2022-11-29 662 浏览
雙皮奶好結身 結到感覺有少少黏口 感覺有尼膩奶味同蛋味都唔係特別濃 隻匙羹唔知係咪做舊 睇落去好污糟 沙嗲牛麵個湯冇香味 都冇沙嗲味 好淡 要加辣油先食得落 牛肉唔韌都幾滑 麵軟硬度啱好炒滑蛋幾香 熟度控制得好好 但塊火腿好乾 擺入口準備咬聞到陣酸臭味 係平時屋企火腿開咗但冇保存好壞咗嘅味 即刻唔食了多士比較厚身 係即時烘底嘅 咬落唔係淋身果隻都係加分位杯咖啡似係沖劑款 見到有未沖開嘅係杯邊 但係沖太淡 冇乜咖啡味整體黎講 成餐得滑蛋多士覺得ok 牛肉麵質係接受到 主食個味道都搞唔掂 但酸臭嘅火腿係講明冇好好處理食材
雙皮奶好結身 結到感覺有少少黏口 感覺有尼膩
奶味同蛋味都唔係特別濃 隻匙羹唔知係咪做舊 睇落去好污糟

多士比較厚身 係即時烘底嘅 咬落唔係淋身果隻
都係加分位

2022-11-20 383 浏览
上網睇到分享話,澳洲牛奶公司附近有好食的雙皮奶,星期六早咗食完晚飯,他他條心思思想去搵甜品食,專登跨越半個佐敦去網紅cafe食雙皮奶,鋪頭其貌不揚,晚飯時間座位只係半滿,原本有啲擔心,但結果係雙皮奶真心超正,芋泥雙皮奶很香,紫薯雙皮奶濃味少少,薑汁撞奶據說非常good,仲追加咗一碗。份量算係ok,一碗都幾飽肚,四人食,埋單都係百幾蚊,值得encore。下次黎試下小菜小食,生炸雞脾沙律連野飲都係三十幾。
2022-10-18 370 浏览
芥菜豆腐木耳鹹蛋湯飯的芥菜帶一點點苦,又不會太苦。一個48元的午餐,還另上帶一點點辣的醬油。士應很留心服侍的,我喝了一半的茶走,不知從哪掉了一些野在裡面,她主動給我換了一杯,還不用我說明是茶走。讚
芥菜雪耳鹹蛋湯飯
芥菜雪耳鹹蛋湯飯
  • 燉奶
2022-08-11 501 浏览
11/8中午2:00今天一行三人諗住帶小朋友過嚟食午餐 隱約聽到 大嗌出嚟 我叫你 爆油 就小心啲 都 好大聲我坐喺應該係6號 卡坐 鬧出廳面 , 到時我的小朋友也被嚇親 我們點了食咗雞扒飯就急急腳離開 想不到會這樣, 真的大開眼界
想不到會這樣, 真的大開眼界
2022-08-09 452 浏览
上次黎仲未有返晚市堂食,上次買燉鮮奶、燉蛋、紫薯燉鮮奶外賣返屋企,今次終於有機會喺度食。今期午市套餐有B1 :叉燒炒滑蛋飯,B2 :蒜香醬雞扒飯 ,C1 : 咖喱牛腩撈出前一丁,C2:芥茉魚柳漢堡配沙律,D1:原條鰻魚滑蛋飯,總共五款選擇。今次揀左蒜香醬雞扒飯$58,塊雞扒好大、即叫即炸,新鮮熱辣。另外叫咗叉燒炒滑蛋飯$58,叉燒半肥瘦適中,雞蛋炒得好香滑,好出色。所有店員都好有禮貌。期待下次再試其他款嘅美食。
叉燒炒滑蛋飯
蒜香醬雞扒飯
2022-08-03
叉燒炒滑蛋飯
蒜香醬雞扒飯
2022-08-07 241 浏览
約咗朋友係佐敦食晏,點知個朋友唔食嘢,只想飲凍檸茶,於是就揀咗網紅冰室,第一次入去,估唔到下晝一點都算幾多食客,好彩我哋都坐到卡位,唔需要搭枱。睇完幾張餐牌後,最後我都係叫咗個最簡單嘅常餐,揀咗要雪菜肉絲米粉、火腿雙蛋(炒蛋)、牛油方包及熱檸水,大約等咗10分鐘,食物就陸續上枱,估唔到嚟錯咗午餐肉,而唔係我要嘅火腿,不過我亦無要求更換,至於雪菜肉絲米嘅米粉竟然比我想像中多,雪菜及肉絲嘅味道都可以,炒蛋感覺蛋黃比較多,蛋白好似少咗,食落口感唔算滑,感覺有啲實。總結:冰室應該開咗唔係好耐,整體運作有啲亂,至於食物水準尚算可以,價錢都尚算合理。
約咗朋友係佐敦食晏,點知個朋友唔食嘢,只想飲凍檸茶
凍檸茶
,於是就揀咗網紅冰室,

