2025-03-27 953 浏览
最近和一個吃素的朋友見面,他推介了一間在灣仔的素食餐廳,環境舒適寧靜,我們特登約在此品嚐素食。餐廳的佈置簡約,舒適。周圍亦放置不同的植物,讓人感受到片刻的寧靜,與繁華的灣仔有一個強烈的對比。餐廳設有不同的素食配搭,我們揀選了兩個一人套餐。套餐上的煮食和點心可以自選,另外配搭上餐廳預設的小碟和甜品。朋友選擇了素餃子 ,餃子餡料豐富,每一口都充滿了鮮美的素菜。而我就選擇了肉燥椰菜花飯,店主將椰菜花切成切成小粒,淋上肉燥汁,肉燥汁味道較濃,有不少菇類餡料,口感獨特。預設的小碟是炒製的腰果,入口香脆,有陣陣的果香。預設的甜品則是椰香琥珀雪燕,雪燕10分滋潤,仲帶有陣陣椰香味道。朋友選擇了紅糖糯米蓮藕,軟糯的蓮藕內裏包着糯米,紅糖的甜香味和蓮藕的軟糯口感完美結合,讓人感受到層次分明的滋味。而我所選擇的黑糖山藥糕,十分特別,黑糖帶出山藥的甜香味,口味清新。餐廳的飲品很特別,用不同的茶葉比喻人生不同的階段,可以選擇熱草本拼配茶,茶拿鐵或者茶特調。朋友試了象徵生命起步階段的嫩芽茶系 ,以草本拼配茶方式 (單鳳凰單欉 歐薄荷 香茅 桂枝),泡出香濃的茶。茶品嚐桌後會附上一瓶熱水,可以自己沖泡添加。這種茶

餐廳設有不同的素食配搭,我們揀選了兩個一人套餐。
套餐上的煮食和點心可以自選,另外配搭上餐廳預設的小碟和甜品

預設的小碟是炒製的腰果,入口香脆,有陣陣的果香。

朋友試了象徵生命起步階段的嫩芽茶系 ,以草本拼配茶方式 (單鳳凰單欉 歐薄荷 香茅 桂枝),泡出香濃的茶。茶品嚐桌後會附上一瓶熱水,可以自己沖泡添加。這種茶茶味香濃,飲下去很順滑舒服,帶有淡淡的香茅味道,可以放鬆心情。

而我就是了象徵青春期的展開茶系,我選擇了凍茶拿鐵,茶拿鐵賣相吸引,奶味香濃,可以帶出茶嘅清香,亦有少少薰衣草的味道,也是可以令人放鬆心情。

餐廳的佈置很分講究,令人可以在繁忙的生活入面,尋找片刻的寧靜,放下急促的腳步。
2025-02-18 2230 浏览
今日我黎左灣仔做野,個friend過搵我食lunch,同行朋友就話想食齋,帶左我黎呢邊附近一間新開冇耐新派素食,我就少食齋 咁就跟佢去試下先🥬餐廳裝修風格以白色為主調,行簡約風,一入舖頭就覺得好舒服,有d cafe好嘆既感覺😌主食+前菜+1 點心+ 甜品 (套餐$158)我地一人叫左一份$158既套餐,前菜小碟係合桃,冇經任何調味,十分健康👍🏻梅漬車厘茄(自選點心)車厘茄用話梅醃製而成,醃得十分入味,梅味濃郁,酸酸甜甜,係一個好好嘅開胃菜🍅味噌蘿蔔(自選點心)味噌蘿蔔調味岩岩好,蘿蔔清甜,亦都很不錯🥕肉燥椰菜花飯(主食)呢度嘅肉燥係用冬菇製成,大大粒,好有咬口,椰菜花飯食開都知,椰菜花已經攪到好細粒,口感就真係好似食緊飯咁👍🏻椰菜花濃湯素麵(主食)素面係用紅菜頭汁染色而成,望落個色彩好靚,充滿咗視覺嘅享受,椰菜花濃湯拌埋雜菇,翠玉瓜蘿蔔同埋個素面一齊食,層次豐富,呢個素麵比較清淡,所以就食得出每種蔬菜同椰菜濃湯嘅原始味道🍜椰香琥珀雪燕(甜品)雪燕係女士們既養顏佳品,每一啖都帶住椰香味,而佢嘅糖都冇落太多,口感清爽又健康☺️茶飲方面,佢地既茶係分左4款茶系,分別係嫩芽、展開、揚眉、安逸,由

