2005-01-21 15 浏览
20050120 8.45pm好友apple 急call 吃飯, 其實我今晚要OT, 好趕, 嘩~不過apple 真係好o架jet!~ 肯就我過o黎太子食!時間無多, 速戰速決! 叫個2人餐唔洗煩($168,未加一)~*奶油炒菠菜- 很不錯, 奶油不算漏. 清碟.*鵝肝醬肉腸窩蛋焗飯- 這個則太漏, 肉腸是一般貨色無甚特別.*茄子肉鬆意粉- 這個也很好吃, apple 嫌佢唔夠乾身, 我就OK wo,幾惹味.*豆沙香蕉蓉春卷- 很推!!! 不太甜太漏. *芒果布甸- average. 不難吃也不好吃.*熱檸茶*凍擰茶食物比我想像中好吃哇~ 可能係太耐無幫襯, service一般, 木口木面的waiter, 同埋環境太逼.嘩!~仲有禮物收添!~ ^_^ 個Crabtree & Evelyn Lemon Cookies 蠻好吃喲~ (吃宵夜中, 時為3.20am) 生橋生橋.
20050120 8.45pm

*奶油炒菠菜- 很不錯, 奶油不算漏. 清碟.
*豆沙香蕉蓉春卷- 很推!!! 不太甜太漏.
*芒果布甸- average. 不難吃也不好吃.
*熱檸茶
*凍擰茶

2005-01-13 12 浏览
好久沒有到此食飯,見去完睇戲,近近地就去食,食咗個銀雪魚焗飯,好滑,飯又入晒味.平日細食的我也食了整個飯,搞到無位食甜品.

2005-01-12 11 浏览
今晚行哂成條街都係呢間坐得ok所以去0左呢度間野又唔係大分乜鬼吸唔吸煙區呀~多鬼餘一坐低menu 都未睇, 待應已經大力推薦佢地既2人餐睇落又冇咩特別~散叫仲好~叫0左個xx焗肉醬意粉唔使5分鐘上檯~有理由相信唔係即叫即焗既~.女朋友要0左個豬扒米線唔使3分鐘就上檯~仲快過0的茶餐廳豬扒唔係分碟上既..我試過~.好一般~米線就唔知.仲有個雞翼都熱既~.不過女朋友話以前0的雞翼好食0的~食完佢拾完野就拎個甜品menu過黎都幾hard sell 0下.PS: 記得呢間野以前多人到要等位既.今晚我地7點幾去到直到食完都唔見有人等位~...可能真係差0左~>
今晚行哂成條街都係呢間坐得ok
所以去0左呢度
間野又唔係大
分乜鬼吸唔吸煙區呀~
多鬼餘
一坐低
menu 都未睇, 待應已經大力推薦佢地既2人餐
睇落又冇咩特別~
散叫仲好~
叫0左個xx焗肉醬意粉
唔使5分鐘上檯~
有理由相信唔係即叫即焗既~.
女朋友要0左個豬扒米線
唔使3分鐘就上檯~
仲快過0的茶餐廳
豬扒唔係分碟上既..我試過~.好一般~
米線就唔知.
仲有個雞翼
都熱既~.不過女朋友話以前0的雞翼好食0的~
食完佢拾完野就拎個甜品menu過黎
都幾hard sell 0下.

2004-09-20 3 浏览
原來呢度係有宵夜餐, $118有一個焗飯, 二客小食加二杯$25以下之特飲.叫了銀雪魚焗飯, 水準依然, 魚好滑, 飯又入味, good. 小食叫了芝士肉醬焗薯皮, 芝士好香濃但係薯皮焗得唔夠乾身, 搞到好軟, 咁簡單的菜式都做成咁, 失望! 香草燒排骨個sauce好正, 短骨有6條咁上下, 不過無咩用, 可惜.特飲叫了iced cuppanico, 意想不到又幾好飲喎,啡味夠濃同埋賣相ok, 不過cream多了點, 有d難啜. 另一杯fruit punch就好有k場味, 賣相麻麻, 有幾粒水果.雖然$118二位用係宵夜來講唔算好平, 但比起平日紅碼蟻的dinner 來講, 已經係大減價啦, 夜宵時間有一好處就係可以自己獨佔一卡位, 因為呢間紅螞蟻好衰, 平日卡位要人二個人坐一邊, 留番另一邊可以做多檯客, 好cheap
原來呢度係有宵夜餐, $118有一個焗飯, 二客小食加二杯
$25以下之特飲.

(非会员)
2004-08-28 0 浏览
之前係呢間食過晚飯,又貴又冇餐仲要唔好食唔掂
之前係呢間食過晚飯,又貴又冇餐
仲要唔好食
唔掂
2004-07-15 2 浏览
雖然已經係上兩個月既事,但係都想評一評。約左朋友去旺角食晚飯,見到呢間個樣都ok,裝修算骨子,所以去試下,都要等一陣位架!朋友要焗飯;我要唔記得叫咩名既麪線,有玉子豆腐同豬肉碎,好好味呀!d麪線好幼,又滑,幾特別,配玉子豆腐同豬肉碎都好夾,不過麪線份量似乎少左d,如果再多d就好喇!環境同service都ok。
雖然已經係上兩個月既事,但係都想評一評。

