2023-06-14 85 浏览
🌳淥寶滋味$128見到有個二人套餐可以懶得選好方便,好啱我😙份量非常充足,食到好飽🫢總共有六款滷水:雞翼、金錢肚、貢丸、杏鮑菇、蘿蔔、唐生菜🥬另外可以揀兩個煮食,揀咗白飯同拌麵,拌麵仲有滷水汁,浸咗陣好入味🤤下次可以選灑拌麵🤭基本上全部滷水都非常入味,金錢肚我好出色,一定要試吓!蘿蔔炆得好淋,配麵食好開胃🍜一大兜滷水份量都多㗎,雞翼有4隻,入味又肥美🤤有時候就咁買翻屋企當小食都幾正😆跟餐仲有碗薑汁糖水同飲品,都幾有台灣風味🦥而打淥滷汁拌粉 (新都城中心二期) (將軍澳)將軍澳欣景路8號新都城中心二期1樓1018-19號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.6/5🌼懶住去指數:4.6/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🌳淥寶滋味$128
總共有六款滷水:雞翼、金錢肚、貢丸、杏鮑菇、蘿蔔、唐生菜🥬

跟餐仲有碗薑汁糖水同飲品,都幾有台灣風味
🦥而打淥滷汁拌粉 (新都城中心二期) (將軍澳)
將軍澳欣景路8號新都城中心二期1樓1018-19號舖
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.6/5
🌼懶住去指數:4.6/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤

2023-06-14 51 浏览
成日經過而打淥真係好香好有台灣味道,所以決定一試,仲可以打包晚餐加餸,真係好適合呀~佢有好多款唔同既選擇俾大家揀,一定會有適合既食材。食完之後好想去個台灣,掃街既感覺番曬黎啦。佢既地理位置都好方便,將軍區既真係坐 mtr 去寶琳站,一出就其實連住2期既,攞一攞再回家都好適合呀~今日我就叫左:淥寶滋味 $128 依個真心正呀,有齊我好鐘意食既滷水,有牛肚、雞翼,蘿蔔,丸。全部都好入味同埋好有佢既特式自家滷水味,真你拌粿條依個麵條配滷水真係好不錯。糖水依個糖水好特別,好爽口,夏天食真係一流呀~最後飲番個楊桃汁~正~

今日我就叫左:

淥寶滋味 $128

拌粿條
依個麵條配滷水真係好不錯。

糖水
依個糖水好特別,好爽口,夏天食真係一流呀~

最後飲番個楊桃汁~正~
题外话/补充资料: 淥寶滋味
2023-06-13
2023-06-11 60 浏览
#BEAN食寶琳 #BEAN食台灣嘢呢個之前食過滷水 都幾辣 但係幾好味😂🌶️今次食定食🤤-•豬三樣飯• [👅8/10]有勁大隻豬腳 豬耳 滷肉滷肉唔會好肥膩 豬耳切到幼幼全部都好入味 又唔會太鹹👍🏻今次食唔辣嘅 就發現佢地嘅滷水比平時食嘅更重八角味😂-•胡麻醬手撕雞涼拌麵• [👅7.5/10]雞嘅份量都幾多 唔會柴 醬嘅份量都十分足夠 唔會食到最後無晒醬😂如果有得加醋就好了🤤好似嘉義涼麵咁酸酸地🤣-另外仲有黑糖薑母仙草同一包冬瓜茶🧃媽媽飲完個冬瓜茶即刻去759托咗十包返屋企🤣🤣即刻問佢係咪去咗打劫🤡😂
#BEAN食寶琳 #BEAN食台灣嘢
涼拌麵
豬三樣飯
黑糖薑母仙草
2023-06-07 51 浏览
今日經開新都城見到台灣小店而打淥有台式滷味 拌麵 仲有至愛嘅刈包即刻決定坐低食店舖坐位吾多 不過乾淨企理店員有禮 仲主動介紹食物台式定食 $58蘿蔔金錢肚拌麵 配冬瓜茶蘿蔔金錢肚好入味蘿蔔仲好清甜金錢肚好軟淋 配拌麵好夾滷汁拌粉 $38 麻辣鴨血拌粉 配黑糖薑母仙草(+12)麻辣鴨血夠麻辣又爽口配上自家製菜脯一流 整體夠辣又香口仙草清甜解辣 好啱作餐後甜品古早腩肉刈包 $28腩肉肥瘦適中 配生菜同醬汁 好惹味整體來說,好有台灣風味,價格吾貴,值得一試
今日經開新都城