主食+前菜+1 點心+ 甜品 (套餐$158)

梅漬車厘茄(自選點心)

味噌蘿蔔(自選點心)
味噌蘿蔔調味岩岩好,蘿蔔清甜,亦都很不錯🥕

肉燥椰菜花飯(主食)

椰菜花濃湯素麵(主食)

椰香琥珀雪燕(甜品

茶飲方面,佢地既茶係分左4款茶系,分別係嫩芽、展開、揚眉、安逸,由淡至濃🍹

嫩芽mocktail (茶飲)
茶底係花香生烏龍,味帶柚香、橙花、金玉蘭,飲落感覺好清新,清爽,花香味重😄

展開mocktail (茶飲)
茶底係向東烏龍,味帶熱帶水果、脆桃、杭白菊,入口已經飲到濃郁既果味,但又帶少少清香既味道,層次豐富😁

呢度定期都會有工作坊舉行,喺忙碌中嘅生活暫時抽離一下,參加relax下,可以好好放鬆,呢度每張枱都會擺啲書喺度,隨手就可以拎起一邊食一邊睇,真係好休閒🥰
2025-02-10
2025-01-12 2868 浏览
- 灣仔|素某 -▪️素麵🍝一邊係用咗紅菜頭粉去染色,呈粉紅色嘅麵條。另一邊係以椰菜花🥦打成嘅蓉,質感好creamy。而中間就放上炒香咗嘅菇菌🍄‍🟫、意大利青瓜🥒同甘筍🥕,將所有嘢撈埋一齊去食,幾有層次▪️餃子🥟餃子皮厚薄適中,餡料豐富,有小唐菜🥬、娃娃菜🥬、甘筍🥕、木耳等,再配上以椰菜花去煮嘅湯底,好清甜點心▪️黑糖山藥糕山藥糕食落軟軟糯糯,淋上黑糖,味道香甜▪️紅糖糯米蓮藕蓮藕厚身,再將糯米釀入蓮藕中,口感粉糯小碟▪️堅果🥜有合桃同腰果,冇添加調味,健康嘅感覺甜品▪️椰香琥珀雪燕雪燕滑溜,帶有淡淡嘅椰香茶飲▪️茶拿鐵 - 嫩芽茶系茶底係花香生烏龍,包含柚花、橙花、金玉蘭,幾清香▪️茶拿鐵 - 揚眉茶系茶底係姜花香單樅×正山小種,飲落會有少少煙燻、肉桂、丁香味。另外因為加入咗鮮奶,更易入口素某📍灣仔謝斐道272號杜智臺地下9-10號舖
- 灣仔|素某 -

