人均一百幾有水準點心放題‼️成日聽人講唔推薦點心放題因為水準一般好差,上點心又慢blah blah blah🥲我都試過一次某酒店點心放題,食物質素出奇高。真心推薦想食點心放題嘅大家去試👍🏻週末點心放題🍽️人均:$168/位 (免茶芥,免加一)🕰️時間:星期日12-2pm眾多款點心我最推薦以下幾款:流沙奶星(BB雞) 🍳造型可愛‼️熱騰騰上菜超流心😍大推!金磚豆腐🍽️炸豆腐一碟有6-8粒左右,香口又夠脆‼️紅花蝦餃🍤皮薄!蝦多🤤蒜香黑豚叉燒鮮蝦炒飯🍛估唔到飯都咁好食!我哋全部人都食唔停呀!黑椒牛仔骨🥩飲茶都有大大件牛仔骨食,好開心🤭Bible rating: 10/10📍地址:紅花匯 (灣仔)灣仔謝斐道303號凱聯6-9樓
人均一百幾有水準點心放題‼️

週末點心放題
🍽️人均:$168/位 (免茶芥,免加一)
🕰️時間:星期日12-2pm

眾多款點心我最推薦以下幾款:

流沙奶星(BB雞) 🍳造型可愛‼️熱騰騰上菜超流心😍大推!

金磚豆腐🍽️炸豆腐一碟有6-8粒左右,香口又夠脆‼️

紅花蝦餃🍤皮薄!蝦多🤤

黑椒牛仔骨🥩飲茶都有大大件牛仔骨食,好開心🤭

Bible rating: 10/10

📍地址:紅花匯 (灣仔)
灣仔謝斐道303號凱聯6-9樓
黑椒牛仔骨
金磚豆腐
蒜香黑豚叉燒鮮蝦炒飯
2023-11-18 593 浏览
家庭聚會最適合一定係精緻中菜館🌟因為爸爸媽媽最鍾意食中菜熱辣辣😊呢間中菜館環境清靜,晚上商務套餐由前菜、湯、主食、蔬菜、主食同甜品都有齊,而且份量好多,基本上四個人係食唔晒🙀又好味又精緻。晚市商務套餐 $1258/4位,價錢非常之合理,真心抵食!佢哋每一項食物都有選擇,前菜有好多款,推介淑汁南非鮑魚片,辣辣地好開胃入邊有好多片鮑魚,爽口好食辣辣地就好正。尖椒黃金皮蛋,每一件都切得好靚金黃剔透。金磚豆腐粒粒炸得好靚,而且非常之均勻,粒粒香脆。湯品有四款咁就可以一樣一碗咩都試下😆😆😆我自己最鍾意都係西湖牛肉羹,平時唔係好多地方有,粒粒滑口牛肉,濃濃芫茜香。紅花海皇酸辣羹有好多海鮮、花膠,足料!霸王蔥油雞好大碟好靚仔,熟度剛好每一件都滑捋捋,多蔥啱晒我✨超大件啖啖肉酸菜魚no.q🌟🍲🐟小辣味道啱啱好,熱辣辣成大盤放上枱,用嚟打卡就最啱。佢哋嘅酸菜魚魚肉比平時食嗰啲厚身好多仲好滑。用咗甜酸菜,湯香濃甜甜地,個底薯粉咁就一定夠晒飽!滷水鵝肉拼盤係爸爸最愛,拼盤種類有鵝片、墨魚、雞腎、滷蛋,墨魚爽口,加少少醋汁酸酸甜甜更加好食。底部有滷水豆腐墊住。甜品有紅棗糕/薑汁糕/黑糖糕,自己鍾意食黑糖糕甜甜

甜品有紅棗糕/薑汁糕/黑糖糕,自己鍾意食黑糖糕甜甜地有咬口!
紅花匯👉🏻川/粵/潮三種菜系都有得食! 佢最近仲推出咗點心放題🤪有成30款點心任叫任食✨環境方面有獨立房間, 自成一角, 可以邊享受點心變睇電視🤪正呀!! 點心嘅上菜速度都算正常⏱️應該係即叫即蒸❤️‍🔥有幾樣點心我覺得一定要叫!👉🏻蝦餃個皮幾薄💫蝦亦都大大粒🦐👉🏻蘿蔔絲酥餅, 蘿蔔絲好軟糯, 外面個皮又鬆脆👉🏻牛仔骨, 金錢肚, 鳳爪呢幾樣都煮得超入味👀必點🎊『90分鐘點心放題』📆供應時間: 星期一至日中午12:00 - 15:00✖️原價 $248/位😱試食價$168/位(免茶芥、免加一)°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°紅花匯 @thehuarestaurant📍 灣仔謝斐道303號凱聯9樓☎ 55055121

