2019-01-05 465 浏览
This is probably one of the best Hong Kong restaurants I tasted  in my 4 years in Hong Kong. I usually complain about other restaurants why charge so much for plain instant noodles and processed food from super market .  But this restaurant , seriously is really the best.  Me and my wife had lunch there , it was so damn good  after badminton we ate dinner there too. I ate the spicy chicken dish for lunch and dinner I had the cheese noodle for dinner.  Soooooooooooo Good ! Can really feel the pri

I ate the spicy chicken dish for lunch and dinner I had the cheese noodle for dinner.  Soooooooooooo Good ! Can really feel the pride of Hong Kong  !

Now whenever I am in the area , I will only go to this restaurant.
2018-12-20 501 浏览
第一次試老爺冰室,入到餐室俾懷舊味道包圍,好正。牆上貼滿懷舊相同裝飾,以片場拍戲為主題,連食物都以男主角、女主角命名,好有趣。👉🏼懷舊雪糕紅豆冰大大杯,上面有3粒雪糕,紅豆好淋好入味,甜度適中,係真材實料嘅紅豆冰😋😋😋👉🏼厚切餐蛋三文治淨係睇個賣相就平平無奇,食落就一鳴驚人。厚切餐肉煎得香脆,蛋亦香滑,估唔到咁普通嘅三文治都令我讚不絕口。👏🏼👏🏼👏🏼👉🏼芝士雞排撈一丁好多芝士醬,撈一撈先。芝士味唔算好濃,但食落唔濟味道剛好,雞排肉質鮮嫩,唔會又乾又鞋。好味!總結,我冇辦法唔再試其他食物,實在有太多驚喜😋😋😋👍🏼👍🏼
第一次試老爺冰室,入到餐室俾懷舊味道包圍,好正。

👉🏼懷舊雪糕紅豆冰

👉🏼厚切餐蛋三文治

👉🏼芝士雞排撈一丁
好多芝士醬,撈一撈先。

總結,我冇辦法唔再試其他食物,實在有太多驚喜😋😋😋👍🏼👍🏼
· 唔好睇少呢度小小嘅茶記冰室好多懷舊嘅海報同物品好有feel👍拍拖小約會簡簡單單嚟呢度同男友一齊了解彼此兒時嘅懷舊事仲可以好sweet 有塊拍戲嘅board畀你到此一遊㗎😙⭐黑松露炒蛋多士老爺推必食👍勁香黑松露同蛋味😍作為一個黑松露 + 蛋控···再配埋個底嘅烘多士😍非常好食!無介紹錯👍👍👍⭐芝士炸豬扒撈丁配多士如果你係cheese 控必食👍烘多士熱辣辣食落好脆口好正👍芝士滿滿包住曬都同炸豬扒😍豬扒食落唔油膩仲好香口juicy👍最後一定要試波波奶茶打卡影相 & 味道都好正波波奶茶嘅波波冰係用奶茶製成嘅冰飲落奶茶唔會因為冰而稀咗,反而更香濃滑👍
· 唔好睇少呢度小小嘅茶記冰室

豬扒食落唔油膩仲好香口juicy👍

最後一定要試波波奶茶
打卡影相 & 味道都好正
波波奶茶嘅波波冰係用奶茶製成嘅冰
飲落奶茶唔會因為冰而稀咗,反而更香濃滑👍

2018-12-11 328 浏览
黎到深水埗除左食我地金芝龍之外就要試試我地隔離好正既老爺冰室,唔係普通冰室咁簡單,款式多之如仲要好特别,黑松露抄蛋(9分),芝士焗生炸雞脾保齡球(8分),黑松露海皇抄飯(8分),平時客人話我地金芝龍無位坐,我都會推介去隔離老爺冰室有得坐有美食😋整體(8. 5分),人均約$100 @老爺冰室地址: 深水埗汝洲街234号地下

