2023-09-18 157 浏览
最近試了晚飯小菜,其中一味是【羅麥記小炒皇】, 韭菜好硬,大部份食晤到;蝦係雪蝦,大小適中,但完全冇味;蝦乾份量合理,但好鹹,感覺冇浸過。以$88來說,應該有其他更好選擇。
羅麥記小炒皇
2023-07-20 300 浏览
尋晚喺青衣城行街 諗住搵間食dinner 見到呢間 裝修幾特別 但一入去發現原來中陷阱2人套餐成$221 又唔抵食食物質素比不上價錢又冇鍋氣 又唔夠熱叫咗2個小菜 -黑椒牛柳冇黑椒味 牛柳又扁pat pat 梅嘅-豬扒 7成都係骨 又冇味 又硬-小食 2個雞翼又難食 有汁 冇味鹵牛肉雲吞 難食 服務態度非常差 冇心做不如辭職呼呼喝喝⋯⋯見隔離枱食扒一對仔女都食不完
尋晚喺青衣城行街 諗住搵間食dinner
呼呼喝喝⋯⋯
見隔離枱食扒
一對仔女都食不完
2023-07-03 275 浏览
之前我覺得羅麥記都幾好食,尤其佢嘅焗豬扒飯。但自從五月之後,好似轉左個廚師咁,焗咖喱又好焗豬扒飯都好都好唔掂☹️以前起碼有蕃茄,洋蔥。而家淨係有啲散收收嘅豬扒。
之前我覺得羅麥記都幾好食,尤其佢嘅焗豬扒飯。
以前起碼有蕃茄,洋蔥。
而家淨係有啲散收收嘅豬扒。
2023-01-23 739 浏览
大年初一去咗羅麥記!沙嗲牛麵餐:不過不失!麵不糊口、奶茶有茶香、但入口無乜茶味!至於魚片頭湯河餐:我第一次食帶甜嘅魚片頭!(Sorry不合我個人口味!)食後也不口渴!一讚!記得一提:新年期間要加一呀!
沙嗲牛麵餐
魚片頭湯河粉
魚片頭湯河餐
熱奶茶
  • 茶餐
2022-09-21 804 浏览
今日又嚟到奧海城羅麥記食晏,叫咗個羅麥雞翼撈丁,估唔到會咁差好鹹同好甜mix埋每食一啖都要飲啖嘢溝啖吓。上次嚟叫咗個避風塘炒河,勁重味精之餘又無撈暈,感覺上落完調味料就即刻上碟自問一向食得比較重口味,但都確係頂唔住個撈丁~ 最慘嘅係浪費quota之餘,個口苦咗一日
好鹹同好甜mix埋

2022-09-07 720 浏览
重口味🙊先來例湯,一入口好濃好咸。羅麥雞翅應是招牌菜,味道像瑞士雞翅,算正常。椒鹽豬扒,色香味全不對版,食剩半碟。XO醬西蘭花炒鯛魚片,魚無魚味,只是叫有碟菜餸飯。老公經常係附近做野,常常過來食午餐,他話午餐幾好食的,但今日放工坐地鐵到奧海城同他會合一起食晚餐,試完嚇怕我了。
重口味🙊

先來例湯,一入口好濃好咸。
羅麥雞翅應是招牌菜,味道像瑞士雞翅,算正常。
椒鹽豬扒,色香味全不對版,食剩半碟。
XO醬西蘭花炒鯛魚片,魚無魚味,只是叫有碟菜餸飯。

晚餐例湯
羅麥雞翅
椒鹽豬扒
XO醬西蘭花炒鯛魚片
2022-09-07
羅麥雞翅
2022-08-21 711 浏览
星期五係奧海城兜左個圈,醒起好耐都冇食羅麥記,又想食下中式茶餐廳就去食。呢個鍾數餐廳唔算多人,可能因為比較樓上。用手機落單好方便。三個人食左兩個飯一個小食。首先講既係蝦多士,炸到卜卜脆,蝦膠彈牙,最鍾意個醬,係manyonise source 再配上酸青辣椒,酸酸地好好味。2.蝦多士已經係最好食,呢個芝士焗飯當年好hit,今日特登叫左個一齊開心share可惜除左份量夠晒大之外,其他方面好普通,無量係個芝士,海鮮,同個包仲有裡面既飯,成碟野好唔夾,但絕對飽肚。3.呢碟羅麥就河粉印象中唔錯,但今日呢碟好鹹,牛肉處理得幾好,但個汁真係出晒事⋯