👉🏻蝦餃個皮幾薄💫蝦亦都大大粒🦐
👉🏻蘿蔔絲酥餅, 蘿蔔絲好軟糯, 外面個皮又鬆脆
👉🏻牛仔骨, 金錢肚, 鳳爪呢幾樣都煮得超入味👀必點🎊

『90分鐘點心放題
📆供應時間: 星期一至日中午12:00 - 15:00
✖️原價 $248/位
😱試食價$168/位(免茶芥、免加一)

紅花匯 @thehuarestaurant
📍 灣仔謝斐道303號凱聯9樓
☎ 55055121

2023-11-01 3508 浏览
灣仔精緻中菜館🌟家庭聚會一流,環境舒服清靜,由資深大廚主理,質素有保證。商務套餐有前菜、湯品、主菜、蔬菜、主食同甜品。真係好豐富😋又好味又精緻。晚市商務套餐 $1258/4位! 餐廳推出左季節限定大閘蟹套餐,又有好野可以食~ 佢哋嘅菜份量比想像多好多,平時嘅前菜只係每人幾粒,但係佢哋嘅前菜份量好似一個小菜咁多🤣超大碟,非常推介淑汁南非鮑魚片,入邊好多好多鮑魚片,爽口好食,辣辣地好開胃好正。尖椒黃金皮蛋,金黃剔透色澤好靚而且香。金磚豆腐粒粒粒外層脆卜卜,內裏就係軟滑豆腐。呢個套餐可以揀四碗湯品,咁岩就有四款一於一樣一碗咩都試下。西湖牛肉羹入面有粒粒滑口牛肉帶芫茜香,瑤柱粟米羹食得出一絲絲粟米清清地。紅花海皇酸辣羹有好多海鮮例如花膠好足料,最後仲有招牌老火湯。酸菜魚🌟🌟🌟🍲🐟少辣味道剛好,熱辣辣成大盤放上枱,賣相靚好靚,食落魚唔腥好厚肉好滑。同平時唔同就係佢哋用咗甜酸菜,湯香濃不會過酸,送飯一流😋底部仲有萵筍、薯粉等等。滷水鵝肉拼盤佢哋嘅拼盤種類多,鵝片、墨魚、雞腎、滷蛋第等。最鍾意食墨魚咬落去爽口☺️底部仲有好整齊又索哂滷水汁既豆腐。霸王蔥油雞蔥油雞最緊要多蔥,有助雞肉提鮮🌟 雞肉超大件又
酸菜魚

