餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2021-09-04 437 浏览
一值想乘高鐵前往內地試上海菜,至今未能成行,唯有「本地消費」,又當係去左上海了。一開始以酸辣湯拉麵開吓個胃,真係幾成功,開晒胃。接連就大膽地叫個上海粗炒麵,麵多菜又香口唔漏,麵和菜軟硬度亦適中,加入豆辨酱值情係啱晒我口味。醉雞及豆沙鍋餅又係另一風味。為左用「翡翠拉麵小籠包」提供嘅「迎新優惠」,食滿350元88折,雖然我有其他幾款更抵用嘅coupons, 例如食滿200平50元、生日全單75折,而用hsbc信用咭滿270元都有9折,只為用迎新僵惠滿足心理。今次兩人食左接近400元算係刷新了紀錄吧,為了滿350元(未計加一)嘅要求,就叫了奶油津白,這味菜偏硬唔入味,下次來再叫奶油津白,有少評希望下次能食到更林更入味嘅津白。上海茶真係有好多好菜式,我哋人少少,都忍吾住叫多多呢!
2021-09-03
用餐优惠
優惠券
  • 上海粗炒麵
2021-08-29 274 浏览
剛吃過酒樓下午茶不足兩小時,已再接住來翡翠拉麵小籠包吃至愛的「菜式」,今次真係算係接力「菜」了。真心講這裏的茶仲好飲過酒樓D茶,加上不時又有人來加熱茶,加得幾密吓。在酒樓時,在女兒碗內的點心基本上要我幫佢食晒,在這裹她又吃得起勁起來。吃的當然是她至愛的兒童餐,比較之下就知道兒童餐的「威力」了!大人經過十碟八碟點心後,這刻實在吃不了太多了。思前想後,就叫了至愛的醉雞,花雕酒確實有質素保証!就這「兩味菜」: 兒童餐及醉雞,已經不枉此行,大滿足了!
就這「兩味菜」: 兒童餐及醉雞,已經不枉此行,大滿足了!
2021-08-29
  • 兒童餐及醉雞
2021-08-24 161 浏览
今晚到翡翠拉麵小籠包是為了醉雞而來,女兒當然吃至愛兒童餐,雖然係有附一杯豆漿,但見餐牌有椰汁菠蘿可可(朱古力)賣相幾靚,叫杯比佢試下,佢飲左一淡就話好難飲,結果我要飲埋幾近全杯。明明佢鍾意菠蘿,又鍾意朱古力,而佢就賴左D椰汁,話全因為椰汁吾鍾意!以我分析,極可能係又酸又甜的化學結果使然。雖然之前都食左D嘢先黎,但晚餐黎計,點都叫碟炒飯及上海小籠包哩D例牌嘢,一家人大家吃各自喜愛的食物及分享一番,又是愉快的體驗。第1次用八達通Apps內的商户優惠券以消費券付款,平左20元,真係要多謝翡翠拉麵小籠包的20元,更衷心多謝政府!
2021-08-17
  • 上海小籠包
2021-08-14 189 浏览
兒童餐賣相十分吸引,女兒10歲,「一見鍾情」於這個餐。她每次來到翡翠拉麵小籠包都要吃這個兒童餐。兒童餐只得1款,難得有雞蛋,營養就十足十了。她一直喜愛粟米及獅子狗魚卷,茄汁炒蛋飯她吃很少,但賣相也不錯呢。兩個可爱的公仔包/饅頭亦可爱非常。凍豆漿當然是非常合小朋友歡迎,如果加埋1份類似麥當勞的玩具,就更加受小朋友歡心。下午茶亦不打折扣,全日僐42元。今天先上一杯凍豆漿,她飲晒成杯都未黎其他食物。可免費添多些飲便更佳了。大人食D不合小朋友吃的食物: 醉雞、上海粗炒麵、豆沙鍋餅等煎炸嘢,一餐5OO元都吾洗!會常來吧!
2021-08-14
  • 小籠包
2021-08-12 414 浏览
很久没有吃了,品质一如既往的好,防疫措施也很到位,餐台间隔拉开了很宽,位置很舒适,而且茶水杯都有纸杯盖盖着,看着就很安心。还有口罩套,虽然大部分人都已经习惯带个性口罩套,但就这安排也是很贴心的。凉皮很好吃,有嚼劲,麻酱香浓鲜虾柚子麻酱冷面。很清新,面条好长。后来服务员看到有过来剪一剪。水煮牛肉足料,再辣一点就更好椒麻酸菜鱼酸味很正点,酸度刚刚好。下面配菜里的宽红薯粉很有特色。下次去要特别要求加辣才行。
凉皮很好吃,有嚼劲,麻酱香浓
水煮牛肉足料,再辣一点就更好
下次去要特别要求加辣才行。
2021-07-31
  • 上海小籠包
  • 雞絲粉皮
2021-07-31 422 浏览
之前去食過晚餐,都幾多選擇,且味道不錯~呢次試下佢地的下午茶。。😀😀叫了個回鍋肉炒麵。。好好味真係!! 一來好夠味,二來麵的質地都好好。。軟硬適中~.脆皮春卷 + 花素蒸餃兩款都一般。。。蒸餃入面涵料不錯,可惜個皮有點厚加不太熟的"粉味"😂😂😂而春卷皮都好鬆脆。。相反涵料有冬菇+娃娃菜+白蘿蔔蓉。。本身冬菇味令涵料好香,但整體春卷味道有點偏咸~.下午茶選擇不多。。$46 之選是輕量食選擇~.餐廳服務都好貼心~送上的茶都有紙蓋蓋著👍🏻👍🏻而且店內員工都好友善😀👍🏻.口罩套提供👍🏻
之前去食過晚餐,都幾多選擇,且味道不錯~
呢次試下佢地的下午茶。。😀😀

