2019-09-19 61 浏览
香港要食鮮肉並唔難,難就難在味道好與壞。今日就黎到‘美味小鮮肉’呢間一人一火鍋既材料相當豐富,當中包括新鮮牛肉、太類、蔬菜、粉麵等。新鮮牛肉,睇得出唔係機切,而係手切,有相當既厚度,而且有肉味,咬落係唔實唔淋,係新鮮牛肉既味道。特別推薦炸芋頭,果然炸芋頭係其中一樣火鍋必食既食物。滾熟之後既芋頭保留到小小湯汁,同時口感亦都夠哂粉淋。以及,推薦酸辣湯底,酸酸辣辣味道剛好,唔會太酸亦唔太辣,令人好開胃!

2019-09-18 57 浏览
女人街多野食係人都知,今日又經過呢度,被呢間紅色招牌吸引住,睇睇門口餐牌,原來有1人邊爐食,價錢合理,所以入去試吓。68蚊1人邊爐套餐,都幾抵食,份量都唔少,有鮮牛,丸類仲有蔬菜拼盤,仲可以自選粉麵一款,我地叫咗清湯,湯頭幾清但又幾好味,鮮牛淥一淥真係幾滑,好鮮味,丸類都非常彈牙。我地仲叫多個牛筋麵,幾度牛筋都算特別,佢地切開一條條,煙煙韌韌幾好食,都好入味,麵底都好爽口,個湯底好濃郁,非常唔錯。

2019-09-18 37 浏览
呢日去到旺角覓食見到女人街附近有呢一間美味小鮮肉見到有一人火鍋就忍唔住入去試吓啦「一人火鍋」個餐就$68包左清湯湯底同埋一個火鍋料嘅拼盤 由於呢一間店主打係手打嘅潮式丸所以拼盤上面都有齊晒幾款唔同嘅丸如果想轉好啲嘅樓或者想轉味嘅話你就可以加錢去轉另外仲有好多款唔同嘅配料可以俾你揀「金錢肚」「牛根」雙拼河粉雖然相平河粉嘅湯底好清淡但係勝在佢嘅牛根會有少少咬口好特別 環境比較想係平民啲嘅小店我比到人一種好親切咁嘅感覺所以整體上價錢都比較親密我同朋友兩個人一間大概五$60就埋單
呢日去到旺角覓食見到女人街附近有呢一間美味小鮮肉

雖然相平河粉嘅湯底好清淡但係勝在佢嘅牛根會有少少咬口好特別

環境比較想係平民啲嘅小店
我比到人一種好親切咁嘅感覺
2019-09-18 48 浏览
同朋友一齊去旺角行街,行到通菜街附近就搵地方醫肚,竟然睇到大大隻字嘅小鮮肉潮州粉麵餐廳,覺得幾得意一於入去試下~首先點了食粉麵必配嘅魚皮,好脆口!自家製潮州牛丸米線一碗,牛丸咬開爽口彈牙~配上飲品熱奶茶一杯,奶茶香濃~自家製潮州墨魚丸米線,濃濃墨魚味,彈牙有咬口,湯底估計用豬骨熬製,唔覺有味精。配上凍檸茶一杯~零舍醒神👍🏻其實有時簡簡單單食下本土地道嘢食都幾好,經濟得黎平靚正嘅feel都唔錯~

自家製潮州牛丸米線一碗,牛丸咬開爽口彈牙~

配上飲品熱奶茶一杯,奶茶香濃~

配上凍檸茶一杯~零舍醒神👍🏻

2019-09-17 28 浏览
今日同朋友去旺角!😝見到有間名字好特別的餐廳!"小鮮肉"是食潮菜😝我們兩個人就點了一個人火鍋和一個潮州肉餅河粉!🤫一人火鍋我點了清湯底!牛肉分量都不小!牛肉好新鮮!👍🏻手打丸好好食!👍🏻👍🏻👍🏻聽老闆說是佢今日親自打!所以好彈牙,好新鮮!一人火鍋都幾抵!✌️都幾多野食!潮州肉餅河粉👌肉餅好好食好彈牙好有肉味!總結💪🏻價錢 都幾抵!味道 食物質素不錯!一人火鍋好抵!服務 ok 😬
今日同朋友去旺角!😝
見到有間名字好特別的餐廳!
"小鮮肉"是食潮菜😝
我們兩個人就點了一個人火鍋和一個潮州肉餅河粉!🤫
一人火鍋
我點了清湯底!
牛肉分量都不小!牛肉好新鮮!👍🏻

手打丸好好食!👍🏻👍🏻👍🏻

聽老闆說是佢今日親自打!

所以好彈牙,好新鮮!
一人火鍋都幾抵!✌️
都幾多野食!
潮州肉餅河粉👌
肉餅好好食好彈牙好有肉味!