蘿蔔金錢肚好入味
蘿蔔仲好清甜
金錢肚好軟淋 配拌麵好夾

滷汁拌粉 $38
麻辣鴨血拌粉 配黑糖薑母仙草(+12)
麻辣鴨血夠麻辣又爽口
配上自家製菜脯一流 整體夠辣又香口
仙草清甜解辣 好啱作餐後甜品

古早腩肉刈包 $28
腩肉肥瘦適中 配生菜同醬汁 好惹味

整體來說,好有台灣風味,價格吾貴,值得一試

2023-06-06
最近係新都城揾到呢間台灣小食店,除左有好多唔同嘅台式地道粉麵飯外,仲有好多唔同款嘅滷味小食🤩價錢唔貴之餘仲好好味😋食完之後又好想去台灣🤪🔻蘿蔔金錢肚拌麵 $58賣相好吸引😍份量都好多而且好多餸,蘿蔔同金錢肚都好入味,蘿蔔煮到好腍,金錢肚口感好彈牙,底下嘅拌麵都夠曬味👍🏽👍🏽跟餐仲有個小食,就係一小盒連藕,用黎送麵啱曬😋🔻麻辣鴨血拌粉 $38一定要試下佢嘅招牌滷汁拌粉,揀左麻辣鴨血🤭夠曬麻辣同入味,入面仲有啲滷花生、酸豆角同蒜泥等,好抵食😊😊🔻古早腩肉刈包 $28呢個刈包都好地道,入面嘅腩肉肥瘦層次分明,聞落好香,夾住塊生菜食冇咁肥膩😙🔻黑糖薑母仙草 $12跟餐加左個小甜品,食完個餐最後有黑糖仙草作結,甜度適中,冷食一流
蘿蔔金錢肚拌麵 $58
麻辣鴨血拌粉 $38
古早腩肉刈包 $28
黑糖薑母仙草 $12
2023-05-09
午餐
2023-06-06 59 浏览
位於將軍澳的台式料理店。台式滷水汁伴麵是一道非常美味的傳統台灣料理。麵條煮得剛好,口感Q彈有嚼勁,滷水汁的香氣和味道也十分濃郁,讓人一口接一口地吃不停。此外,滷汁中還加入了豆腐乳和五香粉等調味料,讓整道菜的味道更加豐富多樣,讓人回味無窮。滷水汁味道濃郁,深得台灣滷味的精髓,讓每一種食材都能夠充分吸收滷汁的香氣和味道。滷水拼盤中的食材種類非常豐富,有豆皮、豬耳朵、豬舌頭、豬腳筋、滷蛋、海帶等,每一種都有其獨特的口感和風味,非常適合喜愛台灣滷味的人品嚐。色彩斑斕,非常美觀,讓人食欲大開。
位於將軍澳的台式料理店。

外卖自取
知道屋企附近新開張一間台式滷味餐廳,啱啱開張時超多人排隊,個日去到見唔使排隊就同朋友試試佢🥰😍而打淥豬三様飯 $68✨入面包括豬腳,豬耳同肉燥~套餐仲可以自選一包飲品同餐前小食,其實都幾抵🫣嚟到見到個份量有少少嚇親,估唔到佢係原隻豬腳,超級大隻!真係補充足晒骨膠原~豬耳好爽脆,份量多到可以當2餐食🤣😍胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46✨麵底可以揀粿條/冷麵,胡麻醬好足!每條麵都沾滿最,加埋青瓜粒同椰菜絲,食落好清爽!雞肉唔會嚡,夏天唔想食熱辣辣嘅嘢可以食佢🤣😍黑糖薑母仙草 跟餐+$12✨第一口入口薑味都算突出,不過食多幾啖就習慣,佢嘅仙草好滑溜,唔會苦,個人幾鍾意🥰

😍而打淥豬三様飯 $68

😍胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46

✨麵底可以揀粿條/冷麵,胡麻醬好足!

