2024-03-26 34 浏览
店名: 老厝邊地址: 銅鑼灣渣甸街36號地舖銅鑼灣站F1出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5喺銅鑼灣想食台灣菜,嚟呢度就啱,午餐時間長期都好多人,今次就朋友嚟試吓佢哋嘅台式便當🍱滷肉便當❤️❤️❤️❤️❤️$65配料十分豐富,有茄子、萵筍、芽菜、滷肉食落去淡淡都好滿足,滷肉半肥瘦,口感一流😍三杯雞蔥油乾拌麵❤️❤️❤️❤️❤️$58呢個價錢有兩大塊雞扒,CP值之選👍🏻雞扒煎至香脆,加上蔥油十分之香,整體拌麵層次更豐富😙塔香鹹酥雞❤️❤️❤️❤️$40同樣份量十分之多🤪炸至外脆內軟,入面雞肉十分juicy,必叫之選‼️超濃芋泥蛋餅❤️❤️❤️❤️❤️$44果然芋泥超濃,咬落係爆漿芋泥,芋泥控大滿足🥰
店名: 老厝邊

滷肉便當❤️❤️❤️❤️❤️

三杯雞蔥油乾拌麵❤️❤️❤️❤️❤️

塔香鹹酥雞❤️❤️❤️❤️

超濃芋泥蛋餅❤️❤️❤️❤️❤️
果然芋泥超濃,咬落係爆漿芋泥,芋泥控大滿足🥰
2024-03-26 36 浏览
呢間小店已經encore咗幾次,之前食過佢哋嘅主食都覺得好唔錯,而小食方面做得更加出色,印象深刻嘅有芋泥蛋餅、炸排骨同甜不辣!今日同朋友仔行完街又入咗去~ 平日晚上到訪都好多人排隊,等咗都差唔多有20分鐘先有位,果然有料到。蛋餅叫咗兩款口味,分別係肉鬆同粟米,兩款都會搭配芝士,前者鹹香,後者清甜,各有千秋。蛋餅皮煙煙韌韌,味道偏清淡,要點埋醬汁。見隔籬枱個拼盤好吸引,所以自己又要返個。今次叫咗個海陸鹽酥雞拼盤,性價比好高,而且適合選擇困難症人士,因為咩都有齊晒。我就最鍾意甜不辣同魷魚酥,前者煙靭,後者爽彈👍 最後要埋炸大雞排,外層炸至金黃酥脆,炸粉唔算好厚,食落啖啖肉,而且完全唔油膩,食完都唔會覺得口渴,值得一讚。

• 塔香鹹酥雞
2024-03-25 57 浏览
行過見呢間台灣野既名幾得意,原來老厝邊既意思係老鄰居咁解!唔通係想話舊鄰居煮台菜既味道?哈哈!因為台灣人都係好重情既民族黎大腸麵線:個麵線湯頭飲落好醇香,麵線食落口感好綿😍大腸麵入味滑嫩,連埋香蔥係面,香噴噴塔香鹹酥雞:炸粉薄身唔厚,外皮金黃香脆,食落鹹香鹹香,連埋九層塔🌿香,令人一舊接一舊。食落肉質滑嫩多汁半筋半肉麵:幾鍾意可以筋肉各要一半既選擇🤭牛筋炆我好淋,食落好入味軟腍,腩一咬就鬆軟,個紅燒牛肉麵湯頭麵幾浪郁凍椰果蜂蜜檸檬:飲落幾fresh! 椰果令到成件事幾有口感

凍椰果蜂蜜檸檬:飲落幾fresh! 椰果令到成件事幾有口感

去過晒三間分店..幾年前去大角咀第一次試感覺OK..之後去過荃灣又去埋銅鑼灣..真係間間服務態度都越嚟越差..特別係荃灣分店…今日喺銅鑼灣分店雖然服務態度冇荃灣咁惡劣..可惜佢哋收錯錢..又冇俾單我..之後冇得追究..食物方面蛋餅OK..之前試過嗌外賣..堂食相比之下好好多..不過油益味依然非常重..滷肉飯太肥..滷肉應該係切到細細件容易連飯一齊食..但嚿肥膏成半舊東坡肉咁大..完全唔係嗰回事..
2024-03-21 36 浏览
去銅鑼灣行街想食台灣野,第一時間就諗起老厝邊,今次7:30pm黎到要排隊等位,近地鐵站而且價錢相宜,cp 值都幾高我地叫左碗滷肉飯,濃郁嘅滷汁滲透入每粒飯粒,肉質滑嫩入口即化,真係令人回味無窮!每粒飯粒都好香,加埋幾片滷肉同半隻滷蛋,真係令人食得好開心朋友叫左碗半筋半肉牛肉麵,麵條彈牙有嚼勁,牛肉切得好厚,同牛筋一樣都係入口即溶,食到停唔到口。如果鍾意紅燒牛肉麵,呢個一定要叫另外,滷水拼盤都令我地好印象深刻!豬耳、豬腸、豆乾同埋海帶,全部都滷得岩岩好,令到每一樣食材都吸收到足夠嘅滷汁味道,好開胃!特別係滷蛋我最鍾意老厝邊依間台灣野味道都好正宗,好似係食喺台灣嘅感覺!無論係食物質素定服務態度,佢地都係一流嘅!下次去開銅鑼灣嘅時候都要黎食呀

