2020-10-25 379 浏览
行行下街攰攰地,想搵個地方食個下午茶入左呢間裝修幾有復古特色的茶餐廳🤎.發現有▪️美祿恐龍▪️飲🤩🤩係馬拉的名物呀!店員推介埋我食▫️美綠牛奶包▫️😍咁就黎個充滿幸福滋味既美綠下午茶啦😘.▪️美祿牛奶包 $36- 面頭鋪滿美綠粉及煉奶,而烘脆的吐司中更夾住花生醬🥜Yummy Yummy!▪️美祿恐龍 🦖$18- 好足料!成杯都鋪滿美祿粉~等d冰溶溶地飲中和返成杯野飲,甜度剛好!非常香濃👍🏻正呀😋

行行下街攰攰地,想搵個地方食個下午茶
入左呢間裝修幾有復古特色的茶餐廳🤎

發現有▪️美祿恐龍▪️飲🤩🤩係馬拉的名物呀!
店員推介埋我食▫️美綠牛奶包▫️😍
咁就黎個充滿幸福滋味既美綠下午茶啦😘
▪️美祿牛奶包 $36

▪️美祿恐龍 🦖$18
2020-10-21 263 浏览
離遠看到一間食店很特別,忍不住一定要試試,門口太吸引了,入到店舖感覺很好,座既環境很舒服,食物特別,由其是粟米流心西多士超好食,紅豆忌廉凍奶茶真的有驚喜,豬排羅磚頭飯,用很大既麵包在底配合炒飯,很好味。員工態度很好,全程食得好滿足。
2020-10-20
  • 磚頭焗豬扒飯
2020-10-10 401 浏览
一心諗住去食蝦多士, 估唔到奧海城羅麥記食物和廚藝的質素係非常差!!1. 蝦多士...表面好看, 切開裏面未熟 , 要求重做, 點知再做也是一樣,蝦肉未熟, 個心係凍嘅2. 日式丼肥牛飯.. 肥牛數目已經不多, 有一半以上係食唔到嘅, 因為脂肪多過肉又韌;  d飯又硬又行味3. 叉燒通粉...叉燒好硬, 只係通粉最正常!4. 茶走...完全冇奶茶味, 兼且太甜太甜 (沒有分開供應煉奶)# 畀叉燒相片吸引, 點知貨不對版, 叉燒size細一半 , 又硬又冇味## 蝦多士, 冇影到相呀, 指定套餐才可加16蚊嘅蝦多士, 因為冇諗住再煮再做, 第二次都唔得...最後取消cancel 咗!!諗住振興經濟, 外出用膳...但係沒有用心製造嘅食店, 真係真心不會再光顧這間羅麥記 (奧海城) 餐廳 !!

3. 叉燒通粉...叉燒好硬, 只係通粉最正常!

日式丼肥牛飯
茶走
日式丼肥牛飯, 蝦多士..
2020-10-10
2020-10-03 248 浏览
今早致電order兩個外賣早餐,接聽的職員第一次落錯單,我再致電,未講完職員巳急急收線,最終取餐時真的俾錯了。另外魚柳似是隔夜番煎,好硬,連义都斷了,沙律醬落到成個盒都有。總之就好差,不會再幫襯。
總之就好差,不會再幫襯。
2020-09-20 275 浏览
一向都係常客,咁岩係附近番工,突然想食焗豬扒飯就來lunch鮮茄焗豬扒飯 $65炒飯底,面頭係豬扒,好厚肉好juicy,好多蕃茄芝士,勁多汁,大大碟,夠哂港式風味,大滿足!熱奶茶跟餐送的,來茶記點可以唔叫港式奶茶呢,呢間奶茶一向幾好,茶味濃香又細滑,好飲!