淑汁南非鮑魚片

酸菜魚🌟🌟🌟

霸王蔥油雞
蔥油雞最緊要多蔥,有助雞肉提鮮🌟 雞肉超大件又嫩,啖啖肉

方魚炒芥蘭用方魚帶起鮮味,仲有少少菇同紅羅白,方魚好鬆化有少少咸香。
芥蘭火侯岩岩好仲好爽。
仲有蛋白海皇炒絲苗米飯粒粒分明真心正,但已經好飽好飽luu。最後仲有甜品可以揀紅棗糕、薑汁糕或者黑糖糕。薑汁糕始終都係最好食最煙靭☺️
酸菜魚
淑汁南非鮑魚片
滷水鵝肉拼盤
紅花匯最近新推岀抵食晚市二人餐,只需要$628就食到6道菜嘅美食,川菜粵菜都可以食到,抵食,必試😋.川粤潮商務晩餐(2位用) $628🔸前菜🔸一口灌漿蘿蔔: 脆漿薄身香脆,炸得唔油膩,內𥚃嘅蘿蔔絲清甜,有啲似食緊蘿蔔絲酥餅~竹炭脆皮鴨血: 外皮炸得夠薄身,而鴨血口感滑溜,外脆內軟~🔸湯品🔸紅花海皇酸辣羹: 酸酸辣辣夠哂開胃,醋酸滑溜,後勁十足,加上蝦肉、肉絲、雲耳絲,帶出多重口感~西湖牛肉羹: 羹內伴有牛肉碎、蛋白及大量芫荽,香淳可口~🔸主菜🔸金牌紅花酸菜魚: 桂花魚片魚肉嫩滑又鮮,酸、辣同麻味平衡得好好,仲有薯粉,萵筍、雲耳、蓮藕等配料,好足料~香煎蠔仔烙: 蠔仔肥美飽滿,煎得夠香脆,口感又煙韌,沾上魚露令味道更岀~ 🔸蔬菜🔸杏汁花膠絲浸菜心: 用上杏汁做個湯底,味道鮮甜,花膠絲份量亦唔少,口感爽滑,亦加有大量芹菜、草菇~🔸主食🔸四川擔擔麵: 麵條細滑有口感 ,湯底帶濃郁花生香,口感濃稠,入面仲有啲肉碎,面頭更有大量花生碎~🔸甜品🔸 每款另+$38楊枝甘露蛋白杏仁茶: 楊枝甘露味道酸甜,有好多芒果同柚子肉;而蛋白杏仁茶口感幼滑,杏仁味香濃~

川粤潮商務晩餐(2位用) $628
🔸前菜🔸
一口灌漿蘿蔔

竹炭脆皮鴨血
: 外皮炸得夠薄身,而鴨血口感滑溜,外脆內軟~

🔸湯品🔸
紅花海皇酸辣羹

西湖牛肉羹
: 羹內伴有牛肉碎、蛋白及大量芫荽,香淳可口~

🔸主菜🔸

四川擔擔麵

🔸甜品🔸 每款另+$38
蛋白杏仁茶
2023-10-25 360 浏览
身為紅花嶺區居民,一定要去紅花匯食返餐飯 (誤🙈呢度主打食川菜同潮州菜,招牌菜包括水煮牛、酸菜魚同滷水菜式✨樣樣都想試,就同朋友兩個人點左個二人商務餐,估唔到份量十足,性價比非常高😳🔸一口灌漿蘿蔔 / 椒汁南非鮑魚片🔸灌漿蘿蔔外表似平時飲茶嘅蜂巢芋角,食落外層酥脆,入面係蘿蔔蓉,外脆內軟!鮑魚片拌芹菜,涼拌鮑片好爽滑,椒麻汁稍為偏辣,係一道令人胃口大開嘅前菜👍🔸西湖牛肉羹 / 五指毛桃老火雞湯🔸作為芫茜愛好者,對於呢個牛肉羹好滿意😋牛肉滑嫩,最緊要係有芫茜味~正!是日老火湯係五指毛桃煲雞湯,濃郁嘅雞湯帶有五指毛桃獨特嘅椰香味,好味又健脾👍🔸金牌紅花酸菜魚 / 滷水鵝肉拼盤🔸必試呢度嘅招牌菜,酸菜魚份量十足,魚片新鮮爽滑,配料仲有大量芽菜、藕片、木耳同寬粉等😳湯頭酸辣度好平衡,而且一啲都唔肥膩,可以連湯都飲埋🤤滷水拼盤有齊鵝肉、墨魚片、五花腩、雞胗、滷蛋同豆腐~超豐富😳滷水夠入味,如果香料有更多層次就更好😋🔸方魚炒芥蘭 / 川式海皇燴飯🔸大大碟芥蘭同燴飯,方魚炒芥蘭用方魚帶起鹹鮮味,比清炒更好食😋海皇燴飯材料豐富,食落有別於普通燴飯,有少少辣味,不過有個芡汁中和返,唔食得辣嘅朋友都無問題
🔸一口灌漿蘿蔔 / 椒汁南非鮑魚片🔸

