2014-12-04 1612 浏览
沒感情的麻醉師在我右手插了喉管,望着天花的手術燈,下一秒便陷入昏睡狀態。手上沒戴手錶,不知道自己睡了多久,回到病房又睡了一會。模糊之中,記得男友幫我點了一個豐富的午餐。私院的伙食一向很好,病人甚至可以點豐富的安格斯肉眼扒餐。男友幫我點的是鹽燒嘉美雞,$198已包括餐湯、主菜、甜品和餐茶,我敢說絕對比平時在火炭區吃到的幸福。因為是即叫即燒,我等了大約四十分鐘,原本的午餐已經變成了下午茶。肉類之中,對雞肉特別情人獨鐘,嘉美雞已經成為新鮮雞的標誌,網上訂購原隻差不多要$198,雖然脂肪較少,但喜歡它夠雞味濃郁。燒至金黃色的微脆外皮,還有啖啖肉的雞胸都能令我回魂。再配上濃稠的忌廉蘑菇湯和清爽的薯蓉雜菜,肥膩和健康之間得到很好的平衡。附送的甜品意外地很大碗,酒紅的顏色沒半點人工的藥水味,反而莓味很重,裡面混了菠蘿、水蜜桃等滿滿的雜果,感覺非常健康。沉睡醒來的第一餐,看來相當不錯呢。
2014-11-29
40 分钟 (外卖送餐)
2013-06-18 920 浏览
媽媽入院,過來探病,送便一起吃飯,但她不能離開病房,唯有叫上來,病房有本食譜,中西美食,粥粉麵飯,咩都有,只要有銀兩,就有得吃,番茄豬扒飯,穩陣之選,個汁好好味,豬扒夠「林」,飯量適中,但叫之前要吃少少野,我怕會餓死,等了90分鐘都有,幸好醫院食物好健康,少油少鹽少糖,無味精,正…

番茄豬扒飯,穩陣之選,個汁好好味,豬扒夠「林」,飯量適中,

但叫之前要吃少少野,我怕會餓死,等了90分鐘都有,

幸好醫院食物好健康,少油少鹽少糖,無味精,正…
2013-06-04
外卖送餐
2012-12-11 829 浏览
唔知老公因乜解究,個心跳加速,醫生建議入院做檢查,好彩無乜事,不過間醫院的膳食安排就認真麻麻。因為要驗血,所以前一晚的晚餐後,至第二天的中午,不能進食,中午抽完血解禁,連忙點餐,結果三催四請,八十四分鐘後才送來,只是一個菜遠牛肉飯,又不是叫九大簋,不知甚麼原因咁耐,老公差些餓暈。飯用膠盒載著,一格放白飯,一格放肉,中間放幾條菜,牛肉切得不規則,一塊大一塊小,還加了幾片罐頭蘑菇,老公太餓,也祇消五分鐘便吃掉,老公是不揀擇的人,若味道不是太差也吃下去。晚餐我預先替他點了蒸鯇魚腩配白飯,免他再捱餓,早些點餐,今次沒有遲送來。鯇魚腩是老公的最愛,點著豉油吃最開心,雖然腩位的部份並不多,但也吃得滿意。翌日的早餐,我替他點了火腿芝士三文治和麥皮,他覺得麥皮不夠杰,其餘OK!不得不提,房內的餐牌頗恐怖,又皺又破爛,破爛的用膠紙修補,一間私家醫院的管理比下三流的茶餐廳還要差!

又皺又爛的餐牌
又修又補的餐牌,比茶餐廳更寒酸!

84 分钟 (外卖送餐)
$120 (其他)
又修又補的餐牌,比茶餐廳更寒酸!
又皺又爛的餐牌
2012-11-03 669 浏览
醫院大樓九樓飯堂, 話耐唔耐, 話短唔短 , 都食左四個年頭好唔好食, 真係要睇彩數, 同一樣o既送菜, 唔係次次一樣水準唔同時段去食, 又會有唔同味道 , 除左車仔面係日日如是 ~平時忙住返落去做野, 多數都係食自選兩送飯, 跟湯或熱飲,多少少時間o既, 會叫廚師推介 , 有西式飯或意粉, 都會有焗飯最少機會食到o既就係即叫即炒, 又要 12:15pm 後先有得叫,叫左又可能要等好耐, 基本上無乜邊日可以有時間慢慢等難得今日時間許可, 即叫即炒o既選擇又幾合口味, 緊係貴 d 都無所謂 , 叫左個黑椒雞絲炒意粉, 慢慢食慢慢嘆大約等左十分鐘, 新鮮熱辣鑊氣十足o既炒意粉有得拎喇,份量分分鐘比茶餐廳出品還要多, 配料足味道仲好好,黑椒味係黎自黑椒碎而唔係隨便調個黑椒汁草草了事 , 雞肉在所難免的帶著可以接受o既雪藏味, 香口入味,配菜有芽菜, 韮菜, 洋蔥, 爽口清新, 為意粉添上更佳口感意粉o既軟韌度控制得好好, 幼身有嚼口, 係眾炒粉面中最出色因健康為由 , 每個餐都會跟一小碟菜 , 今日食椰菜 ,凍冰冰的 , 我個人鍾意撈埋落個炒意粉度食 ~ 另外即叫即炒包一杯熱飲, 可以揀湯

