2023-07-29 218 浏览
上星期去了一間隱世小店-【紅館】食晚餐🍺 它是主打 川菜 X 大排檔風味,內有戰鬥碗提供位於鰂魚涌區,地鐵站B出口穿過個天橋,落到地面過對面,之後直行兩條街見到有個窿位向右轉,就會見到間餐廳🔸招牌酸菜魚(龍脷柳/滑魚片)$158/$198好少見到餐廳會提供龍脷柳的魚,所以我就試一試龍脷柳,又幾好食😋平價之選!這個鍋裡面主要是酸菜及芽菜底,沒有薯粉的,要食薯粉可以另外點,都是$14一碗!🔸四川椒麻雞(半隻)$108這個口味只是麻,不會辣,所以不會食辣的人可以試這個,如果想要辣的話就可以點口水雞!雖然表面有好多蔥油,但不會話好咸!雞肉肉質鮮嫩,而且有雞髀部分,食到停唔到口!🔱18:00後另收加一服務費
上星期去了一間隱世小店-【紅館】食晚餐🍺
它是主打 川菜 X 大排檔風味,內有戰鬥碗提供

🔸招牌酸菜魚(龍脷柳/滑魚片)$158/$198

🔸四川椒麻雞(半隻)$108
雖然表面有好多蔥油,但不會話好咸!
雞肉肉質鮮嫩,而且有雞髀部分,食到停唔到口!

🔱18:00後另收加一服務費
四川椒麻雞係一道以麻椒為主調味💕搭配嫩滑多汁既雞肉所製成嘅川菜🌶️我最近去嘅一間 #隱世小店 位於 #鰂魚涌 既餐廳試咗呢道菜🫢 真係成個咀都麻卑左😜雖然係麻但係唔會太刺激 而且佈滿香蔥麻椒帶有一種香氣 令人食得好開心😋 麻味唔會壓過雞肉本身嘅鮮味 反而更加突出雞肉嘅風味🤤啖啖雞肉都好滋味😋佢哋嘅自家製羅漢果水都好好飲,清涼解渴,平衡左我食麻嘅味覺👅#小菜 #煲仔菜 #中國白酒 #隱世小店 #鰂魚涌 #大排檔 #川菜 #平民價 #滋味 #theredcuisine #紅館川菜 #紅館 #chilli #spicy #quarrybayfood #酸菜魚 #煲仔菜紅館📍鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

四川椒麻雞係一道以麻椒為主調味💕

啖啖雞肉都好滋味😋

紅館
📍鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
2023-07-13 136 浏览
雖然唔係幾食得辣但夏天熱辣辣反而想食下辣嘢呀~~~前排就去朋友話想食好耐嘅紅館度食喇-🐓 四川椒麻雞(半隻)見到一整碟青蔥鋪滿碟已經勁吸引辣度是BB級 但麻度滿分辣得過癮呀!🤩雞肉就好嫩滑每啖雞肉也可以伴滿滿的蔥椒吃滿滿蔥椒好滿足~🍲 魚香茄子煲熱辣辣咁送到枱上面醬汁都仲滾緊除咗茄子和配料竟然仲配埋豬肉片、青蔥、洋蔥同半肥瘦的豬肉片一起爆香火喉十足勁惹味呀~!☕️ 自家製羅漢果茶標明唔加糖自然清甜~-整體嚟講份量都幾多雖然舖面唔算好大但都坐得幾舒適下次要去試埋個戰鬥碗呀

雖然唔係幾食得辣
但夏天熱辣辣反而想食下辣嘢呀~~~
前排就去朋友話想食好耐嘅紅館度食喇
🐓 四川椒麻雞(半隻)
見到一整碟青蔥鋪滿碟已經勁吸引
辣度是BB級 但麻度滿分
辣得過癮呀!🤩
雞肉就好嫩滑
每啖雞肉也可以伴滿滿的蔥椒吃
滿滿蔥椒好滿足~
🍲 魚香茄子煲
熱辣辣咁送到枱上面
醬汁都仲滾緊
除咗茄子和配料
竟然仲配埋豬肉片、青蔥、洋蔥同半肥瘦的豬肉片一起爆香
火喉十足勁惹味呀~!
☕️ 自家製羅漢果茶
標明唔加糖
自然清甜~
整體嚟講份量都幾多
雖然舖面唔算好大
但都坐得幾舒適
下次要去試埋個戰鬥碗呀

