2021-07-19 175 浏览
呢幾日落雨 屋企人都無去街市買餸!一於貪方便落翠苑食番個lunch❤️快靚正 CP值勁高~BB燒乳鴿🍴上枱勁熱啦啦仲勁香🤤🤤肉質嫩之餘咬落去仲有油脂架🥰皮脆肉嫩 絕對值得一試😎😎玫瑰豉油雞 (例牌)豉油雞真係超好味🥰個層滑嘟嘟既雞皮🤤加上熟度剛剛好的嫩滑雞肉! 真係送飯一流🍚鐵板肉眼扒🍴一上枱真係wow一聲🤤勁大塊勁足料🙆🏻‍♀️肉眼好冧身👍🏻 而且價錢便宜 CP值極高!!跟餐仲送迷你豬仔包同飲品啊🥤食肉獸可以一試 hahahhaa ❤️
呢幾日落雨 屋企人都無去街市買餸!
一於貪方便落翠苑食番個lunch❤️
快靚正 CP值勁高~

BB燒乳鴿🍴
上枱勁熱啦啦仲勁香🤤🤤
肉質嫩之餘咬落去仲有油脂架🥰
皮脆肉嫩 絕對值得一試😎😎

玫瑰豉油雞 (例牌)
豉油雞真係超好味🥰

鐵板肉眼扒🍴
一上枱真係wow一聲🤤勁大塊勁足料🙆🏻‍♀️
肉眼好冧身👍🏻 而且價錢便宜 CP值極高!!
跟餐仲送迷你豬仔包同飲品啊🥤
食肉獸可以一試 hahahhaa ❤️
2021-06-02 274 浏览
我朋友搬咗去石硤尾住都幾個月,今晚相約到他家參觀新屋之外,一起吃晚飯敍一敍,我都常常坐車經過石硤尾,見到翠苑餐廳🍴,但重來未試過,朋友今晚就係帶我到翠苑食,普通茶餐廳,有什麼食🤔,餐廳空間寬闊,見到好多街坊幫襯,粉麵、小菜、燒味、鐵板、西餐、潮州打冷都有,想食乜嘢都有👍👍大腸、鵝腸、豆腐三拼 $98潮州打冷好耐冇食過,鵝腸爽脆、大腸同豆腐滷得入味,份量十足😋😋韭菜豬紅 $50豬紅入味,韭菜嫩、超大份😘😘麵豉醬蒸黃𩶘䱽魚 $104 包白飯餐湯新鮮黃𩶘䱽魚,用麵豉醬蒸,蒸得啱啱好,送白飯一流🥰🥰

大腸、鵝腸、豆腐三拼 $98

韭菜豬紅 $50
豬紅入味,韭菜嫩、超大份😘😘

麵豉醬蒸黃𩶘䱽魚 $104 包白飯餐湯
新鮮黃𩶘䱽魚,用麵豉醬蒸,蒸得啱啱好,送白飯一流🥰🥰

2021-06-01
2021-05-29 159 浏览
石硤尾係一個純住宅區,佢唔似其他區有商場或者office,區外人入黎九成唔係探朋友就係去JCCAC行市集,基本上一定唔會因為食野而入黎。所以哩區嘅食店都係做街坊客多,今日行完JCCAC諗住食埋個tea先走,見倒翠苑夠大間又多位,就求其食哩度廢事搵。如果區外人入黎翠苑可能會有啲唔慣,因為佢係冇人帶位,反而係好似Food Court或連鎖快餐店咁自己搵位坐,而區內人都好熟架步,所以你會發現食食下可能有人企喺你附近等位。不過翠苑個店面都幾大,所以其實唔難搵位。哩度嘅定價同其他茶記差唔多,不過野食就幾多款揀。常餐($51) - 哩度個常餐最特別係本身已經配左半塊奶油脆豬,沙嗲牛麵如果轉出前一丁或者烏冬就另加$6。火腿奄列正正常常,唔會煎得太老。奶油脆豬係我食茶記其中一樣最愛,哩度唔洗加錢就有啱晒我。沙嗲牛麵係用肥牛而唔係用牛肉,有五大塊好足料,另外仲有金菇,沙嗲湯好濃味惹味。西多士($24) - 西多係另一樣我食茶記必點嘅野食,因為平日返工都唔會食倒,下午茶雖然有西多,不過係配黑白練奶,食西多我都係鍾意傳統口味,所以就散叫。佢地個西多熱辣辣,只係放低左一陣,塊牛油已經自己融左,糖漿就自己落嘅。