▪️素麵🍝

▪️餃子🥟

點心
▪️黑糖山藥糕
山藥糕食落軟軟糯糯,淋上黑糖,味道香甜
黑糖山藥糕

▪️紅糖糯米蓮藕
蓮藕厚身,再將糯米釀入蓮藕中,口感粉糯
紅糖糯米蓮藕

小碟
▪️堅果🥜
有合桃同腰果,冇添加調味,健康嘅感覺
堅果

甜品
▪️椰香琥珀雪燕
雪燕滑溜,帶有淡淡嘅椰香

茶飲
▪️茶拿鐵 - 嫩芽茶系
茶底係花香生烏龍,包含柚花、橙花、金玉蘭,幾清香

▪️茶拿鐵 - 揚眉茶系
茶拿鐵 - 嫩芽茶系、揚眉茶系

素某
📍灣仔謝斐道272號杜智臺地下9-10號舖
  • 素麵
  • 餃子
2025-01-03 2299 浏览
這間新開的素食館位於灣仔杜智臺,鄰近灣仔及會展站,主打結合傳統及創新的素食。不單純只是一間餐廳,而是一個社區療癒品牌,定時舉辦六個心靈療癒工作坊,幫助都市人探索自我、釋放情緒、提升溝通技巧。餐廳內環境寬敞舒適,裝潢以純潔的白色為主,配搭木系傢俱,營造出寧靜又放鬆的氛圍,還設有靈修和頌缽房間。全日套餐 - $158包茶飲、素面或餃子、小碟、甜品及自選點心。素面奶白色濃湯以椰菜花製成,質感清甜順滑;紅菜頭麵煙韌結實,鮮味有營養,還有雜菜及野菌等配料。餃子餃子薄而韌且彈性佳,包裹著飽滿的素餡,如椰菜、白菜、粉絲、木耳及紅蘿蔔等,豐富配料富層次又不膩口,還有浸著鮮味的高湯。小碟鹽水枝豆鮮嫩清爽、豆質軟綿。味噌蘿蔔軟糯柔嫩的白蘿蔔清爽多汁,吸飽味噌香濃的豆香,鹹中帶甜。南瓜百合南瓜香甜可口且味道濃郁,撒上白芝麻粒,百合綿密鬆軟帶點甘甜。甜品茉莉花雪梨凍有著晶瑩剔透的啫喱,帶陣陣淡雅的花香及果香。揚眉茶系草本拼配茶(熱) 姜花香單樅X正山小種,味道帶有煙燻、肉桂及丁香,草本加入單從姜花香、甘草、咖啡果皮、薰衣草同杜松子,層次豐富。嫩芽茶系茶拿鐵(凍)花香生烏龍,味道帶柚花、橙花及金玉蘭草本加入單欉
全日套餐 - $158
包茶飲、素面或餃子、小碟、甜品及自選點心。
素面
素面
南瓜百合 & 鹽水枝豆
小碟
鹽水枝豆鮮嫩清爽、豆質軟綿。
味噌蘿蔔 & 甜品 & 鹽水枝豆
味噌蘿蔔
軟糯柔嫩的白蘿蔔清爽多汁,吸飽味噌香濃的豆香,鹹中帶甜。
南瓜百合
南瓜百合

甜品
茉莉花雪梨凍有著晶瑩剔透的啫喱,帶陣陣淡雅的花香及果香。
嫩芽茶系茶拿鐵(凍)
花香生烏龍,味道帶柚花、橙花及金玉蘭草本加入單欉、歐簿薄、香茅及桂枝,配搭鮮奶順滑易入口。
2025-01-03
2025-01-03 1709 浏览
繁華都市嘅喧囂之中,有一間別具一格嘅素食餐廳,宛如鬧市中嘅一方靜謐綠洲,為忙碌嘅人們提供一個療瘉心靈、重尋自我、恬靜詳和嘅用餐空間。店內嘅裝飾簡約而不失韻味,每一處細節都透露著對店舖嘅宗旨。餐桌同茶几係由倒下嘅樹木,透過特別處理而製。門柄嘅木材側係由灣仔碼頭嘅木樁拆落嚟後,精心打造而成。呢啲曾經沈默、被淘汰嘅木材,喺呢度獲得第二次生命,以一種全新嘅姿態融入大家嘅用餐時光。輕柔嘅音樂,如潺潺流水般嘅旋律,令人不自覺地放慢節奏去享受美食嘅過程。每一道素食菜品都好似一件精心雕琢嘅藝術品,色彩斑斕、造型精美,食材嘅原汁原味被完美保留之餘,廚師匠心烹調與配搭,拼湊出一遍滋味嘅新領域。餐廳嘅茶系列更加係别出心裁,創意十足地對應人生四階段:嫩芽茶 - 如初生般鮮嫩,滿是蓬勃朝氣展開茶 - 仿若青春的舒展,活力四溢揚眉茶 - 恰似中年的意氣風發,滋味醇厚安逸茶 - 則似晚年的悠然自得,回味悠長每一款茶底,既能巧妙融合牛奶化作香濃拿鐵,又能搖身一變成為清爽茶特調,輕抿一口,層次豐富多變,恰似在細品漫漫人生,讓客人喺茶香茶韻中,進一步沈澱心靈,尋回內心深處嘅寧靜與本真。餐廳亦提供藝術工作坊,會定期舉辦一啲