蝦多士

2022-08-19
蝦多士
2022-07-21 652 浏览
今晚同太太兩個人叫咗兩個晚市套餐,一個係西芹腰果炒雞柳,另一個係茄子魚柳煲,諗住兩個都係大路嘢,點知上咗架直升機….伏伏伏第一個餸西芹腰果雞柳,將啲唔新鮮嘅下欄雞柳炒埋一碟,食落只係有霉味同油膩;另一個餸,只係將一啲勁鹹嘅現成醬汁倒落去啲厚粉炸魚度…雖然平均70零蚊一個餐,好肯定七成以上俾咗租金(奧海城呢個舖位開親餐廳都做唔長),食物質素差過類近價錢嘅美心/大家樂。入座果陣見好多枱食剩兼冇人執枱,背景仲要播啲90年代大陸disco歌,彷彿唔洗通關都可以享受返咗大陸港式茶記入面「蹦滴」嘅體驗。唯一加分位係餐廳有卡位同近商場廁所。總結中伏指數:9/10(10分滿分)

唯一加分位係餐廳有卡位同近商場廁所。

總結中伏指數:9/10(10分滿分)

2022-07-05 569 浏览
下午準備帶阿仔去玩具反斗城放電,  路經羅麥記又見到冇咩人排隊, 於是就一家三口入去食過午餐先。 叫左個雞絲米俾阿仔食, 老婆就點左個肥牛炒烏冬, 我自己就點左個魚旦粉。上餐速度還算可以, 15分鐘就上齊餐。不過非常奇怪係我問WAITER 要醋, 居然回答我沒有醋。作為提供湯粉面既餐廳係完全不能接受。ANYWAY 魚旦粉還算可以, 起馬叫唔難食, 但同傳統粉面餐廳仍有好大既距離。偷食左老婆幾啾炒烏冬, 略嫌太多酒, 當然亦理解炒烏冬係肯定多油既。 3個人食左182蚊, 平均每人62蚊, 作為係奧海城既餐廳又坐得舒服黎講, 都尚算係唔錯既選擇。
2022-06-25
2022-06-14 348 浏览
再來食個羅麥記茶餐,下午5pm 冇咩人,坐得好舒服。茶餐都有好多款,邪惡厚切午餐肉麵,但我叫左蕃茄豬扒通粉,配炒蛋多士。香濃蕃茄湯,豬扒有點韌,但炒蛋夠滑,多士太多牛油放棄左。

香濃蕃茄湯,豬扒有點韌,但炒蛋夠滑,多士太多牛油放棄左。

2022-06-11 184 浏览
我好鍾意去茶餐廳食早餐,羅麥記係我返工早餐最愛選擇。豬扒通粉湯底濃郁,豬扒又夠大塊,啖啖肉!炒滑蛋亦都非常之滑,配麵包食勁好味!呢間鋪仲要好多卡位,坐得好舒服。
我好鍾意去茶餐廳食早餐,羅麥記係我返工早餐最愛選擇。

豬扒通粉湯底濃郁,豬扒又夠大塊,啖啖肉!
炒滑蛋亦都非常之滑,配麵包食勁好味!

呢間鋪仲要好多卡位,坐得好舒服。
2022-04-14 498 浏览
港式茶餐廳,新式夠哂企理,裝修好有港式味道,坐得好舒適,早餐唔多人,食完可以坐一陣吹下水先走人,唔需要急住咁走。咁就試一試味道啦!食早餐都會叫沙爹牛肉公仔麵+腸仔煎蛋配餐飽熱奶茶茶味唔夠香濃,唔夠滑口腸仔煎蛋配餐飽就不過不失沙爹牛肉公仔麵煮得岩岩好,唔會太淋或太硬,沙嗲唔係一pat醬 ,不過味道就普普通通,牛肉食落軟淋係湯底就稍為鹹左少少整體係好普通茶餐廳水平。唔係咁特別,價錢比普通茶餐廳稍為貴左少少。
咁就試一試味道啦!

