2023-05-18 170 浏览
食過正餐,同友人閒逛一會,想再搵間cafe坐低飲杯野,食個cake,繼續談天說地。記得行入沙灘時,見到有間木系cafe感覺唔錯,就隨意咁簡左依間。店鋪細細,入到去位置不多,但每個位都有特色好岩打卡。木系既裝潢,有種夢想中家的感覺,真係好舒服。同友人分別叫左一杯飲品同蛋糕再share。其實本人係奶茶狂熱者,見到佢地有印度香料奶茶、玫瑰奶茶、黑糖桂花奶茶真係好想試!但奈何太口乾,都係叫左杯香烤焦糖檸檬茶,解解渴先。烤過既檸檬真係提升左依杯檸檬茶,多種一份香,焦糖同檸檬茶更加係最佳拍擋。而友人就叫左京都丸久小山圓-青嵐抹茶。偷飲左一啖,不愧用日本茶,抹茶味香濃不已。蛋糕有好幾款選擇,最後我地簡左柚子伯爵茶巧克力蛋糕同埋抹茶芝士蛋糕。柚子蛋糕中間係巧克力,上層既柚子好清新,同巧克力既甜中和左,變得剛剛好,最底層既伯爵茶海錦蛋糕,將層次豐富起來。而抹茶芝士蛋糕,一樣入口有濃濃既抹茶味,芝士夾層軟滑,香而不漏,整體有水準。依間cafe不論係食物同飲品都係好睇又好食,咁出色,下次再黎真係會想試埋奶茶同咸食!

同友人分別叫左一杯飲品同蛋糕再share。

2023-05-16 146 浏览
入嚟長洲除左食大魚蛋,仲可以搵間cafe坐低傾下偈飲下嘢。發現咗一間都幾靚嘅茶舍cafe,入面有各種特色茶飲同輕食,環境都佈置得好靚好舒服!坐係窗邊陽光照落黎果下打卡真係一流呀🥰🌖今次試咗三款茶飲:桂花普洱、柚子氣泡紅茶同百香氣泡烏龍茶。桂花普洱飲落去香氣濃郁;柚子氣泡紅茶茶味就冇咁濃,帶有微微嘅柚子香,雖然對我嚟講有啲甜,但飲落都好fresh好解渴。而百香氣泡烏龍茶嘅茶味就好清新,加埋果味飲落去好清爽👍🏻📍 Nutshell納舍長洲新興後街156號地舖🧧人均消費$50@hea4_food

📍 Nutshell納舍
長洲新興後街156號地舖
🧧人均消費$50

@hea4_food
2023-05-04 131 浏览
◤ɴᴜᴛsʜᴇʟʟ 納舍◢木系感滿滿嘅店子 ·˙‧̍̊店外設計已經好吸睛 是路過都一定會被吸引的程度❣︎店內環境都十分舒適 木系感覺很統一🜸❥ 玄米綠茶雙色生乳酪蛋糕 $𝟻𝟻茶味舒服自然 分層又靚 而且喜歡佢有餅底 加分✧❥ 提拉米蘇蛋糕 $𝟻𝟻ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ相對地就偏甜一點但味道也不錯❥ 祁門黑糖桂花奶茶 $𝟺𝟻桂花味道突出 賣相優雅的感覺♔❥ 柚子氣泡茶 $𝟺𝟾顏色美美的 味道正正常常 🜚 甜品有驚喜 比想像中出色❣︎會再訪 下次再試試主食  (๑˃̵ᴗ˂̵)و
◤ɴᴜᴛsʜᴇʟʟ 納舍◢

