2025-02-16
朋友帶我今晚去食佢推介嘅功夫菜餐廳。餐廳係喺西營盤嘅美味苑,已經經營逾20年。佢哋嘅大廚係以前中環鏞記嘅大廚。餐廳沒有花巧嘅門面,但見到佢哋貼滿晒同明星嘅合照,連賭王四姨太,明西廚Ricky Cheung, 馬家開飯等等都係座上客。 糯米雞:當我哋點呢個糯米雞嘅時候,職員話如果趕時間就唔好點呢個,因為即點即制,至少都要半個鐘以上先至做好。既然嚟得食功夫菜,就預咗要時間,我哋梗係嗌啦。嚟到果然名不虛傳,職員幫我哋即場切開炸到金黃色嘅雞,雞皮做到「脆」「薄」,切開嘅時候係「沙沙沙」脆卜卜嘅聲音。入邊嘅雞肉依然嫩滑。而釀係已經起骨嘅雞入邊嘅生炒糯米飯,亦都做到粒粒分明,臘味惹味。杏汁白菜豬肺湯:份量足以夠四個人分。杏汁係用新鮮嘅杏仁即製,杏仁味濃。豬肺冇乾淨冇異味,口感爽彈。燒汁鱔球:一客有七件大大嘅鱔球。鱔肉新鮮,爽口彈牙,燒汁再加上洋蔥夠晒惹味,送飯一流。鎮江香醋浸皮蛋:剁碎並用糖醃咗嘅薑粒,鋪喺糖心皮蛋上面,再加埋鎮江香醋,好開胃嘅前菜小食。佢哋仲有好多唔同嘅功夫菜可以預訂,例如佛跳牆,八寶鴨,豬肚包雞,蛇宴等等。依家肯做手工菜嘅粵菜館買少見少,一定要支持吓。