2021-07-08 584 浏览
同朋友行開尖沙咀突然心血來潮想食韓國菜咁啱比我地搵到條炸雞街(因為成條街都係食炸雞😍)最後我地揀咗呢間其實一開始揀佢都無咩特別係見佢menu都幾吸引而且網上都多人推介呢間所以我地就抱住試一試既心態幫襯我地兩個人叫咗一份炸雞加泡菜煎餅份量岩岩好🤣炸雞都好滋味唔會煮到啲肉好老,仍然食到肉汁💕另外泡菜煎餅都好好味泡菜同餅既比例岩岩好如果已經食厭咗普通韓式餐廳既泡菜泡菜煎餅都係一個幾好既選擇😊😊😊
同朋友行開尖沙咀
突然心血來潮想食韓國菜
咁啱比我地搵到條炸雞街(因為成條街都係食炸雞😍)
最後我地揀咗呢間
其實一開始揀佢都無咩特別
係見佢menu都幾吸引
而且網上都多人推介呢間
所以我地就抱住試一試既心態幫襯
我地兩個人叫咗一份炸雞加泡菜煎餅
份量岩岩好🤣
炸雞都好滋味
唔會煮到啲肉好老,仍然食到肉汁💕
另外泡菜煎餅都好好味
泡菜同餅既比例岩岩好
如果已經食厭咗普通韓式餐廳既泡菜
泡菜煎餅都係一個幾好既選擇😊😊😊
2021-04-02
2021-07-05 421 浏览
好耐冇食韓國菜所以諗住揀咗呢間,估唔到炸雞都幾唔錯,唔會乾,叫咗半半炸雞,半甜辣半蒜香。個人比較喜歡甜辣嗰邊,蒜香唔知係咪炸得耐有種苦甜嘅味道。都有嗌到其他菜,普遍係中上嘅質素,價錢不太貴,如果想食韓國菜或者炸雞又係附近既話都幾推薦呢一間👍

個人比較喜歡甜辣嗰邊,蒜香唔知係咪炸得耐有種苦甜嘅味道。

2021-07-01 298 浏览
呢間係我會常去食炸雞嘅鋪頭之一,炸雞味道多,最吸引人嘅係炸雞炸得酥脆而唔係滿口麵粉或者麵包糠炸出黎嘅感覺!韓式年糕方面,味道微甜中帶辣,非常美味,不過可惜嘅係份量較少,如果多少少就完美飲品方面較甜,可自行選擇飲品。
飲品方面較甜,可自行選擇飲品。
蒜蓉味&甜辣味炸雞+韓式年糕
2021-07-01
蒜蓉味&甜辣味炸雞+韓式年糕
  • 無骨蒜香蜜糖炸雞
2021-06-22 585 浏览
香港數一數二有好味炸雞嘅韓國餐廳Red chicken❤️ 炸雞嘅回頭率超高 💯 必食有無骨同有骨炸雞揀,炸粉好薄,炸到金黃色好脆,雞肉保持得又滑又嫩🤤Jeng💕🧄🍯秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞配薯條🍟 ($118) 5/5惹味嘅蒜香汁同適量嘅蜜糖,配上啖啖肉嘅炸雞❤️都幾match,配上醬汁炸雞依然保持卜卜脆,厚切薯條都唔錯🍟食完唔會覺得好喉嚨痛,唔會有好油膩嘅感覺😚📍紅雞 - Red Chicken (尖沙咀)#尖沙咀 #eatwithkeikei #紅雞 #Redchicken #foodiehk #hk #tsimshatsui #korea #korean #friedchicken #chicken #韓國 #韓國炸雞 #炸雞 #yum #like #recommend.。