2023-07-10 99 浏览
這家川菜小館裝潢簡單,讓人感到溫馨和親切。這家小館有各種口味的川菜,其中最受歡迎的菜色是水煮魚。今次點了鮮蝦雲吞雞、京蔥炒牛肉和自家製羅漢果茶。首先,鮮蝦雲吞雞是這家餐廳的招牌菜之一。雲吞皮薄而有彈性,內餡豐富鮮美,鮮蝦的鮮甜味道和雞肉的鮮嫩口感相得益彰,令人回味無窮。京蔥炒牛肉也是一道非常美味的菜品。牛肉切得很薄,炒得剛好入味,配上京蔥的香氣,口感鮮嫩多汁,讓人食欲大開。最後,自家製羅漢果茶是一道清爽的飲品,口感清淡,喝起來非常舒服。而且這家餐廳用的是自家製的羅漢果茶,味道非常純正。總的來說,如果你想要品嚐到地道川菜,這家餐廳絕對是一個不錯的選擇。

2023-07-05 137 浏览
第一次寫食評,真係忍唔住,好難食1.酸菜魚揀左滑魚片$198,份量得普通煲仔飯咁細煲,酸菜係酸菜,魚係魚,但唔係酸菜魚,味道完全唔正宗,而且有雪櫃味2.野生椒炒爽豬肚絲,搞唔掂,全部幼到芽菜咁細,加埋都唔知有冇10條,完全係唔爽,同爽毫無關係,混雜左好多一條條既金菇加洋蔥 ,好騎呢仲嗌咗個涼拌拍青瓜,冇咩意外都係好難食,連埋兩碗白飯,兩個人食左$416蚊。價錢都其次,難食先係重點。 真心唔知其他食評係點黎,大伏!!!
第一次寫食評,真係忍唔住,好難食

真心唔知其他食評係點黎,大伏!!!
嚟到鰂魚涌,緊係食馳名嘅「紅館」啦! 💕京蔥炒牛肉 $108每枱都有點,極有鑊氣嘅小炒!京蔥嘅香氣泌入牛肉內,而爆炒後嘅牛肉好滑嫩有咬口,絕對唔係梳打牛!💕四川椒麻雞 $108 半隻未食過呢種食法,雞隻切得細細件,一口一件,每啖都充滿花椒香與微微辣。食咗5分鐘左右,咀唇就開始麻到震啦! 以前香港剛剛興食四川野時,都有呢種麻到咀震,好快已經無哂,係呢度又食番,好正😊💕風味干扁肥腸 $126肥腸唔會太乾,仲係好淋滑,加上辣椒好有風味。💕青島啤酒買一送一好抵飲,仲要用雪到凍冰冰嘅戰鬥碗,係我飲過最凍嘅啤酒! 環境好有風味,一班人黎一路飲啤酒一路食會好正😋
嚟到鰂魚涌,緊係食馳名嘅「紅館」啦!

💕京蔥炒牛肉 $108

💕四川椒麻雞 $108 半隻

💕風味干扁肥腸 $126
肥腸唔會太乾,仲係好淋滑,加上辣椒好有風味。

💕青島啤酒

環境好有風味,一班人黎一路飲啤酒一路食會好正😋
2023-06-28
2023-07-03 275 浏览
今日在鰂魚涌附近開完會,我和同事搵個地方吃晚餐,openrice搵川菜見到這間餐廳,記得在其他地方都見過分店,就入去吃個辣辣的晚餐。店舖雖小但是幾乾淨和光猛,而且每張枱亦有膠枱布包着,感覺比較衛生。【重慶水煮嫩滑牛肉】選了小辣,其實味道一入口都覺得辣度剛剛好,但是真是越吃越辣,牛肉份量很多,口感幾嫩滑的,還有大量大豆芽菜索滿了辣汁。【四川椒麻雞】和我想像中的有點不同,面頭竟然是佈滿香蔥,幸好我和同事都喜歡吃香蔥。雞肉夠鮮嫩,雖然沒有見到藤椒粒,但是亦有嚐到藤椒油的麻香味道。配碗白飯和一罐可樂都幾開胃。

2023-06-28
2023-07-02 62 浏览
鰂魚涌係另一個較為少去嘅地區,因為工作關係今趟要過海到客人寫字樓、開完個長會已經黃昏係時候醫肚肚。食乜好?行過呢間餐廳先醒起好耐無食酸菜魚,見佢哋有煲仔版本幾得意喎試下先,店主態度幾親切Signature Clay Pot Pickled Fish 煲仔酸菜魚 (龍脷柳)> 個優點係熱辣辣咁上好香十足大排檔風味,叫少辣嘅我食一啖都已經噴曬火!平時食開魚片、今次嗌龍脷柳,魚片較厚實滑點無咁高但都okay,魚份量份適中約3~5片都夠飽肚。配菜有例牌嘅酸菜、海量豆芽辣椒等食完個口都好麻...豐富嘅一餐

煲仔酸菜魚 (龍脷柳)

