2009-12-17 438 浏览
第二次黎呢間酒樓。2:00pm,下午茶時間,茶錢$5/位,點心平少少。2個人,唔肚餓,叫左叉燒飽/燒賣。點心上枱,份量幾大,燒賣好多肉,奇怪傳菜放低左碟喼汁,咪是但用黎食燒賣,酸酸地,咁就冇咁"濟",如果唔係咁多肉,真係覺得唔係幾好食。叉燒飽,皮軟,味道不錯。埋單$27.5
第二次黎呢間酒樓

2:00pm,下午茶時間,茶錢$5/位,點心平少少。

2個人,唔肚餓,叫左叉燒飽/燒賣。

埋單$27.5
2009-12-17
2009-10-07 332 浏览
同班朋友出來吹水, 所以唔要任食, 因限時, 見食評唔錯, 去試吓.去到見2樓都幾多人, 但3樓無開, 因去厠所見到無人連冷氣都無開, 厠所勁焗....打邊爐, 見個 "招牌秘汁牛雜鍋" 好似好正, 來到睇到, 心諗唔係卦, 成舊冰放在爐中..... 料唔多, 款還可以有牛膀、牛肺、牛肚、牛大腸(勁多肥膏, 見到唔開胃, 點食)、牛筋. 個汁無嘜特別, 衰在仲一陣味, 好似洗唔淨........叫咗隻雞唔熟, 嚇到我個朋友死......, 猛話下次唔來, 下次唔好來 係個牛脊肉唔錯其他邊爐料無嘜嘢都好彩, 食都一額汗.........
同班朋友出來吹水, 所以唔要任食, 因限時, 見食評唔錯
, 去試吓.

係個牛脊肉唔錯

其他邊爐料無嘜嘢都好彩, 食都一額汗........
2009-10-06
2009-07-11 325 浏览
今次都係去肥牛打邊爐,同上幾次食既野都係差唔多。不過今次既食材就「有喜亦有悲」。( 上一次去肥牛食既圖文:http://hk.myblog.yahoo.com/stewart-too/article?mid=1088 )喜既係,今次有一個新出既《招牌秘汁牛雜鍋》。望一望 D 料,嘩… 好多呀,有:牛膀、牛肺、牛肚、牛大腸、牛筋同埋牛粉腸。個汁就食唔出有幾咁「秘制」,不過都好好牛味。真係無諗過用牛雜料黎打邊爐,新鮮之餘亦都食出唔同感覺,好正!唯一美中不足既地方係,個湯底唔係好夠,只得半煲,加水之後既味道沖淡佐。牛脊肉依然出色,鬆化又甘香。三文魚都幾好。鯇魚片 Very Good !!! 一望都知,唔使多講。悲既係,蝦丸、手切肥牛、潮州魚蛋都差過以前。唔知係唔係「採購部」入既貨唔同佐呢?下次再去試下先至知。希望佢地係「偶有失手」啦。手切肥牛雖然好新鮮,但係今次既部位唔係咁得,唔知係唔係比佐牛蘿友比我地。潮州魚蛋無以前咁彈,不過都食得過既,因為魚味都幾香,同埋唔腥。墨魚丸併蝦丸,前者幾好幾彈牙,後者今次唔係好夠蝦肉。水魷係唯一一樣呢晚我食唔落口既野。個味怪怪地,應該就快壞。不過陳總舵主太愛佢

牛脊肉依然出色,鬆化又甘香。

三文魚都幾好。

鯇魚片 Very Good !!! 一望都知,唔使多講。

墨魚丸併蝦丸,前者幾好幾彈牙,後者今次唔係好夠蝦肉。

水魷係唯一一樣呢晚我食唔落口既野。個味怪怪地,應該就快壞。不過陳總舵主太愛佢既關係,唔理咁多,一個人隊佐大部份。

飲佐十支八支大啤,加埋每人唔使$200。

更多圖片及有關網誌:http://hk.myblog.yahoo.com/stewart-too/article?mid=3235
招牌秘汁牛雜鍋
招牌秘汁牛雜鍋
牛脊肉
鯇魚片
2009-05-21 197 浏览
正如前文所說, 距離朗豪坊一街之隔, 就是沒有那股人氣.三人行食late dinner, 叫了小菜三款: 薑蔥生蠔煲, 豬骨湯浸娃娃菜, 生炒排骨, 當然少不了啤酒, 朋友偏愛bluegirl, 我就幫幫promoter, 叫了3枝連名字都記不起的特價啤, 老實話菜沒煮得怎麼好吃, 也不算難食, 室內裝潢更欠佳, 只是座位多而人客少, 不用嘈喧巴閉, 所以客人都是中年人, 來此亦因這點吧.
正如前文所說, 距離朗豪坊一街之隔, 就是沒有那股人氣.

