2018-05-24 293 浏览
今日叫咗個蔥油豬扒撈丁,嚟到我面前嘅果陣,我都嚇咗一跳。塊豬扒細個我手掌...白色到完全睇唔出佢係一塊豬扒,食落口完全無味...以為自己咬緊柴。個撈丁粗過米線..淋到一pat嘢咁!不知所謂‼️食咗兩啖撇’s‼️失敗‼️
今日叫咗個蔥油豬扒撈丁,嚟到我面前嘅果陣,我都嚇咗一跳。
個撈丁粗過米線..淋到一pat嘢咁!
不知所謂‼️食咗兩啖撇’s‼️
失敗‼️
蔥油豬扒撈丁
2018-05-24
2018-05-15 333 浏览
正式撈麵唔一定去x華嘅,羅麥好又坐,又好食,抵去! $68起,識食一定叫瑞士汁撈雞丁,但因為上次lunch 已經食過,今次叫下豬脛肉撈丁,同埋羅麥招牌炒飯!豬脛肉好juicy 唔會乾爭爭,撈丁一向水準,唔咸,幾好味!炒飯超大碟,兩個人都食唔哂,但為左唔浪費,我地坐下,食下,飽哂,好多料,唔咸,d 米一柆粒分開,炒得好食過一般茶記!我friend 叫左檸茶好大杯,我想試下Special drink list 既勁朱,真係嚇一跳!

• 豬脛肉撈丁
2018-04-25 403 浏览
Old Hong Kong feel, ordered Singaporean fried rice noodle and Hong Kong style milk tea.   The food is average but like the milk tea.   Good place to recharge after walking in Causeway Bay.  Seats are spacious even the floor area in Union Square is not that big and have to share with 4 more eateries in one floor.
2018-04-09
  • Milk Tea
2018-04-18 411 浏览
晚飯時間,間間餐廳都排長龍,唯獨呢間茶記有位唔駛等,所以就同朋友入去坐。我地叫左個咖哩牛腩飯同鐵板雜扒餐。個咖喱飯一上台好香好吸引,仲熱辣辣,講既除左係個温度,仲有係味道,真係好辣,唔講得笑。唔係好食得辣既就唔好點,喜歡食辣咖喱既就不要錯過。而且個飯仲好足料,上面鋪滿牛腩,舊舊肉都鬆軟香囗至於個什扒飯就更足料,大大份,啱晒啲食肉獸。裡面有司華力腸、煙肉、雞扒、豬扒同牛仔骨,仲有薯菜伴碟,真係邪惡到極點。當晚食,樣樣都好,唯獨塊雞扒食落就唔係好新鮮

咖喱牛腩飯

至於個什扒飯就更足料,大大份,啱晒啲食肉獸。

鐵板什扒

2018-04-14
咖喱牛腩飯
2018-04-15 268 浏览
在鬧市中想找一個特色的下午茶,而又經濟實惠的 這所餐廳是不二的選擇。已經來試過很多次 ,每次 都不但保持水準,而且最重要是佈罝特色,更加上環境清幽,實在是鬧市的一個下午茶好地方,今次試了他的咖央西多士和和牛漢堡飽,看着街下鬧市 的車輛熙來攘往,而店子的懷舊裝飾,實在令人 有一種抽離和閒適的感覺,令人覺得到過去的年代那種休閒, 這份感覺已經非金錢可以買到,我就是喜歡这裡的一切。
2018-04-13 238 浏览
今時今日想再食返舊式香港茶餐廳食物真係唔係咁易,不過好在有羅麥記👍今次我就叫咗餐廳推薦嘅芝士豬頸肉撈丁👍👍👍講真,芝士就唔算好香,但太香就唔係舊香港 style,反而哩種杰身嘅芝士醬先有嗰種香港味👍豬頸肉較爽,啱哂我👍

