2023-08-19 1892 浏览
難得尋晚星期五品使加班,未夠7點路過,唔使等太耐,就打算去食久違既壽喜燒啦!🤤好快已經可以入坐,落完單都只係大約7點10分左右。😊大約7點半左右,朋友既鯖魚定食已經到左,再等左10分鐘左右,就問問樓面壽喜燒整好未,回覆只係製作中,要等等。😤眼見其他枱,比我遲黎既啲食物都已經不停咁到,見朋友都食到咁上下,所以又忍唔住咁不停追問店員,點知呢個問幾時整好同等等既回覆,一直來回咁問同回覆到8點15分左右先等到個壽喜燒,😮‍💨最後因為等得太耐,等到連原本想食既甜品都無叫到。😵‍💫要等成個鐘,下次無時間都唔敢再去食
要等成個鐘,下次無時間都唔敢再去食
2023-08-18
  • 牛肉壽喜燒定食
2023-08-14 1248 浏览
主食:芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬$88烏冬麵好大碗,烏冬係粗身烏冬,比較有嚼口,湯底勁重芝士蕃茄味,好creamy,芝士同蕃茄撈埋一齊好夾🫢細心位係芝士蕃茄湯底食得多會好膩,佢加左小小蒜片,食落冇咁肥膩,同好飽肚🧀飲品:冰忌廉抹茶拿鐵$45係我最最中意飲既抹茶拿鐵💚抹茶味好濃,味道剛剛好,不會苦又不會太甜,感覺好似食緊雪糕咁☺️
主食:芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬$88

飲品:冰忌廉抹茶拿鐵$45

2023-08-06 1078 浏览
同同事食晏想食日本野,見依間暫時未係好多人就衝左入去🤪 落單係用QR code自助落單,旁邊亦設有自助斟水區比你自己斟熱/常溫水。 今次叫左豪華海鮮丼茶漬飯,佢有得揀2種湯-昆布湯或香濃蝦湯嘅。我揀咗跟蝦湯味,今次再食覺得佢個香濃蝦湯真係有濃咗啦不過就咸,之前食過一次覺得佢個蝦湯好淡口🤪今次總算有改進。而刺身都keep到幾新鮮唔錯,湯唔夠係可以叫店員再添嘅。上菜嗰陣有跟埋食法指引比客人參考。 如果佢個湯做到香濃而唔係好咸就更好💕

豪華海鮮丼茶漬飯
豪華海鮮丼茶漬飯
2023-08-02 840 浏览
2023.07.02呢一晚,諗唔到食咩,近近地諗起呢間,食物算ok又幾好坐!今次揀唔同嘅食物,其實對我俩來講,都唔算多選擇,我哋兩個都要湯烏冬,再加一個煎餃子。我個腐皮烏冬好正常,都有小前菜,唔錯👍🏼 而女友個芝士雞肉番茄忌廉烏冬就有點意外,我哋好少叫呢款,估唔到係咁嘅賣相,味道都幾好,係啲雞就⋯⋯白雪雪咁,睇落同食落就一般,如果可以煎一煎就好喇,定係會唔襯呢款鳥冬嘅味🤨 炸餃子,好味喎,價錢好合理😊👍🏼
2023.07.02

我個腐皮烏冬好正常,都有小前菜,唔錯👍🏼
腐皮烏冬
芝士雞肉番茄忌廉烏冬
炸餃子,好味喎,價錢好合理😊👍🏼
炸餃子
2023-07-02
$112.2 (晚餐)
2023-07-27 545 浏览
我琴日同朋友去食,職員服務態度幾好。雖然價錢偏貴,但食材豐富,新鮮。值得嘗試。鍾意食日本嘢嘅話,可以去試吓。好似仲有茶泡飯,諗住下次過去試食。鍾意食日本嘢嘅話應該會啱!
2023-07-11 734 浏览
環境舒服 ,職員主動問坐出面定入面,叉燒不會太肥,頭盤小食不會太重味,價錢合理,黑蜜抹茶蕨餅特別,抹茶味濃,正 ,抹茶蕨餅,好食,牛奶雪糕入口即熔,抹茶也濃,柚子冷飲好正
2023-07-08 701 浏览
放工跟朋友去D2 Place, 路過見到紅葉茶屋,記得喺奧海城食過,今次有新餐牌,一於試下~😌今次點左鹿兒島黑毛一口和牛定食, $138 有咁多件和牛粒,仲有配菜及湯,已經覺得性價比高!食落和牛粒肉質鬆軟,有豐富肉汁,唯獨有部份有筋咬唔斷,其餘都好好味,而且配柚子酸辣汁好開胃~👍😋朋友點左海鮮定食,大大隻甜蝦、三文魚及吞拿魚刺身,肉質柔軟鮮甜,而且日本米煙韌有口感,朋友都話好味~位置近荔枝角D2 出口,上商場一層就到,都夠方便,星期五晚8pm 左右唔算多人,下次可以再食!😌