2023-07-01 46 浏览
約了朋友在鰂魚涌食晩飯,朋友介紹我來到這家隱世川菜小店~餐廳主打煲仔酸菜魚、水煮系列、口水雞及椒麻雞等~🔎 煲仔酸菜魚 - 滑魚片($198)首創煲仔酸菜魚🍲一場來到,當然要試試~酸菜魚可以選龍脷柳及滑魚片,我們選擇了滑魚片,魚片嫩滑有鮮味,而且無骨,👍🏻叫了小辣,連平時不是太食得辣的朋友也食到~🔎 四川椒麻雞 ($108/半隻)比較少見的四川椒麻雞~雞肉表面灑上大量花椒油和葱油~雞肉肉質鮮美,吃起來麻味十足~🔎 清雞湯薯粉 ($28)薯粉口感柔韌,配上酸菜魚和椒麻雞一起吃,絕配~🔎 可樂 ($10/罐)天氣這麼熱,當然要叫汽水消消暑~解渴一流😙😙🔱18:00後堂食另收加一服務費
約了朋友在鰂魚涌食晩飯,朋友介紹我來到這家隱世川菜小店~
餐廳主打煲仔酸菜魚、水煮系列、口水雞及椒麻雞等~

🔎 煲仔酸菜魚 - 滑魚片($198)
首創煲仔酸菜魚🍲
一場來到,當然要試試~

酸菜魚可以選龍脷柳及滑魚片,
我們選擇了滑魚片,
魚片嫩滑有鮮味,而且無骨,👍🏻
叫了小辣,連平時不是太食得辣的朋友也食到~

🔎 四川椒麻雞 ($108/半隻)
比較少見的四川椒麻雞~
雞肉表面灑上大量花椒油和葱油~
雞肉肉質鮮美,吃起來麻味十足~

🔎 清雞湯薯粉 ($28)
薯粉口感柔韌,配上酸菜魚和椒麻雞一起吃,絕配~

🔎 可樂 ($10/罐)
天氣這麼熱,當然要叫汽水消消暑~
解渴一流😙😙

🔱18:00後堂食另收加一服務費
今日放工和朋友去鰂魚涌海堤街紅館吃晚飯。今晚7pm去到,店已經差不多全店滿座。我們後面那圍檯是韓國人,連韓國人都識聯群結隊嚟幫襯,證明店的出品有水準和口碑。此店全港首創的煲仔酸菜魚值得捧場。酸菜魚有大排檔風味,熱辣辣好惹味。可揀龍利或魚片,我們選了較貴的魚片。羅非魚片甜滑無骨份量多,淡淡肉好食。配菜大豆芽,洋葱,酸菜,香菜等好入味,酸酸辣辣好開胃。半隻四川椒麻雞都好正,半隻雞份量都好足夠,雞肉鮮味,葱油和大豆芽好食,愈食愈麻好過癮,愈食愈想食。絲苗白飯有飯味,薯粉滑。食得開心,叫番支冰凍啤酒更盡興,暑氣全消。飲啤酒的碗已雪凍,專業,讚!
今日放工和朋友去鰂魚涌海堤街紅館吃晚飯。

絲苗白飯有飯味,薯粉滑。

• 煲仔酸菜魚
  • 四川椒麻雞
2023-06-30 55 浏览
發現一間城市角落的川菜小店,店內裝潢簡單,卻有一種舒適和溫馨的氛圍。我第一次嚐試了這家店的煲仔酸菜魚,龍脷柳和酸菜一起燉煮在煲仔裡,煮至魚肉入味且煲底的湯汁濃郁。酸菜不會太酸,恰到好處。魚肉也很新鮮,口感鮮嫩,搭配上香氣十足的湯汁,麻麻辣辣十分好吃😋 而且熱滾着冒煙上枱的視覺效果好美妙。另一菜式是四川朝麻雞。嫩雞肉配上麻辣醬汁,麻辣味道十足,同時非常香濃,讓整間小店散發着川菜的香味~這家小店還有很多各種種種的川菜,下次可以再來試試~~