😍黑糖薑母仙草 跟餐+$12

2023-06-02 42 浏览
上次經過呢間鹵味店聞到好香鹵水味已經想食,今日去新都城順便買番屋企做晚餐。太多選擇唔知揀咩好,就叫左個二人餐咩都有。淥寶滋味雞中翼肉質嫩滑,金錢肚鹵得十分入味,入口煙韌有咬口,一啲都唔un,貢丸咬落爽口彈牙,杏鮑菇切成幼絲,食落好似肉絲咁,蘿蔔吸收哂鹵水味道,味道鮮甜無渣。鹵汁粿條粿條口感煙煙韌韌,加埋鹵水汁入口香甜。蘋果梳打好耐無飲過,以前去台灣旅行一定要,梳打好夠氣,蘋果味香甜濃郁。糖水係黑糖仙草,仙草入口滑嘟嘟,加左香甜黑糖水幾好味。

鹵汁粿條
粿條口感煙煙韌韌,加埋鹵水汁入口香甜。

蘋果梳打

糖水
係黑糖仙草,仙草入口滑嘟嘟,加左香甜黑糖水幾好味。
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥡🥡🥡🥡🥡🍴🍽🍴🍽🍴🍽-台風定食:🥢三絲伴冷麵 (連小食及紙包飲品) $58 🆙夏日炎炎,食返個透心涼既冷麵,除左主菜冷麵,入面仲有爽口既豬耳、栗米筍、萵荀,而且份量唔少,滷汁又夠惹味👍🏻。台式加熱滷味:🥢古早厚切腩肉 🆗半肥半瘦既古早厚切腩肉,入口鬆軟👍🏻。🥢蔥油滷汁拌粉 +$12 🆙蔥油滷汁入味,拌粉爽口彈牙,加埋古早厚切腩肉一齊食非常夾😋。🥢黑糖薑母仙草 $12 🆗冰凍既仙草口感爽滑,黑糖既甜配上生薑既微辣非常開胃,冰冰涼涼,係夏日消暑佳品❄️。🥢脆香鹽酥雞 $38 🆗熱辣辣既鹽酥雞,稍為咸左少少,但整體味道唔錯👌🏻。-🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.37/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥡🥡🥡🥡🥡🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺-#bakdiu台式 #bakdiu寶琳 #bakdiu將軍澳 #bakdiu外賣

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥡🥡🥡🥡🥡🍴🍽🍴🍽🍴🍽

台風定食:
🥢三絲伴冷麵 (連小食及紙包飲品) $58 🆙

台式加熱滷味:
🥢古早厚切腩肉 🆗
半肥半瘦既古早厚切腩肉,入口鬆軟👍🏻。

🥢蔥油滷汁拌粉 +$12 🆙

🥢黑糖薑母仙草 $12 🆗

🥢脆香鹽酥雞 $38 🆗
熱辣辣既鹽酥雞,稍為咸左少少,但整體味道唔錯👌🏻。

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.37/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥡🥡🥡🥡🥡🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺
2023-05-31 56 浏览
見到新都城中心開左間新台式餐廳 裝修同名都幾特別見外賣仲有8折 今次試完好食下次外賣又可以多個選擇 真心正✨淺嚐三拼-醬香雞中翅 滷蓮藕片 煙韌滷豆干滷水五香味好重 不錯豆干個名改得 真係幾有咬口 仲要充滿汁水滷蓮藕片 意想不到地好入味 帶點爽脆✨胡麻醬手撕雞撈冷麵椒鹽胡麻味好重 仲加左白醬類似沙律醬撈埋一齊 呢個口味我自己覺得係無得輸麵條幾有咬口 冷麵又令到成件事幾fresh 夏天食一流✨古早腩肉刈包包身好香饅頭麵粉味啖啖肉又帶有肥膏 可以話邪惡滿分
見到新都城中心開左間新台式餐廳 裝修同名都幾特別