🔸西湖牛肉羹 / 五指毛桃老火雞湯🔸

🔸金牌紅花酸菜魚 / 滷水鵝肉拼盤🔸

🔸方魚炒芥蘭 / 川式海皇燴飯🔸

海皇燴飯材料豐富,食落有別於普通燴飯,有少少辣味,不過有個芡汁中和返,唔食得辣嘅朋友都無問題👍
🔸黑糖糕 / 紅棗糕🔸
最後甜品黑糖糕同紅棗糕熱辣辣即蒸上枱,口感軟糯又唔會過甜,為今餐畫上一個完美句號!
臨走前更發現原來餐廳最近推出左季節限定大閘蟹套餐,大閘蟹迷朋友即時兩眼發光問幾時再嚟食🙈
𝐂𝐚𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐥𝐥 𝐬𝐩𝐢𝐜𝐞 𝐥𝐨𝐯𝐞𝐫𝐬! 🌶️ Back at The Hua Restaurant to try out their dinner set this time and we were so impressed by the quality and variety they had to offer! ✨ We ordered their 川粵潮商務晚餐 priced at $628 hkd for 2 people + 10% service charge. Pic 1️⃣: 招牌口水雞— This was so good! Chicken was tender, with a good balance of fat. In comparison to most 口水雞, the sauce for this is slightly thicker but extra flavourful with a aromatic nuttiness to it. Definitely recommend this!Pic 2️⃣: 紅花水煮牛三角— One of their

Pic 1️⃣: 招牌口水雞

Pic 2️⃣: 紅花水煮牛三角
— One of their signature main dishes here. The Sichuan sauce was fragrant and packed with flavour. The beef slices were tender, and the sweet potato noodles soaked up the sauce nicely.

Pic 3️⃣: 蒜香黑豚叉燒鮮蝦炒絲苗
— This plate was full of flavour and the garlic aroma was really prominent but not overpowering. The cha siu added a smoky, meaty element to the dish and the shrimp was fresh too. This was perfectly stir fried and you could see the individual grains of rice.

Pic 4️⃣: 杏汁花膠絲浸菜心
— Usually not a fan of almond soups but this dish really changed my mind! The almond soup base was flavourful, without an overpowering almond flavour to it. The vegetables soaked up all the savoury flavours from the soup nicely. The fish maw portion was very generous here.

Pic 5️⃣: 瑤柱粟米羹
— Soup had a good consistency to it and was well seasoned. The corn flavour was quite prominent with a subtle sweetness to it.

Pic 6️⃣: 西湖牛肉羹
— A must order for coriander lovers. The soup was flavourful, with a strong coriander aroma and rich beefy flavour. Loved the minced beef for that extra boost of flavour.

Pic 7️⃣: 椒汁南非鮑魚片
— One of their signature appetisers here and a must order! Prepared with sliced abalone, mixed in with their homemade rattan pepper sauce which has the perfect balance of mala spiciness, savouriness and sweetness, this flavourful dish is guaranteed to open up your appetite.

Pic 8️⃣: 金磚豆腐粒
— Perfectly deep fried. The batter was well seasoned.

Pic 9️⃣: 精美糕點(棗皇糕 & 黑糖蜂巢糕)
— Sweet way to end the meal. The red date and black sugar pudding were equally as tasty with a unique aroma and very chewy texture.
一間同屋企人食會好開心嘅中菜廳🥸 環境雅緻,座位闊落,重點係味道同份量都相當滿足,我會形容為「九大簋」,最後食到捧住個肚走🤰🏻-🌟商務晚餐 $628/2位✨一口灌漿蘿蔔傳統潮州小食,酥脆嘅外皮包裹住清香蘿蔔,冇油膩感,食落去外脆內軟嘅口感。✨椒汁南非鮑魚片開胃前菜,辣辣地幾惹味,可以連埋配菜西芹一齊食 (可惜我唔食西芹🥶)✨西湖牛肉羹|招牌老火湯推薦🥳 芫荽愛好者絕對不能錯過既西湖牛肉羹!獨有嘅芫荽香氣加埋肉碎粒粒,勁香口,大滿足。✨滷水鵝肉拼盤推薦🥳 滷水調味得宜,係我鍾意嘅口味。鵝肉同墨魚口感相當好,底層仲有索哂滷水汁既豆腐😚✨金牌紅花酸菜魚小辣程度,偏酸帶點辣。魚肉滑嫩,底層有蓮藕、蔬菜同埋寬粉,份量慷慨。✨杏汁花膠絲浸菜心推薦🥳 成功清晒成碗湯汁🤰🏻本來唔鍾意杏汁,但可能加咗蔬菜一齊煮,多咗蔬菜嘅清甜,相當舒服嘅口味,花膠絲亦份量十足。✨蒜香黑豚叉燒鮮蝦炒絲苗蒜香唔會過分重,只係淡淡點綴,叉燒切成粒粒增加口感。重點係飯粒粒粒分明,好有食慾😚✨楊枝甘露推薦🥳 好鍾意傳統嘅楊枝甘露,好香甜😋

