2018-05-15 634 浏览
如果去大型糕點連鎖店預訂生日蛋糕,就算半磅、一磅都要港幣$100至$200幾,窮苦學生表示有點貴,所以我自己就會搵呢啲細型糕點鋪頭落order, 今次求其叫咗份半磅嘅黑森林生日蛋糕(連埋寫朱古力牌)都係$58咋,超級抵!!!!!!! 味道唔錯,而且預訂時間只需早一天去就得,就算早一日嘅夜晚去,鋪頭一定有師傅可以幫你整同寫朱古力牌 (連鎖店基本上想要寫朱古力牌,都至少要1日半前,因為佢地糕點師傅唔跟鋪頭,要整完安排運送需時)而且生日蛋糕選擇好多,可以再問佢拎相薄睇
而且生日蛋糕選擇好多,可以再問佢拎相薄睇

庆祝纪念
生日
2018-04-30 504 浏览
同朋友見到間舖人頭湧湧都唔想入去迫,但俾櫃面啲酥餅吸引過去,見到呢個宣傳牌先入去$5.5 一個,$15/3 size 唔算大,用咁多牛油整一定好食,皮唔算特別鬆脆,流心方面都ok 足料,會食到,但份量未至於爆出嚟,個咸蛋料似中式流沙包,睇個價錢係合格有餘的,經過既話值得一試呀。

$5.5 一個,$15/3

2018-04-09 764 浏览
周星馳拍戲橋段原來真係會出現生活上🤪...。。某日路經麵包店...櫥窗望見蝴蝶酥 & 杏仁條...驟眼係覺得幾吸引...十五十六唔知買唔買好...怕就怕在好睇唔好食...價錢唔平㗎因為...。。突然一位女士拉住另一位女士衝向櫥窗...興致勃勃咁講起面前嘅蝴蝶酥... 。。於是我👂🏻留心聽👂🏻 + 👀扮睇麵包👀(仲唔係周星星d橋!😂)。。佢哋不斷講點點點好食...又點點點鬆化...最後又大力推介杏仁條,話甚麼唔太甜又夠脆...必定要試乜乜乜...。。好!老闆,呢2樣加埋半磅呀唔該!。。呀!又真係幾好食喎!#收風好緊要係甜咗少少
周星馳拍戲橋段原來真係會出現生活上🤪...

某日路經麵包店...櫥窗望見蝴蝶酥 & 杏仁條...
驟眼係覺得幾吸引...十五十六唔知買唔買好...
怕就怕在好睇唔好食...價錢唔平㗎因為...

突然一位女士拉住另一位女士衝向櫥窗...
興致勃勃咁講起面前嘅蝴蝶酥...

佢哋不斷講點點點好食...又點點點鬆化...

好!老闆,呢2樣加埋半磅呀唔該!

呀!又真係幾好食喎!#收風好緊要
係甜咗少少
2017-11-08 667 浏览
又係大埔麵包店發現驚世紫薯美食 真係超級驚喜放左係收銀隔離 如果唔係入一入去都見唔到! -紫薯麻糬-一個大約比半個手板再大啲🤘🏿本身以為係紫薯酥 無咩期望點知撕開想影相個時發現原來好煙韌入面係真•紫薯蓉 份量都唔少出面外皮係平時麻糬波波嘅口感超級彈身超級煙韌 真 係 不 得 了 超 驚 喜 !😭❤️兩種我最愛嘅原素集於一身食完即刻番轉頭買左兩粒返屋企食🤤🤘🏿大推大推大推!!回頭率係100%-呢間包店好多包款都好抵食連蛋撻都只係$2.5 不得了

又係大埔麵包店發現驚世紫薯美食 真係超級驚喜

放左係收銀隔離 如果唔係入一入去都見唔到!

紫薯麻糬

大推大推大推!!回頭率係100%

呢間包店好多包款都好抵食
連蛋撻都只係$2.5 不得了
2017-06-22 540 浏览
其實女小編係個正宗澱粉控,麵包呀蛋糕呀個啲全部都好中意!!!!所以一見到有麵包店呀,烘焙店呀嗰啲通常都會入去行個圈..........(就算唔買都要行下先心息)大埔一向有好多麵包舖,而個晚我地約左班朋友入大尾督燒野食,反正都係就早啲出去行下~~~-跟住女小編就緊係會入下啲包舖睇下啦,俾我地見到有英式鬆餅岩岩出爐,仲要勁平!!!!!!所以....佢地5蚊一個,但13蚊有4個呀鬆餅入面有提子乾同合桃碎,但味道就普通啦,咸味太重.....真係勝在夠平囉