• 滷肉飯
  • 半筋半肉麵
2024-03-19 47 浏览
老厝邊意指老鄰居 大角咀同荃灣分別有分店。午市一點去到 食完到走都座無虛席。 超濃芋泥蛋餅44招牌慨芝士肉鬆升級版 加左濃厚慨甜甜芋泥 。一咸一甜再加埋個招牌蒜香蛋餅酱 巧巧食🤤🤤 牛三寶麵 82 牛筋超大條 炆得好腍 平民花膠充滿骨膠原。牛展超厚大塊 蘿蔔入味 牛肚爽口彈牙 仲有微辣酸菜好開胃😋 份量超多 兩個女仔share食都得~ 細滷肉飯 36 五花肉切粒 冇煮到爛曬 仲有口感 ~ 藥膳醉雞件 42雞件入味 都係切得大大舊 不過肉質硬左少少 冇午市套餐 野飲要另外買。但值得一提 今次新增咗電子支付👍

超濃芋泥蛋餅44

牛三寶麵 82

細滷肉飯 36
五花肉切粒 冇煮到爛曬 仲有口感 ~

藥膳醉雞件 42
雞件入味 都係切得大大舊 不過肉質硬左少少

冇午市套餐 野飲要另外買。但值得一提 今次新增咗電子支付👍
呢間係我暫時港島區最鍾意既台灣店🤭 蛋餅同牛肉麵高質👍🏻 最特別係甜不辣!同我係台灣食既一模一樣🥲🥲 之前食過咁多間台灣餐廳,第一次食到甜不辣真係同台灣食既一樣🥹👍🏻·🌟半筋半肉牛肉麵 麻辣湯底 $78半筋半肉份量超多!!牛肉軟爛,非常入味🥵 麵條好煙韌!湯底惹味,係台式辣火鍋個種味道👅 未至於好辣,恰到好處👍🏻 ·🌟起司肉鬆蛋餅🥞$49好鍾意呢間既蛋餅!同台灣食既一樣,餅底煙韌,肉鬆份量超多👍🏻 配埋秘制醬汁,好經典既味道。芝士份量剛剛好,唔會太多蓋過蛋餅的味道👍🏻·🌟炸甜不辣 $34同台灣食既甜不辣一模一樣!外層炸得酥酥,入口煙韌,好似食緊魚糕咁😋·🤍塔香鹹酥雞 $40味道普通,鹹酥雞有少少乾,調味亦都唔係特別惹味~·🌟大腸米線(小) $36大腸份量都算多,雖然係細份但米線同台灣食既好似,有木魚花既香味,唔會過鹹😌 大腸有咬口👍•人均:$120+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑·📍老厝邊 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街36號地舖🚇銅鑼灣站F1出口步行2分鐘

🌟半筋半肉牛肉麵 麻辣湯底 $78
🌟起司肉鬆蛋餅🥞$49
🌟炸甜不辣 $34

🤍塔香鹹酥雞 $40
味道普通,鹹酥雞有少少乾,調味亦都唔係特別惹味~
🌟大腸米線(小) $36

人均:$120+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑
📍老厝邊 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街36號地舖
🚇銅鑼灣站F1出口步行2分鐘
  • 大腸麵線
  • 半筋半肉麵
2024-03-17 36 浏览
多次到訪呢間台灣麵店 ,由大角咀店食到銅鑼灣店開張,店舖雖小,但之前食過麻辣牛肉麵、芋泥芝士蛋餅、醉雞卷、飲品也很不錯,所以對這間舖的蛋餅總是念念不忘,每次經過都想走入去食。今次特別推薦嘅係招牌肉鬆芝士蛋餅,外脆內軟,充滿肉鬆非常足料,加上滿滿半溶的芝士,食起來有拉絲,非常煙靭, 充滿住溫暖嘅感覺!而且蛋皮好味,唔會好乾又唔會食到麵粉味!加上充滿蒜蓉味嘅醬汁,令到成個蛋餅生色不少,性價比高,簡直係蛋餅天花板,充滿台灣嘅味道!😋