今次我就叫咗餐廳推薦嘅芝士豬頸肉撈丁👍👍👍

豬頸肉較爽,啱哂我👍
2018-02-28 932 浏览
成日系Hysan place見到羅麥記都冇入去試,但日甘啱個friend想食就人去試下。個餐牌都幾多選擇,好多local茶餐廳野食,左揀右揀都系食返我既最愛,撈公仔面!!!! 喊左蔥油雞翼撈公,個雞翼系炸既,出奇地滑,公仔麵硬度都啱啱好。見佢menu weekend都有lunch set, 價錢吾錯,下次會再泥試下。鋪頭入面d decoration都好得意,用晒neon light既燈飾同懷舊閘,上Facebook打卡一流
蔥油雞亦撈公
蔥油雞亦撈公
2018-02-18 800 浏览
我同女朋友提前慶祝咗情人節,咁啱情人節正日打算行維園年宵,所以揀咗位於希慎廣場13樓嘅「羅麥記」醫醫肚。話哂我對曾經食過嘅「羅麥汁牛河」印象難忘,加上餐廳位置方便,價錢亦合宜,所以二話不說就揀食呢間充滿港式風味嘅茶餐廳。可能早到嘅關係,等咗大約十分鐘左右就入得。入到去,除咗嗌返我想再食嘅「羅麥汁牛河」,我同女朋友喺「百變撈丁系列」芸芸咁多口味中揀咗「韓式泡菜炸雞撈丁」,又泡菜又炸雞,係幾吸引嘅!嘢食好快就到,將羅麥汁,牛肉同河粉拌勻後,味道似瑞士雞翼汁嘅「羅麥汁」咸甜適中,牛肉腍身軟熟,河粉爽口份量多,兩個人share啱啱好,但一個人食曬就會有少少濟。再嚟就係「韓式泡菜炸雞撈丁」,出前一丁麵同泡菜融合得幾好,食落有陣陣嘅辛辣口感,令人眼前一亮嘅係「炸雞」,唔單止份量多,咬落去絕對唔差過專賣炸雞嘅韓國餐廳,我認為值得一試!!食完今餐真係好滿足,下次再嚟我想再試埋「撈丁系列」嘅其他款式。

羅蜜汁牛河

韓式泡菜炸雞撈丁

2018-02-14
羅蜜汁牛河
韓式泡菜炸雞撈丁
2018-02-04 743 浏览
同友人上左去食下午茶,先嚟嘅奶茶咖啡相當有水準,所以都期待主食嘅味道,點知一碟「銀芽肉絲炒麵」令我地大失所望,麵餅未炸透食落硬過生食福字麵,而且唔夠熱白白浪費左味道好嘅銀芽肉絲,茶餐廳連基本食譜都做唔好令人失望。
同友人上左去食下午茶,
先嚟嘅奶茶咖啡相當有水準,
所以都期待主食嘅味道,
點知一碟「銀芽肉絲炒麵」令我地大失所望,
麵餅未炸透食落硬過生食福字麵,
而且唔夠熱白白浪費左味道好嘅銀芽肉絲,
茶餐廳連基本食譜都做唔好令人失望。
2018-01-24 877 浏览
香港人都係喜歡去茶記,小妹亦不例外。但傳統茶餐廳衛生情況同服務大家都心中有數,而類似羅麥記這些坐得舒適又唔會俾人趕走嘅就最啱我。平日嚟食午餐選擇不少而且點餐牌內炒粉麵及飯類有提供免費飲品,幾唔錯。午餐跟例湯由於今日比較肚餓所以揀咗椒鹽豬扒飯 - 份量多,豬扒質地好淋味道唔錯,只略嫌調味醬汁太多有點咸。飯嘅質地一般,較鬆散。餐飲奶茶好夠熱,啱晒味👍🏼就此完成一個簡單又美味的一個人午餐,感覺悠閒幸福🤗