🧄🍯秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞配薯條🍟 ($118) 5/5

📍紅雞 - Red Chicken (尖沙咀)
🍯秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞配薯條🍟
🍯秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞配薯條🍟
尖沙咀韓國街有咁多間🇰🇷韓國餐廳,其實我都只係食過一兩間🤣前一排聽人講呢間韓國人主理嘅餐廳嘅炸雞係有韓國本地水準,就決定去試下。呢到晚市係無得預約嘅,我星期五1845到去到,門口已經有兩三組入等緊入坐,去到1900嘅時候更加係有七八組人,當中仲有唔少係韓國人黎嘅。好彩我都係等左一陣就入得啦😛🐶半半炸雞(甜辣醬+蒜香醬) $178每隻味大約有五六件炸雞,熱辣辣嘅炸雞上面淋滿醬汁,真係幾吸引!炸雞皮薄肉嫩,食到肉汁,食落去無冰鮮雞味,但亦唔算好濃好香🍗肉味。甜辣醬食落只甜不辣有啲失望,而且蒜香醬原來都係甜嘅,有好大陣蜜糖味,所以兩隻味食落有啲似,同埋會食到膩,失策!🥲整體黎講係好食,但未到會畀「全港最好食!」程度嘅評價,有啲想試多次唔同嘅味睇下點😂🐶韓式炒年糕 $78除左年糕,仲有魚板同雞蛋,夠哂地道嘅韓式年糕!食落去好夠辣味,好開胃。年糕煙煙韌韌,吸哂啲汁好正🤤可惜份量唔多,但會想再食!🐶韓式泡菜煎餅 $98放係鐵板上面熱辣辣上枱,睇落唔大份但因為都幾厚所以都幾飽肚。餅邊煎到脆脆地幾香口,泡菜味唔算重,可以再酸啲會更加好食!🐶乳酸燒酒 $??(唔記得幾錢)相當大杯嘅燒酒,夠哂兩個人飲🍻飲

🐶半半炸雞(甜辣醬+蒜香醬) $178

🐶韓式炒年糕 $78

🐶韓式泡菜煎餅 $98

🐶乳酸燒酒 $??(唔記得幾錢)
相當大杯嘅燒酒,夠哂兩個人飲🍻飲到乳酸味但唔會覺得好甜,主要都係飲到燒酒味,但都算易入口,可以試下。

整體黎講食物係食得出韓國風味,唔係得個樣,而且食物種類都算多,鍾意韓國菜可以試試。

好似咁耐都無介紹過韓國野 今日就同大家happy share下🥰呢間韓國人都專登趨勢食嘅炸雞 有別於好多新式嘅炸雞店 呢間就食到做original 嘅風味💓食親韓國野 第一時間都會去尖沙咀個條韓國街 呢間野就係附近 行多幾個街口就到兩個人真係食唔到多野仲有好多野想試 建議大家可以約多幾個frd 一齊去😂 🌟半半炸雞 (原味加甜辣醬) $178炸雞嘅皮做得幾好 脆得黎又唔會太厚粉 肉質都keep 到好鮮嫩🤤原味嘅話就食到傳統韓式炸雞嘅風味 但就相對比較寡😔甜酸醬就相對好食d 甜度適中 下次會試埋其他味🤤推薦大家叫半半炸雞 可以一次過試曬兩款口味🌟蛋卷大家要記住要親熱食吖 咪就好似我地咁 食唔到拉芝嘅效果😢店鋪好細心咁幫我地分開一件件 有加分位😍 📌紅雞Red Chicken尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈UG層B舖🚇港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 步行約7分鐘等候時間🕰 0 mins📍#尖沙咀

🌟半半炸雞 (原味加甜辣醬) $178

🚇港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 步行約7分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#尖沙咀
2021-06-11 535 浏览
好耐未試過食韓國菜,今日經朋友介紹嚟咗red chicken 食飯,果然冇令我失望由於我哋都係得四個人,所以都嗌得唔多,最令我驚喜嘅就係五花腩配泡菜,啲五花腩好嫩滑,一啲都唔嚡口,夾埋啲泡菜一齊食,又爽又香!其次,我覺得個年糕就不過不失,如果唔係特別鍾意食年糕嘅話都可以唔嗌🤣然後我哋都諗住小酌吓,所以就嗌咗兩個酒,一個係柚子米酒,而另一個就係乳酪燒酒,個人感覺米酒比較清新一啲,好容易入口,燒酒嘅酒味就比較重,可以視乎大家嘅口味而選擇🤣