這家小店還有很多各種種種的川菜,下次可以再來試試~~
早排同同事講開鍾意左食酸菜魚,佢知我要過鰂魚涌做野,叫我一定要去食😳 間川菜小店好隱蔽,唔係專登搵都未必留意到。店如其名,鋪頭外面係搶眼嘅紅色牆。📌煲仔酸菜魚 (小辣)可以揀龍脷柳/滑魚片,當我地猶豫緊嘅時候,店員話滑魚片得晚市先有,我心諗應該係手工野先會晚市限定,同朋友異口同聲咁揀左「滑魚片」😆一上菜煲仔仍然係沸騰中,滑魚片鮮味十足,肉質幼嫩~滑到夾大力啲都會跣走左🫠夾左三次先成功hold住魚肉影到相 。 酸菜索晒啲辣汁好惹味(解一解椒麻雞嘅麻🥵)煲仔好保暖,食到最後都仲keep到溫度。我地加左個薯粉,呢隻有啲似韓式粉絲個質地,連埋酸菜魚個湯一齊食📌四川椒麻雞麻控必試 ‼️ 個樣一啲都冇殺傷力,好好奇點解個個都嗌 。滿鋪薑蔥嘅雞肉:肉質嫩滑,雞胸位都唔會鞋口。食第一啖果時好似食緊平時啲白切雞咁,點知下一秒覺得個嘴開始有啲異樣🤨 原來啲椒麻係慢慢滲出嚟 ,食左兩件之後,個嘴都開始麻痺同震緊?果種感覺有啲難受得黎,又好似幾爽🤪 有啲大豆芽墊住,同煲仔入面嘅相比更爽口,仲吸左醬油同雞汁,有鮮甜味 ,雖然成個嘴都麻左,但都忍唔住係咁夾埋啲芽菜食🤭酸菜魚可以揀「大、中、小辣」,至於椒麻雞基本上唔

📌煲仔酸菜魚 (小辣)

📌四川椒麻雞

酸菜魚可以揀「大、中、小辣」,至於椒麻雞基本上唔辣,但係好麻😏
btw聽到個個都叫個水煮魚,證明好多好辣之人都識搵到黎🤫

📍紅館 (海堤街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
  • 四川椒麻雞
  • 招牌酸菜魚
2023-06-28 39 浏览
喺鰂魚涌嘅紅館食咗四川椒麻雞、家鄉魚香茄子同埋回鍋肉,真係好好味嘅。先話四川椒麻雞啦,啲雞肉好嫩口,同埋加咗四川辣椒同花椒,味道香辣好爽,仲有啲麻味,好好食。再黎講下家鄉魚香茄子,茄子煮得好熟,口感好滑,仲有啲蒜頭、生薑、豆瓣醬等調味,好香好濃郁,啜落去好開胃。回鍋肉嘅肉質都好嫩啊,加埋啲辣椒同豆瓣醬炒就好,味道好獨特,加上啲辣椒,啱啱好辣,好過癮。總括嚟講,紅館嘅菜味都幾好,服務人員都好友善,令人感到好舒服。如果你鍾意食川菜,真係值得一試啊!

2023-06-27
朋友想吃地道川菜我立刻想起這間位於鰂魚涌的隱世小店 四川麻辣菜式 鑊氣小菜同煲仔菜都有😬有大排檔風味又有冷氣 餐廳仲有好多酒品優惠 冰凍啤酒同中國白酒都有提供 氣氛好適合三五知己來聚聚🍻✨招牌酸菜魚 $158全港首創的招牌瓦煲酸菜魚當然要一試 原煲上枱新鮮滾熱辣 食到尾都保持溫度😜龍脷魚柳好滑溜無骨啖啖肉 酸菜魚要了少辣比較重酸味 酸菜好爽口開胃 要叫碗白飯來送好下飯🍚湯底不會太油膩值得一讚👍🏻✨鮮蝦雲吞滑雞煲 $148一樣是原煲上熱辣辣🤤湯底可選雞湯或麻辣湯底 辣度都可以選擇好貼心👍🏻也要了少辣 麻辣味都好香好惹味 雲吞粒粒飽滿又彈牙 每粒都有兩大隻蝦好足料🦐雞肉新鮮好滑嫩🤤仲有雲腿粒同白菜仔墊底🥬📍紅館鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

✨招牌酸菜魚 $158
招牌酸菜魚
白飯

✨鮮蝦雲吞滑雞煲 $148

📍紅館
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
招牌酸菜魚
鮮蝦雲吞滑雞煲
女人到左咁上下年紀要調理好身體,星期五晚放工去左睇中醫,睇完出黎見到隔離有間小店紅館好似幾吸引咁,唔食得太辣既我就叫左鑊氣豉椒炒蜆😍😍😍🌟鑊氣豉椒炒蜆 ($118)超大碟炒蜆🥰以新鮮的蜆和豆豉、辣椒等調味料炒製而成,蜆肉鮮嫩多汁,而且處理得好好唔會有沙,豆豉和辣椒的味道完美地融合,送飯一流💯🌟自家製羅漢果茶 ($12)見到隔離枱飲啤酒夠哂chill,我就叫左杯自家製羅漢果茶,無加糖夠哂健康又清熱👍👍

🌟鑊氣豉椒炒蜆 ($118)

🌟自家製羅漢果茶 ($12)