🌟商務晚餐 $628/2位

✨金牌紅花酸菜魚

✨杏汁花膠絲浸菜心

✨蒜香黑豚叉燒鮮蝦炒絲苗

✨楊枝甘露
推薦🥳 好鍾意傳統嘅楊枝甘露,好香甜😋

屋企人就最鍾意食中菜,所以我襯週末嘅時候就帶埋佢地一齊試下依間位於灣仔嘅中菜館。$148午市套餐就可以享受多道優質菜式,性價比真係好高。紅花·匯聚川粵潮午餐 $148/位🌟金磚七味豆腐 炸到金黃色嘅香脆豆腐,內層係幼滑嘅豆腐,咸咸地就小食就啱哂啦。🌟椒汁鮑魚 平時食開用汁煮比較濕潤嘅鮑魚 。今次依款比較乾身同埋爽脆,辣度都幾足夠。🌟椒汁黃金皮蛋皮蛋顏色晶凝通透,內餡仲要係流心。🌟瑤柱粟米羹湯身比較濃稠,入面仲有好多瑤柱絲,非常足料。🌟滷水鵝肉拼盤鵝肉淨係睇過顏色就知道已經煮到好入味,鵝肉煮得熟度剛好,肉質好有彈性。🌟黑醋咕嚕黑豚肉平時就已經好鍾意食咕嚕肉,今次依款就用咗黑醋所以會更加帶出個酸甜味,然後黑豚肉肉質亦都好軟腍。🌟上湯浸時令蔬菜🌟欖菜肉鬆炒飯炒飯夠晒火候,可以見到飯粒粒粒分明。🌟紅棗糕充滿彈性,又有紅棗嘅甜味。

$148午市套餐就可以享受多道優質菜式,性價比真係好高。

紅花·匯聚川粵潮午餐 $148/位

🌟金磚七味豆腐

🌟椒汁鮑魚

🌟椒汁黃金皮蛋
皮蛋顏色晶凝通透,內餡仲要係流心。

🌟瑤柱粟米羹
湯身比較濃稠,入面仲有好多瑤柱絲,非常足料。

🌟滷水鵝肉拼盤

🌟黑醋咕嚕黑豚肉

🌟上湯浸時令蔬菜

🌟欖菜肉鬆炒飯
炒飯夠晒火候,可以見到飯粒粒粒分明。

🌟紅棗糕
充滿彈性,又有紅棗嘅甜味。
2023-10-04 168 浏览
今次去咗位於灣仔謝斐道嘅川菜館,主要以梳化位雅座或卡位間開,舒適闊落,燈光柔和,安靜的環境很適合邊食邊傾計,旁邊亦有兩至三間private room,方便宴客。所有侍應都好親切有禮貌,每位侍應基本上可服侍一張台,因此加茶水,換碟上菜都算殷勤。所用食材都好新鮮,而且用上大量川菜道地香料,如新鮮藤椒、花椒、紅椒等。

紅花水煮海中寶
前菜三小碟 (醋味雲耳、三椒三香蹄花肉、香油萵荀絲)
招牌口水雞
藤椒醬烤黑豚肉腩
紅花水煮海中寶
  • 藤椒醬烤黑豚肉腩
2023-09-30 2377 浏览
而家出去食嘢真係比以前貴咗好多🫢 晏晝飲個茶都每位百幾蚊😆 要搵到價錢合理質素又高嘅餐廳真係要俾D心機😎 今日就試左喺灣仔謝斐道KONNECT既紅花匯, 竟然可以用百幾蚊嘅價錢食到高質精緻中菜,而且味道同份量都非常好,好有驚喜😋餐廳環境唔錯,枱與枱之間都唔算迫而且乾淨企理👍 今日試咗佢哋嘅<紅花•匯聚川粤潮午餐>$148 CP值爆燈🌟🌟前菜三小碟金磚七味豆腐絕對係即炸,豆腐皮夠脆夠薄,盡顯功架👍椒汁鮑魚鮑魚薄片配青花椒汁嘅芹菜,帶點麻辣嘅開胃小菜,讚👍椒汁黃金皮蛋皮蛋做到流心,配埋辣油同埋花椒汁,好好味🤤🌟湯品海皇豆腐羹豆腐羹熱辣辣,海鮮粒好足料,真係想食多碗😆瑤柱粟米羹粟米羹好少配瑤柱,估唔到味道咁夾,瑤柱份量都唔少,好好味🤤🌟主菜黃菊酸菜桂花魚每枱都必點嘅酸菜魚果然名不虛傳😎 除咗酸菜同桂花魚之外,裡面仲有寬粉,菇同埋萵筍,完全唔輸一啲專食酸菜魚嘅舖頭😎黑醋咕嚕黑豚肉好精緻嘅美食,每一舊黑豚肉表面都有薄脆嘅感覺,黑醋汁唔會搶咗豚肉嘅味道,非常高質😋🌟蔬菜上湯浸時令蔬菜簡簡單單嘅一個菜配咗蒜子,夠味有夠熱 ,就已經係一道美食🥰🌟主食欖菜肉鬆炒飯做得好好嘅炒飯,又香又乾爽,一定要留返啲