大埔一向有好多麵包舖,
跟住女小編就緊係會入下啲包舖睇下啦,

佢地5蚊一個,但13蚊有4個呀

2017-04-12 469 浏览
我買個陣應該係岀爐冇耐 仲暖既😋上面啲椰絲脆脆地 包好軟熟紫薯味有 但唔濃 應該加左油or cream因為都幾滑身👀椰絲同紫薯都夾到 唔會怪其實整體黎講唔差 但唔會返兜😅
我買個陣應該係岀爐冇耐 仲暖既😋
上面啲椰絲脆脆地 包好軟熟
紫薯味有 但唔濃 應該加左油or cream
因為都幾滑身👀
椰絲同紫薯都夾到 唔會怪
其實整體黎講唔差 但唔會返兜😅
2017-04-08 525 浏览
蝴蝶酥同杏仁條同價 所以我揀左兩溝😛一上手熱架 應該係剛剛岀爐佢打開個封口俾我叫我過多陣先封返咁姐係迫我偷食姐😂------------------------------佢面冇一般蝴蝶酥咁多糖 咬落勁重牛油香勁脆 脆得黎鬆化 但又唔會鬆到一入口就碎哂有得咬下 愈食愈香 食左幾塊我拿拿聲封實佢😂因為我好驚我邊行邊食哂 咁就千幾kcal架啦😭佢仲有幾間分店架 有興趣可以search下另外 有一間叫"百事吉"啲蝴蝶酥都好好食架😍
蝴蝶酥同杏仁條同價 所以我揀左兩溝😛
另外 有一間叫"百事吉"啲蝴蝶酥都好好食架😍
蝴蝶酥
蝴蝶酥
2016-11-01 458 浏览
朝早肚餓又趕時間求求期期買咗個腸仔包就算,腸仔包$5.5可以話佢貴但係比起好多屋村嘅麵包店貴好多,因為有些麵包店依然賣緊$4-5左右。腸仔包條腸仔都幾長,個皮就同個包入面好大對比,因為個皮好趣同埋有啲甜,入面個包我覺得唔夠鬆軟,而且吃起來好像係空氣,吃完要在買魚蛋燒賣才夠飽。可惜這裏沒有得買魚蛋燒賣。。最大問題是覺得佢唔交足料,覺得吃不到這個價錢
2016-05-02 482 浏览
店裡麵包琳琅滿目,個個都想食,唔知簡邊一個。最後簡左火腿芝士沙律蛋麵包(我估),5.5蚊,唔大,但幾平wor,比左錢迫不及待即刻食,麵包熱辣辣,麵包甜甜地,超鬆軟,一口咬上去很滿足,中間少少芝士拉絲,夾埋沙律蛋,真系好正,但係一個好似細左d,快速食曬成個唔夠滿足,但驚肥既我唔敢買多個,因為咁好味既麵包落左幾多糖,奶油,同油我心知肚明,只好難得放肆一下
火腿芝士沙律蛋麵包
2016-05-02
$505 (早餐)
火腿芝士沙律蛋麵包
2012-11-17 395 浏览
一向喜歡食麫包,日式鬆軟的「空氣面包」,中式的包子,傳統餅店的紮實面包,統統都愛;)路過這間面包店,看見幾光鮮,又好似食過佢theyD酥,所以就行左去買!好多款式呀,又有選擇困難了;)首先,買左個近年新寵,提子麥包($5-6)大大個,超抵食!提子乾好多,有D過甜,而且麥香甜味唔足夠,好像食緊甜餐包... 但是包身鬆軟,咬落「煙un」,尚算好食妹妹嚷著要買杏仁酥,一磅$79,買半磅,有一大袋 食左㡬個禮拜表面的杏仁香甜,底下的酥皮發得好高,勁鬆脆!阿姐夾左2塊 蝴蝶酥俾我們試下,口感比杏仁酥實,比較鐘意前者買左個士乾$4.5睇落幾靚,食之無味, 冇牛油香,又冇鬆化的口感最後買左個新鮮出爐的旦撻$3超酥化的撻皮配以滑溜溜的旦芯,哪有唔好食的機會?
好多款式呀,又有選擇困難了;)
首先,買左個近年新寵,提子麥包($5-6)大大個,超抵食!
但是包身鬆軟,咬落「煙un」,尚算好食

提子麥包

妹妹嚷著要買杏仁酥,一磅$79,買半磅,有一大袋
食左㡬個禮拜

表面的杏仁香甜,底下的酥皮發得好高,勁鬆脆!
阿姐夾左2塊 蝴蝶酥俾我們試下,
口感比杏仁酥實,比較鐘意前者
杏仁酥1,一連食6條

買左個士乾$4.5睇落幾靚,食之無味,
冇牛油香,又冇鬆化的口感

士乾

最後買左個新鮮出爐的旦撻$3
超酥化的撻皮配以滑溜溜的旦芯,哪有唔好食的機會?

