2024-08-24 110 浏览
路德圍新開的 懷舊feel 最吸引我的係有豬油撈飯🤩果然加左豬油 d飯更加 酥、脆、润、滑😍跟住我膽粗粗問 「有冇豬油賣」竟然都可以賣 真的益街坊$25一大兜真的瘋狂爽🤟再有醉蝦🦐 7-8隻左右 好新鮮 好爽脆 我連醉蝦d汁都飲埋😄最後普普通通的腐乳菜心都一試難忘唔知點解腐乳有酒的香味😀仲有好多好多我都想試不過已經凌晨了 未有下次🤪🤪🤪2300-0100 凍熱飲FREE大家一起重振香港🇭🇰Yesssssssssssss
路德圍新開的
懷舊feel
最吸引我的係有豬油撈飯🤩
果然加左豬油 d飯更加 酥、脆、润、滑😍
跟住我膽粗粗問 「有冇豬油賣」
竟然都可以賣

2300-0100 凍熱飲FREE

大家一起重振香港🇭🇰
Yesssssssssssss

2024-08-19 167 浏览
本身想試下隔籬嗰間車仔麵,但係落雨冇位, 見佢呢間肥佬冇乜人於是求其食餐野就算。 一坐低睇見佢個餐牌收得比較貴少少諗住會有驚喜點知原來係驚嚇。 叫左個牛腩拼蝴蝶腩, 個牛腩除左咸左少少都冇咩好挑剔, 但個蝴蝶腩搞唔掂, 夾左舊入口已經有種想嘔番出黎既感覺, 再夾多舊睇清楚原來毛都未抆既喂, 諗住一舊半舊係咁結果夾多幾舊睇係一樣當堂咩胃口都冇哂。 btw, 見佬老闆語氣有點燥底。 conclusion: 呢間野難食貼錢買難受一定冇下次
2024-07-08 337 浏览
捐完血補充一下先,附近開左間新食店,門口見到話食懷舊菜,就入去啦,裝修幾得意,用左香港嘅街道牌。叫左:招牌杏汁燉豬肺、酸辣糖心皮蛋、藥膳牛坑腩撈麵(加豬油)跟豬骨湯,加$20有雞腎、凍檸茶。我係比個豬肺湯吸引左入黎嘅,嘩😳好飲喎,豬肺洗得好乾淨,冇臊味,杏仁味唔太濃,但飲到有微微嘅杏仁碎,易入口,而且兩個人飲都好飽。皮蛋就未試過加肉鬆黎食,咦,又幾特別喎,小小辣再加上肉鬆鹹鹹甜甜夾埋件軟軟嘅皮蛋,又另一個味覺嘅享受😋而撈麵、雞腎同檸檬茶,都係正常水準,值得推薦:招牌杏汁豬肺湯👍
  • 招牌杏汁豬肺湯
2024-04-23 552 浏览
路上突然之間見到呢間好似新開嘅肥佬記,見到有個招牌寫住豬雜粉,突然之間兩眼發光,今晚嘅晚餐有著落喇入到去點咗一個胡椒鮮豬雜湯米粉,豬雜嘅份量都幾多,有粉腸,有豬心,豬潤,仲有條脆脆地類似喉嘅物體,加咗少少胡椒令個湯提升咗唔少,又可以闢咗個腥味,飲落去幾暖身鮮甜。招牌杏汁燉豬肺湯,呢碗湯都好大碗,杏味適中,豬肺清潔得乾淨,成個湯都係好濃稠,唔會好稀。沙薑豬,豬手處理得乾淨,沒有毛,軟軟糯糯中帶點爽脆,跟砂姜汁絕配。胡椒鮮豬雜豬油撈麵,撈麵同豬雜湯係分開上,先用豬油將面撈好,再配上豬雜、配上湯、湯同豬油可以覆蓋咗面鹼水嘅味,味道豐富。凍奶茶,茶香,絲滑。又係一餐心滿意足嘅晚餐。
凍奶茶,茶香,絲滑。
又係一餐心滿意足嘅晚餐。

胡椒鮮豬雜湯米粉

沙薑豬手
胡椒鮮豬雜豬油撈麵
凍奶茶
2024-04-19 418 浏览
今晚放工去咗荃灣買野經過見到有間新開的肥佬記懷舊美食,我走咗入去坐低叫了碗胡椒湯底坑腩米及一碟雞翼尖,也叫了杯凍檸茶,好認真用心品嘗了一碗牛坑腩🐮米粉好淋好入味好好味😋胡椒湯底夠辣夠濃味,雞翼尖夠入味,侍應服務態度非常好及非常有禮貌,之後再叫多咗個腐乳生菜,每樣都好好味道,好滿足的晚餐,肥佬記還有胡椒豬雜麵🐷,我相信下次會再來試😋😋😋😋😋,此店還有杏汁豬肺湯/ 花雕雞腎都好吸引🤩,
2024-04-19
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 胡椒豬雜撈麵
  • 坑腩米
2024-03-27 350 浏览
我第一次寫食評,平時係做開CD RM。今日夜晚做完運動,去路德圍買啲嘢食,見呢間新嘢未試過,又咁啱突然好想食牛丸,就諗住買個外賣返去試吓。因為已經太夜唔想食得太飽,所以唔想要粉麵,咁就叫咗一個牛丸時菜淨餸,落咗單之後就行開去買其他嘢,轉個頭先返去拎返。我拎咗返屋企打開碗嘢準備食嘅時候,先至發現成碗嘢牛丸只得兩粒😱時菜份量就比較正常嘅,都有10條八條,但係$59喎😱我一度懷疑係咪自己睇錯咗,用支匙羹去撈下睇吓,真係得兩粒牛丸……真係覺得嬲嬲地😡
我第一次寫食評,平時係做開CD RM。

真係覺得嬲嬲地😡
雙拼淨餸:時菜牛丸