秋風麗栗
左:展開茶系 |右:揚眉茶系

餐廳嘅茶系列更加係别出心裁,創意十足地對應人生四階段:
嫩芽茶 - 如初生般鮮嫩,滿是蓬勃朝氣
展開茶 - 仿若青春的舒展,活力四溢
揚眉茶 - 恰似中年的意氣風發,滋味醇厚
安逸茶 - 則似晚年的悠然自得,回味悠長

餐廳亦提供藝術工作坊,會定期舉辦一啲活動,令大家可以關懷自己嘅心靈,偶爾排一排毒,坦然面對真正或者未被發掘嘅自己,讓人生重新啟航。

秋風麗栗
左:展開茶系 |右:揚眉茶系
  • 向東烏龍拿鐵
  • 花香單欉小種特調
素食唔再係悶嘅野!🌱最近同男朋友去咗一間全白嘅素食餐廳,環境滿滿文青感,啱晒打卡🤍仲有創意素食,完全顛覆我對傳統素食嘅想像!黑松露油麥菜卷🥬一入口已經感受到黑松露嘅香氣同油麥菜嘅清甜層次豐富,賣相仲好精緻串燒櫻桃及照燒素帶子🍢外型似足日式居酒屋串燒,櫻桃微甜多汁配上煙韌素帶子,鹹甜交錯,有驚喜檸檬爆珠素雞🍋素雞外脆內嫩,面頭有爆珠爆出檸檬香氣,酸酸甜甜超開胃,食落好有層次感清湯素肉獅子頭🦁湯底清甜,我中意素獅子頭多過肉食落唔會膩,仲有淡淡菇香,暖胃又滿足日式昆布湯養生准山麵🍲麵條軟軟,配埋自己倒落去嘅昆布湯底仲有秋葵同藜麥,健康又滋味椰香虎撲雪燕🥥甜品賣相夢幻,雪燕滑溜,椰香濃郁,入口即溶食完幸福感爆棚☕️茶飲方面,推介「展開」同「揚眉」兩款特色茶,香氣層次豐富,好chill啱晒同朋友慢慢嘆想講餐廳應該仲同plusmindhk合作有個emo market 用蔬果externalize情緒好cute 值得同小朋友一齊嚟睇睇添架😛
素食唔再係悶嘅野!🌱
仲有創意素食,完全顛覆我對傳統素食嘅想像!