食早餐都會叫沙爹牛肉公仔麵+腸仔煎蛋配餐飽
熱奶茶茶味唔夠香濃,唔夠滑口
腸仔煎蛋配餐飽就不過不失
沙爹牛肉公仔麵煮得岩岩好,唔會太淋或太硬,

整體係好普通茶餐廳水平。
唔係咁特別,價錢比普通茶餐廳稍為貴左少少。
2022-03-28 473 浏览
咁就一年,依然戴住口罩,依然喺大角嘴揾食,今日落雨避左入奧海城,吾係太想食老麥既情況之下,俾多次機會《羅麥記》,再試下佢既午餐。年幾前食左個凍既早餐,其實附近都好多嘢食就較少返黎幫襯。今日見佢推個午餐選擇都幾多,就叫左「焗住食」- 即係《焗豬扒飯》頂肚。大家理想既焗豬扒飯有咩條件?我既見解係《焗豬》一定熱上,塊扒一定要大大件最好會跟蛋漿焗,最好就用湯匙都切到,多層芝士,炒飯底。大快樂心心快餐店做到既野應該係基本盤。今日試呢碟《焗住食》完全符合以上條件,豬扒足手掌長,未算特別厚切,但的確連蛋漿掃面焗,芝士多到可以拉絲打咭,食到菇亦有蕃茄粒,但個紅汁有頗濃喼汁味,份量剛好完全完全覆蓋飯面,炒飯底。咬落塊豬扒有蛋香亦有芝士微焦既味道,塊扒切落都要用少少力,未致於快餐店「嗱」到𣺉曬既地步。成個飯睇得到食得到有個質素喺度,呢點要讚。入《羅麥記》,杯奶茶可能係最緊要,今次焗飯又得,奶茶亦保持水準,六十蚊喺大商場。滿意!總結 - 可以收貨!

大家理想既焗豬扒飯有咩條件?

焗豬扒飯

總結 - 可以收貨!

2022-03-28
焗豬扒飯
  • 磚頭焗豬扒飯
  • 午餐
2022-01-05 520 浏览
成日聽呢間,今次終於嚟咗食,佢俾我感覺就係高級啲乾淨啲靚啲嘅茶餐廳。今次lunch叫咗幾樣嘢食同朋友share,咁就可以食多幾款~乾炒牛河好食,好夠味,但油咗啲,牛肉片又腍又入味。星洲炒米炒得都夠鑊氣,調味剛好瑞士雞翼撈通粉瑞士汁好濃,雞翼都算滑,但撈通粉就有啲怪。如果係撈麵撈丁會開心啲,但原來轉撈丁要加$10,貴咗啲。仲跟埋個炒蛋多士,少蛋好滑,好食。椒鹽豬扒飯油咗啲,但幾好食嘅,整體都唔錯。呢到價錢尚可接受,都會再幫襯。

乾炒牛河
好食,好夠味,但油咗啲,牛肉片又腍又入味。

星洲炒米
炒得都夠鑊氣,調味剛好

瑞士雞翼撈通粉
瑞士汁好濃,雞翼都算滑,但撈通粉就有啲怪。
如果係撈麵撈丁會開心啲,但原來轉撈丁要加$10,貴咗啲。

仲跟埋個炒蛋多士,少蛋好滑,好食。

椒鹽豬扒飯
油咗啲,但幾好食嘅,整體都唔錯。

呢到價錢尚可接受,都會再幫襯。
2021-12-30
午餐
2021-09-28 750 浏览
係呢頭咁耐都未幫襯過。Weekend都有全日制常餐,定價唔平。炒蛋OK,但塊多士就麻麻蕃茄濃湯豬扒通粉個湯底一D都唔濃😅,豬扒好細塊,但肉質係OK既。總括嚟講一般,應該唔會再試。
係呢頭咁耐都未幫襯過。

Weekend都有全日制常餐,定價唔平。

炒蛋OK,但塊多士就麻麻

蕃茄濃湯豬扒通粉
個湯底一D都唔濃😅,豬扒好細塊,但肉質係OK既。

總括嚟講一般,應該唔會再試。