝦膠彈牙。💞自家製豆漿 $10豆味香濃,口感滑溜,唔會太甜。

餐廳位置幾多,唔使等位。座位闊落,坐得又舒服。

茶錢三蚊一位幾抵 ,飲玄米茶夠健康👍

💞鮑魚燒賣 $30(2隻)

💞鮮燒賣  $15(2隻)

勁足料,入面好多蝦肉,好彈牙。

💞石斑荷葉飯 $49

石斑魚塊夠新鮮,肉質嫩滑,荷葉飯係炒飯底好香。

💞古法糯米雞 $29

大大隻夠飽肚,入面有多材料,例如雞肉, 鵪鶉蛋。

💞煎蝦膠釀茄子 $21

茄子好腍,蝦膠彈牙。

💞自家製豆漿 $10

豆味香濃,口感滑溜,唔會太甜。

2022-04-22
2022-04-13 407 浏览
今午🚶🏼‍♂️🚶🏼‍♀️漫步筲箕灣海傍長廊後,順便嚟呢間「籠太子點心專門店」嘆下午茶。呢間食肆都幾特別,有好多新款及一般傳統點心選擇!😉【原隻飽魚燒賣】~ 賣相頗吸引,兩隻飽魚仔都算幾大隻,味道似罐頭裝果啲,燒賣餡料有🦐肉!😘【籠太子蝦餃皇】~ 皮薄餡靚,🦐肉夠多,又爽又彈牙!👍🏻😋【潮州粉果】~ 同樣都係皮夠薄,晶瑩剔透,餡料有葛、花生等…係傳統嘅潮州粉果!😄【四寶滑雞扎】~ 餡料有滑雞、火腿、魚肚,用腐皮包住,係經典雞扎啊!【石班荷葉籠仔飯】~ 炒蛋飯底,石班舖在上面用荷葉蒸,令飯吸收晒魚的香味!【煎蝦膠釀茄子】~ 煮汁酸酸甜甜,令茄子味更突出,加埋蝦膠更【雪山义燒包】~ 大致上👌🏻,但雪山皮略為淋唔夠脆!

【籠太子蝦餃皇】~ 皮薄餡靚,🦐肉夠多,又爽又彈牙!👍🏻😋

【雪山义燒包】~ 大致上👌🏻,但雪山皮略為淋唔夠脆!

2022-04-13
下午茶
  • 煎蝦膠釀茄子
  • 籠太子蝦餃皇
  • 原隻鮑魚燒賣
2022-03-27 109 浏览
超級中伏。買7樣外賣點心足足等左45分鐘,仲要落單果陣已經通知老闆,佢其中一款落錯,老闆承諾會通知伙計改返啱,攞完外賣,返到屋企發覺原來都係俾錯。發誓以後唔會再幫襯。🤬🤬🤬

