2024-12-04 0 浏览
假期瞓到晏一晏唔知食咩?新蒲崗地膽帶路去食平靚正港式下午茶😍假日2:00左右係要排隊入㗎,傳統小店環境係比較窄,有機會要搭枱。個沙嗲牛麵好似好正,不過今次食下午茶,想食輕盈啲,所以嗌咗💁🏻‍♀️🥫大大隻炸雞脾配薯條 HKD42炸野上枱熱辣辣係基本,凍左一啲都唔好味。佢個炸雞髀皮薄脆口,冇多餘粉漿包裹。炸過程中完美鎖住肉汁。肉質滑嫩。薯條係佢隔離都唔失色,大大份,真材實料薯仔做,正🍟🥫干炒豬扒公仔麵 HKD58呢個都新鮮炒出嚟,炒得超乾身👏🏻豬扒入味煎得香。重點係醬汁犯哂規,令人接二連三一啖接一啖🫣鹹鹹甜甜咁,食超過10啖會有啲膩,勝在有蔥提香中和🪄奶茶都讚讚,茶底唔澀,重茶味,奶、茶比例恰當,可放心👌🏻

🥫大大隻炸雞脾配薯條 HKD42

🥫干炒豬扒公仔麵 HKD58

🪄奶茶都讚讚,茶底唔澀,重茶味,奶、茶比例恰當,可放心👌🏻

大大隻炸雞脾配薯條
干炒豬扒公仔麵
大大隻炸雞脾配薯條
干炒豬扒公仔麵
2024-09-28 1510 浏览
最近去咗肥仔銘,佢個沙嗲同炒通粉係出名既,今日試咗佢哋嘅干炒粒粒通粉,整體體驗都幾不錯!!!干炒粒粒通粉炒得幾均勻,通粉有得炒,估唔到佢咁好味。但重口味同偏油,適合喜歡濃味嘅食客。雖然配料係紅腸,火腿既簡單食材,但搭配得幾好,整體味道唔錯!!!呢間店嘅座位數量唔算多,午餐時間人流比較大,經常需要等位!!!總括黎講,肥仔銘嘅干炒粒粒通粉係一個值得嘗試嘅選擇,雖然人多座位少,但。如果你鐘意重口味嘅炒粉,呢度可以考慮一下!!!

近日禮拜四至禮拜六期間,都去了兩次幫襯好多朋友推介在新蒲崗著名的茶餐廳《肥仔銘茶餐廳》😃 分別幫襯早餐同埋午餐都食咗其中兩個主打美食:沙嗲牛肉麵,干炒粒粒通粉😃😋👍👍 炒通粉啲配料好食😋😋 同埋沙嗲牛肉麵湯底少,令口感比較濃👍👍店舖座位不多及空間雖然小小狹窄,職員們也能妥善安排座位給顧客們坐,坐圓枱搭枱都冇問題😃😃 同埋職員們服務態度非常好👍👍呢個我好着重😃見到全日餐(有好多常見嘅常餐)都係賣$38 $40左右😮👍👍店舖係開朝頭早七點至晏晝三點,如果有時食晏,喺度食常餐都抵😃👍👍見老闆應該好鍾意龍珠😎😎 好多龍珠角色Figure😍😍😍

見老闆應該好鍾意龍珠😎😎 好多龍珠角色Figure😍😍😍
沙嗲牛肉麵餐
干炒粒粒通粉
2024-09-21
沙嗲牛肉麵餐
干炒粒粒通粉
2024-09-15 1801 浏览
比較少去新蒲崗,剛巧來到,當然要去沙嗲牛關注組所講的肥仔銘!非常惹味,肉炒得入味,而老闆有特意比少啲湯,讓大家品嚐到濃濃的沙嗲味,不過如果想清啖啲係可以要求加湯的~配餐的丹麥多士都好食~

2024-09-12 1952 浏览
有日過海去九龍,終於去食咗熱爆新蒲崗的沙嗲牛肉麵。仲要HK$50可以埋單,真係窮人恩物!❧ 沙嗲牛肉公仔麵 👍🏻👍🏻👍🏻沙嗲醬花生味濃郁,偏濃厚惹味那一種。但不會太鹹,配埋出前一丁超正。❧ 熱香餅 它另一個人氣產品熱香餅,並非平時軟熟嗰種。它是偏薄身及個餅邊是脆口的。味道中規中矩,並不是我喜歡的類型。老闆應該係勁鍾意龍珠,全店都充滿咗龍珠人物Figure 。間舖好細,得三四張枱。午飯時間最好早啲去。