🌟前菜三小碟
金磚七味豆腐
絕對係即炸,豆腐皮夠脆夠薄,盡顯功架👍

椒汁鮑魚
鮑魚薄片配青花椒汁嘅芹菜,帶點麻辣嘅開胃小菜,讚👍

椒汁黃金皮蛋
皮蛋做到流心,配埋辣油同埋花椒汁,好好味🤤

🌟湯品
海皇豆腐羹
豆腐羹熱辣辣,海鮮粒好足料,真係想食多碗😆

瑤柱粟米羹
粟米羹好少配瑤柱,估唔到味道咁夾,瑤柱份量都唔少,好好味🤤

🌟主菜
黃菊酸菜桂花魚

黑醋咕嚕黑豚肉

🌟蔬菜
上湯浸時令蔬菜
簡簡單單嘅一個菜配咗蒜子,夠味有夠熱 ,就已經係一道美食🥰

🌟主食
欖菜肉鬆炒飯
做得好好嘅炒飯,又香又乾爽,一定要留返啲空間品嚐😂

🌟甜品
杞子桂花糕同紅棗糕,一個夠凍一個夠熱,各有特色,最緊要就係唔算太甜😌

我相信好多朋友都同我一樣好鍾意食精緻嘅中菜, 呢間真心推介😍 午餐選擇仲有商務版, 三百零蚊一位,湯品會升級而且主菜可以叫多一款添,我見隔離枱四位點咗商務午餐,成枱都係美食,非常吸引😍😍 餐廳十二點半之後,人客陸陸續續過嚟,應該有唔錯嘅口碑,大家想食中菜一定要留意下紅花匯呀😎
2023-09-27
2023-09-24 190 浏览
又有細佬食神推介,book枱揀餸都係佢一手包辦,一家人齊齊整整食餐飯有獨立房間獨立廁所的確好舒服一早設計好嘅菜單𥚃面比較特別嘅係椒鹽鴨血粒,同平時豆腐粒一黑-白形成強烈嘅對比炸乳鴿,就好似咸咗啲(入味咗啲)火山骨有啲花椒嘅味道,其實個味唔錯㗎,雖然都真係有啲辣,但係辣得來好惹味,份量都幾多,仲可以打包添糯米蟹,勁多膏,糯米飯亦都炒得好煙煙韌韌,唔油膩👍🏻酸菜魚,魚肉好滑,係酸菜少咗啲 仲有個海鮮泡飯都好好味其實我哋都嗌咗好多澱粉質,有糯米飯、有泡飯、有炒麵、仲有夾章茶鴨嘅蒸饅頭🤭仲有各式各樣嘅甜品包括蛋白杏仁茶、綠豆爽、楊枝甘露、紅棗糕,黑糖糕等等。最尾仲要另外有個生日蛋糕(依家都係澱粉質怪魔)今次係慶祝中秋節&大家姐生日。

炸乳鴿,就好似咸咗啲(入味咗啲)
糯米蟹,勁多膏,糯米飯亦都炒得好煙煙韌韌,唔油膩👍🏻
酸菜魚,魚肉好滑,係酸菜少咗啲
仲有個海鮮泡飯都好好味

最尾仲要另外有個生日蛋糕(依家都係澱粉質怪魔)

