2018-02-18 988 浏览
Did you know how bad of this store, the food is bad the staffs also bad. I have visit two stores in these few days last night in Shaukeiwan order the pork chop with CURRY SAUCE actually it’s not sauce the texture is like a soup and NO taste a’ll and you claim your curry is the best in local restaurant what a fuxx.I really not want to go twice but this morning my wife say may Causeway bay better than last night and this morning in cannon street I feel I still sleeping still a nightmare even worse
I really not want to go twice but this morning my wife say may Causeway bay better than last night and this morning in cannon street I feel I still sleeping still a nightmare even worse than last night I have order the breakfast B did you know how hard to make the bad instant noodle and this store can now you can Celebrate ha ha.....
And your staff are bad argue in front of the customers bad temper when busy, throw the food on table and gone and I can hear the bad thing in their walkie talkie loud and clear but can’t see the fat manager do something to manage the situation.
And stop discrimination not every oriental face are from MAIN LAND CHINA but I think all your staffs are and I feel dog eat dog there, I really Disappointed HONG KING HAVE YOU.
2018-01-21 502 浏览
今天有幸光顾这家店。点了一份公司三文冶,質素奇差。Toast的面包皮是冻的。服务员态度极差,一男一女的服务员好像趕客,唔想做就不要返工。真的未见过翠華有這様的分店。之前在中环翠華的姐姐虽然忙,但态度也很好。大家以后都唔好去这间店。
2018-01-21
2017-12-11 365 浏览
喜歡銅鑼灣糖街呢間翠華。。。裝修新穎,地方大.....但人少多數可以坐到卡位,慢慢地食個飯---三倆個人就傾吓計大聲笑又得;一個人碌吓手機慢慢睇套戲都得~~~坐得好舒服冇錯,可以坐幾耐都冇人理你係有一個缺點gei 想落單都唔易揾到人幫你不過取長補短,鍾唔鍾意就睇你當時想要啲咩啦!今晚一個人,慢慢地,簡簡單單食碗麵,50幾蚊,响銅鑼灣都唔係有咁多地方可以咁樣舒舒服服過大半個鍾㗎今晚的豬軟骨水準保持好味~~嘆番杯正常港式口味的奶茶,咁就過咗滿足的一晚
喜歡銅鑼灣糖街呢間翠華。。。
裝修新穎,地方大.....但人少

冇錯,可以坐幾耐都冇人理你係有一個缺點gei
想落單都唔易揾到人幫你

不過取長補短,鍾唔鍾意就睇你當時想要啲咩啦!

2017-10-11
2017-06-27 613 浏览
一天之始在于晨,今早开工前去了景隆街翠华吃个B早餐:滑蛋,脆豬仔包和沙爹牛肉公仔麵, 整体食物質素滿意。蛋夠香滑,竅門只有鑊要熱,然后熄火,手要快,不要煮太久,滑蛋就能輕鬆上碟!但是易学難精,考考厨子有冇用心做。猪仔包外脆内軟,额外另上煉奶,变成奶油豬!沙嗲麵,湯底冇妈呼(不是外面一般用的白湯),牛肉有咬口,沙嗲汁夠濃仲要带少少牛味。 值得讃是今早人手不够,招呼还是贴身,5分钟内上齊早餐,這对上班族非常重要。
猪仔包外脆内軟,额外另上煉奶,变成奶油豬!

