2023-05-20 459 浏览
有鑊氣排隊茶記,之前試過佢嘅熱香餅麵餐,今次一於試下炒粉!平時食開炒麵/炒河,炒通粉真係第1次見啊!乾炒粒粒通粉$56炒得好有鑊氣,粒粒分明,口感彈牙,最緊要唔會太油膩。入面有多種配料,有火腿,餐肉,叉燒粒,仲有蔥同芽菜增加咬口。黑椒牛肉炒意粉$60黑椒炒完之後更加香辣,牛肉醃得好入味,唔會乾同孩。同樣炒得非常有鑊氣。墨魚餅 $29非常彈牙,香口。另外一讚凍檸茶唔會澀,因為我不嬲飲開走甜,啲茶唔靚就好易苦。呢度茶底好香!

乾炒粒粒通粉$56

黑椒牛肉炒意粉$60

墨魚餅 $29
非常彈牙,香口。

2023-05-20
每次星期六去肥仔銘茶餐廳的話,都一定大排長龍。難得平日放假,所以特登去新蒲崗食,幸好當日真係唔洗排隊,而我亦都例牌叫返XO粒粒炒飯食。XO粒粒炒飯今次的XO粒粒炒飯同平時一樣,鑊氣十足~!最畫龍點睛的XO醬亦落得比平時重手,所以比平時辣左少少。飯粒非常分明,而配料(豬扒粒、紅腸、火腿)都好有口感,夾埋好Match!以下係我的評分(滿分為5分): 味道:5分環境:3.5分服務:4分價錢:3.5分推薦程度:4.5分 肥仔銘茶餐廳網址: https://s.openrice.com/QrbS0ygS000~uKZISBA 地址: 新蒲崗錦榮街9號地舖 電話: 35425028

以下係我的評分(滿分為5分):

電話: 35425028
2023-04-28
午餐
2023-04-24 460 浏览
喺香港好少地方有得食炒通粉 呢次就試試佢果然試過一次 下次一定要再翻卓煮得啱啱好 唔會散 唔會硬粒粒都炒得好入味 但整體偏咸配料有豬扒 紅腸等等 都好足料乾炒牛河係用幼河炒 唔會炒到碎濕濕 仲好滑 好有口感牛肉亦都唔會老 好嫩口 份量都多好有鑊氣好入味整體黎講 喺肥仔銘 炒粉麵飯係必食推介下次要試試佢個炒公麵同Pancake先!
喺香港好少地方有得食炒通粉 呢次就試試佢

係用幼河炒 唔會炒到碎濕濕 仲好滑 好有口感
牛肉亦都唔會老 好嫩口 份量都多
好有鑊氣好入味

整體黎講 喺肥仔銘 炒粉麵飯係必食推介
下次要試試佢個炒公麵同Pancake先!

2023-04-14 572 浏览
難得平日嚟新蒲崗,立刻嚟試呢度嘅沙爹魷魚。小店環境較逼,亦多人幫襯,大家自動自覺坐埋d。點了個全日餐,沙爹魷魚通粉,炒蛋轉熱香餅加奶茶。沙爹魷魚同出面用嘅水魷唔同,有鮮味,亦唔痴牙,好易咬開,沙爹味湯底香濃。熱香餅就香香甜甜,比起食炒蛋會開心啲。奶茶味道正常,總括來說是滿足嘅一餐。員工服務態度亦好好,會主動講可以將炒蛋轉熱香餅。見到餐廳凍飲用膠飲管,如果可以轉用紙飲筒或可分解飲筒就更好更愛地球了。
難得平日嚟新蒲崗,立刻嚟試呢度嘅沙爹魷魚。
小店環境較逼,亦多人幫襯,大家自動自覺坐埋d。

點了個全日餐,沙爹魷魚通粉,炒蛋轉熱香餅加奶茶。

員工服務態度亦好好,會主動講可以將炒蛋轉熱香餅。

• 熱奶茶
  • 沙爹魷魚
2023-04-11 480 浏览
周末去左新蒲崗的「肥仔銘茶餐廳」食飯!每次見到人介紹「肥仔銘」都係講炒通粉、沙嗲牛肉、XO豬扒等等,就好想為佢平反一下。其實又唔係平反,只係介紹多樣野姐—XO粒粒炒飯!XO粒粒炒飯($56,無記錯的話)我每次去肥仔銘都一定食佢,雖然睇落食材方面都係D火腿、紅腸等,但好食之處係佢火氣十足!再加上自家XO醬,完全不是一般食開的茶餐廳級數。我會覺得佢係香港數一數二好食的炒飯,有少貴但完全價得。當然,出名都有出名的唔好處。每次去都要排隊,環境都比較迫的,所以不要一抽二掕咁去啦~
XO粒粒炒飯($56,無記錯的話)