哩度嘅定價同其他茶記差唔多,不過野食就幾多款揀。

常餐

西多士($24) - 西多係另一樣我食茶記必點嘅野食,因為平日返工都唔會食倒,下午茶雖然有西多,不過係配黑白練奶,食西多我都係鍾意傳統口味,所以就散叫。佢地個西多熱辣辣,只係放低左一陣,塊牛油已經自己融左,糖漿就自己落嘅。西多中間有好多花生醬,所以食落唔會好齋咁,夠晒邪惡。

西多士

咸牛肉三文治 - 三文治我另外叫左烘底,脆脆地唔會太硬,咸牛肉量都正常,咸咸香香好好食。

咸牛肉三文治

陳皮鴨腿湯飯($68) - 哩個湯飯唔屬於午餐,係早上11後就有,如果要配冷熱飲品就另加$9。
陳皮鴨腿湯飯

鴨腿好大隻,下面仲有好多冬瓜同冬菇,非常足料。
陳皮鴨腿湯飯

鴨腿煮得夠腍,肉質唔會太鞋,個湯好重陳皮香味,夏天冇乜胃口食就最啱。
陳皮鴨腿湯飯

雪糕紅豆冰 & 紅豆冰(跟餐加$13) - 紅豆好多,差唔多有半杯,紅豆香甜又夠腍,飲完飽晒。
雪糕紅豆冰 & 紅豆冰

咸檸七($23) & 凍檸茶($21) - 因為西多同咸牛肉三文治都係散叫,所以另外散叫兩杯凍飲,咸檸七透心涼,不過凍檸茶茶味比較澀同凍太多,味道一般。
咸檸七 & 凍檸茶

街城茶記通常好唔好食都實有人幫趁,不過翠苑啲野食確係唔差,入開黎可以試下。
西多士
咸牛肉三文治
雪糕紅豆冰 & 紅豆冰
2021-05-22 127 浏览
今日嚟石硤尾呢邊搵朋友,順便一齊食餐飯,而佢就帶咗我嚟呢度,一開始冇太高期望,點知食物都唔錯喎。環境方面,餐廳大,座位好多,雖然係茶記但唔會好逼夾,卡位好多坐得舒服。同朋友嗌左幾個小菜食。呢度嘅小菜,同埋煲仔餸都會奉送一碗白飯、例湯。例湯方面,原本以為送得嘅都會普普通通,點知好大碗之餘,仲要好足料,好大舊豬骨!真係有肉唔係得骨頭,飲落都唔會係加咗味精嘅感覺,值得讚👍🏻《椒鹽豬扒》$80豬扒炸得酥脆,好香。份量都幾多,食落啖啖肉,而且唔會乾。《西蘭花炒花枝》$90花枝嘅份量好多,抵食。柔軟得黎保留到些小爽口嘅感覺,口感唔錯。《重慶麻辣雞煲》$90估唔到喺呢度食到嘅雞煲都咁有水準,炒得好香,放足辣椒同洋蔥片,但食落又唔會好辣好辛苦,味道剛剛好。《焗葡國雞飯》$62餸同飯原來係分開嘅。呢個葡國雞就正正常常,略嫌椰香味弱左小小,勝在同樣都係份量多,抵食。 總括嚟講,估唔到屋村樓下嘅餐廳都幾有質素,下次有機會嘅話一定會再食。

《椒鹽豬扒》$80
豬扒炸得酥脆,好香。份量都幾多,食落啖啖肉,而且唔會乾。

《西蘭花炒花枝》$90

《重慶麻辣雞煲》$90

《焗葡國雞飯》$62

2021-05-14 135 浏览
今日放假同媽咪去食lunch😶‍🌫️天氣實在太熱啦 梗係去屋企附近食嘢啦🥵其實我地不嬲都係食開翠苑 不過就通常叫外賣多😗實在太熱落去涼下冷氣🤪我地至愛泰式無骨鳳爪😚估唔到呢度原來有得食酸酸微微咁超級開胃🤩$60黎講份量都幾大仲叫咗熱狗同薯條🍟隻熱狗都幾巨型 薯條新鮮脆卜卜 仲要冇燶邊😙紅燒BB乳鴿😛$58 皮脆肉汁嫩滑 雖然細細隻 但係都幾多肉 值得叫🤣七彩大什扒$116 呢個餐包埋餐湯、迷你牛油豬仔包、飲品🥳 有煙肉牛扒火腿豬扒…..太大兜🤣巨人餐 食肉獸一定中意食👅呢碗中湯不得了 勁足料❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥入味又好飲