環境同service都ok。
2004-04-11 4 浏览
佢呢度o既焗飯真係唔錯,好似焗豬扒飯,焗白汁海鮮飯真係好好味,值得試仲有芝士焗西蘭花都好好味小食好似炸"游"魚酥都唔錯其他野食我就未試過,又好似無咩信心咁不過佢杯柚子蜜幾好飲但係呢度好逼,放腳都唔係好舒服
仲有芝士焗西蘭花都好好味
小食好似炸"游"魚酥都唔錯
其他野食我就未試過,又好似無咩信心咁
不過佢杯柚子蜜幾好飲
但係呢度好逼,放腳都唔係好舒服
2004-01-15 5 浏览
其實我成日都去呢度食,因為係附近,打正生招牌的銀雪魚焗飯,黑椒牛仔骨焗飯都唔錯,但最近出個咸魚xx(唔記得係咩啦)佢個waiter極力推薦,咁咪試下啦,嘩!!個d咸魚好臭,臭到比隔離檯歧視,但食落又無味,好怪!重有啊,d野食又比以前縮水啦!佢最唔好就係成日要人坐一邊卡位,但張檯又迫,會同對面頂腳架,如果係friend就無所謂,但同陌生人頂腳會好唔好意思架,呢間"紅螞蟻"咁唔大方,又"古寒"不如唔好做卡位,做圓檯,坐得多d客,多d黎,密d手啦!
(非会员)
2004-01-14 0 浏览
佢好受歡迎, 迫滿人. 我o地惟有搭梳化椅檯, 兩個人擠埋一舊, 好親密.叫o左焗豬扒飯, 焗白汁海鮮飯. o黎到熱辣辣, 上面鋪滿汁, 夠晒用o黎送飯. 豬扒厚度適中, 淋得o黎有口感, 又有少少甘香肥膏, o岩晒! 另一方面, 我都好鍾意個白汁. 我o地仲要求o左支芝士粉, 個waitress 都好nice即刻俾我o地. 好似我呢o的愛cheese之人, 覺得灑落去食更滋味.我o地食完傾o左一陣偈, 佢o地不斷添茶俾我o地, 幾殷勤.
2003-11-23 4 浏览
差不多三點時間先去LUNCH, 叫左2個下午茶餐同1個午餐, 2個下午茶分別係, 碳燒蜜糖羊扒($40) 同日式雞中翼($28) 包一杯飲品, 價錢ok 雞中翼好多油, 怕肥唔多敢食, 而羊扒就做得幾好有少少穌味, 而配蜜糖汁都幾岩胃口. 不過都係多油左dd, 午餐就叫左一個豆豉芝士銀雪魚焗飯, 好怪的組合所以先想試下, 不過.......似乎覺得豆豉同芝士唔多夾, 而且好咸下~~~坐坐下, 三點幾時都好多人等位下.........
坐坐下, 三點幾時都好多人等位下.........
2003-10-08 8 浏览
一入店侍應沒有問我們是否吸煙便安排了吸煙區給我們, 初頭還沒有為意, 但後來客人多了, 發覺有點煙霧迷漫, 呼吸困難, 我們要求下才能安排在近門口的非吸煙區, 細看之下原來非吸煙區只得潦潦幾張, 吸煙區佔了八成位置, 真的有冇搞錯!! 換位後侍應沒有補上茶給我們, 也是要我們要求一杯茶才懂遞上.食物方面, 叫了兩個焗飯, 一個是薄荷羊扒焗飯, 不覺有何薄荷味, 飯多了少許水, 另一味是焗鴨胸飯, 鴨胸肉不知是否焗得太夠, 肉質有點老, 亦不香口.要吃焗飯都是去新森林好了!
要吃焗飯都是去新森林好了!
2002-06-28 1 浏览
to openrice.com <br> <br>有間新分店在淘大開左呀, d服務食物都幾好, 在百老匯戲院隔離...... 快加入網內~ <br>
to openrice.com <br>
<br>
2002-05-17 4 浏览
昨晚去左紅螞蟻食焗飯,好好味呀,我地叫左個白汁海鮮焗飯同埋豉汁芝士銀雪魚焗飯,先講前者,我就覺得不過不失,夠熱,而後者呢,,,就唔好睇佢既配答咁怪,但出奇地,兩者好鬼死夾喎,有芝士香之餘,又有陣陣0既豆豉味,,好正呀...而魚魚又一d都唔腥喎!!!低讚~之後,我地叫左個唔知咩咩什錦生果奶凍,d生果幾鮮,再加上佢淋左浸朱古力上面,真係perfect!!但~~~~~~點解~~~~~d 奶凍一pat pat0既?一都唔似奶凍,但味道可以接受~
2002-01-18 15 浏览
我地上星期日去左太子始創附近"紅螞蟻",諗住佢D野好似唔錯,點知食物送到後,食下食下,係碟野上居然有隻"生outout"的甲由,嚇死我地,咁燈光咁暗,好彩無食落口.
2001-09-29 3 浏览
本來之前話過無下次...點知又比個friend......拉左去.....好彩....今次印象又幾好bor....今下午食左個.....日本淡汁咖哩蝦飯......焗得又幾好丫......味道好好....有點喜出望外.....仲有....近來多左D特飲.....我就試左杯"朱古力餅乾加涼粉冰"..........哈!! 在等候期間都諗緊呢杯野...究竟係點既呢????? 原來配合出來都幾得意..^^ 希望下次再光顧....會更進一步
希望下次再光顧....會更進一步