小編之前見唔少人都介紹呢間韓國餐廳,話味道好正宗,好多韓國人都會幫襯👦🏻👧🏻餐廳無論環境同氣氛都好似去咗韓國咁,而且仲長期播住kpop同綜藝節目📺食完真係心郁郁好想飛返轉😭✈️🐤秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞 ($168+$10轉無骨)炸雞大大份,熱辣辣,外脆內嫩,食落好juicy😋而且炸得幾乾身,食多幾件都唔怕膩🤓配埋蜜糖都幾襯,可惜蒜味唔算突出😉但重點係無骨炸雞啖啖肉,啱晒小編呢啲懶人🤪🦑鐵板蜜糖牛油煎魷魚 ($148)魷魚原隻鐵板上,上到枱嗰陣仲jaja聲🔥食落爽口彈牙,配埋蜜糖牛油汁甜甜地都幾夾🍯而且仲有跟粗薯條同焗蒜,蒜頭口感有啲似薯仔,幾特別🧄🍳芝士蛋卷 ($128)蛋卷上面鋪咗大量嘅木魚絲、紫菜粉、沙律醬、燒汁同蟹籽,而且成個底都係芝士,有得玩拉絲🤩打卡一流😏蛋捲食落偏甜,味道幾似小丸子,份量都幾大,食得多會有啲滯,建議可以4人share😌🍺柚子米酒 ($138)食炸雞又點可以唔飲酒🥸米酒相當大杯,3個人share都夠😎柚子味幾出,飲落仲有唔少果肉,而且酒味唔重好易入口😽*餐廳設加一服務費🌟8.5/10

🐤秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞 ($168+$10轉無骨)

🦑鐵板蜜糖牛油煎魷魚 ($148)

🍳芝士蛋卷 ($128)

🍺柚子米酒 ($138)

*餐廳設加一服務費

🌟8.5/10
2021-06-01
  • 無骨蒜香蜜糖炸雞
2021-06-01 426 浏览
𝗥𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗵𝗮𝘀 𝗯𝗲𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗺𝘆 𝗴𝗼-𝘁𝗼 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘄𝗵𝗲𝗻 𝗜 𝘄𝗮𝗻𝘁 𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘁𝗶𝘀𝗳𝘆 𝗺𝘆 𝗰𝗿𝗮𝘃𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗼𝗿 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗳𝗼𝗼𝗱 🥰𝗜 𝗹𝗼𝘃𝗲 𝗵𝗼𝘄 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗯𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗮𝘀 𝗻𝗼𝘁 𝘁𝗼𝗼 𝘁𝗵𝗶𝗰𝗸, 𝗯𝘂𝘁 𝗮 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆, 𝗰𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵𝘆, 𝗴𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗰𝗿𝘂𝘀𝘁 🤓. 𝗧𝗵𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗮𝘁 𝘄𝗮𝘀 𝘀𝘂𝗰𝗰𝘂𝗹𝗲𝗻𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗮𝘀𝘁𝘆 𝘁𝗼𝗼. 𝗪𝗼𝘂𝗹𝗱 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗼𝘆 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 𝗶𝗳 𝘆𝗼𝘂 𝗴𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗵𝗮𝘃𝗲 𝗮 𝘁𝗿𝘆!———💬 𝚑𝚊𝚕𝚏 𝚑𝚊𝚕𝚏 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 (𝚘𝚛𝚒𝚐𝚒𝚗𝚊𝚕 + 𝚐𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝚊𝚗𝚍 𝚜𝚘𝚢 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎) $ 158半半炸雞 (原味 + 蒜香汁)💬 𝚜𝚔𝚎𝚠𝚎𝚛 𝚜𝚝𝚒𝚌𝚔 (𝚜𝚊𝚞𝚜𝚊𝚐𝚎, 𝚛𝚒𝚌𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎 & 𝚏𝚒𝚜𝚑 𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚒𝚗 𝚜𝚠𝚎𝚎𝚝 𝚜𝚙𝚒𝚌𝚢 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎) $ 128香腸年糕串———✏️ Rating: 8.75/10🍴Revisit? yes! 💥 Booking: unav
———
半半炸雞 (原味 + 蒜香汁)