總結💪🏻
價錢 都幾抵!
味道 食物質素不錯!一人火鍋好抵!
服務 ok 😬

2019-09-17 26 浏览
通菜街行人專用區,開左間特色潮州肉丸、粉麵、一人一鍋。進入時店員有禮招呼客人,用心介紹店內食物,我們點左鮮牛肉火鍋$68,牛肉片很新鮮,很有牛肉味又鮮甜,極好吃,配有潮州牛丸和豬肉丸(是老闆每天親手打丸)爽口彈牙重有肉香,因是人手打所以丸形狀有差別,潮州肉餅用新鮮豬肉,特別清甜豬肉味香濃,軟滑可口,簡直無得輸贏硬。配生菜、金菇、粟米、烏冬,這火鍋真抵食。另潮州肉餅河粉$30 湯底正河粉滑,都算大碗。我們很滿意這餐,有機會再食其他食品。
鮮牛肉火鍋$68,牛肉片很新鮮,很有牛肉味又鮮甜,極好吃,
  • 一人一鍋鮮牛肉
  • 潮州豬肉餅河粉
2019-09-17 56 浏览
我係好鍾意食火鍋嘅人,尤其係一人火鍋,因為唔洗就其他人口味係女人街搵緊食見到呢間餐廳有得食一人火鍋,就同朋友入去食下.呢間主打潮洲牛肉、肉丸、豬肉餅,所以係一人火鍋套餐入面都有包到呢幾款肉類,套餐最平係$68,包左四款肉類、蔬菜同一個麵食,其中新鮮牛肉可以加錢轉成肥牛系列,湯底、其他配料都可以自行再加。我加錢轉左麻辣湯底,湯底非常香,食落唔算太辣。咁多種肉我最鍾意食潮洲手打豬肉餅同手打牛丸,肉味好香!另外,我仲叫左一碗牛根、金錢肚雙拼河粉,牛根咬落去好有口感,感受到滿滿嘅骨膠原金錢肚就十分爽口,不錯!呢到嘅潮式粉麵比較清淡,食落唔會太濃味值得一試
我係好鍾意食火鍋嘅人,尤其係一人火鍋,因為唔洗就其他人口味
係女人街搵緊食見到呢間餐廳有得食一人火鍋,就同朋友入去食下

一人套餐火鍋

金錢肚、牛根雙拼河粉
  • 手打豬肉餅
  • 手打牛丸
2019-09-16 24 浏览
This little restaurant at the heart of MK serves one person and one pot mini hot pot. The style is quite similar to other hotpot restaurants, but speciaze in Chao zhou hand beaten meatballs.We ordered a combo set an another a la carte hotpot. All the ingredients are placed on the plate, and the decoration is exquisite and thoughtful. I liked the generous beef in the boat shaped plate. Beef is tender and smooth, even overcooked. The meatballs are quite different to the ones you usually eat, they

We ordered a combo set an another a la carte hotpot. All the ingredients are placed on the plate, and the decoration is exquisite and thoughtful. I liked the generous beef in the boat shaped plate. Beef is tender and smooth, even overcooked. The meatballs are quite different to the ones you usually eat, they are tender yet very chewy, very interesting texture. And the price is reasonable, food is great, restaurant is comfortable.
2019-09-15
2019-09-10 29 浏览
今日下午旺角做完美容療程,肚子餓了,去左附近搵食。在銀行中心後面發現一間叫美味小鮮肉餐廳,係出面望下餐牌的時候,店員姐姐就招呼左我入去坐。可能因為過左午飯時間,人不算多,坐得幾舒服,可以慢慢食。呢度午市茶市都有火鍋,不過我選擇了呢度出名的潮州粉麵。叫左南乳豬手同潮州肉餅雙拼米粉,加杯羅漢果水。豬手好入味,又夠曬霖,好好食。肉餅幾香口,米粉夠爽滑。湯底係豬骨湯底,味道濃郁,相信用上大量豬骨熬煮。羅漢果清甜,可以清熱解毒,夠曬健康!

可能因為過左午飯時間,人不算多,坐得幾舒服,可以慢慢食。

呢度午市茶市都有火鍋,不過我選擇了呢度出名的潮州粉麵。

2019-09-10
2019-09-09 25 浏览
今日下午茶時間黎呢度叫左碗豬肉餅加墨魚丸米線($35)。印象最難忘的是,服務真系好好,真系一流,裡面的人好親切,好友善同有禮貌,會埋黎你張枱介紹有咩好食,同點食法。上菜等的時間唔長,唔使等好耐就有得食啦。碗米線好清,但是好足料,大大碗,多多米線,其實幾抵同飽肚。可以隨便叫加多d薑蔥配料,仲可以加菜,岩曬中意清啖同健康的朋友。其實呢間餐廳仲有得打邊爐,米線同火鍋都算是他們的賣點,主打潮州野,而且價錢都算唔貴,合理。我見其他人如果打邊爐,都好足料,而且有專人服務。大家下次如果行過都推介大家入去試下!
2019-09-09 22 浏览
Lunch係旺角搵食唔易 成日都唔知食乜好經過通菜街 入左間食潮汕特色舖仔入到去見到餐牌都有好多唔同嘅野食最後我嗌左鐵板荷蘭芝士黑椒鮮牛肉飯 $58佢係用鐵板上嘅 上到枱仲感受到好熱姐姐都會好溫馨甘提你小心熱個份量都幾多 側邊蕃茄同青瓜都好新鮮將啲汁,芝士同飯撈埋 成件事即刻唔同晒牛肉個味都唔錯 幾滑 唔鞋口唔老個份量有啲大 加埋天氣好熱 飽到要捧住個肚走 如果個飯包埋餐飲或者例湯會更加吸引不過呢度唔駛收加一👍🏽👍🏽
Lunch係旺角搵食唔易 成日都唔知食乜好
經過通菜街 入左間食潮汕特色舖仔
入到去見到餐牌都有好多唔同嘅野食
最後我嗌左