2017-06-23
早餐
2017-01-22 542 浏览
今日下午5點幾到同朋友到翠華食野,我地拎住好多野,一入去既時候已經冇咩人理我地,所以我地諗住是但揾個位坐,點知張張枱都好污穢。揾左陣,我地揾左張乾淨小小既枱坐下,因為張枱仲有好多飯粒關係,我就叫侍應幫我抹枱,佢是但抹兩下就走左,但其實張枱仲有飯粒,但都算,我地其實入去係只係想食奶油多同飲碗湯,所以可以即刻叫。首先,我地叫左個男仔侍應,佢叫我等陣,好,我地等左陣,但佢都冇行過黎,所以我地叫左第二個女仔,點知果個女仔話你叫番果個男仔侍應幫你。雖然我見到果個女仔係有叫到果個男仔侍應幫我地,但佢都冇過黎,反而去左幫第二個遲過我地入黎既客人落單。見到咁樣已經好嬲,之後我地叫左另一個年紀大d既侍應幫我地,點解佢話:「我而家係食飯時間」我地聽到真係勁嬲,到底係咩態度?所以結果我地太嬲想走,當我地著嬲想走既時候,個男侍應應該見到我地想走就過黎問我地係咪落單,但我地太嬲,所以都走左。雖然翠華係茶餐廳,但佢既價錢係偏貴既茶餐廳,但服務比平價既茶餐廳都要差,我明白茶餐廳係好忙,但d態度都可以唔需要咁差,入到去,完全冇客既感覺,我同朋友叫侍應既時候都係好有禮貌,係有講:「唔該,想落一落單。」點解個回應係好似得

雖然翠華係茶餐廳,但佢既價錢係偏貴既茶餐廳,但服務比平價既茶餐廳都要差,我明白茶餐廳係好忙,但d態度都可以唔需要咁差,入到去,完全冇客既感覺,我同朋友叫侍應既時候都係好有禮貌,係有講:「唔該,想落一落單。」點解個回應係好似得罪左佢地咁,真係好嬲。

到夜晚,我諗住打依篇野既時候,我忘記左係銅鑼灣邊一間,因為翠華分店太多,我只記得係總統戲院對面,為了唔好怪錯其他分店,我打左去問,之後我問個員工幾點關門,佢態度好差咁答:「24小時架喎。」真係嬲上加嬲。
所以入去食野既人,你地真係要預左d態度係會勁差

2016-11-13 415 浏览
ok but今天晚上, 我帶從新加坡來的朋友到銅鑼灣景隆街翠華晚飯, 但被你們的一個男侍應駡, 他的名字我看不清楚, 只看到中間是"少", 好像是姓鄭,但我不sure. 而我當場已跟經理反映了.事情的發生是, 當我們開始點菜, 他立即表示不耐煩, 不斷問我們點好未, 我們就說未, 他很不滿意. 然後我們跟他說, 素炒飯不要蒜及蔥, 他立即說"炒飯唔會落蒜, 點走呀, 咁你仲落唔落單呀, 跟住我們繼續落單, 佢又話你地仲有冇呀, 我話有, 順便問佢一句: 你趕住收工呀, 佢立即開始駡我們, 話"我唔係淨係做你一張ORDER, 我仲有好多野要做架, 我一早同你地講左睇清楚先落單. 翠華的服務差我都聽過, 朋友在尖東食飯, 坐下時還未執枱, 就請侍應執枱, 那侍應就回答 : 而家好忙呀, 有好多野做呀! 然後朋友就立即走, 但都沒人理會.
ok but