雪菜肉絲米粉
、火腿雙蛋(炒蛋)
、牛油方包及熱檸水,
熱檸水

凍檸茶
熱檸水
2022-07-15 240 浏览
晏晝早食飯,做完嘢有啲肚餓,於是特登搭車去網紅冰室 high 個 tea。試咗佢哋嘅網紅黃金磚。超巨型,嚇親!呢個特色西多士好特別,餡料除咗有芝士同火腿外,仲夾咗好多豬肉鬆,炸好後面層淋咗好多蜜糖芥末醬,集甜、鹹、酸於一身。再加上西多士炸得好乾身,一啲都冇油淋淋,而且好軟熟唔熱氣,所以咁大件食哂都唔會膩。正!如果未試過味道咁複雜嘅西多士,一定要嚟試下!佢仲有白金磚架,下次試埋先。

2022-07-15
下午茶
  • 網紅黃金磚
2022-07-04 186 浏览
早餐:沙嗲牛出前一丁麵 + 午餐肉炒蛋 + 牛油多士 + 奶茶$39 (原$38,多士加$1) 食物好快到,沙嗲唔會太濃,牛肉有少許筋,麵腍度適中,奶茶多了些奶但仍是好飲,整個餐份量好足,差啲食唔哂。早餐選擇較少,可能貴精不貴多吧。(食物到時心急試,唔記得影相)這間冰室的老闆成日話早餐好抵食,而這裡的留言亦多數係正面,所以幾天前專程去試下証實下。到達時11點多啲,服務員正在門外收早餐牌,入去問真係早餐已完,正要帶著失望心情離開,女負責人話做埋啦,因慶祝回歸開心下👏 果然無令我失望,疫情2年多以來,已極少堂食,這是近期我最滿足的堂食早餐😋👍。
$39 (原$38,多士加$1)

(食物到時心急試,唔記得影相)

2022-06-30
早餐
  • 沙嗲牛肉出前一丁
2022-06-09 201 浏览
今日終於得閒去食酸菜魚。聞說楊老闆好鍾意食酸菜魚,所以對呢道菜嘅要求好高,咁就一於試下係咪真係可以媲美四川菜館啦!一嚟到二話不說即刻試啖湯先。嘩,鮮!酸味夠酸,辣味適中,鮮味突出,麻香四溢。再夾塊魚片試下,好爽,好彈牙,連魚皮都係爽彈的。而且,魚肉味極鮮甜,鮮到不得之了!仲有,魚片有好多片,又厚又大塊,足夠送哂一碗飯。問咗另一個老闆:「啲魚片係咪脆肉鯇嚟架?」佢竟然話:「係鯛魚嚟啊!」我:「下?咁揼本??」😳 另外,豆卜吸哂湯汁,冇豆腥味,明顯係處理得好好先放落去。酸菜夠多又冇渣,食哂魚片後,淨返酸菜同湯底忍唔住要打包返去留返今晚泡飯食,正呀~套餐仲包餐飲同甜品,我要咗杯汪阿姐同熱燉蛋。汪阿姐入口非常超級無敵滑口,滑到一入口就直滑入喉嚨,啡味濃度適中,唔會話好濃。而燉蛋亦有驚喜,動 L 動 L 的震騰騰,滑得嚟唔係實的的好固體嗰種,而係有啲削削地,可以瀡入口嗰種。啱哂食飽飯唔係幾食得落甜品,但又想甜一甜口腔嘅人,食完都唔會滯。

2022-06-09
  • 招牌燉蛋
  • 酸菜魚
2022-06-02 176 浏览
今日去網紅冰室一口氣試哂三款名物。蛋白燉鮮奶(凍)($30):非常香滑,入口質地細緻,奶味濃郁醇厚,甜度剛好,唔會太甜,而且好挺身,好飽肚。芋泥燉鮮奶(暖)/ 紫薯燉鮮奶(暖)(各 $38):同樣非常香滑,但對比起原味,呢兩款嘅質地會比較削少少,就算食飽飯再食佢都唔會太頂肚。另外,雖然芋泥/紫薯泥係面頭一浸,但係一入口就食到好重芋頭味/紫薯味,而且㗳落去仲食到一絲絲芋頭纖維,甚至突然會食到一塊仔未壓爛嘅紫薯,絕對真材實料,童叟無欺!必試!
今日去網紅冰室一口氣試哂三款名物。

蛋白燉鮮奶(凍)($30):

芋泥燉鮮奶(暖)/ 紫薯燉鮮奶(暖)(各 $38):