2023-04-01
  • XO粒粒炒飯
2023-04-10 374 浏览
好多人讚嘅沙嗲牛,雖然無花生香味,但都幾好食👍加$2將火腿蛋+方包轉做熱香餅,但呢度嘅熱香餅唔係鬆軟嗰種,唔係特別鍾意。炒通粉嘅味道同乾炒牛河差唔多,下次試下加XO醬,睇下會唔會有驚喜。
好多人讚嘅沙嗲牛,雖然無花生香味,但都幾好食👍
一個人獨自食,好多時就係求個飽肚就算不過亦會找到稀罕的銘物。香港好少人做乾炒通粉,也許通粉本身容易黐底,肥仔銘倒是炒出了香氣,油或者是用多了一點點,但港式風味最為重要嘅,就是那一口獨有嘅鑊氣。
一個人獨自食,好多時就係求個飽肚就算
不過亦會找到稀罕的銘物。

香港好少人做乾炒通粉,
也許通粉本身容易黐底,
肥仔銘倒是炒出了香氣,
油或者是用多了一點點,
但港式風味最為重要嘅,
就是那一口獨有嘅鑊氣。
乾炒粒粒通粉
2022-11-10
乾炒粒粒通粉
雖然住喺新蒲崗嘅附近,只係我平時都唔會早起身所以好少會食到早餐😂今日心血來潮想食佢嘅熱香餅同埋粒粒通粉所以就起咗身😂粒粒通粉平時好少會見到,其實就係有紅腸腸仔同埋午餐肉切成一粒粒再加埋通粉。口感好好!

呢間茶餐廳最出名嘅就係佢嘅熱香餅,茶餐廳裏面嘅有熱香餅食真心有少少嚇親😳本身以為應該會伏伏地點知你到嗰陣個樣正正常常😂😂熱香餅剩係得一塊,但係口感很實在。成塊食晒都幾飽肚下,再配埋楓糖係幾夾的😆旁邊仲有豬柳漢堡同埋炒蛋,完全係M記🤣
2023-02-10 836 浏览
簡單食個茶記有時都會好開心,呢啲係咪就叫comfort food 呢!?.肥仔銘鋪仔細細,出品都算幾有誠意。其實佢出名粒粒通粉,不過因為我經常食到母親大人的外賣version ,所以親臨要試其他。.🔹干炒豬扒公仔麵製作需要一點時間,相信係即叫即做喇!份量大大,豬扒亦不少,上枱時仍有陣陣的鑊氣,其實不錯。只是因為我食過比它更乾身的版本,有少許比下去,真係好掛住那家已結業的中學回憶茶記。🔹熱香餅餐另外一樣馳名的是熱香餅,由細到大淨係食過一間快餐店嘅熱香餅🤡 呢個熱香餅係有別於我對熱香餅嘅認知🤣texture 有少少煙韌,蛋味香濃,味道偏甜,新鮮製作起熱辣辣好好味。另外店內有大量龍珠模型,充份顯出年代感loll …坐在店內有點走趟懷舊旅程的感覺。
🔹干炒豬扒公仔麵
干炒豬扒公仔麵

🔹熱香餅餐
熱香餅餐

干炒豬扒公仔麵
熱香餅餐
2023-01-22 805 浏览
@fatmingrestaurant 新蒲崗名物 終於食到😌早前去開呢邊玩同拎野順便睇吓食咩好 記得呢間茶記出名熱香餅同埋粒粒炒通粉 所以就一次過食哂佢啦😂1️⃣干炒粒粒通粉 $53 加$8 XO 醬雖然係外賣 但係都保持到水準炒得好乾身 食到最後都冇油味配料有紅腸 豬扒粒 叉燒 火腿等調味唔會好重口味 XO 醬昇華咗成碟通粉唔會太辣 一定要加❣️2️⃣干炒豬扒烏冬 $58 質地唔會太淋身 冇酸味調味同通粉差唔多豬扒份量正常另加一塊熱香餅 好似$1x口感同雞蛋仔有幾分相似跟咗糖漿 但冇俾🧈牛油堂食會好食啲 但都有驚喜❣️外賣要另收費 有堂食位置
@fatmingrestaurant

