2022-08-26 298 浏览
因為我本身都比較鍾意食辣,所以對呢間嘢嘅食物好感好高。今次叫咗佢嘅招牌鴨脖同埋蓮藕,一如以往佢嘅調味都係好香濃好好食,而且好夠辣。蓮藕好似冇乜人食咁。但我個人覺得佢真係好抵食而且吸晒啲汁。
因為我本身都比較鍾意食辣,所以對呢間嘢嘅食物好感好高。

2020-10-29 703 浏览
不經不覺,今日已經係二十四節氣中嘅「立秋」🍁,換言之夏天就嚟byebye,係時候向秋天say HI🙋🏻‍♀️雖然仲要一段時間先感受到陣陣秋意🍂不過千祈唔好錯過時令嘅蓮藕啊,秋藕特別潤肺去燥👍🏻煲湯定涼拌都一樣好味,唔想咁麻煩,一於試吓絕味嘅麻辣蓮藕同藤椒蓮藕,咬落去非常爽脆,而且入晒味,攞嚟加餸或者淨食都一樣適合🤤🤤

2019-05-19 1530 浏览
這間絕味開在荃灣最興旺的路德圍卓悅對面,非常容易找到,心血來潮特地去買一包試試。到店問男店員哪一款產品比較多鴨肉? 因為本人是食肉獸店員說不知道.... 好吧,我自己選。因為之前買過 另一品牌的包裝鴨,把我辣得流眼淚..... 一包 勉強食 另一包只能棄掉。這次我學精了, 店內有兩款 包裝的鴨 產品可以選擇, 一種紅色----大辣, 另一種黑色---甜辣,今次選的甜辣, 辣勁也十足, 越食越過癮,食不停口,對於自認為食得辣的我,這種辣度也不容小看對一般香港人來說應該是太辣了一點,如果微辣會較 適合香港人的口味。期待有更多 新產品。
到店問男店員哪一款產品比較多鴨肉?
因為本人是食肉獸

店員說不知道....

好吧,我自己選。
因為之前買過 另一品牌的包裝鴨,
把我辣得流眼淚.....
一包 勉強食 另一包只能棄掉。
這次我學精了, 店內有兩款 包裝的鴨 產品可以選擇,
一種紅色----大辣, 另一種黑色---甜辣,
這種辣度也不容小看

對一般香港人來說應該是太辣了一點,
如果微辣會較 適合香港人的口味。

期待有更多 新產品。
2019-05-18
  • 鴨鎖骨
2018-01-04 2338 浏览
唔認識絕味但聽個名都知國產,以前都好抗拒大陸食物,時間耐咗黑心食物又點止中國製,世界各地遠至歐洲,購買有機食品都可能俾人呃,自此之後眼不見為乾淨舖頭開係人來人往既路德圍,前身係扎根多年既生果店,四月時懷疑經營不善突然結業,停業多日生果棄置門口,引起街坊群搶及需要食環嚟到清理發霉生果而家轉手做麻辣滷水店,開頭仍未見起色,年底時8折推廣及試食,才吸引客人選購,見到特價我當然都唔執輸,食飽飯買返屋企做宵夜都好鴨翼(原價$28)望落瘦削既鴨翼筋肉柔韌有咬口,甜中帶辣,辣中帶麻,麻中帶香,香味入骨,食到停唔到口鴨腎(原價$42)麻辣十足,肉質緊密,越越出味道雖然絕味係大陸已經爆紅,投資內蒙古農場確保源頭控制,而且獨立包裝,感覺令人食得安心,但路德圍小食店林立,要突圍而出真係唔易,希望佢可以保持味道及衛生,以消費者角度多個選擇都唔錯

鴨腎(原價$42)麻辣十足,肉質緊密,越越出味道

2017-09-30 2398 浏览
之前係地鐵站見到<絕味>賣燈箱廣告主打麻辣小食,荃灣店剛好係老公公司附近,衝動之下就叫老公賣左<鴨翅>,<鴨舌>和<蓮藕>給我吃。除了舌和翅外,還有掌,肫等。而且還有海帶,毛豆,蓮藕等蔬菜。先介紹我最期待的鴨翅。雖然是甜辣風味,但是丁點甜味都沒有,辣到飛起!無花無假,食到一半已經辣到咀都腫。鴨翅比較瘦,肉不算多。另外蓮藕沒有爽脆感,淋淋的,感覺不太對勁。而鴨舌已經無勇氣再挑戰,碰巧有朋友上來酒聚,她便拿來送酒,説辣辣地好好送酒,仲全部食晒所以呢,只能説我不太懂欣賞啦

除了舌和翅外,還有掌,肫等。

而且還有海帶,毛豆,蓮藕等蔬菜。
鴨翅

無花無假,食到一半已經辣到咀都腫。

鴨翅

鴨翅比較瘦,肉不算多。
另外蓮藕沒有爽脆感,淋淋的,感覺不太對勁。

所以呢,只能説我不太懂欣賞啦

外卖自取
2017-09-23 1609 浏览
絕味在荃灣的新店終於開張了在未試其味前,已經先聞其名氣。聽聞這是中國一間連鎖食品公司,賣的都是辣味/滷味,但不是台灣老天祿的口味啊。既然主打辣,那麼先說說它的辣。辣是什麼呢?有一陣子很迷戀辣的感覺,即使承受不了,也強要把食物吞進去。後來知道辣是一種痛覺,辣的味道其實是對自己的虐待。好吧,今晚又要虐待自己的喉嚨。只要是這三種食物(為何橫置了?)鴨腳買的是五香味,五香的味道不太重,吃起來沒有鴨的騷味,皮略韌。蓮藕是辣的,但基本可以接受。鴨脖子是非常辣的!辣到是忍受不到的啊。但辣味其實不太平均,有些微辣,有些則噴火咁辣,直頭噴熔岩添呀。吃鴨脖子的滋味就是吃一絲絲的肉,這些肉一絲絲的,但卻香得很。
絕味在荃灣的新店終於開張了

好吧,今晚又要虐待自己的喉嚨。
只要是這三種食物

(為何橫置了?)

蓮藕是辣的,但基本可以接受。

招牌
蓮藕,鴨脖子,鴨腳