麵條幾有咬口 冷麵又令到成件事幾fresh 夏天食一流

古早腩肉刈包
包身好香饅頭麵粉味
啖啖肉又帶有肥膏 可以話邪惡滿分
今日去開新都城買嘢,經過俾我見到一間台式滷味店太開心啦🤭🤭因為我勁鍾意食台式滷味、拌麵、涼拌、鹽酥雞😆🤣一見到佢個食物櫃已深深吸引去買店員哥哥仔好好問我肚唔肚餓,介紹我去食乜嘢👍🏻👍🏻仲有店內非常之清潔乾淨,座位雖小,但係唔會覺得迫夾,而且仲有吧枱座位最終我哋叫咗兩款拌麵蔥油滷汁拌麵配古早厚切腩肉(蔥油滷水汁,非常入味、古早厚切腩肉超軟霖入口鬆軟,一啲都唔覺得肥膩👍🏻)三絲拌冷麵(呢個我超愛,入邊有豬耳、萵筍、粟米仔、涼拌佢哋嘅秘製醬汁,超級好味😋)台式脆香鹽酥雞(呢個我諗下次都一定要必食,因為即叫即炸,熱辣辣非常鬆脆)黑糖薑汁仙草(濃濃嘅黑糖薑汁味道唔會太甜,仙草入口清爽👍🏻)呢一間我一定會再encore🤣😂
今日去開新都城買嘢,經過俾我見到一間台式滷味店太開心啦🤭🤭

因為我勁鍾意食台式滷味、拌麵、涼拌、鹽酥雞😆🤣

一見到佢個食物櫃已深深吸引去買

店員哥哥仔好好問我肚唔肚餓,介紹我去食乜嘢👍🏻👍🏻

最終我哋叫咗兩款拌麵

蔥油滷汁拌麵配古早厚切腩肉

三絲拌冷麵

台式脆香鹽酥雞
(呢個我諗下次都一定要必食,因為即叫即炸,熱辣辣非常鬆脆)

黑糖薑汁仙草
(濃濃嘅黑糖薑汁味道唔會太甜,仙草入口清爽👍🏻)

呢一間我一定會再encore🤣😂

2023-05-11
2023-05-22 50 浏览
今晚黎到台灣口味,門外光鮮幾吸睛,就係咁比佢吸左埋去食返餐。有滷味,有拌麵,仲有仙草,都幾齊全,樣樣都可以試下,同行友人愛肥美,所以叫左個腩肉刈包。🔻古早腩肉刈包🔻刈包幾靚仔,個腩肉一層層,肥瘦相間,睇到流晒口水。生菜一片,都係精華,掛滿醬汁之外都減左的油膩感。🔻蘿蔔金錢肚拌麵🔻蘿蔔滷到變晒色,勁入味,金錢肚入點軟綿唔痴牙,整得幾好,拌麵味道甜中帶少許咸味,令整體味道更出,個滷汁真係好正。🔻麻辣鴨血拌粉🔻麻辣鴨血好食既地方係夠麻辣同爽,麻辣汁好香,加埋自家製香辣菜脯,食落除左麻辣仲有香辣感,而且菜脯真係幾辣,愛辣之人必食。🔻黑糖薑母仙草🔻清涼解辣甜品,食完即刻醒神晒,薑味香唔太甜,啱女仔。