@老爺冰室
地址: 深水埗汝洲街234号地下
.🎏原味波波冰鎮奶茶 ($20)🎏波波冰鎮紅豆奶茶 ($24)用奶茶制成波波冰球波波冰慢慢溶化 越飲越好味 越飲越夠凍.🎏鮮蟹粉大蝦炒飯 ($72)蟹鮮味濃飯炒得夠乾身.🎏柚子什果蝦餅杯 ($35)賣相等別蝦餅香脆彈牙配以沙律 感覺清新不膩.🎏自家制蝦膠多士 ($39)這款小食已經很難在一般餐廳找到所以點都要試試.恭喜"老爺冰室"入圍Yahoo!熱搜餐廳大賞, 即上以下網址投票及購買6折老爺冰室優惠: https://bit.ly/2zrYQoG另外,用獨家優惠碼”SCHOOLS” 仲可以折上折,買滿【$150】可以減多【$20 】.老爺冰室📍 深水埗汝州街234號地舖🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏#hkfoodieslife🎏#hkfoodieslife深水埗🎏#老爺冰室 #懷舊餐廳 #蝦多士 #奶茶波波 #波波冰鎮奶茶 #凍奶茶 #炒飯 #深水埗美食 #深水埗 #yahoo熱搜餐廳大賞

🎏原味波波冰鎮奶茶 ($20)
🎏波波冰鎮紅豆奶茶 ($24)
用奶茶制成波波冰球
波波冰慢慢溶化
越飲越好味
越飲越夠凍

🎏鮮蟹粉大蝦炒飯 ($72)
蟹鮮味濃
飯炒得夠乾身

🎏柚子什果蝦餅杯 ($35)
賣相等別
蝦餅香脆彈牙
配以沙律 感覺清新不膩

🎏自家制蝦膠多士 ($39)
這款小食已經很難在一般餐廳找到
所以點都要試試
恭喜"老爺冰室"入圍Yahoo!
老爺冰室
📍 深水埗汝州街234號地舖
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
#hkfoodieslife🎏
#hkfoodieslife深水埗🎏
2018-11-30
  • 原味波波冰鎮奶茶
2018-12-04 206 浏览
黑松露野菌大蝦意粉黑松露味唔會太重  我覺得適中  但係因為個人唔太中意食配菜  亦係叫餐前問過有無洋蔥等配菜 (通常我都會走配菜)  佢會有芽菜 洋蔥 紅綠椒 同埋會好奇怪地有麻醬係旁邊 但係同黑松露汁又幾夾喎佢個蝦好爽 好有咬口 但係野菌就一粒都無啦整體味道真係唔係太差 但係就係因為配菜同野菌扣左分而雞翼方面 我自己覺得係普通有蜜糖味嘅炸雞翼 所以無咩特別 唔差嘅 好味的 喜歡雞翼者可一試😋😋
黑松露野菌大蝦意粉

黑松露野菌大蝦意粉
佢個蝦好爽 好有咬口 但係野菌就一粒都無啦
整體味道真係唔係太差 但係就係因為配菜同野菌扣左分

😋😋
蜜焦雞翼
2018-12-04
蜜焦雞翼
超喜歡去茶記食茶餐! 炒蛋多士 + 茄牛通 + 紅豆冰 = 我至愛🙆和朋友來了這間茶餐廳吃午餐, 餐牌上的食物款式非常多, 而且價錢親民, 食物份量多, 味道亦屬高質素的。餐牌和室內環境也有懷舊冰室的感覺。我點了一碗芝士牛肉濃茄湯通粉 (走芝士)、黑松露炒蛋多士和紅豆冰。芝士牛肉濃茄湯通粉 (走芝士) - 湯底味道夠濃, 番茄味突出, 通粉很彈牙, 充分吸收到番茄濃湯味。即叫即烘的牛油厚多士上放上黑松露炒蛋, 對我來說, 呢個簡直是高級的享受😋。 炒蛋炒得夠香夠滑。黑松露味突出, 最難得既係冇搶過蛋味。份炒蛋炒得好嫩滑, 仍保留到蛋汁。炒蛋的份量都幾多, 上面還佈滿超多的黑松露醬。紅豆冰的紅豆好大粒, 有咬口、份量超多。下午茶整份炒蛋厚多士配一杯紅豆冰 ,正~