题外话/补充资料: 今天晚上, 我帶從新加坡來的朋友到銅鑼灣景隆街翠華晚飯, 但被你們的一個男侍應駡, 他的名字我看不清楚, 只看到中間是"少", 好像是姓鄭,但我不sure. 而我當場已跟經理反映了. 事情的發生是, 當我們開始點菜, 他立即表示不耐煩, 不斷問我們點好未, 我們就說未, 他很不滿意. 然後我們跟他說, 素炒飯不要蒜及蔥, 他立即說"炒飯唔會落蒜, 點走呀, 咁你仲落唔落單呀, 跟住我們繼續落單, 佢又話你地仲有冇呀, 我話有, 順便問佢一句: 你趕住收工呀, 佢立即開始駡我們, 話"我唔係淨係做你一張ORDER, 我仲有好多野要做架, 我一早同你地講左睇清楚先落單. 翠華的服務差我都聽過, 朋友在尖東食飯, 坐下時還未執枱, 就請侍應執枱, 那侍應就回答 : 而家好忙呀, 有好多野做呀! 然後朋友就立即走, 但都沒人理會.
2016-11-13
2016-06-05 635 浏览
離開香港前嘅brunch,揀咗嚟翠華,因為呢間餐廳嘅評價普遍比較高。嚟到嘅時候都未夠11點,餐廳入面嘅人唔多,基本上都系度食緊早餐。點咗份A餐,有湯意麵、兩個煎雞蛋、奶茶。我另外仲點咗一份魚蛋粉。不過魚蛋粉翠華整得唔好食,淡而無味,魚蛋、魚餅都唔夠鮮。 奶茶香濃絲滑,好飲 ! 不過因為驚住男朋友唔夠食,我最後又點多一份海南雞飯套餐。雞肉鮮嫩,套餐仲有一碗湯~~~
不過魚蛋粉翠華整得唔好食,淡而無味,魚蛋、魚餅都唔夠鮮。
奶茶香濃絲滑,好飲 !
2016-05-16
2016-04-04 435 浏览
喺總統買咗飛睇戲見有時間就去對面嘅翠華醫肚估唔到星期六嘅下晝去銅鑼灣翠華都唔洗等諗都唔洗諗就鎖定咖哩牛腩飯嘩... 好大碟呀!喺中環嗰間都食過但係份量無咁多咖哩味香濃... 有啲辣但係唔會辣到入唔到口我覺得咖哩嘅靈魂就係舊薯仔薯仔要夠腍夠入味先正... 翠華舊咖哩薯仔無令我失望!至於啲牛腩... 牛筋炆得夠腍... 口感夠煙韌...但係啲牛腩就比較乾但係又去到咬唔到嘅食理碟咖哩牛腩飯就一定要叫多杯嘢飲如果唔係都頂唔順呀
喺總統買咗飛睇戲

見有時間就去對面嘅翠華醫肚

估唔到星期六嘅下晝去銅鑼灣翠華都唔洗等

諗都唔洗諗就鎖定咖哩牛腩飯
嘩... 好大碟呀!

喺中環嗰間都食過但係份量無咁多

咖哩味香濃... 有啲辣但係唔會辣到入唔到口

我覺得咖哩嘅靈魂就係舊薯仔

薯仔要夠腍夠入味先正...

翠華舊咖哩薯仔無令我失望!

至於啲牛腩...

牛筋炆得夠腍... 口感夠煙韌...

但係啲牛腩就比較乾但係又去到咬唔到嘅

食理碟咖哩牛腩飯就一定要叫多杯嘢飲

如果唔係都頂唔順呀
2016-04-02
午餐
2015-12-31 266 浏览
凌晨四點,突然想食焗豬扒飯,點知店員話廚房收佐,叫咗個餐蛋麵,味道同大部分茶餐廳一樣,朋友就叫咗個雲吞撈麵,佢話雲吞好爽口,麵好有蛋味,不過不失啊, 一貫翠華作風!
2015-12-31
$70 (宵夜)
2015-10-16 214 浏览
今晚男朋友又夜左收工, 所以陪佢去翠華食一個late dinner. 翠華一向都幾有質素, 不過價錢唔平, 仲有坐得唔太舒服, 仲有D污糟既感覺. 今晚男友又要食減肥餐, 雞扒走汁飯, 雞扒都幾大塊, 煎得夠香夠JUICY另外個餐湯, 羅宋湯就中規中矩啦我自己就叫左個公司通粉, 好耐都冇食過JUNK FOOD, 所以覺得好好食, 午餐肉個味唔太咸, 又夠厚身, 火腿有成三塊咁多, 可能耐無食, 覺得特別好味. 不過如果比得呢個價錢, 我會PREFER華星LU, 翠華都係唔夠我近期既至愛華星咁好味.

另外個餐湯, 羅宋湯就中規中矩啦
2015-10-08
$80 (宵夜)
2014-12-25 236 浏览
是晚為美女Icy姐和樂家杏仁糖小姐的bachelor party, 先吃點東西才party吧!週五晚上八時多來到翠華, 不用等候便可入座. 點選了至潮魚蛋片頭河(HK$34),魚湯浸豆苗(HK$30).不消一會侍應送上至潮魚蛋片頭河, 試一口湯底, 這可是筆者吃過最差勁的. 味道淡得來還要帶著濃烈的味精, 非常不討好. 試一口魚蛋和片頭, 既不香, 口感也不滑, 不明為何如此質素竟可成名物.魚湯浸豆苗, 豆苗味道不太青, 也沒有煮得過老, 算是有交待.吃飽過後, 哈哈, 派對隨即開始.