黑松露油麥菜卷🥬
一入口已經感受到黑松露嘅香氣同油麥菜嘅清甜
層次豐富,賣相仲好精緻

串燒櫻桃及照燒素帶子🍢
外型似足日式居酒屋串燒,櫻桃微甜多汁
配上煙韌素帶子,鹹甜交錯,有驚喜

檸檬爆珠素雞🍋

清湯素肉獅子頭🦁
湯底清甜,我中意素獅子頭多過肉
食落唔會膩,仲有淡淡菇香,暖胃又滿足

日式昆布湯養生准山麵🍲
麵條軟軟,配埋自己倒落去嘅昆布湯底
仲有秋葵同藜麥,健康又滋味

椰香虎撲雪燕🥥
甜品賣相夢幻,雪燕滑溜,椰香濃郁,入口即溶
食完幸福感爆棚

想講餐廳應該仲同plusmindhk合作
有個emo market 用蔬果externalize情緒
好cute 值得同小朋友一齊嚟睇睇添架😛
2025-04-29
2025-05-08 0 浏览
黑松露油麥菜卷 黑松露油麥菜卷真不錯!黑松露油帶來濃郁的土香,包在菜葉裡,咬下去有點苦味😋 串燒櫻桃及照燒素帶子 烤櫻桃番茄甜美帶點焦香,配上照燒素帶子(應該是豆腐做的),鹹甜煙燻味很搭,簡單食材變得超級滿足🤩 檸檬爆珠素雞 這道好玩!素雞配上檸檬醬酸酸甜甜,還有“爆珠”會在嘴裡爆開,口感新鮮有趣,像清新的主菜🥳 清湯素肉獅子頭 清湯清淡,素肉丸味道幾特別,喝起來像在家裡的湯,超舒心🥰 松露藜麥薏仁飯 藜麥和薏仁有堅果味,松露油加了點土香,不濃不淡,當主菜或配菜都很棒👍 日式昆布湯養生淮山麵 這湯超鮮美!昆布湯有濃濃的鮮味,淮山麵好吃,知道淮山有養生效果,喝起來既美味又健康🤗 桃膠雪燕 桃膠和燕窩做成果凍狀,微甜,有點花香味,傳統又高雅😌好味指數:9/10  性價比指數:8/10餐廳名稱:素某餐廳地址:謝斐道272號杜智臺9-10號地舖
黑松露油麥菜卷

串燒櫻桃及照燒素帶子

檸檬爆珠素雞

清湯素肉獅子頭

清湯清淡,素肉丸味道幾特別,喝起來像在家裡的湯,超舒心🥰

松露藜麥薏仁飯

日式昆布湯養生淮山麵

桃膠雪燕

桃膠和燕窩做成果凍狀,微甜,有點花香味,傳統又高雅😌

好味指數:9/10

性價比指數:8/10

餐廳名稱:素某

餐廳地址:謝斐道272號杜智臺9-10號地舖

2025-04-28
  • 素麵
2025-05-07 0 浏览
有次經過呢間新嘅素食店,見擺盤幾吸引,同朋友即刻去book位食,套餐有主食,有小碟果仁,仲可以試到點心,甜品同埋茶飲。見到menu個素麵粉紅色咁靚打卡一定要叫佢,另外叫咗個重口味少少嘅素咖喱天貝,我好少食天貝,今次食佢個口感好似薯餅咁,又唔錯喎,不過真係都辣辣哋,食返佢個紅糖糯米蓮藕中和返,口感幾好,亦都食過肉燥椰菜花飯,貌相都唔錯。講到最中意都係甜品同茶拿鐵,都係食冬季款椰香雪燕,椰香味濃但好清甜,夏天都好啱食,叫咗展開嘅熱茶拿鐵,有啲紫色花同安逸嘅凍茶拿鐵都好好飲!可能我中意飲奶茶,而朋友的熱茶聽說也不錯😍夏天黎食個甜品加茶飲都唔錯🤩
係繁華嘅都市裏面,隱藏咗一間好優雅嘅素食餐廳,為忙碌嘅都市人提供一個療瘉心靈,恬靜休息嘅用餐空間。餐廳裏面播放住輕柔嘅音樂,配合每一道由廚師精心製作嘅「藝術品」,令到人真係可以慢慢享受環境與食物🥰📍@so.n_lifestyle 🍱 黑松露油麥菜卷,串燒櫻桃及照燒素帶子👉🏻油麥菜,青瓜清脆爽口,搭配黑松露油👍🏻 再加埋芝麻醬,不知不覺就食晒了👉🏻串燒櫻桃酸酸甜甜,配搭鹹香嘅照燒素帶子,口感豐富🍱 泰式素肉碎配印度脆👉🏻 泰式素肉碎微辣,配上印度脆球,口感有鮮明嘅對比🍱 清湯素肉獅子頭👉🏻咬落去好清新👉🏻唔講都唔覺係素肉👉🏻口感Q彈,素汁滿滿🍱 松露藜麥薏米飯👉🏻每啖都有滿滿嘅松露味👉🏻藜麥薏米飯爽口彈牙,口感一流🍱 日式昆布湯養生淮山麵👉🏻湯底清淡而鮮美👉🏻淮山麵滑嫩彈牙👉🏻整體口感分明🍱 椰香琥珀雪燕👉🏻雪燕清甜👉🏻口感清爽📍素某 (灣仔)灣仔謝斐道254-272號杜智臺地下9-10號舖#探店 #灣仔美食 #灣仔 #素食 #素食餐廳 #優雅 #療瘉心靈 #假日悠閑 #拍拖好去處 #chill #香港媽媽 #blogger #吃喝玩樂 #foodie