香腸年糕串

———
✏️ Rating: 8.75/10
🍴Revisit? yes!
💥 Booking: unavailable
  • 半半炸雞
真係好掛住韓國嘅炸雞,所以就嚟咗尖沙咀呢一間好出名嘅red chicken 食炸雞( ´▽`)喺香港食過好多間唔同嘅炸雞,個人覺得呢一間算係比較接近韓國風味。▧ 半半炸雞 (原味加甜辣醬)我會推薦大家叫半半炸雞,因為可以一次過試兩個唔同嘅口味!原味炸雞同埋甜辣醬炸雞係韓國最經典嘅口味,原味炸雞夠香脆,炸漿味道亦都做得啱啱好。不過個甜辣醬炸雞就有少少失望,始終同喺韓國食過嘅甜辣醬味道有少少唔同,但都收貨嘅(≧▽≦)▧ 五花腩配泡菜本應兩個人叫一碟炸雞都已經夠,但又口㾗想食,就叫左呢味五花腩配泡菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)喺韓國識嘅話通常會配一款蘿蔔泡菜,但係呢一度就係原味泡菜,味道都尚可,如果有生蒜頭同埋韓國白菜配埋一齊食就好啦。▧ yogurt 味燒酒燒酒大概12至13度酒精,如果齋飲燒酒嘅話真係飲唔落,但係溝埋”益力多”,令到成件事非常易入口,勁好飲,但亦都好危險因為好易飲醉\(≧▽≦)酒量唔好嘅話就要小心喇!

真係好掛住韓國嘅炸雞

▧ 半半炸雞 (原味加甜辣醬)
我會推薦大家叫半半炸雞,因為可以一次過試兩個唔同嘅口味!
原味炸雞同埋甜辣醬炸雞係韓國最經典嘅口味,
原味炸雞夠香脆,炸漿味道亦都做得啱啱好。
不過個甜辣醬炸雞就有少少失望,
始終同喺韓國食過嘅甜辣醬味道有少少唔同,
但都收貨嘅(≧▽≦)

▧ 五花腩配泡菜

▧ yogurt 味燒酒
令到成件事非常易入口,勁好飲,
但亦都好危險因為好易飲醉\(≧▽≦)
酒量唔好嘅話就要小心喇!
2021-03-27
2021-05-12 713 浏览
好鍾意食red chicken既炸雞🍗新鮮啱啱炸出嚟,熱辣辣脆卜卜而且比好多醬-不過佢嘅粉絲就麻麻哋牛肉比較老,好韌😫粉絲都無乜味😔-mojito薄荷味都唔重我都係最鐘意red chicken既炸雞😝另外值得一提,發現食過幾次,每次都係舉極手💁💁‍♀️都好似睇唔到我地😅
好鍾意食red chicken既炸雞🍗
新鮮啱啱炸出嚟,熱辣辣脆卜卜