吃飽過後, 哈哈, 派對隨即開始.
2014-11-28
2014-10-23 375 浏览
和親友到翠華下午茶,選了魚蛋粉下午茶餐$40。魚蛋粉一貫水準。未試過waffle, 特別點了一客,不夠熱、亦不夠脆,四人吃你推我讓也吃不完。結果放棄。咖喱牛脷飯 ($63)的牛脷炆得很腍,咖喱亦具正常水準.今次最有驚喜的,竟是珍寶吉利魚柳包$38。 包比預期中的大,魚柳差點大過包,而且炸得極香脆肉嫩。是今次最大發現!此店服務麻麻,員工語氣差。
咖喱牛脷飯 ($63)的牛脷炆得很腍,咖喱亦具正常水準.
此店服務麻麻,員工語氣差。
珍寶吉列魚柳包$38
2014-07-30 583 浏览
海南雞飯唔正宗還可以麻麻地但呢個價錢就唔得啦!!!白汁海鮮焗飯勁足料!!!白汁稍稀...ok laquite expensive!!!serivce ok la...
海南雞飯
唔正宗
還可以
麻麻地
但呢個價錢就唔得啦!!!
白汁海鮮焗飯
勁足料!!!
白汁稍稀...
ok la
quite expensive!!!
serivce ok la...
2014-07-01 268 浏览
睇完戲搵野食,晚上10點多黎到都有6.7成客不用等位,坐張卡位十分舒服選擇海南雞套餐要脾位好快有得食,雞雖然係雪藏貨雞肉係又香又滑,肉比較腍,蘸了醬汁後很惹味我最愛薑蔥蓉混飯一起食,真係越食越開胃而個油飯軟硬度適中都好香鷄油味美中不足是個湯好清冇乜味配料酸蘿蔔.酸酸的味道不錯開胃一個套餐埋單68.價錢也算合理,有機會都會試
睇完戲搵野食,晚上10點多黎到都有6.7成客
不用等位,坐張卡位十分舒服
選擇海南雞套餐要脾位
好快有得食,雞雖然係雪藏貨
雞肉係又香又滑,肉比較腍,蘸了醬汁後很惹味
我最愛薑蔥蓉混飯一起食,真係越食越開胃
而個油飯軟硬度適中都好香鷄油味
美中不足是個湯好清冇乜味
配料酸蘿蔔.酸酸的味道不錯開胃
一個套餐埋單68.價錢也算合理,有機會都會試
2013-12-20 169 浏览
諗住星期五周圍都係人唔想等就食個快o既, 結果因快得慢, 食到一肚氣!服務: 五個劣, 等差不多十分鐘先落單, 由一張檯等變成附近幾張檯都入晒座一齊等。之後問佢俾杯水又應完無影, 最後竟然要自己斟! 臨走問佢要食物盒打包, 前後幾個侍應叫你等, 甚至竟然會話唔關佢事。等成十分鐘都係咁, 結果要自己走去樓面搵經理先有人理!食物: 以茶餐廳黎講算係咁。鮑汁玉蘭雞粒飯, 汁、雞、飯既比例算幾好, 但鮑汁偏咸, 無乜香味。碟頭幾大, 兩個人叫兩碟其實食唔晒。有人會話食茶餐廳預左啦。係, 迫係預左, 基本上迫你坐通道位無位擺褸擺袋仲叫你坐入o的都算, 但服務同食物質素真係大不如前。曾幾何時翠華係以服務好見稱, 餐廳內會有剪報專欄讚佢地管理得善, 員工質素高。而家? 係, 憑食物種類同名氣依然有佢既優勢(食物質素或者好過一般茶餐廳但相對價錢都係), 但無以前咁大既吸引力

2013-11-29