今次係慶祝中秋節&大家姐生日。

2023-09-23 1700 浏览
為港島區的上班族,已經吃過幾次位於灣仔的紅花匯,同成班同食飯想坐得舒服D,有服務食物質素又有保證,最推薦午市的商務午餐,每位一百多已經包含前菜、主菜、主食和甜品〔 前菜 〕椒汁鮑魚|金磚七味豆腐 |椒汁黃金皮蛋鮑魚份量不少配上椒汁及唐芹,開胃又健康;豆腐小口小口的炸得香脆;黃金皮蛋是溏心,配上椒汁也很惹味,前菜款式非常豐富〔 紅花水煮桂花魚 〕以一份量來說真的不少,桂花魚嫩滑沒有骨,辣度合適〔 宮保蝦球 〕蝦球爽口彈牙,掛上甜辣的醬汁,慢慢滲出辣勁,愈吃愈辣又不想停口〔 上湯浸時令蔬菜 〕當日是上湯莧菜,少甜更是清怡〔 欖菜肉鬆炒飯 〕炒得乾爽,粒粒分明,也很適合重口味人士〔 甜品 〕紅棗糕|清心丸綠豆爽紅棗糕分成三層,中間夾心特別煙靭,餐後甜品十分滿足—————————————————紅花匯 (灣仔)灣仔謝斐道303號凱聯6-9樓—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongk

〔 前菜 〕椒汁鮑魚|金磚七味豆腐 |椒汁黃金皮蛋

〔 上湯浸時令蔬菜 〕當日是上湯莧菜,少甜更是清怡

〔 欖菜肉鬆炒飯 〕炒得乾爽,粒粒分明,也很適合重口味人士

甜品 〕紅棗糕|清心丸綠豆爽
紅棗糕分成三層,中間夾心特別煙靭,餐後甜品十分滿足

—————————————————

紅花匯 (灣仔)
灣仔謝斐道303號凱聯6-9樓

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #銅鑼灣美食推薦 #銅鑼灣美食 #中餐

2023-09-15
  • 椒汁鮑魚
幾年前食過呢間川菜覺得好食之後,幾個月前又見佢哋有出d午市套餐,有前菜、湯水、主菜、飯麵同甜品,仲送碟菜,都只係百幾蚊,咁抵梗係要再去!餐廳的位置星期六日都唔多人,所以我呢幾個月食左2次基本上都係包房咁,侍應們的服務都非常周到,可以慢慢坐,啱晒同屋企人來。環境正常,比較務實類型,不過坐得幾舒服。-✅椒汁鮑魚。雖然入面好多都係唐芹,但鮑魚比的份量都唔少。鮑魚爽彈,味道較麻,有青辣椒的後勁😉 可惜第二次食覺得有小小腥…-✅麻辣豬耳絲。豬耳切到超級薄,十分爽脆。味道比一般麻辣豐富,好似有d豆豉味咁。切到咁薄更入味+可以連埋其他生洋蔥等配菜食😌-✅✅竹炭脆皮鴨血。一粒粒黑色的好似炸豆腐咁,但咬開係鴨血😱 保留鴨血滑嫩的口感,竹炭外皮酥脆酥脆,食到d竹炭粉的感覺,好創新得意,而且好夾😬-✅✅招牌時令湯/銀絲酸辣羹。時令湯係五指毛桃煲豬肉,超級甜😳顏色好似南瓜湯咁,好有豬肉的味,感覺熬左好耐,非常滿意🤍 酸辣羹夠酸夠辣,入面非常多料,每啖都有蝦肉、木耳,魚唇等等,味道夠又足!-✅✅✅黃菊酸菜桂花魚。最愛呢到的酸菜魚!口味夠酸帶甜,好多鹹酸菜,仲帶小小麻感,又唔會好味精🤤 入面有d萵筍同菇索湯。仲有

✅✅✅黃菊酸菜桂花魚。最愛呢到的酸菜魚!口味夠酸帶甜,好多鹹酸菜,仲帶小小麻感,又唔會好味精🤤 入面有d萵筍同菇索湯。仲有寬粉,煙煙韌韌😚 用左貴價的桂花魚(食過咁多地方暫時只有呢到用呢隻),有魚味得來唔腥,好滑,肉感好好,魚皮厚厚😋落重本的🐟

✅✅滷水鵝肉拼盤。有鵝翼、腩肉、雞蛋、墨魚等,每樣都有3、4件😚 滷水汁滷得入味,花椒八角味比較出,唔過鹹。鵝翼煮到一損就甩;腩肉肥而不膩。墨魚口感正。如果唔食得辣的朋友,呢碟都值得叫🤪

✅✅XO醬海皇炒絲苗。覺得可以炒得更乾身🙈 不過好足xo醬,飯都分明,夠鑊氣。加埋菜頭一齊炒,清新d,口感又爽口啲。仲真係有好多蝦肉的🦐 係好食的炒飯!