鮮茄焗豬扒飯 $65

熱奶茶
2020-08-20 428 浏览
地方大,員工有禮 食物份量比較大件而且味道適中飲品也好好味,間隔很有規模 ,食物水準好於酒店, 員工有禮地方比較清潔,外賣也很好 包裝也很 正統, 全部用環保餐盒 。飲管也好飲, 值得推薦大家
外卖自取
2020-08-01 544 浏览
今日遲遲都未食晚餐,而家好多地方餐廳都好早閂門,奧海城睇完戲,好彩仲搵到羅麥記。已經是九時多,店內還有不少食客。好肚餓,迅速叫咗兩款食物,一個火爆,一個齋齋地。脆卜卜五素炒麵,配料豐富,包括肉豆、紅蘿蔔、草菇、本菇、芽菜等,老公最喜歡吃這款脆卜卜炒麵。點了個川味辣子雞客飯,包括一碗中式例湯及白飯,本身個餸份量都好大呢。雞件炸得香脆,四川麻辣好惹味,越食越辣越好味。忍唔住加錢要咗杯檸檬利賓納,解一解火爆的麻辣味道。

已經是九時多,店內還有不少食客。

好肚餓,迅速叫咗兩款食物,一個火爆,一個齋齋地。

點了個川味辣子雞客飯,包括一碗中式例湯及白飯,

本身個餸份量都好大呢。

雞件炸得香脆,四川麻辣好惹味,越食越辣越好味。

忍唔住加錢要咗杯檸檬利賓納,解一解火爆的麻辣味道。

2020-06-26
宵夜
2020-06-15 746 浏览
I've walked past this restaurant and its other branches many times before. Always thought it was a gimmicky and overpriced just based on its vibe but finally gave it a try recently and was pleasantly surprised! The food is excellent and I was surprised by how good their milk tea was. The baked pork chop rice in the giant toast may seem gimmicky (and looks crazy ridiculous!) but you know what? It actually tastes really good. The pork chop is fried, which gives the dish a nice texture contrast since the rice is doused in tomato sauce. Oh and I should mention the portion is HUGE.

The chicken wings in stirred macaroni with secret sauce is basically swiss sauce I think? Swiss sauce with chicken wings is nothing new but swiss sauce with macaroni is not a combo I usually get but it tasted pretty good! And the scrambled egg that came with it was also a very generous portion. When I first saw it I thought it was am omelette or something because that's how big it was!

Will definitely come back to try their other stuff
2020-06-07 462 浏览
前幾日返工好想食沙嗲牛肉麵,放工經過奧海城附近見到有羅麥記,之前同朋友喺另一間食過都幾好,就入去食下。睇晒餐牌,搵極都搵唔到有類似常餐之類嘅食物,一問下,原來只限六點前供應⋯⋯既然坐低咗再睇吓有咩其他好食。突然見到有兩版全版嘅向世界撈麵,好似係餐廳主打嘅信心之選,就揀個蔥油豬扒撈丁試吓。個豬排食落真係不得了,煎得金黃,食落脆卜卜,豬扒鬆化多汁,仲要係非常之香口,但感覺唔熱氣嗰隻,非常好食。蔥油撈公仔麵我keep到彈性,一啲都唔乾身,越食越開胃!奶茶夠滑,但飲落去就覺得茶味濃左d,我自己就鍾意淡返少少,奶味都夠,今晚餐飯比我想像中好食,雖然食唔到想食嘅嘢常餐,但就意外發現呢個豬扒撈丁,都算唔錯!