❧ 沙嗲牛肉公仔麵 👍🏻👍🏻👍🏻

❧ 熱香餅

老闆應該係勁鍾意龍珠,全店都充滿咗龍珠人物Figure 。

間舖好細,得三四張枱。午飯時間最好早啲去。
沙嗲牛肉麵
沙嗲牛肉麵
2024-07-21 2593 浏览
難得星期六放假無野做,試下呢間茶餐廳,因為佢收3點半同埋星期日唔開十二點半左右到餐廳,都要排一陣,證明餐廳好受歡迎👍雖然係茶餐廳,但係佢係快餐模式,坐位唔會好舒服,不過野食都好快到,可以好食完💪天氣比較熱,所以今次叫唔到茶走,叫左凍奶茶,茶味都幾濃沙爹牛肉麵餐,可以加2蚊,將火腿煎蛋和多士轉做熱香餅👍沙爹醬都幾濃,果然關注組的推介不錯熱香餅好香,不過同平時麥記有少少唔同,我都係鐘意麥記多少少🤣干炒粒粒通粉,唔記得加XO醬,之前見有人推介🤣不過原味都好正,好多火腿粒,紅腸粒,好有鑊氣,好香,果然係餐廳名物😉值得再去朝聖👍👍👍

十二點半左右到餐廳,都要排一陣,證明餐廳好受歡迎👍

天氣比較熱,所以今次叫唔到茶走,叫左凍奶茶,茶味都幾濃

值得再去朝聖👍👍👍

2024-07-20
午餐
  • 干炒粒粒通粉
2024-05-28 2536 浏览
個炒通粉加咗$8轉XO醬炒 兩個字 < 和味 >😋😋食完應該肥過肥仔銘!熱香餅果然好有蛋香味,但係係軟熟度就唔係好夠比較偏硬 、豬柳同埋炒蛋就正常發揮、個茶走就出奇地夠奶味!
2024-05-13
  • 乾炒粒粒通粉
  • 熱香餅
2024-05-27 1943 浏览
‼️ 高 人 氣 茶 餐 廳 ‼️·① [ 乾 炒 粒 粒 通 粉 ( + 𝐗𝐎 醬) // 熱 香 餅// 茶 走 ]| 「 乾 炒 粒 粒 通 粉 」好大鍋氣,唔會過鹹,大大碟,建議大家一定一定要加$要𝐗𝐎醬 !至於 「 熱 香 餅 」,都幾有驚喜♡(๑♡ᴗ♡๑)出面係脆脆地,而入面好香牛油味~ |𓋪8/10•肥仔銘茶餐廳 (新蒲崗)新蒲崗錦榮街9號地舖

‼️ 高 人 氣 茶 餐 廳 ‼️
至於 「 熱 香 餅 」,都幾有驚喜♡(๑♡ᴗ♡๑)
出面係脆脆地,而入面好香牛油味~ |
𓋪8/10

肥仔銘茶餐廳 (新蒲崗)
新蒲崗錦榮街9號地舖
2024-04-21 2125 浏览
❗️肥仔銘茶餐廳 (新蒲崗)❗️Lunch time 12點半去到,排咗一陣隊就有得入,舖頭有三張圓枱,每張圓枱坐4-5個人,小店格局地方唔算大。試咗麵餐E,沙嗲牛肉麵,沙嗲汁醬炒得香濃好出色,牛肉質感軟腍但唔係用梳打粉乸過果隻腍,牛肉方包軟熟。總體嚟講如果去開果頭都會建議去食,40幾蚊一個沙嗲牛肉麵有呢個質素係貼地既街坊生意。♦️麵餐E $42(沙嗲牛肉麵、火腿炒蛋跟牛油方包、凍奶茶)🏠:新蒲崗錦榮街9號地舖
❗️肥仔銘茶餐廳 (新蒲崗)❗️

♦️麵餐E $42
(沙嗲牛肉麵、火腿炒蛋跟牛油方包、凍奶茶)

🏠:新蒲崗錦榮街9號地舖
2024-04-11 1615 浏览
本人中意濃味的沙嗲牛肉麵,最怕坊間將沙嗲牛肉放入麵湯,將味道溝淡,完全失去風味。朋友推薦這間的沙嗲牛肉麵少湯,味道不錯。2點左右去到,人不算多,排了幾分鐘就可以入座,雖然坐得迫少少,小店來說,完全可以接受。沙嗲牛肉麵餐$40,跟麵包,煎蛋,火腿,全日供應,價格合理。沙嗲牛肉味濃,是我杯茶。跟餐的火腿有煎過,荷包蛋亦煎得不錯,抵讚。唯一美中不足是麵包,如同一般茶記,HEA住做這份麵包,牛油只是求其搽一搽少少,唔怪得對面有位小姐,相信是熟客,要求走包。各方面都見到廚師很有心機去做,為何一份簡單的麵包不做好呢 ?希望店方可以將麵包做好,咁就是完美的一份套餐。
2024-04-11
  • 沙嗲牛肉麵
𓍯 Cha Chaan Teng Pancakes | 🥞 Fat Ming 🍜 𓂃@fatmingrestaurant has recently been all over social media as a must-visit Cha Chaan Teng in town 🇭🇰They have several really popular dishes, one of them being the 𝗦𝗮𝘁𝗮𝘆 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲, a local staple 🍜 they have a 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘦𝘳 𝘴𝘢𝘵𝘢𝘺-𝘵𝘰-𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩 𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰, resulting in a really rich and thick sauce that coats the noodles 🤤 beef is also nicely tender and generous in portion 🥩 What’s special about this place is they serve 𝗵𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 🥞 their version is 𝘧𝘭𝘢𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭
干粉田粒粒通粉