口感同雞蛋仔有幾分相似
跟咗糖漿 但冇俾🧈牛油
堂食會好食啲 但都有驚喜❣️

外賣要另收費 有堂食位置
🔸香餅餐$39一黎度第一個唸法係點解得一塊熱香餅咁少夠唔夠飽㗎🤣點知食食下就覺得好飽🤭熱香餅味道好似雞蛋仔咁,甜甜地😙就咁單食都好夠味😆唔好睇佢好似好少咁但都頗大塊同埋係真材實料😳而口感都煙靭!漢堡扒同炒蛋就正常啦~
🔸香餅餐$39
➤ 乾炒粒粒通粉味道完全係乾炒牛河味,但變左紅腸、腸仔、青椒、芽菜炒通粉,唔係唔好食,但未到好好食😅見到好多人加xo醬,可能加xo醬先係重點,下次再試➤ 沙嗲牛肉煎蛋飯麻甩佬碟頭飯,沙嗲味道偏花生醬味,但開正我個瓣。牛肉塊塊都好大舊🤤,配埋半熟蛋,一流👍🏻➤ 熱香餅底面都煎得好香脆,加埋蜜糖、牛油、又厚身,好味又滿足🤤
➤ 乾炒粒粒通粉
見到好多人加xo醬,可能加xo醬先係重點,下次再試

➤ 沙嗲牛肉煎蛋飯

➤ 熱香餅
底面都煎得好香脆,加埋蜜糖、牛油、又厚身,好味又滿足🤤
2022-10-23 1233 浏览
沙嗲牛麵配熱香餅⁉️仲要全日有售⁉️咁咪即係充滿港式風味嘅all day breakfast🤭想試好耐,但礙於鋪頭只係開星期一至六,仲要得0700到1500,對於打工仔其實都真係幾難試到😮‍💨舖頭附近有幾間麻雀館,條街又唔係大路,相對較少人流,但原來當肥仔銘開舖嘅時候,條街會熱鬧咁多😝星期六中午,肥仔銘d檯排到出門口,但仍然要排長龍🫣幸而我一丁友黎試食,而且願意坐外面,一去丁到就可以入座😄✌🏻✌🏻✌🏻原來肥仔銘本身個menu都無咩特別,好似普通茶餐廳咁有常餐、快餐、炒粉麵飯,並無一個餐係沙嗲牛麵搭熱香餅嘅🤔但其實只要同姐姐講要熱香餅,佢自然會同你配搭。好似我咁,麵餐E唔要腿蛋方包,就可以換一塊熱香餅。或者我見對面單叫一塊都只係$12🤓沙嗲牛肉麵味道中等啦,唔會太咸,但我expect神級嘅會有花生味😝肉質有咬口,唔會拿到「淋自治」👍麵條幼身偏硬,岩我咀形😈熱香餅面咁大嘅熱香餅,爽呀😆上檯一刻,熱香餅上已附有牛油,糖漿則原支上。有幫襯開759嘅朋友都知,呢個糖漿勝在平得黎大大支,但其實味道唔出,佢嘅存在只係better than nothing。但因為肥仔銘嘅熱香餅本身自帶甜味,所以我覺得配呢
沙嗲牛肉麵
熱香餅
面咁大嘅熱香餅,爽呀😆上檯一刻,熱香餅上已附有牛油,糖漿則原支上。有幫襯開759嘅朋友都知,呢個糖漿勝在平得黎大大支,但其實味道唔出,佢嘅存在只係better than nothing。但因為肥仔銘嘅熱香餅本身自帶甜味,所以我覺得配呢個我可以😌曾經帶介紹話肥仔銘嘅熱香餅似馬拉糕,我個人認為中間較厚位置都似似地,蛋香濃,換個口感都幾新鮮😉
有機會下次去試埋個粒粒通😘😘😘
  • 熱香餅
2022-09-10 1298 浏览
💛聽就聽得多,終於去試左,又真係難怪咁多人討論同等😋嗌左個沙嗲牛肉麵,轉火腿奄列,跟餐有埋牛油方包加杯凍奶茶小冰,另外再加多左個炒通粉🤗沙嗲牛無多無小,就係細個茶記既味道!!沙嗲夠香夠濃,麵就係大光/頂好,無多無小完整還原左😭基本沙嗲牛就係咁樣,唔需要花巧,合理完成!奄列同奶茶都係絕對做足本份!!奄列夠香夠熱,奶茶重西茶味😋😋反而炒通粉就無想像中咁出聲,雖然都係即炒而且足料,但就較淋較油
💛聽就聽得多,終於去試左,又真係難怪咁多人討論同等😋

• 沙嗲牛肉麵