• 紫薯燉鮮奶
  • 芋泥燉鮮奶
  • 蛋白燉鮮奶
2022-05-07 797 浏览
我辦事完畢回程特意在港鐵「佐敦」站下車,到「網紅冰室」嘗試紫薯燉鮮奶,是朋友介紹給我新式甜品。小店鋪裏兩旁設置卡位,正中是小圓枱,地方比較狹窄,但光亮整潔。我期待的紫薯燉鮮奶亮相了!手機的色温有偏差,令紫紅的紫薯皮面色澤顯得較沉實,用匙羹輕輕潷起紫薯面層細嘗,紫薯味微甜,口感粉細綿糯,下層燉鮮奶,奶味香馥綿滑,紫薯燉鮮奶的份量是家用飯碗份量,所以,感覺很滿足!也順便外賣濶瓶裝凍「楊枝甘露」,心急即時一嘗兩匙羹,有很多芒果肉、大顆粒西米、遮喱與柚子肉,材料很豐富。享用其間,女侍應捧住一碟廚師新出品,特色多士請顧客們有興趣可試食,漲卜卜的多士餡料有火腿與芝士溶液,賣點在多士面層的醬汁經過烤焗,面層略帶焦香,味道微酸中又帶少許清甜,此特色多士未正式供應,廚師請大家試食提意見日後才面市,我嘗試多士較邊邊、較少芝士的一小塊,表達可以「去馬」但遇上像我不愛芝士的客人,希望廚師多一些考量。

我期待的紫薯燉鮮奶亮相了!

紫薯燉鮮奶&楊枝甘露

2022-05-07
紫薯燉鮮奶&楊枝甘露
2022-05-05 289 浏览
早餐勝價比高,配搭靈活,沙爹牛丁麵無須加錢,麵質軟硬洽當保持曲線沒有過度吸水躺平,附香麻油包,牛肉滑嫩95%無筋,驚喜。下次試肉丁。👍🏻👍🏻👍🏻燶邊太陽旦,脆、白、滑加一元轉厚多士,適量牛油香而不膩厚切餐肉肉質不錯,烹調時間可略減檸茶奶茶水温夠熱服務不錯,怕醜哥哥不太熟手但有求必應  作為金舌頭垃圾肚的痛苦,市面大部分食肆用油及豬肉均食出有異味,難得這裏是一片淨土。整體滿意,誠意之作。美食如天上流星,有食好食,感恩許願。
燶邊太陽旦,脆、白、滑
加一元轉厚多士,適量牛油香而不膩
厚切餐肉肉質不錯,烹調時間可略減
檸茶奶茶水温夠熱
服務不錯,怕醜哥哥不太熟手但有求必應
整體滿意,誠意之作。美食如天上流星,有食好食,感恩許願。
2022-05-02
早餐
  • 鮮芒果楊枝甘露
  • 沙爹牛麵
本店開業之初,本想捧網紅老闆Kate姐,當時巧遇華記請我們食燉奶,奶味濃郁,不是很稀, 濃濃厚實感!網紅冰室於2022年5月1日開幕,今日5月2日去棒場奶茶好飲!茶味濃, 但稍有澀味。茶餐不以隔離制外國牛奶公司的叉燒意對撼,而是沙爺牛,有濃厚的沙爺醬,還有用上出前一丁,水準之上。現代有不少食客捧場,好多人點了酸菜魚!人手跟上次一樣,仍然有點混亂,經常無人招呼,餐牌上要烘多士加一元,寫得太不起眼了。煎蛋多士有像不太特出。只叫合格啦

現代有不少食客捧場,好多人點了酸菜魚!

2022-05-02
  • 燉奶
2022-05-03 205 浏览
名人都去,應該幾好食😋食物種類還可以,可以接受。一般茶餐廳質素,平常心,無期待無失望😌最開心係食食吓野有機會見到偶像🤩希望香港有多啲好似咁樣充滿正能量既鋪頭💪
名人都去,應該幾好食😋

食物種類還可以,可以接受。
一般茶餐廳質素,平常心,無期待無失望😌

最開心係食食吓野有機會見到偶像🤩
希望香港有多啲好似咁樣充滿正能量既鋪頭💪
2022-04-27 180 浏览
朋友帶我去試新野, 佢話係網紅餐廳,我以為係某個KOL 介紹, 原來就係叫網紅冰室,揀左個常餐, 都係啲好平常既選擇,有通粉/公仔麵/米粉之類+火腿/餐肉/蛋+麵包/多士+飲品, 我叫左餐肉炒蛋, 我想講......個炒蛋炒得太老,而且有怪味冇蛋香味, 咁基本既一個炒蛋都整得唔好食,好難想像其他食物質數,$50一個常餐, 唔該可唔可以認真少少對待食客?
咁基本既一個炒蛋都整得唔好食,
好難想像其他食物質數,
$50一個常餐, 唔該可唔可以認真少少對待食客?
2022-04-25