而且比好多醬

不過佢嘅粉絲就麻麻哋
牛肉比較老,好韌😫
粉絲都無乜味😔

mojito薄荷味都唔重

我都係最鐘意red chicken既炸雞😝
2021-05-05 1263 浏览
感覺自己是對韓國菜很有要求的人 所以大多只去由韓國人主理的餐廳 今次去這間韓國餐廳 - 紅雞 我也很滿足 🤎半半炸雞我們點了傳統的甜酸口味和秘製蒜香醬 雞肉很嫩滑且多汁 儘管是沾了醬汁 他們外皮很脆 份量也很多 兩種口味都很好 值得推薦! 💙蒜香蛋黃醬炸年糕丁這個份量比想像中少 只有10多條左右的年糕下層鋪了米通 感覺不太搭 幸好他們的醬汁也是挺特別的 有很濃的蒜香 年糕也是明顯炸過的 吃厭了卡邦尼的口味可以試一試 💜五花腩拼泡菜喜歡吃五花腩的絕對要點這個最佳組合 五花籃的比例恰到好處 肉質非常腍 泡菜也是很成功減輕腩肉的油膩感 但是略嫌溫度不夠熱 整體來說:7.5/10
今次去這間韓國餐廳 - 紅雞 我也很滿足

五花腩配泡菜
半半炸雞
五花腩配泡菜
2021-05-02 696 浏览
呢間位於尖沙咀金巴利道既韓國菜平時成日經過,今次終於食到😏✴️Half Half 炸雞 $168 +$10無骨揀左甜辣同蒜香兩款口味好多人話有骨好味啲,但我真係鐘意食啖啖肉多啲🤣甜辣係正宗口味,同韓國食到既味係一樣👍🏻蒜香岩晒啲吾食得辣但又吾想食原味既朋友仔,幾惹味🥰✴️海鮮煎餅配鰹魚乾 $118一泥到啲鰹魚乾郁下郁下好吸引😍香口煎餅,但海鮮吾算太多有鰹魚乾加分,有少少韓式煎餅mix大阪燒既感覺😆✴️卡邦尼炒年糕 $98Fusion嘢,濃厚嘅卡邦尼醬加埋煙肉片,幾特別但年糕分量真心吾多🥲感覺有啲貴✴️蜜糖啤酒$73🍻西柚蜜糖啤酒$73🍻grapefruit baga beer $88蜜糖啤酒有驚喜😊蜜糖既香味原來同啤酒味好夾但西柚蜜糖啤酒就麻麻,西柚味太重,蓋過晒其他味,變成果汁啲fd另外既grapefruit somersby都普普通通✔️可能因為落雨天關係吾洗點等位,6點幾可以直入,7點幾都係等一張枱🙉但有限時90分鐘,呢點要注意返⚠️間餐廳整體都幾有韓國feel,除左會播韓文歌mv之外,燈光同裝修都似當地既炸雞店!會為左炸雞🍗同蜜糖啤再去😁.#eatwithrabbit #eatwithra
呢間位於尖沙咀金巴利道既韓國菜平時成日經過,今次終於食到😏

✴️Half Half 炸雞 $168 +$10無骨
揀左甜辣同蒜香兩款口味
好多人話有骨好味啲,但我真係鐘意食啖啖肉多啲🤣
甜辣係正宗口味,同韓國食到既味係一樣👍🏻
蒜香岩晒啲吾食得辣但又吾想食原味既朋友仔,幾惹味🥰