2023-06-23
  • 鹿兒島黑毛一口和牛定食
2023-07-02 535 浏览
呢間餐廳既食物質素唔錯,我叫左炸物定食,啲豬排同炸蠔都炸得外脆,裏面軟熟多汁。價錢黎講就真係偏貴喇,$138一個飯餐,少少漬物,麵豉湯,但唔包野飲。服務方面,基本上都係自己qr code點餐啦,自助斟水,但收左加一,不明所以。個人認為加一係比個服務,如果主要係自助點餐斟水,冇必要比加一。另外,我朋友叫左個黑麻油拉麵$98,除咗面之外,就得幾塊肉,食完都唔會太飽肚。因為我地下午3點幾食,當食下午茶的話,都尚可。

2023-06-25 464 浏览
上完堂走過對面 D2 二期睇下有咩好食。西式,日式,港式…. 都有好多選擇。見呢間日式料理店有飯類,鳥冬類,甜品,非常吸引。生薑燒豚肉定食份量足夠。主菜生薑燒豚肉賣相ok喎,睇落juicy,調味夠入味。喜歡多洋蔥。伴碟薑蓉可增添味道,不過我覺得不需要,都好夠味道。套餐包括前菜兩款,白飯和麵豉湯。整體套餐嘅賣相,份量都唔錯,可值得試吓。
上完堂走過對面 D2 二期睇下有咩好食。
西式,日式,港式…. 都有好多選擇。
見呢間日式料理店有飯類,鳥冬類,甜品,非常吸引。

生薑燒豚肉定食
套餐包括前菜兩款,白飯和麵豉湯。

整體套餐嘅賣相,份量都唔錯,可值得試吓。
2023-06-23
紅葉茶屋最近新出了期間限定夕張蜜瓜雪糕!雪糕芭菲、抹茶提拉米蘇、意利利奶凍每款都是顏值與味道兼備!✧ 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 配期間限定夕張蜜瓜雪糕光是賣相,已足以讓一眾甜品控為之瘋狂。最頂的是夕張蜜瓜雪糕,高脊杯裡層層堆疊了紅豆、抹茶口味銅鑼燒、抹茶忌廉、自家製白玉和抹茶凍。夕張蜜瓜味真的相當濃郁醇正,感覺在吃蜜瓜,第一口就愛上,但是多吃幾口還是會覺得,有點膩。抹茶味的銅鑼燒有驚喜,特別在吃過甜膩的蜜瓜雪糕後,吃一口較苦澀的抹茶味銅鑼燒,可以中和一下。青澀與甜膩,蓬鬆與綿密,多重口感在口中爆發,份量之多足夠填飽空虛的下午。✧ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇朋友點的這個三重奏,有提拉米蘇、期間限定夕張蜜瓜雪糕和一個意大利奶凍,一次有三種享受。提拉米蘇是抹茶口味,剛入口能吃到抹茶細微的苦味,甜度低,沒什麼酒味,一勺挖到底,還有不同層次,底部應該是餅底,脆脆的,更有層次感。意大利奶凍清新淡雅,不知道是本來就沒什麼味道,還是剛吃了蜜瓜雪糕,蜜瓜味道過於濃烈,掩蓋了奶凍的味道。紅葉茶屋地址:荔枝角長順街15號D2 Place Two1樓110-111號舖

✧ 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 配期間限定夕張蜜瓜雪糕

✧ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇

紅葉茶屋
第1次食紅葉茶屋係好耐之前喺黃金海岸店,記憶中炸豬扒幾好食😋今次第2次食呢間,不過荔枝角店就第1次食,平日夜晚嚟到食晚餐,通常walk in 都會有位,因為D2 Place 平日夜晚係比較靜!餐廳採用簡約和風設計,坐到卡位係幾舒適,所以當晚係可以食完正餐再慢慢食埋甜品,係平日夜晚好啱chill 住食嘅餐廳!餐牌選擇幾多,好多都想食,上次食咗烤豬扒,所以今次就試吓牛😋🐂和牛肉壽喜燒定食🍱 $168😋食後感:-賣相吸引🤤,牛嘅份量都幾多,肉質鮮嫩入味,壽喜燒汁濃郁,裡面嘅豆腐同菜都好入味,好味道😋👍🏻推薦🥤芒果&西柚紅茶(凍)$42😋飲後感:-好fresh好解渴,西柚味比芒果味重,少少酸,我呢個西柚控表示好飲😋👍🏻🍨抹茶蕨餅新地 $68😋食後感:-見到相都覺得吸引,📷打卡able😍-好豐富嘅甜品,有雲呢拿同綠茶味雪糕、紅豆蓉同埋蕨餅,味道好夾,紅豆蓉比較甜,不過同雲呢拿雪糕或蕨餅一齊食可以中和甜味,好味道🤤最後蕨餅部分我係食唔晒,建議甜品可以2人share 食餐牌裡面仲有好多款食物都想食,上次食完烤豬扒好味,今次食完和牛定食好味,下次仲可以繼續encore 再試吓其他菜式!