📍@so.n_lifestyle

🍱 黑松露油麥菜卷,串燒櫻桃及照燒素帶子
👉🏻串燒櫻桃酸酸甜甜,配搭鹹香嘅照燒素帶子,口感豐富

🍱 泰式素肉碎配印度脆
👉🏻 泰式素肉碎微辣,配上印度脆球,口感有鮮明嘅對比

🍱 清湯素肉獅子頭
👉🏻咬落去好清新
👉🏻唔講都唔覺係素肉
👉🏻口感Q彈,素汁滿滿

🍱 松露藜麥薏米飯
👉🏻每啖都有滿滿嘅松露味
👉🏻藜麥薏米飯爽口彈牙,口感一流

🍱 日式昆布湯養生淮山麵
👉🏻湯底清淡而鮮美
👉🏻淮山麵滑嫩彈牙
👉🏻整體口感分明

🍱 椰香琥珀雪燕
👉🏻雪燕清甜
👉🏻口感清爽

📍素某 (灣仔)
灣仔謝斐道254-272號杜智臺地下9-10號舖

2025-05-05 0 浏览
最近出街食嘅廁所都增加咗,所以都想食得健康啲,於是今日就約好同朋友一齊嚟灣仔呢間食素嘅餐廳,上網睇評價都好高,而自己都確實有幾個朋友去過都大推!的確,今日食完之後真係覺得幾好食!呢度環境真係好清幽,一入到嚟就感覺有一個好放鬆嘅感覺。黑松露油麥菜卷其實就係好多菜包住,超有口感!素材超級新鮮,好多汁,麻醬都好香濃。串燒櫻桃照燒素帶子整得好juicy,加埋食用花,用來打卡一流。泰式素肉碎配印度脆球真係超有驚喜,好香菇味,加埋醬汁同超脆嘅脆球,真係勁好食,佢哋呢度嘅真係超脆,完全冇油膱味,比起外面印度餐更加優勝!清湯素肉獅子頭超級精緻,好多餡料!日式昆布湯養生淮山麵都一樣係超級精嘅,加埋清甜嘅昆布湯,倒埋入去一齊食,真係覺得好有藝術感!甜品就係椰香琥珀雪燕,超級養生美顏!嘢飲就叫咗兩杯熱茶,分別就係嫩芽茶同埋揚眉茶系。presentation 已經完全顯示咗呢間舖頭有幾體貼,首先會有一壺熱水,之後再有茶壺,最後兩家會有另外一個杯係用嚟裝已經泡好咗嘅茶,咁就唔會令啲茶過濃。

甜品就係椰香琥珀雪燕,超級養生美顏!