❥ 柚子氣泡茶 $𝟺𝟾
顏色美美的 味道正正常常

🜚 甜品有驚喜 比想像中出色❣︎
會再訪 下次再試試主食  (๑˃̵ᴗ˂̵)و
長洲裏面嘅都有幾間比較出名嘅cafe想同大家介紹呢一間超好影帶少少復古風嘅#Nutshell #納舍 😍-🍝自家製玫瑰醬蝦意粉呢一份意粉份量都算大份玫瑰醬味道都OK✅雖然唔會話非常出但整體上過關❕-🍸Bubby Citrus作為🍊愛好者呢個氣泡飲透心涼😍配埋意粉就更加開胃🥰如果係小鳥胃嘅人好推薦你嗌呢個嘢飲你就可以食多啲好嘢😆-☕️Keemun Osmanthus Au Lait 呢個一定要叫啊真係好好飲👍🏻黑糖嘅少少甜味令桂花嘅味道更加突出!大推❤️-🍰 柚子伯爵茶法式巧克力蛋糕🤣呢個一定唔係佢個名😅但係我搵唔番佢係咩蛋糕裏面有一層朱古力但配上柚子cheesecake 入口都唔會話覺得特別溜可以叫😆-大家見到的相片仲有一個圓咕碌嘅嗰個我唔記得咗係咩啦😂只係記得餅比較硬身同朋友share會有少少唔方便所以建議嗌返cheese cake😂 #長洲 系列未完㗎😂等我有時間再講啦❕😆📍 @thenutshell_island 納舍 (長洲)長洲新興後街156號地舖
長洲裏面嘅都有幾間比較出名嘅cafe
☕️Keemun Osmanthus Au Lait
呢個一定要叫啊
真係好好飲👍🏻
黑糖嘅少少甜味
令桂花嘅味道更加突出!
大推❤️
只係記得餅比較硬身
同朋友share會有少少唔方便
所以建議嗌返cheese cake😂

#長洲 系列未完㗎😂等我有時間再講啦❕😆

📍 @thenutshell_island 納舍 (長洲)
長洲新興後街156號地舖
2023-02-22
長洲比較新開嘅cafe🤎冇咖啡 只有茶飲嘅茶舍🍃除咗茶飲仲有唔少自家製茶蛋糕🤤-🍝【自家玫瑰醬意粉 蘑菇/ 蝦】$88玫瑰醬有啲似泡菜+忌廉 帶少少辣 幾惹味配料我揀咗蝦 都幾大隻彈牙整體好唔錯😋-🍰【玄米綠茶雙色生乳酪蛋糕】$55玄米同綠茶味都幾香 不過對茶控 我覺得茶味可以更濃最鐘意有餅底 口感味道都豐富啲整體唔錯 唔會好甜好漏~ -🍹【百香氣泡茶】$48熱情果 菠蘿 湯力水 紅茶呢杯幾好飲!tonic water同茶原來又幾夾!茶味幾出 好fresh~ -🍵【抹茶 青嵐】$55呢杯普通 奶味重 抹茶味偏弱🙈-✨推薦指數:8/10💰人均消費:~$120+ ⏳等候時間:0mins (平日2pm)

長洲比較新開嘅cafe🤎

🍰【玄米綠茶雙色生乳酪蛋糕】$55
玄米同綠茶味都幾香
不過對茶控 我覺得茶味可以更濃
最鐘意有餅底 口感味道都豐富啲
整體唔錯 唔會好甜好漏~

🍹【百香氣泡茶】$48
熱情果 菠蘿 湯力水 紅茶
呢杯幾好飲!tonic water同茶原來又幾夾!
茶味幾出 好fresh~

🍵【抹茶 青嵐】$55
呢杯普通 奶味重 抹茶味偏弱🙈

✨推薦指數:8/10
💰人均消費:~$120+
⏳等候時間:0mins (平日2pm)
2023-02-13 149 浏览
搵食搵到黎長洲,過黎長洲行下,輕鬆輕鬆一下,行到攰,見到間感覺好清新嘅cafe,不過原來無咖啡☕️飲嘅納舍好有文青氣息,點左個抹茶玄米蛋糕好唔錯,飲品亦可口,環境舒適,值得一試!

長洲多小店,俾人一種假日悠閒嘅感覺🌿 今次介紹嘅納舍Nutshell,係無意中發現嘅小店🛖 出碼頭向右行,轉入「魚蛋小食街」,再轉右就到(不專業帶路😆)Cafe以木系裝修作為主調,裝修新淨,但唔會過於突兀,融入到周遭環境🪵🪵 原本諗住入去坐下hea下,對食物方面冇乜期待,畢竟係打卡Cafe🤪 點知食物質素相當有驚喜,特別係佢嘅Brunch menu!1️⃣ 自家製玫瑰醬意粉🍝🌷($88)非常推薦嘅輕食👍🏻👍🏻 意粉配搭自家製玫瑰醬,醬汁有少少辣,味道似明太子醬配泡菜,醬汁調味啱啱好,唔會太鹹🤤 配搭蝦同蘑菇🍤 大份又好食,推薦👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣ 柚子伯爵茶法式巧克力蛋糕🍰 ($55)係口感有層次嘅朱古力蛋糕,蛋糕分為三層,底層係伯爵茶蛋糕,蛋糕底厚實,伯爵味濃郁🍵 頂層應該係酸乳酪,夾雜柚子粒🍐 蛋糕中間有黑朱古力層,蛋糕混合酸酸甜甜苦苦嘅多種口感,係幾新鮮嘅組合🤫3️⃣ 凍百香氣泡茶🍹($48)氣泡茶外觀好養眼☺️ 味道方面,氣泡茶混合熱情果、菠蘿、湯力水,茶底可以揀紅茶或者烏龍茶🍵 口感清爽,熱情果味唔太出,不過不失🍃———————————————————