2018-11-25
午餐
2018-11-18 343 浏览
琴晚去完教大畢業禮之後就柴娃娃出返市區食晚飯 由於要買黎緊去旅行用既sim卡同埋朋友想睇電腦野 就出左深水埗 然後又係煩食乜既時候 本身諗住食日本野 但去到間餐廳先發現係要一排咁坐 無得圍埋傾計 唯有轉場 其中一個朋友就建議食呢間老爺冰室 佢話之前食過幾好食 裝修以懷舊同電影做主題 幾有特色 適合影相打卡 我自己叫左個黑松露海鮮炒飯 朋友們就叫芝士撈丁 卡邦尼汁香酥骨焗飯 佢地仲叫左茶冰奶茶同紅豆冰佢地話呢到既炸物炸得幾好 但好可惜我咳食唔到 黑松露海鮮炒飯係大家公認最好食既 一黎好香黑松露味 二黎係佢都幾多款海鮮 有魚翅絲 蜆肉 蝦 魚柳 魷魚蜜焦薯仔牛柳粒就薯仔好食過牛柳 牛柳切得有少少薄 我自己就無叫凍飲 但朋友話奶茶同紅豆冰都唔錯

佢地話呢到既炸物炸得幾好 但好可惜我咳食唔到

蜜焦薯仔牛柳粒就薯仔好食過牛柳 牛柳切得有少少薄

我自己就無叫凍飲 但朋友話奶茶同紅豆冰都唔錯

2018-11-18 328 浏览
老爺餐廳以懷舊電影🎬為餐廳主題炒蛋多士, 雞蛋炒得非常滑溜,配多士簡直一流香港地道茶記文化 熱鴛鴦,味道不錯就是奶的份量多了!回窩肉上海麵 回窩肉上海麵味道不錯,我喜歡上海麵質感富香軟麵粉味道。個毛記鐵杯好有趣,為人民服務😁
老爺餐廳以懷舊電影🎬為餐廳主題
炒蛋多士, 雞蛋炒得非常滑溜,配多士簡直一流
香港地道茶記文化 熱鴛鴦,味道不錯就是奶的份量多了!
回窩肉上海麵
回窩肉上海麵味道不錯,我喜歡上海麵質感富香軟麵粉味道。

個毛記鐵杯好有趣,為人民服務😁

2018-11-17
$30 (早餐)
2018-11-14 285 浏览
深水埗餐廳林立,不過想搵一間坐得舒服啲嘅茶餐廳就唔係咁容易,呢一間冰室裝修係用電影做主題,餐牌都係用劇本咁樣去寫嘅,可見老闆嘅心思每日嘅午餐都唔同款,仲有例湯送,我特別推介食台式肉燥老爺雞髀飯,雞髀係瑞士汁,然後肉燥好入味,送飯一流,我好少何可以食晒成碟飯!呢度嘅特飲都值得一試,我就加錢嗌左杯波波奶茶,波波奶茶入邊果粒冰都係用奶茶去做,粒冰入邊係奶嚟嘅,所以建議你一路飲奶茶,一路督粒冰,先可以飲到佢嘅真正味道。

2018-11-11 263 浏览
今次去左呢間民間冰室。裝修好靚,劇場主題咁。.🔺芝士紫薯西多士 $29紫薯西多係咩味咖呢?其實都夾。切開中間好多紫薯蓉,雖然紫薯味有少少比芝士蓋過左。加左芝士就有少少又咸又甜😂😂,可能係我個人麻麻芝士,不過整體都幾有創意。.🔺招牌波波奶茶 $20呢個犀利喇!連啲冰都係用100%奶茶做成,平時飲到底啲冰會溝淡曬杯奶茶,呢杯試過後,飲到底都仲係咁濃。雖然用奶茶整冰唔係啲咩大新聞,但幾有誠意。.
今次去左呢間民間冰室。裝修好靚,劇場主題咁。
🔺芝士紫薯西多士 $29
🔺招牌波波奶茶 $20
雖然用奶茶整冰唔係啲咩大新聞,但幾有誠意。
2018-11-10 332 浏览
時下興懷舊😝今日去咗深水埗老爺冰室懷舊一下🤟🏻裝修好特別 有好多懷舊明星相 好有feel試咗呢度好出名嘅🥤波波奶茶($14)冰都係用奶茶整唔驚飲到最尾會好淡🐷🐥胡椒豬肚花膠雞窩($68)真係有大大塊花膠㗎仲有個爐興住熱辣辣飲落肚真係一流 好夠味 好正!雞就好多喇 但略嫌豬肚可以多番啲🐔密焦雞翼($35)賣相同味道都一流甜甜地又脆脆地而且肉質仲好嫩口添🦐蝦膠多士($39)份量都幾多 賣相唔錯脆皮麵包夾住蝦餅兩者幾match幾夾但略嫌蝦嘅味道淡左啲🐋韓式氣鍋魚翅撈飯($75)店員介紹係真魚翅70幾蚊食到真嘅魚翅撈飯都幾抵食而且魚翅嘅份量都好多
時下興懷舊😝
今日去咗深水埗老爺冰室懷舊一下
🤟🏻裝修好特別 有好多懷舊明星相 好有feel