沙爹牛

熱香餅

What’s special about this place is they serve 𝗵𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 🥞 their version is 𝘧𝘭𝘢𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘦𝘨𝘨𝘺 🍳 much like an egg waffle in a pancake shape, topped with butter and syrup 🧈 you can either get them for $𝟭𝟲 𝗮-𝗹𝗮-𝗰𝗮𝗿𝘁𝗲, or as an 𝘶𝘱𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 𝘧𝘰𝘳 $2 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘢𝘭𝘭-𝘥𝘢𝘺 𝘴𝘦𝘵𝘴 (replacing the egg, ham & toast sides) 🫶

Another popular dish is the 𝗦𝘁𝗶𝗿-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗠𝗮𝗰𝗮𝗿𝗼𝗻𝗶 🔥 literally a plate of wok-hei, it’s a fun twist to your usual fried noodles or rice 🍚

Do expect to share a table with other diners as the resto is quite small & always packed 🙌

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Satay Beef Noodles Set ($46)☜︎
✧ Pancake (+$2)☜︎
✧ Stir-fried Macaroni ($52)
𖤥 Fat Ming Restaurant
熱奶茶
2024-04-04
干粉田粒粒通粉
沙爹牛
熱奶茶
  • 干炒粒粒通粉
2024-04-05 1401 浏览
見好多人排隊就試下外賣個炒通粉雖然睇得出幾有獲氣,但其實食材都係D火腿啊紅腸啊果D野,唔知點解會賣成$57 一盒仔(熱飲+$7、凍飲+$9)好啦試下個味係咪有秘密的技巧,可以令D食材夾埋一齊會有驚喜點知得個「咸」字!失望但見落單姐姐忙到個態度都差埋,咁真係唔明點解咁多人排隊都要食
見好多人排隊就試下外賣個炒通粉
(熱飲+$7、凍飲+$9)
好啦試下個味係咪有秘密的技巧,可以令D食材夾埋一齊會有驚喜
點知得個「咸」字!失望
2024-04-04 1121 浏览
首先入到去店員嘅態度已經好不屑,唔講以為自己入咗高級名牌餐廳,侍應們覺得自己高高在上,而且講晒粗口唔講以為自己去咗黑社會,而且餐廳衛生情況都麻麻哋。自己落錯單反而作出表情及反應俾人感覺係顧客自己講錯,其實落錯單好平常,真係冇必要西口西面。侍應們行為粗鄙送餐到枱面時不是放上枱面,而是抌上枱面,俾錢買難受,本身想試吓一啲地道嘅小店,下次一定唔會幫襯,極失望。味道方面水準正常,沙嗲牛麵水準中上,炸豬扒水準中上,唔算特別出色,但都算唔錯,但係咁嘅服務態度真係勸退。

食物OK價錢OK但是店舖太細,不斷咁叫人貼人才坐,一張八人枱差不多坐到10人。本人大食叫兩個餐但是要在30分鐘內完成不然逼到你走,阿姐仲要黑你面,半個鐘食兩個餐仲要連煮真係趕過打仗。本人因為太趕所以並沒有時間影相只有不斷把食物放進嘴裏。本人叫咗個粒粒炒飯同埋沙嗲牛肉麵餐,炒飯新鮮即製所以都沒什麼挑剔啦只是味道有點鹹,沙嗲牛肉只是醬多湯少所以覺得濃味少少。當然係冇位擺袋或者其他物品啦要攬在身上。如果介意坐到非常迫的話就不要來,同埋不值得千里迢迢來試,不是想像中的那麼好味和特別,還有十分之擠迫,食得落都消化唔到。

2024-03-18
2024-03-13 1287 浏览
感覺食物只有咸,沙嗲牛麵十分普通,招牌通粉太咸,豬扒也比較咸,唯一麵煮得剛剛好,不難食只是比普通好些,但可以減鹽,實在很咸又不健康,食評不可盡信,希望可以改善吧。