1️⃣ 自家製玫瑰醬意粉🍝🌷($88)

2️⃣ 柚子伯爵茶法式巧克力蛋糕🍰 ($55)

3️⃣ 凍百香氣泡茶🍹($48)

———————————————————

2023-01-03 133 浏览
適逢假日黎到長洲玩,揀左依間新開既文青cafe休息一下,揀左兩杯飲品,一杯係熱特濃朱古力,有香濃既朱古力味,面上加左少少泡沫鮮奶和可可粉,另一杯係熱既抹茶奶茶,飲上黎有好香濃既綠茶味,而且冇綠茶顆粒感,值得一試。
2023-01-02
2022-11-30 162 浏览
推介指數:🍽️🍽️🍽️|Comment|店舖裝修好文青不過食物選擇唔多得幾個選擇 所以要睇清楚啱唔啱先入去食不過呢間都係比較新嘅cafe感覺係主要飲嘢嘅Cafe |食咗咩|📍Location🚇長洲大街...#cmhere #hkig #hkfood #hkfoodie #長洲 #一日遊
1K
難得weekday放假,又去長洲行個圈食嘢,天氣唔錯,少少曬。人流冇週末咁多,啲餐廳又唔洗等位,爽YY! 第一站係好近碼頭嘅Nutshell納舍,深木色大門、深木色傢具,環境舒服,大玻璃採光度高。重點係冷氣好夠,餐具都靚,坐邊個位都影到滿意嘅照片,消費合理。呢度唔係咖啡店,所以冇啡㗎,供應茗茶、氣泡茶、冷泡茶、朱古力、焙茶、抹茶、手工煮茶等。食物有三文治、意粉、茶漬飯、蛋糕、達克瓦玆。茶漬蛋三文治 $78鐵觀音達克瓦玆 $30玄米綠茶雙色生乳酪蛋糕 $55三文治烘烤過,加肉鬆、飯素、牛油果同茶漬蛋。麵包厚切,呢啲材料加埋都唔乾。雞蛋流心,收貨。達克瓦玆唔貴,餅殼有進步空間,食落爭少少鬆化度,鐵觀音內餡微甘,一試無妨。蛋糕ok,以玄米茶香為主,口感柔滑,清爽不甜膩,餅底微微脆焙茶湯力 $48果漾氣泡茶 $48焙茶湯力好飲,估唔到幾夾。氣泡茶好啱夏天,紅茶底就唔濃嘅。

食物有三文治、意粉、茶漬飯、蛋糕、達克瓦玆。

茶漬蛋三文治 $78
鐵觀音達克瓦玆 $30
玄米綠茶雙色生乳酪蛋糕 $55

蛋糕ok,以玄米茶香為主,口感柔滑,清爽不甜膩,餅底微微脆

焙茶湯力 $48
果漾氣泡茶 $48
焙茶湯力好飲,估唔到幾夾。氣泡茶好啱夏天,紅茶底就唔濃嘅。
2022-08-23 241 浏览
長洲呢間新開嘅cafe近住行去沙灘果邊,環境幾有文青feel,入面嘅cake同野飲幾正,抹茶同焙茶都好出色,甜度調校得啱啱好,茶味又濃不過價錢就同出面市區差唔多,但唔駛同人迫都算值得試!
不過價錢就同出面市區差唔多,但唔駛同人迫都算值得試!

2022-08-05
$76.5 (下午茶)
2022-08-20 181 浏览
長洲新開以“茶主力嘅”cafe,成間舖以木製品做裝修,非常文青,環境乾淨企理,但坐位唔算多,所以假日lunch time時段人較多,要到tea time先會少啲人。呢間cafe飲品方面主力提供‘’茶”同朱古力,同埋輕食例如三文治同意粉。適合坐低小吃雖然無咖啡提供,但佢地嘅“茶”並唔係是是旦旦一個茶包沖比客飲,佢地嘅 ‘’奶茶”係值得推介比大家。呢杯 焙茶奶茶☕️ 飲入後先有奶味,再有有好香嘅焙茶味出嚟,唔想飲太濃郁嘅奶茶都係適合的,唔流胃,唔係細細杯兩啖就無。焙茶奶茶 Hojicha Au Lait $45另一杯點咗 印度香料奶茶 ☕️ 如果喜歡薑味嘅你,一定要試下,入口飲完一啖會有個薑味由喉嚨湧返出嚟,而且唔會有辛辣感,啲奶茶會先沖係個茶壺到,自己想飲幾多先倒嚟慢慢飲,亦都係茶奶適中,入口過引。印度香料奶茶 Masala Chai $45Earl Grey Dacquoise $30軟餅 Earl Grey味香仲有另外仲有兩款蛋糕,望落去都好吸引。