用餐优惠
試食活動
2025-05-03 0 浏览
晚餐選擇不多,只有一个套餐当中的兩三項选择。青瓜油麥菜卷,蔬菜新鮮,搭麻醬同食很清新。串烧櫻桃卷没有什么味道。照烧带子是雞肶菇,可口。檸檬爆珠素雞有特色,夏天吃開胃,配撘脆皮素雞好吃。松露藜麦薏米飯非常好吃,喜欢加入薏米,因为香港人普遍要祛濕、健脾胃。安逸latte(熱)有泡,有驚喜,雖然不棉滑。這個店員形容为像普洱茶加latte的混合配撘,偏甜,有一顆八角,飲入口像加了cinnamon的珍珠奶茶。食过一次,夠了。金錢用在其他地方,可以更有用。
晚餐選擇不多,只有一个套餐当中的兩三項选择。

青瓜油麥菜卷,蔬菜新鮮,搭麻醬同食很清新。

串烧櫻桃卷没有什么味道。照烧带子是雞肶菇,可口。

檸檬爆珠素雞有特色,夏天吃開胃,配撘脆皮素雞好吃。

食过一次,夠了。金錢用在其他地方,可以更有用。
2025-04-30
經朋友推薦的素食餐廳令人驚喜!原以為素食寡淡,品嘗後才發現每道菜都極具匠心~紅糖糯米蓮藕軟糯香甜,糯米吸飽紅糖香氣,口感層次豐富;嫩芽與揚眉凍拿鐵顏值與風味俱佳,咖啡醇厚絲滑,清爽解膩🫧肉燥椰菜花飯堪稱一絕,椰菜花米粒粒分明,特製“肉燥”咸香濃郁,搭配軟嫩清甜的味噌蘿蔔,令人滿足。素咖喱天貝同樣出色,濃稠咖喱包裹緊實的天貝,配菜軟爛入味😋餐廳從菜品創意到口味都無可挑剔,環境靜謐雅致。這家素食餐廳顛覆了傳統素食印象,以出眾的品質與獨特風味,成為值得多次打卡的美食之地👍🏻

🧄🥕Emo Market 情緒菜市場 × 素某🌶🍆2個半鐘的沉浸式體驗工作坊包括認識情緒+整復活蛋🥚+整木糠杯+素食下午茶☕️【EMO Market情緒菜市場】有好多代表不同情緒的蔬果公仔🥝🌶️🥒🥕🧄🍆呢個表達方式好有趣,都幾入腦♥👨‍🍳著厨師服自己動手整甜品🍪超有成功感,基本上全程笑住🥰整完就到下午茶時間享受返,他食到不停口🤤🥚然後就整復活蛋🥚可以用顔色筆🖊畫不同的心情,又可以痴貼紙,最後更有著燈儀式wow連媽咪都玩超開心💃☕️最後就係九宮格素食下午茶☕️色彩鮮艷而且好健康,可以吸引Daniel主動拎來試!好成功喔,平時見到蔬菜直接走人!
🧄🥕Emo Market 情緒菜市場 × 素某🌶🍆
2個半鐘的沉浸式體驗工作坊包括
認識情緒+整復活蛋🥚+整木糠杯+素食下午茶☕️
🥝🌶️🥒🥕🧄🍆呢個表達方式好有趣,都幾入腦♥
👨‍🍳著厨師服自己動手整甜品🍪