而且蛋皮好味,唔會好乾又唔會食到麵粉味!
肉鬆起司蛋餅
肉鬆起司蛋餅
2024-03-17 131 浏览
滷肉飯(小)$36起司肉鬆蛋餅$40經典珍珠奶茶$26好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️有日午飯時間要去銅鑼灣名店坊取點東西,剛好又想吃滷肉飯,便到了渣甸街這間台灣菜餐廳。午飯時間,人很多,甚至要排隊等候。幸好我較早到,所以不用排隊。走進店,貼了一些揮春,掛了紅燈籠🏮,又掛了不少台灣的相片,如西門町、彩虹眷村,讓人感覺有點似身在台灣。自己一個,點了2款食物及1杯飲品。滷肉是我喜歡的手切款,而不是肉碎。綿綿的肉粒,肥瘦適中,帶膠質。汁足夠拌勻整碗白飯。飯是用了珍珠米,口感不錯。蛋餅點了招牌款,塞滿肉鬆、邪惡的芝士🧀及一層薄薄的蛋皮。餅皮有咬口。配上酸酸甜甜的台式醬汁,令我不禁一件接著一件的吃。珍珠奶茶🧋奶味不會太濃,可以飲到淡淡的茶香味。珍珠算煙韌。喜歡用紙杯裝,趕時間的我,喝不完,可以拿走邊行邊喝。
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
自己一個,點了2款食物及1杯飲品。

經典珍珠奶茶
呢一間台式餐廳之前食過好高質💯,所以今次去開銅鑼灣附近行街就再嚟食啦🥳滷肉飯(小)$36滷肉飯(大)$45台灣菜當然唔少得嘅滷肉飯😌,味道好惹味超級好送飯食,而且用嘅肉都係高質嘅豬腩肉,味道更加香口🤪炸大雞扒 $42雞扒炸得好香脆,完全係皮脆肉嫩😙起司肉鬆蛋餅 $40作為呢度嘅招牌菜之一一定要點😛,起司肉鬆好搭配,配上醬汁就啱晒🔥綿密芋頭鮮奶 $32芋頭味道好香濃❤️,而且真係有綿密嘅效果,完全將芋頭攪爛融入鮮奶裡面,味道有唔會太甜😎

滷肉飯(小)$36
滷肉飯(大)$45

炸大雞扒 $42
雞扒炸得好香脆,完全係皮脆肉嫩😙

起司肉鬆蛋餅 $40

綿密芋頭鮮奶 $32
2024-03-10 33 浏览
這裡裝修簡單,有台式氛圍。提供了豐富多樣的台灣美食。⭐️大腸麵條麵條煮得剛好,與大腸的軟嫩口感形成了完美的搭配。大腸煮得很軟,吃起來又香又軟。⭐️滷肉飯小小一碗,滷肉飯的特點是豬肉經過慢煮的過程,讓肉質變得極為軟嫩,帶有濃郁的滷汁味道。飯粒鬆軟且濕潤,與滷肉的香氣相互融合。⭐️塔香鹹酥雞鹹酥雞外層酥脆,內部多汁嫩滑。這道菜的獨特之處在於它的調味料,塔香調味使得雞肉帶有微辣和香料的風味,令人回味無窮。⭐️起司肉鬆蛋餅這款蛋餅口感鬆軟,內部有著豐富的肉鬆和起司。蛋的煎熟程度剛好,起司的溶化使整個蛋餅更加濃郁。每一口都帶來滿滿的滿足感。⭐️香酥炸排骨香酥炸排骨很大塊,外層裹著香酥的麵糊,炸至金黃酥脆。每一口咬下去,排骨的肉質鮮美。

這裡裝修簡單,有台式氛圍。提供了豐富多樣的台灣美食。

⭐️大腸麵條

⭐️滷肉飯

⭐️塔香鹹酥雞

⭐️起司肉鬆蛋餅

⭐️香酥炸排骨

2024-03-01 31 浏览
銅鑼灣老厝邊食麻辣湯眷村牛肉麵💛一碗香醇的麻辣湯眷村牛肉麵,讓你一口接一口,停不下來!🍜 麻辣湯眷村牛肉麵,一碗裏面藏著的是肉香、麵條的嚼勁和麻辣的刺激。牛肉燉得恰到好處,口感嫩滑,湯底麻辣香醇,一口下去,暖意直達心底。麵條筋道有嚼勁,搭配上特製的醬汁,口感更是一流。🥤 三寶奶茶是店裏的另一大特色,紅豆、珍珠、仙草,每一種都口感十足。紅豆甜而不膩,珍珠口感Q彈,仙草則是滑嫩爽口,三者搭配在一起,味道相得益彰,一口奶茶下肚,讓你回味無窮。店裏環境古色古香,裝修風格獨特,讓你徬佛置身於古老的厝邊小巷中。而且價格親民,一碗麵、一杯奶茶,就能讓你享受到這樣的口感,絕對是銅鑼灣的美食新標準。
銅鑼灣老厝邊食麻辣湯眷村牛肉麵💛

一碗香醇的麻辣湯眷村牛肉麵,讓你一口接一口,停不下來!