平時忙住返落去做野, 多數都係食自選兩送飯, 跟湯或熱飲,
叫左又可能要等好耐, 基本上無乜邊日可以有時間慢慢等

難得今日時間許可, 即叫即炒o既選擇又幾合口味,
大約等左十分鐘, 新鮮熱辣鑊氣十足o既炒意粉有得拎喇,
份量分分鐘比茶餐廳出品還要多, 配料足味道仲好好,
黑椒味係黎自黑椒碎而唔係隨便調個黑椒汁草草了事 ,
雞肉在所難免的帶著可以接受o既雪藏味, 香口入味,
因健康為由 , 每個餐都會跟一小碟菜 , 今日食椰菜 ,
凍冰冰的 , 我個人鍾意撈埋落個炒意粉度食 ~
另外即叫即炒包一杯熱飲, 可以揀湯, 凍飲就要加 $ 2,
我多數飲凍檸茶或凍檸蜜 , 味道調得唔錯, 仲好夠檸檬片
## 醫院有供應包裝辣椒油辣椒醬, 想惹味d 可以自己去加
不過我覺得呢個黑椒味己經夠晒香濃, 平時有 d 都唔錯o既
例如 : 雪菜肉絲炒米, 魚香茄子米線 , 三絲炒瀨粉等等
2012-10-30
用餐优惠
其他
  • 黑椒雞絲炒意粉
2012-09-19 449 浏览
醫院飯堂 d 飯 , 其實都無乜大期望 , 估計都係味道淡 , 又貴又唔好食因朋友關係 , 今日黎左法國醫院食飯 , 叫左個是日廚師推介 ,係焗粟米魚柳飯 , 加錢可以轉凍飲 , 於是叫左杯凍檸茶等左大約五分鐘左右就有得拎 , 原來仲有一小碟菜 , 好健康呢個 canteen 都幾多人 , 有少少嘈 , 姑娘食完飯會執埋自己個餐盆而且地方都唔細 ,座位幾充足 , 所以都唔係話太難搵位坐 ~焗飯份量一般 , 不過因為係白汁 , 都好夠飽 , 唔會話好油膩有少少芝士焗燶左o係面 , 個飯又用雞蛋炒過 , 都幾香魚柳有兩大塊 , 味道都唔錯喎 , 係粟米粒無乜甜味 , 不過好夠汁黎撈飯食碟菜係白烚椰菜 , 無味道好清淡 , 可能要配合病人o既口味杯凍檸茶都幾好飲 , 唔會太甜 , 仲有好多片檸檬添

係焗粟米魚柳飯 , 加錢可以轉凍飲 , 於是叫左杯凍檸茶

有少少芝士焗燶左o係面 , 個飯又用雞蛋炒過 , 都幾香
杯凍檸茶都幾好飲 , 唔會太甜 , 仲有好多片檸檬添
2011-12-09 331 浏览
十月下旬‧晴行一下都好,走了不短的路來這裡買個碎牛粥做早餐。買的時候收銀已事先張揚要「等一等」,而將收據交給櫃位後是真的等了好一會,少說也有十五分鐘。只是一碗碎牛粥者,好人好者都覺得耐,何況真的有病人會在等?不明。不過佢個粥又真的是沒有味精的,牛肉味雖淡,但也是無添加,清清地也原味,吃後胃很舒服。當然,不想再有機會吃這個粥了。
十月下旬‧晴