午餐跟例湯

餐飲奶茶好夠熱,啱晒味👍🏼

就此完成一個簡單又美味的一個人午餐,感覺悠閒幸福🤗
2018-01-24
2017-12-20 1020 浏览
我今日一心和朋友去食晏銅鑼灣悕慎~羅麥記~ shopping完個袋諗住搵張凳擺袋,點知個女服務員態度好差😡叫我地拎起啲袋唔可以擺響張凳度,當時個場唔多人,我仲問女服務員,可唔可以比另外一張凳我哋擺嘢,佢仲攞個背脊得住我地話唔可以,態度真係非常差😡於是我和朋友沒有叫嘢食跟住走了!我哋擰轉背後見到佢同其他同事講是非,真係乜嘢態度,我一定投訴,同事不會再去依啲咁嘅地方食嘢😡😡👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾
2017-11-28 1182 浏览
羅麥記,聽個名就覺得好似好懷舊咁! 等我和友人一同試試這間羅麥記!入到店內,環境真的是很懷舊!每一處都好像回到舊時一樣環境闊落,坐得很舒服看到很多人都點了大大的多士,外觀新奇吸引,我跟友人也一同試試看!我哋點了焗豬多士和軟殼蟹多士!想不到, 內裏豬扒和軟殼蟹的分量也很多,豬扒也有七塊,軟殼蟹也有很多~真的太大份了吧~ 為了不想做大嘥鬼,我和友人都努力把東西吃光光味道方面不過不失~但拍照呃like 就一流十份適合照相

入到店內,環境真的是很懷舊!每一處都好像回到舊時一樣
環境闊落,坐得很舒服

味道方面不過不失~但拍照呃like 就一流
十份適合照相

2017-11-24
Should be renamed chicken skin rice instead, came with a few pieces of chicken skin and barely any meat. Utterly disappointing! I asked the staff if it is the correct portion and she told me they always serve chicken rice dishes like this - mostly skin & almost no meat - as you can see in the photos! I like chicken skin but it’s overall greasy and not appetising at all!!!

Hainan  Chicken  Rice
2017-11-22
2017-11-17 815 浏览
中餐黎講,小弟最鐘意嘅就係食西檸雞,大學時期叫餸食飯必叫!不過畢業之後就食少左好多啦,一見到餐牌上面嘅廚師推介就即刻叫左果然無令我失望,雞嘅皮好脆,再加埋西檸汁嘅酸味格外開胃,叫多幾碗白飯都仲得,呢個西檸雞除左食個味道,仲係食佢嗰個情懷,食物有情懷之餘,鋪頭裝修都非常有情懷口渴又眼瞓,叫番杯熱奶茶先,好滑好香,好有舊茶餐廳嘅味道,正!

2017-11-12 876 浏览
今日約左親戚下午茶唔知食咩好,就去左希慎睇下有咩好食,咁就上左睇,睇到羅麥記都幾特別咁就入左去食飯入到去裝潢都富有香港懷舊特色餐牌都好豐富,有好多唔同種類既野有炒粉麵、焗飯等等星期六都有下午茶,不過星期六及公眾假期唔包飲品羅麥雞翼撈通粉好豐富既通粉,味道麵不錯唔會太乾雞翼燜得味道不錯,有4隻雞翼都算好多下午茶~葡國雞飯份量都很足夠,雞同飯既份量都好平均有少少焗左芝士令到飯好香,味道不錯另外 +$16配小食,炸水牛雲吞(2粒)有芝士係雲吞入面都好特別,味道唔錯

入到去裝潢都富有香港懷舊特色

餐牌都好豐富,有好多唔同種類既野
有炒粉麵、焗飯等等

星期六都有下午茶,不過星期六及公眾假期唔包飲品

羅麥雞翼撈通粉
好豐富既通粉,味道麵不錯唔會太乾
雞翼燜得味道不錯,有4隻雞翼都算好多
羅麥雞翼撈通粉

下午茶~葡國雞飯
份量都很足夠,雞同飯既份量都好平均
有少少焗左芝士令到飯好香,味道不錯
葡國雞飯

另外 +$16配小食,炸水牛雲吞(2粒)
有芝士係雲吞入面都好特別,味道唔錯
炸水牛芝士雲吞

2017-11-11