試咗呢度好出名嘅🥤波波奶茶($14)
冰都係用奶茶整
唔驚飲到最尾會好淡

🐷🐥胡椒豬肚花膠雞窩($68)
真係有大大塊花膠㗎
仲有個爐興住
熱辣辣飲落肚真係一流 好夠味 好正!
雞就好多喇 但略嫌豬肚可以多番啲

🐔密焦雞翼($35)
賣相同味道都一流
甜甜地又脆脆地
而且肉質仲好嫩口添

🦐蝦膠多士($39)
份量都幾多 賣相唔錯
脆皮麵包夾住蝦餅
兩者幾match幾夾
但略嫌蝦嘅味道淡左啲

🐋韓式氣鍋魚翅撈飯($75)
店員介紹係真魚翅
70幾蚊食到真嘅魚翅撈飯都幾抵食
而且魚翅嘅份量都好多

• 胡椒豬肚花膠雞鍋
  • 密焦雞翼
2018-11-07 317 浏览
今日嚟到深水埗呢邊搵食見到OpenRice推薦嘅呢間個名好得意嘅冰室見晏晝唔多人排隊就入去試一試鋪頭嘅裝修好特別周圍都掛滿電影嘅海報連餐牌都係有電影風格喺收銀附近嘅燈箱寫晒呢間餐廳特別推介嘅名物例如飛仔華田、波波奶茶呢d特飲不過今日就冇嗌餐牌上面嘅嘢揀咗是日嘅午餐台式老爺肉燥雞髀飯佢嘅肉燥汁唔會落得就住就住唔會好似出面啲餐廳咁落得少少冚唔晒個飯搞到要就住就住食到喉唔到肺而且佢隻雞髀係滷水雞髀本身已經好入味今日加咗特飲波波奶茶老細話個波波入面有煉奶一定要督到入面啲煉奶黎飲呀!
今日嚟到深水埗呢邊搵食
見到OpenRice推薦嘅呢間個名好得意嘅冰室
見晏晝唔多人排隊就入去試一試

鋪頭嘅裝修好特別
周圍都掛滿電影嘅海報
連餐牌都係有電影風格

喺收銀附近嘅燈箱寫晒呢間餐廳特別推介嘅名物
例如飛仔華田、波波奶茶呢d特飲

不過今日就冇嗌餐牌上面嘅嘢

搞到要就住就住食到喉唔到肺

而且佢隻雞髀係滷水雞髀本身已經好入味

今日加咗特飲波波奶茶
老細話個波波入面有煉奶
一定要督到入面啲煉奶黎飲呀!
2018-11-07
2018-09-16 327 浏览
黎到老爺冰廳,見到餐牌設計同茶式都好有創意。知道佢既黑松露炒蛋多士係招牌,但因為太餓所以嗌左飯。肉躁配芥末豬扒飯: 肉躁夠味又唔會太咸,岩岩好可以撈哂成個飯。菇同肉碎都幾大粒有咬口。豬扒煎得好香,淋左芥末係上面。自己唔太中意芥末因爲實在太拱鼻,仲會蓋過哂豬扒既味道。豬扒雖然幾厚身,但一啲都唔韌,有少少油令佢更香口。因為係午餐仲會送碗老火湯。老火湯味道好好飲,仲有啲瘦肉食,飲完之後覺得喉嚨好舒服。對呢個午餐非常滿意,唔貴又好味,最好係有湯飲。下次黎會再試試佢既多士。
2018-09-04
2018-09-07 250 浏览
講起冰室茶記,宜家檔檔都有佢自己既特點,一係就傳統裝修、一係就特大份常餐、極厚炒蛋多士等等......而呢間就正正相反,佢既重點係會多左一兩樣少有既cross-over野食,就好似我呢次食既— 黑松露炒蛋多士我係買外賣既,一見到外賣袋拎起後就聞到一大浸黑松露味,起初以為佢真係好小鋪係面,點知見圖原來係咁多一大pat,賣相係唔算太好,食落去係驚喜既,但愈食就愈勁,浸味愈重,睇落唔多食落好滯好full。

• 西多士