2012-10-11
$15 (其他)
提子麥包
杏仁酥1,一連食6條
  • 所有酥皮製品
2012-09-30 304 浏览
大埔墟好多麵包店都食過,唯獨未幫襯過呢車紅車厘,今日就試下佢D麵包LA~這間麵包店有好多不同種類的包,我選了這款丹麥酥蛋糕 ($4.5) (我不記得有否記錯名字)這款麵包啱哂想食包又想食蛋糕的人士,哈哈,即係心多的人呀!!回家即時吃,丹麥酥的的表層糖霜已溶,令到酥皮淡了,而內裡的蛋糕看似實在,事實是又乾又硬,實在都沒用LA,下次都係試番D傳統款式麵包保險D

下次都係試番D傳統款式麵包保險D
2012-09-27
外卖自取
$4.5 (下午茶)
2012-04-24 114 浏览
三月中旬‧陰天從來抗拒不了出爐蛋撻的美味,見酥皮蛋撻隻隻熱辣辣的,不吃何待?皮夠鬆脆,但吃落就乾身及硬了一點。皮也厚,相比之下蛋餡好像少了一點。不過焗得透,不會吃起來感覺一口未焗透的粉的。二元半,真的經濟抵吃。
三月中旬‧陰天

二元半,真的經濟抵吃。
抵食的
下午茶
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
抵食的
2011-04-07 227 浏览
每次經過都會比這裡的曲奇吸引, 今次終於忍不住了, 口痕地買了一包mix來試散買好像是$40一磅, 而我這包是$30, 不知划不划算, 但拿上手頗重, 而且一包可以吃到這麼多口味, 很滿足杏仁酥: 非常鬆脆, 味道香甜而不膩, 這個最好吃! 可惜只有兩塊牛油曲奇: 鬆化, 如牛油味濃些會更佳白芝麻曲奇: 芝麻香口, 油味不重, 最有口感的一款咖啡曲奇: 咖啡味淡雲石曲奇: 只吃得出牛油味道, 咖啡味不太突出朱古力曲奇: 三角外型特別, 但味道一般, 朱古力味尚算香濃朱古力杏仁曲奇: 大大塊, 杏仁味太強, 完全搶了朱古力味道開心果曲奇: 味道不俗, 有粒粒開心果, 很有口感亞麻籽曲奇: 口感有點像開心果曲奇, 但味道較普通藍莓醬曲奇: 藍莓醬甜味欠奉, 但牛油曲奇不錯檸檬醬曲奇: 比藍莓醬曲奇好, 醬帶酸甜味道, 配合牛油曲奇蛋黃餅曲奇: 兩塊蛋黃餅夾住中間的一小撮麥芽糖醬, 餅有香濃蛋味, 麥芽糖醬帶甜, 有心思又很好吃的一塊餅! 值得給一個笑臉

牛油曲奇: 鬆化, 如牛油味濃些會更佳
白芝麻曲奇: 芝麻香口, 油味不重, 最有口感的一款
咖啡曲奇: 咖啡味淡
雲石曲奇: 只吃得出牛油味道, 咖啡味不太突出
開心果曲奇: 味道不俗, 有粒粒開心果, 很有口感
亞麻籽曲奇: 口感有點像開心果曲奇, 但味道較普通
藍莓醬曲奇: 藍莓醬甜味欠奉, 但牛油曲奇不錯
份量多
不同口味 (影漏了蛋黃餅曲奇)
值得給一個笑臉
份量多
不同口味 (影漏了蛋黃餅曲奇)
2011-01-11 131 浏览
木糠布丁The body of such pudding is obviously cream based, but this was way too creamy. In fact, it was like eating plain whipped cream. There was also not enough ‘sawdust’, which to me is the essence. Unlike the butter cookies sold at this bakery, which are decent and reasonably priced, this pudding is not recommended.
木糠布丁
2010-11-24 147 浏览
今日得閒經過大埔,就去舊墟食下野本身諗住去食豆腐花,不過行行下見到呢間新野!門口擺放住的曲奇又好似幾吸引咁bor!曲奇$38/lb,有好多唔同種類因為食唔到咁多,所以就叫半磅 ($20)一般面包店會規定只可以要兩款曲奇,但呢度就要幾多款都得!叫左杏仁曲奇,格仔曲奇同菠蘿曲奇三款都好味,特別係杏仁曲奇,好香脆,又夠多杏仁格仔曲奇外型好靚,但就唔太夠香脆,比起杏仁曲奇味道較遜色。菠蘿曲奇都幾特別,都夠香脆,不過d菠蘿乾就唔算太夾。下次再試下其他唔同種類曲奇先得
今日得閒經過大埔,就去舊墟食下野

本身諗住去食豆腐花,不過行行下見到呢間新野!
門口擺放住的曲奇又好似幾吸引咁bor!

曲奇$38/lb,有好多唔同種類
因為食唔到咁多,所以就叫半磅
($20)
一般面包店會規定只可以要兩款曲奇,但呢度就要幾多款都得!

叫左杏仁曲奇,格仔曲奇同菠蘿曲奇
三款都好味,特別係杏仁曲奇,好香脆,又夠多杏仁
格仔曲奇外型好靚,但就唔太夠香脆,比起杏仁曲奇味道較遜色。

菠蘿曲奇都幾特別,都夠香脆,不過d菠蘿乾就唔算太夾。
下次再試下其他唔同種類曲奇先得
2010-11-20
1 分钟 (外卖自取)