行一下都好,走了不短的路來這裡買個碎牛粥做早餐。

當然,不想再有機會吃這個粥了。
粥本身味道不錯的
外卖自取
早餐
粥本身味道不錯的
  • 碎牛粥
2011-11-26 303 浏览
老爸的身子響了警號,醫生建議我也要做身體檢查,怕有遺傳基因,「卜」好了日期,便早一晚入廠。醫生吩咐整天不要吃高纖食物,以免檢查得不徹底,到黃昏更不可進食至明午,足足十八小時要捱餓?為了健康,吃少兩餐當作參加了「飢饉三十」吧! 翌日中午,檢查完畢,人亦已醒過來,昨天亦祇是吃白粥,哪會不肚餓?連忙著護士替我點餐,菜遠肉片飯是我的選擇,過了十多分鐘,發現飯已在無聲無息中放在我床前的几上,用黑膠盒載著,不知是否為衛生而放棄環保?飯盒分有兩格,一邊放白飯,一邊放肉片,中間還放了兩條菜心,肉片顏色白淨,應沒有放豉油調味,「無添加」看來更適合病人,但沒有病的我亦覺得好吃,肉片切得薄,煮得軟滑,有幾粒粟米,紅蘿蔔,青豆和些少稀稀的蛋花茨汁作點綴,菜心嫩綠,米飯夠熱,本想三扒兩撥吃掉,但不知自己腸胃是否適應,祇好每一啖也細嚼才下嚥。習慣了每天忙碌地工作,連吃飯都是匆匆忙忙,為了健康,也許是時候要檢討一下生活習慣。
檢查後,希望有更好的明天。
離院前,走到飯堂看看。
15 分钟 (外卖送餐)
檢查後,希望有更好的明天。
2008-11-17 280 浏览
13Nov08的晚餐~~~嘩,打開餐牌,好貴呀!(聽人講叫上房係貴d架,堂食會平d?)但都要食架啦,肚仔餓丫!叫了鮮茄豬扒意粉$54、熱華田$14。準時6點半送上黎,茄豬扒意粉香就幾香,但味道好淡,可能諗住病人唔可以食咁濃味卦?個華田有色無味!!!14Nov08的早餐~~~煙三文魚穀麥包三明治$38、鮮榨橙汁$28。個三文魚幾ok喎,d生菜又好新鮮,沙律醬雖然淡,但味道不錯!飲得出真係鮮榨橙汁,仲要係新奇士橙!但略嫌細杯!個ok係裨個早餐!
13Nov08的晚餐~~~
準時6點半送上黎,茄豬扒意粉香就幾香,但味道好淡,
可能諗住病人唔可以食咁濃味卦?
個華田有色無味!!!

14Nov08的早餐~~~
煙三文魚穀麥包三明治$38、鮮榨橙汁$28。
飲得出真係鮮榨橙汁,仲要係新奇士橙!但略嫌細杯!

個ok係裨個早餐!
三明治、橙汁
三明治
2008-09-14 291 浏览
因為某些原因嘅關係, 師傅早兩日就黎過呢度, 由於一清早嘅關係, 所以師傅未食早餐, 攪掂晒所有野後, 師傅就要去搵野食醫肚, 由於呢一頭都冇咩選擇, 所以師傅就光顧呢度嘅飯堂!一去到睇下個餐牌, 選擇真係唔多, 而且價錢都幾貴, 不過真係好肚餓加上冇選擇, 就求其柯打左碗腸蛋公仔麵啦!買完飛等左一陣, 一碗熱辣辣嘅腸蛋公仔麵就擺喺師傅面前, 先試下個湯啦, 湯底咸少少, 不過一d味精都冇, 而煎蛋有一隻, 腸仔有兩條, 煎蛋係煎到半熟, 蛋黃唔會實的的, 仲有少少蛋黃汁流出黎, 可以啦; 而腸仔就非常咸, 好明顯冇出過水, 咸得好緊要, 唔太吸引; 而碗麵裡面仲有幾條菜心, 菜心非常嫩綠, 好好味; 而公仔麵又煮得煙煙韌韌, 口感唔錯!總括黎講食物質素可以啦, 環境都幾舒服, 但價錢就幾貴, 三十四蚊一碗公仔麵, 有少少搶錢嘅感覺, 不過師傅諗深一層, 黎得呢度都唔會有咩心情去講食物質素同價錢啦, 皆因冇人會鍾意黎呢度嘅! 呢一個貴價早餐可以講係師傅暫時食過最貴嘅, 坦白講當然唔希望再黎啦, 唔希望有下次啦!

收據
腸蛋公仔麵
$34 (早餐)