2020-05-25
2020-05-27 370 浏览
好多地方都有見到羅麥記,佢個裝潢都幾吸睛的,有種懷舊港風的感覺,綠色配黃色的大大招牌好搶眼,好有標誌性,令人過目不忘。不過就一直都冇試過佢,因為茶餐廳可以選擇嘅太多,但因為同事提過佢兩次,話佢個撈丁幾出色,所以行過就試下佢啦~我嗌咗個雞翼撈丁,如果係話出色的話,我覺得唔算話好特別好好食,但係都過得去咁啦,雞翼都幾香嘅。
2020-05-22 281 浏览
同朋友食飯聚餐一流,味道出色,好過去酒樓!要讚必食既係「冰鎮咕嚕肉」,又靚又好食😋仲有好多小菜都好好食!環境坐得舒服,地點就腳又方便,餐牌創新好吸引,大大力推介比家人朋友去食呀!
  • 冰鎮咕嚕肉
2020-04-12 403 浏览
東薈城就是一個購物嘅天堂,但係周邊嘅嘢食實在太無特色,大多數都以快餐店同美食廣場為主。最後去到高層嘅位置,遠處見到一間餐廳裝修充滿著港式舊式情懷,播放著首首令人琅琅上口的廣東歌特別加分,所以就最後決定試吓羅麥記餐廳嘅裝修充滿着舊式香港的味道,就連牆壁上都是以前我細個最鍾意玩嘅康樂棋,十分有趣。算係餐廳裏面一個好好嘅打卡點食物方面,其實主要都係以普通茶餐廳會見到嘅菜式為主,但就會加入唔同好多新鮮嘅元素!即使係好普通嘅一個公仔麵都可以有好多唔同嘅煮法超級肚餓的我哋,揀咗唔同嘅小食同埋撈麵!首先就食咗餐廳必食嘅小食,招牌蝦多士蝦多士即叫即炸,蝦膠同多士比例適中,香脆可口,雖然得兩個人但好快就KO左5件多士蜜糖炸魷魚椒鹽魷魚平時就食得多,但係蜂蜜炸魷魚就唔係度度有得食!的確係一個好新鮮配搭嘅組合 蜜糖中和返炸魷魚的油膩感,配搭好新鮮,食落唔會太漏,值得一試另外我哋仲嗌左蜂蜜系列嘅蜂蜜雞翼。厚厚嘅蜜糖茶係啱啱新鮮炸出嚟嘅雞翼上面,口感非常脆口!好有BBQ味道,而且肉質更滑黑松露卡尼撈丁呢個都係一個非常創新嘅組合。香濃的忌廉汁配上黑松露,醬汁非常香濃。而出前一丁面亦都充滿香港嘅口味,兩者配在一起感

即使係好普通嘅一個公仔麵都可以有好多唔同嘅煮法
超級肚餓的我哋,揀咗唔同嘅小食同埋撈麵!
蝦多士

首先就食咗餐廳必食嘅小食,招牌蝦多士
蜂蜜炸魷魚

蜜糖炸魷魚

蜂蜜雞翼

另外我哋仲嗌左蜂蜜系列嘅蜂蜜雞翼。

黑松露卡尼撈丁
而出前一丁面亦都充滿香港嘅口味,兩者配在一起感覺也頗新鮮!
是比瑞士汁撈丁更有創意,鍾意食卡幫尼意粉的朋友可以試吓
蜂蜜牛奶

蜂蜜牛奶
入座已經有d晏,叫招牌紅豆冰奶茶驚瞓唔着,所以試下呢杯蜂蜜牛奶特飲,蜂蜜既份量適中,唔會太甜,同牛奶blend埋一齊幾好飲

美祿牛奶包
雖然已經食到好飽,但係人總有「另一個胃」吃甜點,結果無令我地失望,脆多士配花生醬煉奶再加上美祿粉,好惹味但又唔會太膩

整體而言,我覺得呢間餐廳價錢相宜,雖然菜式就並不是山珍海味,
但的而且確必有一番香港味道,值得同朋友聚會嘅時候試吓不同嘅小食
2020-03-25
蝦多士
蜂蜜炸魷魚
蜂蜜雞翼
2020-03-27 317 浏览
呢間餐廳入咗商場一陣子,平時好少行過嚟呢邊,今日咁岩經過又見唔係太迫人,快快手入去食個下午茶。下午茶2:00已經開始,食物選擇都幾多,原本想叫個上常餐,但發覺價格偏貴,反而有啲炒粉麵幾抵食,就改叫個沙嗲金菇牛肉河。茶餐廳有佢裝修嘅特色,遠遠望個招牌就認得佢,裝修懷舊得來有現代感,你可能下午茶時間人唔係太多,坐得比較鬆動。食物分量唔算好大碟,但夠飽嘅,沙嗲汁香濃,配埋嫩滑嘅牛肉,仲有芽菜、菠蘿、青椒等等,夠晒鑊氣,但係有,食到淡淡焦味,有點扣分。奶茶香滑,如果奶味再濃厚一點更好!

