2020-02-16 1216 浏览
在V Walk 行街,在Uniqlo 附近見到有牛角,就有想食自助餐的念頭。不過人太多啦,見到隔離就有一間自助餐不過是食素的,我也很少食素食自助餐,又見到新張期內有八折,於是就去試下!. 環境很光鮮,坐得也很闊綽舒服,感覺上拜年也很適合食這一類中式素菜的餐廳。.食物種類有很多,包括有炸物、熟食、點心、沙律、生果、飲品及甜品。當中有菜、有飯麵、有雜量及小菜等等。基本上也模仿肉類非常神似!.因為實在太多我就來說說我比較喜歡的食物:燉湯 - 入座每人送一碗的。燉得非常甘甜,味道基本上與平時用豬骨煲出來的湯差不多味道。冰鎮咕嚕肉 - 這個也是限定的,星期一到五入座就會送這個,酸酸甜甜而且口感真的非常似豬肉。點心 - 熱辣辣,皮薄餡靚!壽司 - 有部份食物因為衛生原因要用紙點。包括壽司類。嘩模仿得十分神似,以假亂真!口感都有少少似魚生的煙煙韌韌。蛋薑醋 - 見到雞蛋都變黑色了,就可以想像到薑醋味是多麼入味.而數到我的最愛就是炆羊腩,那個豆腐製品的口感基本上和真羊腩差別不大,反而少了那層油脂脂肪更加引人入勝。而且看形狀也十分相似,醬汁也住得很夠味!好食!.雖然這是食素菜,但其實一點也不齋。原來豆製

基本上也模仿肉類非常神似!

因為實在太多我就來說說我比較喜歡的食物:

點心 - 熱辣辣,皮薄餡靚!

雖然這是食素菜,但其實一點也不齋。原來豆製品也可以有這麼多不同的口感,這是令我最為驚嘆的。
  • 素羊腩
  • 薑醋蛋
2020-02-15 60 浏览
屈咗係屋企成個禮拜無出過街🙃今日終於頂唔順出去同朋友食餐飯短聚一下❣️朋友最近要戒肉🥺就唯有同佢食素食🤭百零蚊自助式食到飽抵到爛❣️好寬落呀啲座位又夠空間感坐得好舒服一啲都唔逼😍加上用咗大量白色夠哂簡約我中意❣️入正題先❣️今日係星期六撞正有鮑魚同盅湯送❣️好好彩😍盅湯好🉐聽姐姐講煲足8個鐘❣️湯料都用咗8種包括粟米➕南北杏➕蟲草花➕蓮子➕圓肉➕姬松茸➕妃子➕腰果✅所以又叫8寶湯❣️咁好意頭飲完一定發🤤味道好清甜完全係煲出嚟食唔到味精🤭飲完無口渴👍🏻至於鮑魚睇落就好似樣啦🤣特別係後面連啲條路都整埋出嚟❣️🤤切落去幾實在🙂食落去個種軟硬度都有8,9成似👍🏻唔講真係以為自己食落真嘢🤣入戲肉啦❣️自助餐區有醬料同大量嘅小食主菜飲品甜品❣️另外仲有菜單可以落order❣️首先嚟個前菜➕我最愛嘅壽司拼盤先🤤🔺胡麻青瓜🔺明顯無溝水👍🏻好濃味同多醬❣️🔺陳醋雲耳🔺個醬汁調得好好👍🏻有少少四川風味但又唔會辣👍🏻🔺味噌凍豆腐🔺似淡味中式麵鼓醬👍🏻幾清新❣️豆腐豆味濃👍🏻🔺冰震咕嚕肉🔺驚喜again❣️口感勁似望真啲原來係用茄子🍆整❣️炸完唔乾身可能因為茄子本身吸油❓食落唔滯👍🏻🔺牛油果🥑手卷🔺估唔到係咁嘅包裝俾我地自己卷😂飯入面有主

🔺胡麻青瓜🔺明顯無溝水👍🏻好濃味同多醬❣️
🔺陳醋雲耳🔺個醬汁調得好好👍🏻有少少四川風味但又唔會辣👍🏻
🔺味噌凍豆腐🔺似淡味中式麵鼓醬👍🏻幾清新❣️豆腐豆味濃👍🏻
🔺牛油果🥑手卷🔺估唔到係咁嘅包裝俾我地自己卷😂飯入面有主角牛油果➕沙律菜➕沙律醬❣️食落似健康版三文魚壽司🤤
🔺三文魚壽司🔺有真魚生嘅口感👍🏻陣味似呀係少咗真油脂味啫🤣但好滿意比我諗嘅做得好❣️
🔺蝦壽司🍣呢個好驚喜🤣明明應該都係用同樣材料做出嚟但個效果好唔同❣️好彈牙我覺得比真蝦仲彈😂
🔺親子花之戀🔺蟹籽有啲似我地平時飲珍珠奶茶🥤個隻爆珠但無咁爆🙃幾特別❣️