鐵板荷蘭芝士黑椒鮮牛肉飯 $58
佢係用鐵板上嘅 上到枱仲感受到好熱
姐姐都會好溫馨甘提你小心熱
個份量都幾多 側邊蕃茄同青瓜都好新鮮
將啲汁,芝士同飯撈埋 成件事即刻唔同晒
牛肉個味都唔錯 幾滑 唔鞋口唔老
不過呢度唔駛收加一👍🏽👍🏽
2019-09-08 26 浏览
轉角遇到既小鮮肉火鍋,一人一鍋,材料同風格上都有d似吉X家,但湯底選擇上除左有沙爹、豬骨等偏日式風味,仲有酸辣呢個經典惹味平民選擇。潮洲肉丸彈牙爽口,用酸辣湯煮過食落都好惹味開胃。牛肉厚度大小適中,輕輕涮熟食得,夠嫩滑。出面酸辣小鍋米線米粉就食得多,但估唔到烏冬都可以同酸辣湯咁夾。其他火鍋配料亦都中規中矩,唯一整體上既建議係份量上可以加多20%-30%,或者將定價降低少少,呢間小店就可以更貼地,性價比更高。
2019-09-07 25 浏览
好耐都冇一個人去食LUNCH~今日臨時比朋友放飛機, 但又肚餓, 所以來到通菜街既美味小鮮肉醫下個肚先.叫左碗墨魚丸、牛丸河粉, 再加杯特飲-羅漢果茶!先講下碗河粉先, 大大碗~入面牛丸、墨魚丸入口肉質彈牙,唔太硬,而牛丸就牛味極濃, 食落真係有潮洲風味~而河粉好爽滑, 份量又多~羅漢果茶要加$7, 不過都OK, 好耐冇飲過, 飲落味道唔錯, 仲可以清熱潤肺, 岩哂平時熬夜既我!最後埋單AROUND $50, 都幾平~
好耐都冇一個人去食LUNCH~
叫左碗墨魚丸、牛丸河粉, 再加杯特飲-羅漢果茶!

先講下碗河粉先, 大大碗~
而河粉好爽滑, 份量又多~

最後埋單AROUND $50, 都幾平~

2019-09-07 26 浏览
今日要上堂, 上堂前梗係要食飽D 啦~~近近地黎到通菜街食碗粉先~~叫左個蕃茄湯底, 牛丸、牛根既米線, 再加杯凍檸檬茶, AROUND $45. 一D 都唔貴~蕃茄湯底真材實料, 入面有蕃茄、薯仔, 湯飲落鮮甜, 仲有濃澴蕃茄薯仔味, 唔錯~牛丸有三粒,肉味不錯,彈牙度也在平均之上,而牛根軟軟滑滑,又唔會好似食肉咁HEAVY, 米線又滑溜!加埋杯凍檸茶, 爽~~~下次上堂前又可以平平地食下呢間~
今日要上堂, 上堂前梗係要食飽D 啦~~
近近地黎到通菜街食碗粉先~~

加埋杯凍檸茶, 爽~~~下次上堂前又可以平平地食下呢間~
2019-09-07
2019-09-07 26 浏览
某日經過旺角鬧市,感覺己經同以前唔同咗,因為取消咗行人專用區,已往都會有啲街頭表演,如今只得小貓三,四,隻係度行,係女人街行咗一陣,見前面有間新開嘅食店叫美味小鮮肉,因之前未見過,就入去睇吓有乜嘢食,餐廳環境都好企理,座位舒適,唔算太肚餓,所以叫咗一碗牛丸河加杯熱檸水,小食要咗地瓜天婦羅,牛河都好大碗,牛丸入口肉質彈牙,唔太硬,牛味濃,地瓜天婦羅炸得香脆,外表金黃色內裏軟冧冧,幾好食,食完啲嘢跟住打電話再約係付近住嘅朋友出嚟行街。

餐廳環境都好企理,座位舒適,唔算太肚餓,

所以叫咗一碗牛丸河

加杯熱檸水

,小食要咗地瓜天婦羅,

牛河都好大碗,牛丸入口肉質彈牙,唔太硬,牛味濃

,地瓜天婦羅炸得香脆,外表金黃色內裏軟冧冧

,幾好食,食完啲嘢跟住打電話再約係付近住嘅朋友出嚟行街。