奶茶香滑,如果奶味再濃厚一點更好!
2020-03-19
2020-03-22 253 浏览
係奧運站一出就到的奧海城有各式各樣嘅食肆,今日我就同朋友一齊嚟咗啲一間新潮港式特色食肆去大吃一頓了。一入到去,俾人感覺個環境好舒服,店員首先奉上了餐牌,見佢哋有各款用不同風格去創作嘅菜式,一於樣樣都試下先。蟲草花北菇蒸雞飯今次叫咗一樣港式食物,蒸雞上枱嘅時候熱辣辣非常香口,佢哋嘅雞肉非常之新鮮,加埋味道香濃嘅配料,十分有特色,仲有家庭既味道,強烈推介!羅麥雜扒餐雜扒餐用了大大塊嘅厚切扒肉,配上特製嘅醬汁,另外烹調既時間掌握得剛剛好,食物有口感,味道很Juisy同滿足,啖啖肉咁樣。羅麥雞翼撈丁撈丁十分之香口,其中一味開胃之選。雞翼有辣辣地既味道,配上了也十分之不錯的醬汁,Cool!咸檸七來到食嘢,少不免要一杯新鮮冰凍嘅鹹檸七,加埋之前嘅美食而成就了愉快的一餐!

蟲草花北菇蒸雞飯

羅麥雜扒餐

羅麥雞翼撈丁

咸檸七

2020-02-14
 大環境影響,人人都減少外出今天約了朋友飯聚,就隨便在商場內搵食好了朋友帶路,係奧海城入面搵食行過見到呢度無乜客,可以分開隔開食客坐咁我地就安心入去開餐港式鐵扒餐 有牛仔骨,羊架,西冷牛扒,雜扒當然最有份量食雜扒啦 $108!另外再加一份時日餐牌既椒鹽豬扒$72另加蠔油菜心$28,飲品$10,特飲$32$250埋單飽到要打包!呢度免加一! 一個西餐白湯,一個老火湯粟米白汁咁,唔算好飲,太杰身~老火湯夠出味,略為油膩了一點~但好喝 鐵板雜扒餐由頂層數下去,足4層料!煙肉片,薄牛扒,煎豬扒,巨型雞扒,司華力腸薯菜,番茄,蔬菜一份足夠2個人食既份量,不像外邊是每款半片足一片之餘仲要厚切,特厚,特大吃了牛扒加豬扒已經飽了,最後不浪費打包回家  薯角係原隻薯仔切再炸,超大隻!好脆口~每款扒都本身有醃過,加埋燒汁相當唔錯~ 椒鹽豬扒配飯 $72~份量也是超多,足2大片豬扒切件再爆香椒鹽料單吃略為咸辣了一點,但配飯就剛好!飯身乾爽,有米香菜心一份配蠔油 特飲波羅冰解膩
 大環境影響,人人都減少外出
今天約了朋友飯聚,就隨便在商場內搵食好了
朋友帶路,係奧海城入面搵食
行過見到呢度無乜客,可以分開隔開食客坐
咁我地就安心入去開餐
港式鐵扒餐 有牛仔骨,羊架,西冷牛扒,雜扒
當然最有份量食雜扒啦 $108!
另外再加一份時日餐牌既椒鹽豬扒$72
另加蠔油菜心$28,飲品$10,特飲$32
$250埋單飽到要打包!
呢度免加一! 一個西餐白湯,一個老火湯
粟米白汁咁,唔算好飲,太杰身~
老火湯夠出味,略為油膩了一點~但好喝

鐵板雜扒餐
由頂層數下去,足4層料!
煙肉片,薄牛扒,煎豬扒,巨型雞扒,司華力腸
薯菜,番茄,蔬菜

一份足夠2個人食既份量,不像外邊是每款半片
足一片之餘仲要厚切,特厚,特大
吃了牛扒加豬扒已經飽了,最後不浪費打包回家

薯角係原隻薯仔切再炸,超大隻!好脆口~
每款扒都本身有醃過,加埋燒汁相當唔錯~
 椒鹽豬扒配飯 $72~
份量也是超多,足2大片豬扒切件再爆香椒鹽料
單吃略為咸辣了一點,但配飯就剛好!
飯身乾爽,有米香
菜心一份配蠔油