✴️海鮮煎餅配鰹魚乾 $118
一泥到啲鰹魚乾郁下郁下好吸引😍
香口煎餅,但海鮮吾算太多
有鰹魚乾加分,有少少韓式煎餅mix大阪燒既感覺😆

✴️卡邦尼炒年糕 $98
Fusion嘢,濃厚嘅卡邦尼醬加埋煙肉片,幾特別
但年糕分量真心吾多🥲感覺有啲貴

蜜糖啤酒有驚喜😊蜜糖既香味原來同啤酒味好夾
另外既grapefruit somersby都普普通通

但有限時90分鐘,呢點要注意返⚠️
會為左炸雞🍗同蜜糖啤再去😁
#eatwithrabbit #eatwithrabbit_tst
Half  half  chicken  甜辣加香蒜
Half  half  chicken  甜辣加香蒜
海鮮煎餅配鰹魚乾
  • honey beer
2021-04-21 905 浏览
Red chicken位於尖沙咀,好耐之前睇YouTube知道韓國人都推薦佢既炸雞,就bookmarked左😛 Weekend 7點到竟然等3張枱咋!! 超好彩😆餐廳環境較昏暗,夜晚食住炸雞配杯啤酒都幾chill🍻✅涼拌辣汁魷魚配冷麵 ($158)🌟4/5分超多魷魚,口質煙銀亦唔會食膠咁,配上大量蔬菜、魷魚乾(?) 非常清爽👍🏻辣汁偏向甜辣醬,都幾辣但唔持久既,食得唔會好辛苦😆冷麵夠凍,偏淋身,撈埋一齊餸多過麵😂✅半半炸雞 ($178)🌟4.5/5分半半炸雞有10-12舊左右,共3隻味(原味、甜辣、秘制蒜香醬)選擇,我地揀左後面2款。炸雞即叫即炸,熱辣辣超juicy😍就算淋左好多醬係表皮仍然香脆‼️甜辣味道正常,蒜香醬就幾有驚喜😳蜜糖加上蒜蓉,又香又惹味,好邪惡🤤✅蜜糖啤酒 ($73) 🌟2/5分定價比較進取,上枱唔算大杯😟蜜糖啤酒原來就係蜜糖加啤酒...無乜特別(定我地諗得太複雜😂) 整體就係甜甜地既啤酒🤣我地都係鐘意平時既啤酒多啲😛餐廳環境唔錯,味道亦有驚喜,由其係炸雞🍗女朋友表示滿意🤤食物整體定價偏貴,不過份量真係好多‼️如果多啲人黎食,可以試多啲野食之餘,應該又會抵食啲👍🏻如果好似

✅涼拌辣汁魷魚配冷麵 ($158)🌟4/5分
涼拌辣汁魷魚配冷麵 ($158)
冷麵夠凍,偏淋身,撈埋一齊餸多過麵😂

✅半半炸雞 ($178)🌟4.5/5分

✅蜜糖啤酒 ($73) 🌟2/5分
蜜糖啤酒 ($73)

餐廳環境唔錯,味道亦有驚喜,由其係炸雞🍗女朋友表示滿意🤤

食物整體定價偏貴,不過份量真係好多‼️如果多啲人黎食,可以試多啲野食之餘,應該又會抵食啲👍🏻如果好似我地咁2個人黎食,嗌2款已經好飽,試唔到其他野食了😢男朋友建議如果餐廳食物份量同價錢一齊減半,咁就perfect啦😳😝
2021-04-14 765 浏览
本來想去韓國街搵食行行下行左過紅雞附近上次食過一次印象好好可惜係太多人排又無得訂位呀今晚經過見無人排隊就即興過左去呀可能我地早又平日就有位呀點左~雪花印第安洋蔥粉炸雞配薯條見個名好特別咁就試下原來個洋蔥味係黎自灑0係炸雞上面既味粉個味好熟好似係唔知邊隻零食既味味道好濃同炸雞都好夾個人都幾鍾意~五花腩拉麵突然好想食麵就試埋呢個個麵底好似係辛辣麵(本人係非常鍾意既)個腩肉係好味既索晒D湯又煮得幾淋呀份量就正常~米酒(藍苺味)飲落係有苺味不過唔推介少少似藥水味(不過唔嚴重)酒味唔太濃好易入口呀
本來想去韓國街搵食

~五花腩拉麵
突然好想食麵
就試埋呢個
個麵底好似係辛辣麵
(本人係非常鍾意既)
個腩肉係好味既
索晒D湯
又煮得幾淋呀
份量就正常

~米酒(藍苺味)
飲落係有苺味
不過唔推介