2023-05-22 30 浏览
台灣野除左鹽酥雞 柯仔煎外 鹵味 鹽水雞都好吸引🤤經過新都城 見到有間新開主打鹽水雞 台灣菜既餐廳而打淥就黎試下🥢淥寶滋味 $128呢個系2人餐 👫🏻鹵水拼盤有幾款餸 包括金錢肚 雞中翼 貢丸 杏包菇 蘿蔔鹵水汁睇落好少 但好夠味 由其蘿蔔索曬汁🥕貢丸幾香冬菇味 金錢肚都好入味除左拼盤 仲有唐生菜食 夠健康🥬主食方面簡左拌米線同拌粿條味道有啲似台式干拌麵粿條質地林林 好似烏冬糖水系薑母仙草 好夠薑味 暖胃♨️仙草質地好似龜靈膏飲品仲有啲台灣直送既飲品簡我地簡左茉莉茶柚 少少甜 茉莉花味香💭1個套餐有鹵水拼盤 主食 青菜 糖水 飲品 都算幾豐富 2個人都系120蚊 價錢大眾化 掛著台灣菜既朋友仔可以黎過下口引🤪

🥢淥寶滋味 $128
我地簡左茉莉茶柚 少少甜 茉莉花味香

💭

2023-05-17
淥寶滋味
👩🏻‍🍳 而打淥滷水拌粉🧑🏻‍🍳【外賣系列】今日返媽咪屋企食飯,諗住唔洗媽咪煮飯咁辛苦,等我買外賣返去,媽媽指定叫我買呢間嘅拌粉,未試過嘅我,一試即刻比手指公👍🏻!可以話係滷水界專家!👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♂️ 🍽️ 古早腩肉刈包有舊五花腩夾係中間,媽咪鍾意食,我係隔離都聞到勁香,又想咬一啖🤭🍽️ 滷汁拌粉 配 麻辣鴨血又係媽媽指定要食,我都偷食左幾啖粉,麻麻香香,又正!🍽️ 台風定食。是日餐前小食:涼拌青瓜雞髀菇。蘿蔔金錢肚拌面香濃嘅滷汁入味蘿蔔,味道清香鮮美,回味無窮。金錢肚入口即化,同滷水汁夾到爆,更同面條的結合係完美。🍽️ 黑糖喜母仙草🍽️ 楊桃汁📍地點:將軍澳新都城二期1樓
👩🏻‍🍳 而打淥滷水拌粉🧑🏻‍🍳

【外賣系列】

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♂️

🍽️ 古早腩肉刈包

🍽️ 滷汁拌粉 配 麻辣鴨血
又係媽媽指定要食,我都偷食左幾啖粉,麻麻香香,又正!

🍽️ 台風定食
。是日餐前小食:涼拌青瓜雞髀菇
。蘿蔔金錢肚拌面

🍽️ 黑糖喜母仙草

🍽️ 楊桃汁

📍地點:將軍澳新都城二期1樓
2023-05-17 33 浏览
超耐無食台式菜有點懷念🇹🇼台灣嘅夜市近近地去左新都城食飯見到呢間小店有多款滷味價錢亦都好抵食 值得一試🔸而打淥豬三樣飯 $68豬三樣包括左🐖豬手、豬耳絲、肉燥,個飯量都幾多!仲配有是日餐前小食及飲品。飲品要左🍎蘋果西打。肉燥煮得好入味,豬手肉質腍身,外皮有滿滿嘅骨膠原,味道濃郁。米飯軟糯,豬耳絲口感嫩滑,而且唔會太膩口。🔸胡麻醬手撕雞涼拌麵 $46天氣炎熱,最啱就係食冷麵🍜,好有中學時期讀書食冷麵個種情懷!麵條彈牙,配上滑嫩多汁 嘅手撕雞肉,再淋上濃郁香濃嘅胡麻醬汁,好滋味。麵上配料仲有青瓜粒、蔥花、白芝麻、香葉,增加左口感層次。🔸黑糖薑母仙草 $12仙草凍口感爽滑,加上香甜嘅黑糖同微辣嘅生薑味道,非常開胃。好適合夏天作為飯後甜品,夠晒清涼解渴!
超耐無食台式菜
有點懷念🇹🇼台灣嘅夜市