回鍋肉炒麵

脆皮春卷 + 花素蒸餃

下午茶選擇不多。。$46 之選是輕量食選擇~

餐廳服務都好貼心~
送上的茶都有紙蓋蓋著👍🏻👍🏻
而且店內員工都好友善😀👍🏻

口罩套提供👍🏻
回鍋肉炒麵
2021-07-08 347 浏览
今晚同女友去食,各自點左一個麵餐,我係紅油牛肉麵,女友係燉雞湯麵,再加抄手同松茸小籠包。首先上左兩個麵,出嚟個麵已經同張相係兩樣野咁,份量仲要好少,啲麵仲係黐埋一舊,份量係兩個蝦子麵(乾)咁,牛肉得5片薄切牛肉,手功好到似機切咁薄,我唔使5分鐘就食晒。我女友戈份燉雞煮到柴皮,雞肉得3舊,佢女人仔食完都唔夠飽,然後等左3個字先上抄手同小籠包。我覺得佢出嚟嘅野完全唔符合佢嘅收費!!上年食過一次仲覺得唔錯,今次之後永久black list!!
我覺得佢出嚟嘅野完全唔符合佢嘅收費!!
2021-07-07
2021-05-28 607 浏览
今次黎到屯市,由於度度都好多人,就黎到呢個有相鄰鋪位所以少啲人排隊既上海餐廳!都等左大約30分鐘先入到!上海擔擔麵黎到上海菜,緊係要食招牌既擔擔麵啦! 呢間擔擔麵個湯底都好濃郁,會掛面既!同埋都好香!面既質地岩岩好,係有少少彈性唔會太林既拉面,讚!上海小籠包呢個都係signature啦!包既皮唔會太厚,但都唔會薄到一掂就穿!唔怕啲汁會未食就漏晒!同埋入面都好多汁好好味!黃金椒鹽豆腐呢個就麻麻地,見唔到有黃金,椒鹽就幾多既都惹味,但就炸太耐太乾,希望下次改善

黃金椒鹽豆腐
黃金椒鹽豆腐
午餐
2021-04-06 670 浏览
3大1小去食上海菜,服務姐姐見到有小朋友都好細心問洗唔洗BB櫈,又送左puzzle氹小朋友,好抵讚餐廳有兒童餐,所以帶埋小朋友嚟食絕對冇問題。包類餃類嘅湯餡做得唔錯,略嫌啲皮比較厚。炒飯都炒得好好但係唔太推介雲吞麵,個湯冇味,啲麵又太硬,調味做返好啲就較好。
餐廳有兒童餐,所以帶埋小朋友嚟食絕對冇問題。
包類餃類嘅湯餡做得唔錯,略嫌啲皮比較厚。炒飯都炒得好好

