2021-03-29
是日同朋友嚟開紅磡,見差唔多晚飯嘅時間。就打算食埋晚飯先離開。眾所周知,黃埔不嬲就出名多嘢食。星期日嘅夜晚。基本上每一間餐廳店內都有長長嘅人龍。而咁啱想食泰國菜。又見到呢間餐廳有位。咁就二話不說走咗入去啦。我哋入座嘅時間尚算早。好彩嘅係入座入得快。因為我哋坐低冇幾耐。門外已經出現人龍。可見呢間食店喺區內都尚算受歡迎。我哋決定嗌左個泰式二人餐。套餐份量非常豐富。套餐包咗冬陰功湯,泰式鳳爪,炒通菜,豬手,同埋兩碗白飯,除此之外更包埋餐飲添。先講冬陰功湯入面海鮮份量非常之多。包括有蝦,青口,魚片等。而且更加有四隻蝦喺入面。冬陰功亦都唔會話太酸。我忍唔住飲咗幾碗。之後就係泰式鳳爪,鳳爪份量非常之多,我冇正式數過,但粗略估計入面有至少15隻鳳爪或以上。而且佢啲醬汁好好食。有少少酸,非常開胃。之後就到炒通菜。通菜一啲都唔老。食唔出有渣。而且夠晒鑊氣。最後就係個豬手。豬手膠質非常豐富,而且份量亦都係好多。呢一餐可以話非常之抵食。我哋已經淨係要一碗白飯。但係最後都食唔晒。以呢個價錢來講。性價比非常之高,而且味道唔錯。我推薦大家可以嚟試吓。
先講冬陰功湯
之後就係泰式鳳爪,鳳爪份量非常之多,我冇正式數過,但粗略估計入面有至少15隻鳳爪或以上。 而且佢啲醬汁好好食。有少少酸,非常開胃。
之後就到炒通菜。通菜一啲都唔老。食唔出有渣。而且夠晒鑊氣。
最後就係個豬手。豬手膠質非常豐富,而且份量亦都係好多。