2023-05-18
食過正餐,同友人閒逛一會,想再搵間cafe坐低飲杯野,食個cake,繼續談天說地。記得行入沙灘時,見到有間木系cafe感覺唔錯,就隨意咁簡左依間。店鋪細細,入到去位置不多,但每個位都有特色好岩打卡。木系既裝潢,有種夢想中家的感覺,真係好舒服。同友人分別叫左一杯飲品同蛋糕再share。其實本人係奶茶狂熱者,見到佢地有印度香料奶茶、玫瑰奶茶、黑糖桂花奶茶真係好想試!但奈何太口乾,都係叫左杯香烤焦糖檸檬茶,解解渴先。烤過既檸檬真係提升左依杯檸檬茶,多種一份香,焦糖同檸檬茶更加係最佳拍擋。而友人就叫左京都丸久小山圓-青嵐抹茶。偷飲左一啖,不愧用日本茶,抹茶味香濃不已。蛋糕有好幾款選擇,最後我地簡左柚子伯爵茶巧克力蛋糕同埋抹茶芝士蛋糕。柚子蛋糕中間係巧克力,上層既柚子好清新,同巧克力既甜中和左,變得剛剛好,最底層既伯爵茶海錦蛋糕,將層次豐富起來。而抹茶芝士蛋糕,一樣入口有濃濃既抹茶味,芝士夾層軟滑,香而不漏,整體有水準。依間cafe不論係食物同飲品都係好睇又好食,咁出色,下次再黎真係會想試埋奶茶同咸食!
同友人分別叫左一杯飲品同蛋糕再share。