我地至愛泰式無骨鳳爪😚估唔到呢度原來有得食
酸酸微微咁超級開胃🤩$60黎講份量都幾大

呢碗中湯不得了 勁足料❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥入味又好飲
2020-01-20 921 浏览
中午和朋友去到樓下附近的餐廳食中午飯,入到餐廳不用等位,環境乾淨,坐位闊落,叫左個黑胡椒咸牛舌飯加熱奶茶,咸牛舌厚身厚肉,有咸香味,味道唔差,牛舌有3大塊,加埋杯香滑熱奶茶,已經好飽肚,埋單50$到,仲有例湯跟,性價比都算高!
,有咸香味,味道唔差,牛舌有3大塊
黑胡椒咸牛舌飯
熱奶茶
2020-01-18
黑胡椒咸牛舌飯
熱奶茶
2019-12-17 447 浏览
星期日去開石硤尾一帶,又唔熟路嘅情況下,就揀咗間門面有LED 燈嘅翠苑餐廳幫襯。一入去,職員已主動幫手搵位,由於午餐時間,人流較多,所以安排我哋二人坐在圓枱,由於對於冷氣風位,職員知道後叫我哋先坐一陣,轉頭便換咗卡位搭枱。職員服務態度不錯,加上餐廳內佈置了不少聖誕裝飾,仲有個1比1會有歌聲同會喐嘅聖誕老人,可以話有誠意。但有樣要改善嘅地方係抹枱嘅布,職員一抹後就出現一酸臭味,好明顯係抹布唔乾淨。講返食嘢先:1. 奶醬多士,落單後超快上枱,鍊奶同花生好多,但塊麵包唔脆,應該唔係即烤2. 焗芝士石斑飯連餐湯熱飲($68),飯底炒過再焗,有誠意,但石斑無味應該喺不知名雪魚柳。而餐湯叫咗忌廉湯,內裡有魚肉,但有好多細魚軟骨,感覺一般。焗飯食到尾有飯焦,食落似煲仔飯多D整體嚟講,茶餐廳職員有禮貌,如果能夠定期更換抹布會更加好。

但有樣要改善嘅地方係抹枱嘅布,職員一抹後就出現一酸臭味
,好明顯係抹布唔乾淨。

講返食嘢先:

應該喺不知名雪魚柳。

而餐湯叫咗忌廉湯,內裡有魚肉,但有好多細魚軟骨,感覺一般。

焗飯食到尾有飯焦,食落似煲仔飯多D

整體嚟講,茶餐廳職員有禮貌,如果能夠定期更換抹布會更加好。
2019-12-15
2019-11-28 293 浏览
見天氣凍凍地..又深夜接近零晨..在朋友家樓下就腳茶餐廳..這好在營業到凌晨1點..可以放工食下野傾下計𢵧左個甜麵醬腩仔肉煲仔飯加$18油鴨脾上餐時熱哄哄..倒上鼓油..炸炸聲..食煲仔飯就是要享受這種感覺

𢵧左個甜麵醬腩仔肉煲仔飯加$18油鴨脾
腩仔片油鴨煲

2019-05-09 511 浏览
周不時經過,無一次想入黎食,結果今日下午茶終於一試。在總多選揀之中,我揀了豬扒包,價格其實都幾貴,見寫住葡式,貴多幾錢...豬仔包食落去趣口,拎上手熱熱既,算做到水準。豬扒還可以~飲品我揀左紅豆冰,唔使額外收錢,平均餐既價格👍🏼👍🏼👍🏼紅豆冰有椰香味,紅豆算大粒
周不時經過,無一次想入黎食,結果今日下午茶終於一試。
豬扒包
2019-05-09
  • 紅豆冰
2019-04-01 437 浏览
早餐午餐下午茶都食過,食物都👌,晚餐就第一次食,近來真係忙到求其食D嘢,而家先知咩叫做忙,希望忙多一排就正常反啦😂晚餐,吳使唸———-🐟🐠🐟🐠😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂茄子燒肉🐠腩➕青紅蘿蔔粟米🐷骨湯➕白反➕🍋茶=73元價錢平,食物不太差,服務都算合格紅蘿蔔🥕粟米🐷🦴🥣——-味道都ok,飲到零味精👌茄子🍆燒肉🐟腩——-味道不過不失,🐠腩都有好多件,不過燒肉就硬左D😅熱🍋茶——-吳記得影,但我覺得呢度既🍋茶味道幾濃郁,好飲😋整體食物都不是太差,味道可接受😊😊😊
晚餐,吳使唸———-🐟🐠🐟🐠
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
茄子燒肉🐠腩➕青紅蘿蔔粟米🐷骨湯➕白反➕🍋茶=73元
價錢平,食物不太差,服務都算合格
紅蘿蔔🥕粟米🐷🦴🥣——-味道都ok,飲到零味精👌

