2023-07-08
行完街攰攰地,想搵個地方飲杯嘢,又過咗下午茶時間,就打算嚟呢間台式餐廳歇一歇休息吓,貪佢多啲飲品同甜品選擇。餐廳環境唔錯,枱與枱之間都算隔得闊,沒有很擠擁。本來都係一次愉快嘅用餐體驗,感覺最差就係最低消費寫得好唔清晰,店員話每位最低消費要$100或者每位點一樣item(?)首先我哋三位一共點咗一份一人餐、一碗麵同一個小食,叫嘅食物份量係唔多因為我哋真係唔肚餓,只係想飲杯嘢食個甜品休息吓,然後店員就過嚟話我哋唔夠低消,起碼叫多一個item😑。其實佢餐牌大部份主食、小食、甜品及飲品每一款單點幾乎都唔過$100,佢呢種低消嘅計算方法真係相當有趣🤔️可能個小食係跟餐加佢就唔計一個item🫠其實我哋原本只係想嗌二杯嘢飲同一個甜品,我覺得已經嗌多咗好多,但係仲要俾人講啲咁野,真係好破壞心情。我知你要做生意,想每個客消費多啲,但係做到咁,吃相真係好難睇。不如你收起個主餐牌,只係比客人叫你啲一人餐二人餐就算啦😂。早知你落單咁多規矩,我就去另一間餐廳食算,都好過俾錢仲要受氣🙁。其實我都會成日經過呢間餐廳,成日都冇乜客人係入面,就算晚飯時間都係有枱淨,果然係有原因。我以後都會識得回避下🫢。