2021-01-05 815 浏览
疫情下的除夕.....但人不太多.....不用等位直入!本身也愛吃上海菜.....但不是太餓......點套餐算了.....食物味道不錯......還是喜歡正宗上海麵多於拉麵.....價錢也合理.....最喜歡有凍檸茶飲.....OK的一餐.....日後有機會試小菜!
疫情下的除夕.....但人不太多.....不用等位直入!

價錢也合理.....最喜歡有凍檸茶飲.....
OK的一餐.....日後有機會試小菜!
2020-12-31
2020-11-14 667 浏览
平時好少有淆肉食,意外地隨便簡左呢間食,又見到佢有淆肉就試試佢,雖然58蚊得8舊但都係一個好體驗黎,整得好似我以往屋企人整既好相似,不過佢既肉味濃少少,好好食配埋薑絲唔會好膩,前菜要一試。另外就叫左佢既年糕佢既年糕份量都幾多,都好菜味肉絲就少左d,佢既年糕少少粉既感覺,整體質素中間,都ok。但唔會話好特別一定要食。另外佢個鎮江排骨唔錯,一咬就甩到舊骨幾易食,酸酸甜甜咁,份量都足夠岩岩好,整體唔錯既都。
2020-06-28 1150 浏览
一早book左晚飯,唔使排隊可以直入,大家都滿心期待,諗住可以品嘗美食,但結果令人有d失望。我哋叫左個六人餐,都好豐富,但d食物一下子就上曬,搞到我哋無所適從,最重要係佢嗰度有一好奇怪既傳菜阿嬸,一味將d野夾硬放上檯,又唔幫手放好d,搞到我哋要自己執番好。同埋佢係有d橫衝直撞,佢架車仔撞到我哋張檯,差d就將d好熱既食物整落我哋度。另外,有好多食物係上唔齊或漏左單,要我哋一路跟進,例如上少左兩隻小籠包...同埋個雲吞雞係無職員幫手,要自己處理隻雞...講番食物質素,正正常常,無咩驚喜,但好似無以前咁好食...下次食第二間算

講番食物質素,正正常常,無咩驚喜,但好似無以前咁好食...

下次食第二間算

2020-06-11 715 浏览
麻醬麵同紅油抄手普普通通。我好鐘意食小籠包,今次就試下生煎既。生煎小籠包好多汁,最好一啖擺入口,唔係好有機會啲汁會噴到人,不過就唔夠熱。糖麵小小脆又唔會過硬,我個人覺得咁先最好食,唔會有硬麵zip 牙。
麻醬麵同紅油抄手普普通通。
2020-05-31
2020-06-04 593 浏览
今日同女朋友去市中心行街點知又突然想食上海野見到有翡翠就去左拎位一睇要等十幾廿張枱提醒下大家想食可以早d用app拎位唔好好似我地咁傻仔屯市間翡翠最近裝修完感覺大左乾淨左連餐牌都有d新野今次叫左個煎小籠包試下幾得意又似鍋貼但又有小籠包既薄皮肉餡都幾多汁 值得一試另外仲叫左醉雞同蔥油伴麵都保持一貫水準 翡翠既蔥油伴依然係食過咁多間最好食最後女朋友叫左個健康既雜菜煲清湯加菜無乜特別整體來講依餐一般啦唯一係太多人等位喇
今日同女朋友去市中心行街

清湯加菜無乜特別
整體來講依餐一般啦
唯一係太多人等位喇

2020-03-07 867 浏览
又黎翡翠拉麵啦! 已經有一排冇黎啦,但係近排忍唔到啦,好懷念“翡翠拉麵”嘅小籠包、酸辣麵、擔擔麵! 今次黎食咗個擔擔麵,雖然平時唔鐘意食有花生醬嘅野,但係翡翠嘅擔擔麵我完全接受到,而且係覺得好食嘅!