熱🍋茶——-吳記得影,但我覺得呢度既🍋茶味道幾濃郁,好飲😋

整體食物都不是太差,味道可接受😊😊😊
莉莉子今日去左jccac活動,了解本地漫畫家既創作同辛酸,石硤尾村算是一個比較舊既社區,但當中除左舊有建築好似屋邨之外,好多新興既設施(好似jccac)就係好既例子🤓🤓今日完左jccac同一班本地畫家傾完計後,就去左附新一間叫翠苑,原本莉莉子遠睇以為係「翠園」🤪🤪點知原來搞錯左。翠苑其實同一般茶餐廳冰室差唔多,提供既食物款式亦好大路。正值下午茶時間,莉莉子點左個「芝士焗石斑意粉」。等左大約10分鐘已經上枱(焗野算幾快)。芝士味好濃郁,表面焗到金黃色脆脆地,雖然未有拉絲效果,但都算唔錯

2019-01-06 274 浏览
當日帶屋企人去託管,男朋友擺低個小朋友 我自己一個人去食茶餐。心情已經唔好 加上服務態度奇差。服務態度就是愛理不理🙄最大問題係野食唔好食。最搞笑係晚餐冇得選擇。亦即係代表做人冇得選擇係最可憐。於是點左個晚餐嚟食。最大問題係好多油,消化得唔好。令到大脾都粗咗。
心情已經唔好 加上服務態度奇差。
服務態度就是愛理不理🙄
2018-12-09 259 浏览
尋晚一個人食飯,唸住收工向附近食埋先返屋企,點知就中伏。本身坐下來睇到有人食煲仔飯,咁我見餐牌,都幾好既價錢,咁就叫啦。點知黎到個煲仔飯又少豉油,臘味又少,最衰係賣單要81,我即場話我食個煲仔飯喎,跟住個收銀仲寸寸共,係呀臘味飯加熱飲田嘛態度又差、食物又差
尋晚一個人食飯,唸住收工向附近食埋先返屋企,點知就中伏。

態度又差、食物又差
2018-12-08
2018-08-18 437 浏览
今日難得收早,可以同老公食晩飯,我諗唔到食乜,就比老公話事啦!佢話上次同d波友踢完波食過個扒餐又平又正想再去食,好啦!就下佢啦!我地係石硤尾站落車,沿途見到d學校,新公屋,環境幾好,我未行過尼頭好大鄕里,之後入到舊區,好街坊feel,終於到達尼間餐廳,好大間,旺角尖沙咀區無可能見到,可能尼頭租比較平!好闊落,環境都ok淨潔,尼個area只係1/4左右,可想而知舖面真係好大,誇張坐低卡位睇menu,好多選擇,有扒有小菜,燒味,粉麵,連潮式打冷都有老公鎖定尼個扒餐,吹漲,不過又真係平咼,66蚊乍我就選擇困難,左諗右諗,最後老公話不如叫焗豬扒蝦球飯,佢想食炒飯底,咁好啦!就埋佢貪心鬼先講餐湯,羅宋湯好正好足料,仲好大碗,忌廉湯都好大碗,老公話好滑好好飲個扒餐好大份,牛扒豬扒都好林,薯條分量好多,啱曬我,但我覺得個汁味道怪怪地焗豬扒蝦球飯用炒鍋上,上枱時熱辣辣,兩隻大蝦兩大塊豬扒,炒飯底份量好足,味道好好最後仲有個啫喱甜品尼間街坊良心餐廳,值得推介大家試試

老公鎖定尼個扒餐
,吹漲,不過又真係平咼,66蚊乍

貪心鬼
紅湯白湯

扒餐

個扒餐好大份,牛扒豬扒都好林,薯條分量好多,啱曬我
,但我覺得個汁味道怪怪地
焗豬扒蝦球飯

最後仲有個啫喱甜品

尼間街坊良心餐廳,值得推介大家試試

2018-08-16
紅湯白湯
扒餐
焗豬扒蝦球飯
2018-07-12 244 浏览
是地道HK奶茶味,香濃好飲!凍鴦也好飲!午餐、下午茶夠大碟,質素不錯!豬扒雞扒會好大件,其實細食的人會好飽。現在好少地方有好飲的奶茶了,所以我喜歡到這裡吃,茶又好飲,飯又大碟。
雞比沙律
雞比沙律