🐂和牛肉壽喜燒定食🍱 $168
😋食後感:

🥤芒果&西柚紅茶(凍)$42
😋飲後感:

🍨抹茶蕨餅新地 $68
😋食後感:
-見到相都覺得吸引,📷打卡able😍

2023-04-04
  • 牛肉壽喜燒定食
  • 芒果&西柚紅茶(凍)
  • 抹茶蕨餅新地
2023-04-27 690 浏览
今晚唔知食乜好,見成日行過都無幫襯過,就幫襯下呢間D2 嘅紅葉茶屋。叫左2個外賣返家吃,諗住嘆下。。1。吉列豬扒滑蛋丼2。香辣焼牛肉定食無一個過到關。首先個豬扒丼。豬扒肉柴、無味、粉甩、水汪汪、個蛋唔均勻又鹹,配菜似超市貨、飯不是珍珠米。。至於個「香辣焼牛肉定食」,沙律同牛肉放埋一齊、味偏鹹、飯當然也不是珍珠米🤷🏻‍♂️簡單講,完全不合格嘅日本食物,更不值超100元呢個價位。無技巧、無誠意!不會再去。openrice 落單寫明要「少鹽,走味精」,好似收唔到一樣🤷🏻‍♂️

叫左2個外賣返家吃,諗住嘆下。。
1。吉列豬扒滑蛋丼
2。香辣焼牛肉定食

無一個過到關。

2023-04-27
見到門口張壽喜燒poster幾吸引,於是就入去試下,餐廳裝修以木系為主,侍應安排左我哋坐卡位,座位都幾闊落。到埋單嘅時候發現原來有加一服務費,除左上菜係由侍應送餐,其他都係自助式,用QR code落單,水係自己斟,埋單都係自行出櫃面。————————————♥————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -♥️ 豪華和牛肉壽喜燒定食 $198牛肉壽喜燒唔係用熱鍋上,未食到一半已經開始凍,牛肉份量多,肉質嫩口,入邊有少量菜、豆腐、洋蔥、冬菇,壽喜燒汁偏甜,白飯可以任添。♥️ 香蔥柚子蜆肉烏冬 $85整個湯底冇乜柚子味,湯底清清地,蜆肉冇沙,烏冬煙煙韌韌。♥️ 藍莓芝士忌廉窩夫🧇 $68*即叫即製,需時15-20分鐘睇相既時候以為係脆脆嗰果種窩夫,事實係熱香餅既質感,藍莓醬偏酸,芝士忌廉冇乜芝士味。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -————————————♥————————————

————————————♥————————————

♥️ 豪華和牛肉壽喜燒定食 $198

♥️ 香蔥柚子蜆肉烏冬 $85
整個湯底冇乜柚子味,湯底清清地,蜆肉冇沙,烏冬煙煙韌韌。

♥️ 藍莓芝士忌廉窩夫🧇 $68
*即叫即製,需時15-20分鐘

————————————♥————————————
2023-04-05 496 浏览
嚟到商場唔知食嘜好,見呢間日本餐廳有我想食嘅茶漬飯就入咗去食啦,時間尚早唔使等位,到我走嘅時候就叫緊籌號啦,都幾多人食喎講返個茶漬飯先,店員遞上一份茶漬飯嘅享用方法說明書比我睇,係其他店食通常店員都係口講,呢度就有說明書要自己睇,都係第一次收說明書,雖然刺身唔算厚,d 茶又唔係好夠熱,但勝在一碗飯可以有3種食法,味道係唔差嘅,如果d 茶熱返d 就更好啦跟餐嘅前菜又勁鹹😂朋友叫咗份豬扒飯定食,味道就正常總結收加一服務費但冇服務,水要自己倒🤨

跟餐嘅前菜又勁鹹😂

朋友叫咗份豬扒飯定食,味道就正常

總結收加一服務費但冇服務,水要自己倒🤨
2023-03-23 478 浏览
2023.03.12 dinner呢一晚唔知食咩好,走咗嚟呢度搵吓,都好耐冇嚟,都有啲新餐廳,我哋揀咗呢度,望到環境幾好就走左入去,我哋早,仲有梳化卡位,好舒服😁睇睇餐牌,女友揀咗牛肉壽喜醬汁烏冬,我就要生薑燒豚肉定食。 烏冬先到,幾靚喎,有兩個小前菜,咁樣收$95都值啲,啲葱仲分開放添,幾細心👍🏼 味道唔錯,都有壽喜燒汁味,牛肉都唔錯,啱我哋,係瘦牛! 我個定食呢,都好靚,但啲豚肉就⋯⋯少少似普通豬肉,個款仲似炒雞肉添🫢 不過味道就好好,仲整咗小小薑蓉放係碟邊,連埋啲肉食更加有薑味😋 不過個麵豉湯就唔夠好味🤪
2023.03.12 dinner

牛肉壽喜醬汁烏冬
生薑燒豚肉定食
2023-03-12
$111.5 (晚餐)
  • 生薑燒豚肉定食