2024-02-27 54 浏览
第一次試老厝邊台式料理店舖雖小,亦不失台灣風格,午市時段坐滿人,我地等左一陣就有位,餐牌食物都好抵食價,食物方面,好有台灣風味,屬性價比高,值得一試半筋半肉麵 $78紅燒湯、麻辣湯、蔥油乾拌三款選擇。今次我款了紅燒湯底,一上枱先喝一口紅燒湯,湯底味道濃郁 配上半筋半肉,肉質夠腍又入味 好味道酸甜糖醋雞便當 $68便當亦多款選擇,有滷肉、炸排骨、台式腸、三杯雞、牛肋條等等。朋友揀了酸甜糖醋雞 酸酸甜甜好開胃 配有滷水蛋、芽菜、紅蘿蔔及萵筍等配料十足 份量好夠飽經典珍珠奶茶 $26珍珠夠煙韌 配香滑奶茶珍珠烏龍奶茶 $26烏龍奶茶味道吾會太甜 又有茶香 非常好飲
第一次試老厝邊台式料理

珍珠烏龍奶茶 $26
烏龍奶茶味道吾會太甜 又有茶香 非常好飲

2024-02-21
2024-02-23 54 浏览
相信好多人都唔陌生嘅台灣情懷小店,今日難得經過見到唔算太多人排隊就試吓~個人最喜歡起司肉鬆蛋餅配醬油膏(淡淡嘅蒜蓉香)🤤🤤🤤芝士完全做到拉絲嘅效果肉鬆都好多滷味拼盤入面包含咗 豬耳 豬腸 豆腐雞蛋 海帶難得全部都係我喜歡嘅配料😚😚滷肉飯入面九成都係肥肉 肥肉控一定會喜歡~💸💸經典滷味大拼盤 $70滷肉飯(大) $45🌟起司肉鬆蛋餅 $40炸大雞排 $42📍老厝邊(銅鑼灣)地址: 銅鑼灣渣甸街36號地舖

滷肉飯入面九成都係肥肉 肥肉控一定會喜歡~

💸💸
經典滷味大拼盤 $70
滷肉飯(大) $45
🌟起司肉鬆蛋餅 $40
炸大雞排 $42

📍老厝邊(銅鑼灣)
地址: 銅鑼灣渣甸街36號地舖
2024-02-23
  • 起司肉鬆蛋餅
餐廳:老厝邊地點:銅鑼灣渣甸街菜式:古早味台灣菜餐牌:牛肉麵,便當類,粉麵類,飯類,蛋餅類,炸物類,拼盤類,涼菜同小食類,價錢平民。飲品有柚子,珍珠,爽口,鮮奶,古早味,蜂蜜,鮮奶茶同果汁。無加一。招牌牛三寶麵 $86牛三寶即牛腱,牛筋,牛肚。厚厚嘅牛腱有兩大件,少肥多瘦,食落都稔帶牛筋。牛筋有三大件左右,超稔滑,入口即化咁滯,好正。牛肚都有三大件,厚身大塊,質感都幾好。蔬菜有小棠菜兩條同清甜白蘿蔔一大舊,葱花鹹菜放係匙羹度另上。麵可選不同口味湯麵或者拌麵,我揀左蔥油乾拌麵,麵條上嗮色,幼身較淋,味道好入味,好惹味。香噴噴炸雞排 $42香噴噴炸雞排兩大塊,一開四。連皮炸,炸得皮脆肉嫰,無雞胸肉架,味道剛好唔過鹹。香蔥牛肉起司蛋餅 $44香蔥牛肉起司蛋餅熱辣辣上枱,一客六件已經切好。薄薄嘅外皮煎得少少薄脆,入面有層薄薄雞蛋,加上入面有香蔥,牛肉同芝士,食落蛋香十足,牛肉乾身口感絲狀,外皮少脆而內餡豐富。點另上嘅香汁提味之後更加好味!燙青菜 $26燙青菜係生菜加上少少醬汁,有微微蒜蓉味,健康好味。總括而言,食物味道好好,價錢非常實惠。小店用餐時間60分鐘,星期五晚市六點幾已經要等位。
餐廳:老厝邊

香噴噴炸雞排

香蔥牛肉起司蛋餅 $44

燙青菜 $26
燙青菜

燙青菜係生菜加上少少醬汁,有微微蒜蓉味,健康好味。
2024-02-23
香噴噴炸雞排