適合坐低小吃

焙茶奶茶 Hojicha Au Lait $45

印度香料奶茶 Masala Chai $45

Earl Grey Dacquoise $30
軟餅 Earl Grey味香

仲有另外仲有兩款蛋糕,望落去都好吸引。

• 印度香料奶茶
2022-08-16 167 浏览
長洲又一好去處😍😍😍 一眼就望到一間高質日本風嘅木系Café ☺️ 坐位都唔多,平日嚟,好好彩,唔駛等位就入到啦📌提提大家, 呢間Cafe 係飲茶㗎,無coffee 嘅!揀咗有汽嘅茶,都幾 fresh, 但唔大杯,好快就飲晒😅 😎 影咗 menu 俾大家 ,記得拉到最後啦😉蛋糕嘅出色,以下兩款都好食!焙茶巧克力夾層巴斯克乳酪蛋糕 $55焙茶味幾重,加埋朱古力,有少少變咗咖啡味咁;巴斯克蛋糕都幾 heavy, 都幾飽肚😂玄米綠茶雙色生乳酪蛋糕 $55
長洲又一好去處😍😍😍
一眼就望到一間高質日本風嘅木系Café ☺️
坐位都唔多,平日嚟,好好彩,唔駛等位就入到啦

蛋糕嘅出色,以下兩款都好食!
焙茶巧克力夾層巴斯克乳酪蛋糕 $55
玄米綠茶雙色生乳酪蛋糕 $55

2022-08-10 90 浏览
長洲的一個小角落開咗一間新嘅Cafe裏面環境裝修好文青好啊掃完街嚟唞一唞呢到有好好味嘅抹茶玄米蛋糕🍰佢嘅質感好滑 之後個底皮好脆而且佢個玄米味好香 令到成個口感層次好豐富抹茶都非常之好飲
長洲的一個小角落開咗一間新嘅Cafe
裏面環境裝修好文青
好啊掃完街嚟唞一唞
呢到有好好味嘅抹茶玄米蛋糕🍰

佢嘅質感好滑 之後個底皮好脆
而且佢個玄米味好香 令到成個口感層次好豐富
抹茶都非常之好飲
2022-07-23 114 浏览
夏日炎炎入到離島當然要揀返一個舒適cafe休息下☺️今次試左長洲新開的cafe ,店鋪裝修用左木系傢俬並以少量乾花作裝飾,十分舒適。呢間cafe 沒有咖啡☕️,但有很多特色的茶類飲品。有氣泡茶、冷泡茶、茗茶,而我選擇了十分適合打卡的氣泡茶。百香氣泡茶🫖入面有熱情果、菠蘿🍍、湯力水,茶底方面有紅茶及烏龍茶。湯力水同茶混和,感覺十分清新。🌵玫瑰醬蝦/磨菇意粉🍝玫瑰醬同想像中的味道很不一,玫瑰有點微辣,醬汁濃郁,味道調配得不錯。但完全不能食辣的人要留意,另外店舖可以在落單時作提醒或註明於餐牌中會更好。☺️焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰夾層巴斯克芝士蛋糕好少見,上層是Cream cheese 🧀, 中間有焙茶味的朱古力醬,低層是焙茶味巴斯克芝士蛋糕,焙茶味道也十分濃郁。環境舒適食物質素都唔差,下次入黎長洲會再試。🥰

夏日炎炎入到離島當然要揀返一個舒適cafe休息下☺️

今次試左長洲新開的cafe
,店鋪裝修用左木系傢俬並以少量乾花作裝飾,十分舒適。

百香氣泡茶🫖
入面有熱情果、菠蘿🍍、湯力水,茶底方面有紅茶及烏龍茶。
湯力水同茶混和,感覺十分清新。🌵

玫瑰醬蝦/磨菇意粉🍝

焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰

環境舒適食物質素都唔差,下次入黎長洲會再試。🥰
2022-07-23
午餐