自助區
🔺 紅菜頭檸檬水👍🏻酸酸甜甜好開胃🤤有啲似洛神花茶仲要暖暖地好啱女仔飲呢👍🏻
🔺粉果➕菜苖餃🔺聽講係師父人手逐隻包🤤名正言順嘅皮薄餡靚❣️啲皮就算凍咗都唔會硬仲可以有咬口👍🏻菜苖餃有啲薑啱哂我呢啲寒底人🤣
🔺羊肉串🔺除咗口感連陣膻味都可以做出嚟❣️勁👍🏻
🔺特式素翅真係好有特色🤭味道有啲似卡邦尼🙃
🔺飯後甜品蛋撻好高質🤤

食得太多太多不能盡錄呀🙃但質素真係正食得出材料都係用靚料一啲都唔馬虎👍🏻對得著呢個價錢❣️想試嘅朋友唔好錯過啦👍🏻
2020-02-15
2020-02-15 221 浏览
壽司好好味😋我在銅鑼灣素一食過下午茶,本身是壽司控,但不可以食海鮮,素三文魚、吞拿魚壽司可以滿足一下我😍知道南昌店開張,亦親身去了2次,再食壽司🍣真心好味😋最開心可以任食,哈哈😄仲要有芝士壽司,中間厚厚的芝士,忍不住,食完又再食😌😋食了好多飯呀😚仲要有蛋撻!食到超超飽!滿足😊👍新開餐廳,環境乾淨,地方闊落,價錢又抵,雖然我主攻壽司,其實仲有好多好多飲食的,有中式點心🥧、好多綠色的菜、素食熱食等等,食不哂的,盡力試都試不完,下次空肚再嚟食過😎讚!
壽司好好味😋

知道南昌店開張,亦親身去了2次,再食壽司🍣

仲要有蛋撻!食到超超飽!滿足😊👍

新開餐廳,環境乾淨,地方闊落,價錢又抵,
雖然我主攻壽司,其實仲有好多好多飲食的,
有中式點心🥧、好多綠色的菜、素食熱食等等,
食不哂的,盡力試都試不完,下次空肚再嚟食過😎讚!
壽司
蛋撻
2020-02-06
壽司
蛋撻
2020-01-27 746 浏览
初三, 朋友話想食素, 揀左這間自助形式, 加一後$200一位, 座位超逼, 坐到好唔舒服, 間野已經冇乜客, 一半都冇, 但擺左超多位, 行出去取食物好唔方便, 環境完全唔得。野食款式唔算多又唔算少, 炸野正常, 熱食就....好麻麻, 寿司少少驚喜, 但都係好假, 新春期間送鮑魚和燉湯, 味精味濃, 最唔掂係燉蛋, 原本係甜品, 但食入口就似蒸水蛋上面加糖, 超難食。最正常的食物就係D生果和豆漿, 不果用$200食生果和豆漿, 咁就真係好唔掂。
鮑魚
燉湯
凍烏冬
花之戀
炸野
炸野
2020-01-27
2020-01-27 385 浏览
食物位放係大門跌風位,唔衛生。枱細又密集,坐得好唔舒服。設計好似流水飯堂咁。食物少種類,夾野食走廊超逼,好唔舒服!我同先生食完 痾了數日。唔會再去呢間店,大年初一痾到怕了!
食物位放係大門跌風位,唔衛生。
枱細又密集,坐得好唔舒服。設計好似流水飯堂咁。
食物少種類,夾野食走廊超逼,好唔舒服!
我同先生食完 痾了數日。
唔會再去呢間店,大年初一痾到怕了!
2020-01-25
2020-01-25 538 浏览
年初一在V Walk新開素一吃素食自助餐,差不多八點入座,一入座就出去拎野食,打開十個蓋九個入面都係‘吉’,全部空空餘也,大部份的熱食都冇得供應,炒麵炒飯,齋菜熱食,完全冇再添加,問D員工只係話廚房入面有問題要處理,會盡快補充,但由入座至離開都完全冇補充過,只有部份炸物,壽司和凍糕點,想吃熱的食物欠奉,送的燉湯同鮑魚由入座開始一直追單,一個小時後才到,湯水只有顏色完全冇味,又唔熱,似係加水。后送來的焦糖燉蛋,送上桌說新鲜剛出爐,但蛋中心是凍的,表面焦糖燶到苦,食物完全貨不對辦,實在令人失望同憤怒😡!
2020-01-25 506 浏览
未食過咁差嘅素食自助餐。。。七點半去到,出面每一盤都係食剩少少嘅野,最勁嘅係可以一直都唔refill😰全晚keep住有嘅食物係得原個蕃薯同粟米。。。連飲品都可以無,真係好勁,未見過咁嘅餐廳。。。服務仲正,張台無位想佢收碟,勁大聲叫我放住喺你度先啦,然後安排兩個姐姐喺出面枱面抹碟,無言。。。味道方面,已經無咩寄望,但連最基本嘅湯都可以係凍。。。唯一好啲嘅係枝豆同埋未試過咁差嘅餐廳,想食到一肚氣就黎啦。。。
未食過咁差嘅素食自助餐。。。

七點半去到,出面每一盤都係食剩少少嘅野,

最勁嘅係可以一直都唔refill😰

全晚keep住有嘅食物係得原個蕃薯同粟米。。。

連飲品都可以無,真係好勁,未見過咁嘅餐廳。。。

未試過咁差嘅餐廳,想食到一肚氣就黎啦。。。