✅✅蛋白杏仁茶/清心丸綠豆爽。杏仁茶煲得好綿滑,濃度剛好,杏仁味唔會太特出,感覺有d奶中和下,我麻麻地杏仁味都喜歡😘 綠豆爽落左馬蹄粉,質地濃稠好黏,味道清淡,不過有粒粒綠豆的咬口+清心丸的煙韌,口感正😀

多幾個人來每人叫唔同款,成枱都係會好開心,食足咁多味菜,係超級飽🤣 酸菜魚係我試過覺得最好食最啱我口味的!而其他菜式都一定有質素保證!(我成日睇呢到個總廚上hoytv教煮飯🤭) 有興趣的記得book定位食la!

2023-09-17 1300 浏览
黎到灣仔呢間傳統中菜廳試下佢地既午市套餐, 都幾抵食嫁😌紅花•匯聚川粤潮午餐($148/位)📌2位起, 免茶芥, 另收加一✨金磚七味豆腐炸到火黃色既豆腐外脆內軟, 配上七味粉好惹味✨椒汁鮑魚爽口彈牙既飽魚片配上西芹同蔥一齊炒, 辣得黎好惹味✨椒汁黃金皮蛋彈牙既溏心皮蛋淋上香辣花椒汁好夾✨ 瑤柱粟米羹滿滿粟米粒, 蛋花, 瑤柱絲好足料✨ 招牌時令湯松草花雞湯呈深啡色, 飲落松草花味香濃, 感覺好養生✨ 黑醋咕嚕黑豚肉香濃黑醋味包裹住炸到外脆內軟既黑豚肉, 同平時食到酸甜既另有一番風味✨ 黃菊酸菜桂花魚嫩滑魚片煮到好入味花椒味好香, 配上晶凝通透既闊薯粉, 芽菜, 炸魚塊, 酸甜既酸菜, 酸辣既味道平衡得好好, 係一個出色既酸菜魚✨ 上湯浸時令蔬菜菠菜配上煮到勁腍既蒜頭好正✨ 欖菜肉崧炒飯欖菜既鹹香味為成個爽身既炒飯生色不少[甜品]✨ 杞子桂花糕桂花味清香一啲都唔假, 仲要晶凝通透, 睇到都想食✨ 紅棗糕濃郁紅棗味又夠煙韌, 完美既完給呢餐呢度既座位分布夠闊落, 坐得好舒服, 上菜速度又夠快, 呢個餐兩個人會好飽😙
黎到灣仔呢間傳統中菜廳試下佢地既午市套餐, 都幾抵食嫁😌

紅花•匯聚川粤潮午餐($148/位)
📌2位起, 免茶芥, 另收加一

[前菜]
✨金磚七味豆腐
炸到火黃色既豆腐外脆內軟, 配上七味粉好惹味

✨椒汁鮑魚
爽口彈牙既飽魚片配上西芹同蔥一齊炒, 辣得黎好惹味

✨椒汁黃金皮蛋
彈牙既溏心皮蛋淋上香辣花椒汁好夾

[湯品]
✨ 瑤柱粟米羹
滿滿粟米粒, 蛋花, 瑤柱絲好足料

✨ 招牌時令湯
松草花雞湯呈深啡色, 飲落松草花味香濃, 感覺好養生

[主菜]

✨ 欖菜肉崧炒飯
欖菜既鹹香味為成個爽身既炒飯生色不少

[甜品]
✨ 杞子桂花糕
桂花味清香一啲都唔假, 仲要晶凝通透, 睇到都想食

✨ 紅棗糕
濃郁紅棗味又夠煙韌, 完美既完給呢餐

2023-09-16
  • 午市套餐