外卖自取
今天和媽咪來了筲箕灣買餸,順道前往有美食街之稱的東大街吃午餐。媽媽記起我們曾到過籠太子點心專門店食過,印象不錯的,於是便舊地重遊一下啦!我們大約一時多到達,見有位便立刻入內。看看餐牌,原來現在多了蒸飯套餐選擇,一set 除了有一個蒸飯外,也有一款點心,及例湯/飲品,還包埋$3 茶錢,而套餐價錢分別是$48/$68,非常抵食我們叫了石斑荷葉籠仔飯、例湯、菜苗餃,另外也叫了藥膳浸雞腳、雪山叉燒包,及煎蝦膠釀茄子,甜品叫了椰汁桂花糕。石斑荷葉籠仔飯真材實料,件件石班肉鮮甜味美,配上炒飯底更令人食到舔舔脷,性價比超高例湯是粉葛赤小豆豬骨湯,用料豐富,火候十足,可見廚師一絲不苟菜苗餃皮薄餡多,外形脹卜卜,吃得健康藥膳浸雞腳也充滿驚喜,當歸湯底非常滋補,雞腳入味,好雪山叉燒包外皮香噴噴,加埋內裡的叉燒一起吃,份外惹味蝦膠釀茄子都很不錯,蝦膠份量好多,超煙靭彈牙,配茄子吃很有口感椰汁桂花糕超大件,份量十足,入口飄著桂花及椰汁香這裡開茶用的是玄米茶,很合我的口味
菜苗餃皮薄餡多,外形脹卜卜,吃得健康
藥膳浸雞腳也充滿驚喜,當歸湯底非常滋補,雞腳入味,好
雪山叉燒包外皮香噴噴,加埋內裡的叉燒一起吃,份外惹味
椰汁桂花糕超大件,份量十足,入口飄著桂花及椰汁香
這裡開茶用的是玄米茶,很合我的口味
2022-02-10
午餐
2022-01-25 147 浏览
一盅兩件搵埋三個四眼五友走去食返六七八碟九大簋十分疏肝。對就對完喇,希望大家唔好嘔到一地血啦~飯就點都要食嘅,有時諗唔到食乜,除咗我最鍾意食嘅日本嘢,我第二樣諗到嘅就係飲茶。不過而家除咗去傳統酒樓先食到點心之外,點心店都開到成行成市,我就試過呢間性價比幾高嘅籠太子點心專門店,嘆番個一盅兩件疏肝下先。原隻鮑魚燒賣 ($30)一個字,抵!見到粒鮑魚,唔係頂點特點都起碼係極點啦!咁嘅價錢,食到用新鮮豬肉同蝦蒸出嚟嘅燒賣,起碼你食得出真自己做嘅,唔係交嚟嘅,性價比滿分啦!多汁小籠包 ($22)包皮不至於太厚,亦都唔會一夾就穿,將小籠包成粒擺落口一咬,啲肉湯混和埋啲豬肉餡不至於味道太鹹,亦都冇雪味,合格。流沙奶黃包 ($24)所謂流沙,係要整到會流嘅奶黃,夾雜着好似沙嘅鹹蛋黃,所以比例好重要。搣開佢睇住啲餡流出嚟果種治癒感,真係好難寫出嚟~佢哋嘅奶皇包都整到呢個效果,味道亦唔會太甜,最緊要係夠熱,所以食嘅時候要小心啲,唔好辣親條脷呀!魚肚水餃 ($22)籠太子蝦餃皇 ($15)皮蛋牛肉腸 ($25)略嫌皮厚得滯,不過餡喺足嘅 是日老火湯($18)對於我呢啲冇住家飯嘅人來講,抵!
一盅兩件搵埋三個四眼五友走去食返六七八碟九大簋十分疏肝。

原隻鮑魚燒賣 ($30)

多汁小籠包 ($22)

流沙奶黃包 ($24)

魚肚水餃 ($22)

籠太子蝦餃皇 ($15)

皮蛋牛肉腸 ($25)
略嫌皮厚得滯,不過餡喺足嘅

是日老火湯($18)
對於我呢啲冇住家飯嘅人來講,抵!

2021-12-17 122 浏览
夜媽媽九點鐘去外出覓食,見到新開店諗住試試佢。餐牌內容貌似好創新,但其實好一般。食完之後,即刻去openrice 到search 下。原來呢間有分店,仲要呢間分店仲要我都有試過。好記得上次試完太子分店,我同自己講:要認住個名!吾好再有下一次 點知 😂😂😂今次又比佢個名吸引住,忍唔住再去試下好啦🤣今次我記住啦
夜媽媽九點鐘去外出覓食,見到新開店諗住試試佢。
餐牌內容貌似好創新,但其實好一般。
食完之後,即刻去openrice 到search 下。
原來呢間有分店,仲要呢間分店仲要我都有試過。
點知 😂😂😂今次又比佢個名吸引住,忍唔住再去試下

好啦🤣今次我記住啦

2021-12-12 112 浏览
差差差!絕對唔會有下次!等左40分鐘,追幾次單先有野食。職員態度差,係背後話:等8個字又點。見佢爆場先諗住試下,點知係全場都追緊單。食物味道一般,唔明點解咁多好評。。。。。。。。。。。
差差差!絕對唔會有下次!