🥚然後就整復活蛋🥚

用餐优惠
試食活動
2025-04-30 0 浏览
呢間新開素食餐廳好特別,店內環境靜謐,播放住輕柔嘅音樂,令人不自覺地放慢節奏享受美食。餐廳有晚餐套餐 主食、小點可以自選,跟是日甜品同自選飲品1️⃣ 前菜黑松露油麥菜卷青瓜片包裹著脆嫩油麥菜葉,口感爽脆清新頂部有黑松露點綴,香氣優雅不霸道,佐以芝麻醬提鮮串燒櫻桃及照燒素帶子素帶子以杏鮑菇仿製成,表面淋上照燒汁,內裡保持多汁腐皮捲包裹著櫻桃小蕃茄🍒,層次豐富2️⃣ 小點檸檬爆珠素雞 素雞採用非基改大豆蛋白,淡淡豆香,檸檬爆珠,增添口感,檸檬汁酸酸地好開胃泰式素肉碎配印度脆球素肉碎以豌豆蛋白製成,加入香茅、南薑辣椒碎炒製,脆球酥脆,脆球敲小口,放入素肉碎一齊食,口感層次豐富,辣辣地好惹味3️⃣ 主食松露藜麥薏米飯藜麥薏米飯煙韌有嚼勁,拌入黑松露醬,增添香氣日式昆布湯養生准山麵湯底清甜,准山麵手正常發揮,仲有好多配料玉米筍,秋葵,三色藜麥4️⃣甜品 椰香燉雪燕雪燕口感軟滑,帶淡淡椰香,還加入桂圓紅棗枸杞一起燉,好養生每一道菜式都精心雕琢,擺盤設計精緻,係一場味覺同視覺既奢華盛宴!繁華都市之中,竟有一方靜謐綠洲,為忙碌嘅人們提供一個療瘉心靈、恬靜詳和嘅用餐空間,真心推介大家去試。

1️⃣ 前菜
黑松露油麥菜卷
青瓜片包裹著脆嫩油麥菜葉,口感爽脆清新
頂部有黑松露點綴,香氣優雅不霸道,佐以芝麻醬提鮮

串燒櫻桃及照燒素帶子
素帶子以杏鮑菇仿製成,表面淋上照燒汁,內裡保持多汁
腐皮捲包裹著櫻桃小蕃茄🍒,層次豐富

2️⃣ 小點
檸檬爆珠素雞

泰式素肉碎配印度脆球

3️⃣ 主食
松露藜麥薏米飯
藜麥薏米飯煙韌有嚼勁,拌入黑松露醬,增添香氣

日式昆布湯養生准山麵

4️⃣甜品
椰香燉雪燕
雪燕口感軟滑,帶淡淡椰香,還加入桂圓紅棗枸杞一起燉,好養生

這個復活節,我哋走入咗一個色彩繽紛、滿載情緒同笑聲嘅小宇宙~🌈✨「情緒菜市場 × 素某」親子盛宴,一個玩到唔想走,連心情都被療癒嘅地方。一入場就俾「情緒菜市場」吸引住🛒 各款蔬菜公仔🥒🍆🥕都有自己獨特嘅表情同性格~例如:橙慘豬、新奇事、點蒜、櫻逃…每一隻都超可愛又超有戲,好似入咗個小小情緒世界一樣!✨而且呢個下午,仲有一個超靚超治癒嘅精美彩虹素食下午茶☕️✨!山藥、南瓜、蕃茄天貝、酥香醬茄子、意大利青瓜、紫薯撻~每一道都色彩繽紛,味道清新,營養又無負擔,食住都覺得自己心情靚咗一大截,視覺同味蕾都被治癒咗。小朋友們忙住製作甜品(木糠布甸!)🍮又親手做復活節燈飾蛋🎨💡,一邊玩,一邊學識表達自己嘅小情緒。而媽媽我,就有幸偷到個me time⏳ 去參加「家長鬆一Zone」講座~同其他媽媽齊齊傾心事,分享育兒路上嘅喜怒哀樂,有共鳴,有眼淚,但更多的是彼此之間的力量和溫柔❤️。有時,大人小朋友都一樣,需要一個地方,讓心情可以呼吸,讓情緒可以被看見,被擁抱。多謝呢一個溫暖又療癒嘅午後,留住咗好多珍貴嘅笑容同回憶

山藥、南瓜、蕃茄天貝、酥香醬茄子、意大利青瓜、紫薯撻~

多謝呢一個溫暖又療癒嘅午後,

留住咗好多珍貴嘅笑容同回憶
2025-04-20