等左40分鐘,追幾次單先有野食。
職員態度差,係背後話:等8個字又點。
見佢爆場先諗住試下,點知係全場都追緊單。

食物味道一般,唔明點解咁多好評。。。。。。。。。。。
2021-12-12
2021-12-09 72 浏览
舊同事休假,相約去打羽毛球,之後去吃午餐。這家點心專門店位於筲簊灣站附近,交通方便。內部裝修新,佈置簡潔,侍應服務殷勤。玄米茶每位6元,玄米味和茶味很夾。籠太子蝦餃皇兩隻15元,外層皮軟,內層蝦肉彈牙。鮮蝦燒賣皇兩隻15元,味道正常。棉花雞29元,份量足,魚肚爽口,雞肉嫩,冬菇厚身,咸味適中。雪山叉燒包22元,包軟叉燒甜。上湯鮮竹卷21元,熱辣辣,好味道。皮蛋牛肉腸粉26元,腸粉滑,牛肉份量多,飽肚美味。海皇芝士千絲卷27元,炸得香脆,芝士味香。椰汁桂花糕20元,椰汁糕滑,桂花糕香師甜。總結:點心美味,性價比高。

玄米茶每位6元,玄米味和茶味很夾。
籠太子蝦餃皇兩隻15元,外層皮軟,內層蝦肉彈牙。

鮮蝦燒賣皇兩隻15元,味道正常。

雪山叉燒包22元,包軟叉燒甜。

上湯鮮竹卷21元,熱辣辣,好味道。

皮蛋牛肉腸粉26元,腸粉滑,牛肉份量多,飽肚美味。

海皇芝士千絲卷27元,炸得香脆,芝士味香。

椰汁桂花糕20元,椰汁糕滑,桂花糕香師甜。

總結:點心美味,性價比高。
2021-12-09
早前,我走到筲箕灣的筲箕灣東大街幫襯 <呂仔記二哥>,沿路行,發現有間新點心店 <籠太子點心專門店>!起初,我打算東區復活節 Staycation 時,順道搭幾個地鐵站來到筲箕灣,可是逗留酒店 3日期間都是陰天, 所以,決定放棄,另找一天去吧!那天週末天晴,我走到筲箕灣的筲箕灣東大街新點心店 <籠太子點心專門店>,食飽可以行去海旁吹海風影靚景相!一個人等位約5分鐘!街坊價品嚐米芝蓮星級點心點心:精緻點心、精巧包點、特色腸粉及粥品、原盅蒸飯、香口酥點、Impossible 植物牛肉系列、心甜糕點及飲品!桌上備有:餐紙、餐具、喼汁、辣椒油、醋安排入座後送上,熱水茶壺及倒水膠兜!茶錢 $3/位沒有加一服務費海鮮蘿蔔煎薄撐 $25香煎柔軟的煎薄撐,加入清爽的白蘿蔔,質感更實在!蝦米提升鹹鮮!海皇芝士千絲卷 $26把酥脆的千絲蘸上醋,酸香醒胃亦有助解膩,頗有食潮州菜的雙面黃那種風味呢! 餡料是蝦肉、冬菇及芝士...等;內外兼備!Impossible 辣牛肉雜菌煎包 $28底面煎至金黃色,底部較香脆,芳香鬆軟的包身比我預期大,微甜的包身可中和香辣度,
所以,決定放棄,另找一天去吧!

一個人等位約5分鐘!
街坊價品嚐米芝蓮星級點心
桌上備有:餐紙、餐具、喼汁、辣椒油、醋
安排入座後送上,熱水茶壺及倒水膠兜!
茶錢 $3/位
沒有加一服務費
海鮮蘿蔔煎薄撐 $25
香煎柔軟的煎薄撐,加入清爽的白蘿蔔,質感更實在!
蝦米提升鹹鮮!
海鮮蘿蔔煎薄撐
海皇芝士千絲卷 $26
把酥脆的千絲蘸上醋,酸香醒胃亦有助解膩,
頗有食潮州菜的雙面黃那種風味呢!
 餡料是蝦肉、冬菇及芝士...等;內外兼備!
Impossible 辣牛肉雜菌煎包 $28
底面煎至金黃色,底部較香脆,芳香鬆軟的包身比我預期大,微甜的包身可中和香辣度,加入植物牛肉、木耳...等;更惹味!

既可以滿足口感、味覺及胃納!
Impossible 辣牛肉雜菌煎包
2021-04-10