肥牛火鍋海鮮酒家其實由朗豪坊走過去只要3分鐘, 但人流就和大街有天壤之別, 很少有年青男女光顧, 店內顧客9成都是麻甩佬.曾幾何時, 小弟最愛和朋友坐在這裡的窗旁, 一邊打邊爐, 一邊看著川流不息的囡囡和馬伕來來往往…今砵仔繁華之景不再, 但這家火鍋店還是不錯的.旺角區很多火鍋店都是 “任點任食”的火鍋, 價錢雖然便宜, 但質素十分差, 最大問題是你點的高價一點的食物如生蝦等, 通常一律 “走單”, 到最後你可能發現付了百多元只是吃了很多牛丸蝦夕丸等食物而已…至於這裡多年來都沒有搞什麼任點任食, 賣點是貨真價實的火鍋食物.吃了很多東西, 生蠔三文魚刺生很生鮮, 牛脊肉肉質不錯, 很鮮味.也飲了不少冰凍啤酒(哈爾濱啤酒, 味道好像苦了一點)~~啤酒妹妹很健談, 友人和她暢談<蠟筆小新>中的小白, 挺有趣的…不過街上的霓虹燈招牌也應該要修理一下了.

今砵仔繁華之景不再, 但這家火鍋店還是不錯的.

不過街上的霓虹燈招牌也應該要修理一下了.
2008-02-03 135 浏览
今晚一行十二人叫食飯。張比較細張。又貴又唔好食。霸王雞-好似白切雞,但隻雞比較生又有血,麻麻地!椒鹽蝦-蝦唔夠鮮,又少蝦身多蝦頭。帶子豆腐-豆腐好滑加上粒帶子都好大粒。條青班-好大條,但蒸過時,魚身好硬。有隻死蟑螂係碟魚,好可怕!瑤柱炒豆妙-瑤柱好硬!蛋白西蘭花-都幾好味!金姑肥牛鍋-好普通,極之唔得!椒鹽魷魚-比較好味。腰果炒牛肉-好普通,麻麻地!價錢又貴又唔好食,試過一次,以後唔會再!
今晚一行十二人叫食飯。張比較細張。
又貴又唔好食。
霸王雞-好似白切雞,但隻雞比較生又有血,麻麻地!
椒鹽蝦-蝦唔夠鮮,又少蝦身多蝦頭。
帶子豆腐-豆腐好滑加上粒帶子都好大粒。
瑤柱炒豆妙-瑤柱好硬!
蛋白西蘭花-都幾好味!
金姑肥牛鍋-好普通,極之唔得!
椒鹽魷魚-比較好味。
腰果炒牛肉-好普通,麻麻地!

價錢又貴又唔好食,試過一次,以後唔會再!
有隻死蟑螂係碟魚,好可怕!
2008-01-18 111 浏览
同女朋友唔知食咩好... 順手收工前睇睇呢度有咩推介先...食家對"肥牛"意見不一... 但同女朋友都比較喜歡"任食"既店舖."肥牛"佢唔係任食, 但勝在位置都叫ok, 又本住都係300元左右既"筆直"... 好! 去吧!搵食兵團!門口唔吸引...我食野姐, 照上去... 上到去... 嘩, we嘩嘈閉... 即係個個都食得開心囉, 一於坐底睇睇先. 環境唔算迫既.有個牛脊肉喎... 網友推介, 要個試食先... 不得了!清湯滾滾牛脊肉, 好味又舒服!沙爹滾滾牛脊肉, 味道夠濃郁!真係好好味, 再點多個$98元大碟既牛脊肉, 食到其他野都食唔晒... 當然, 其他食味水準都唔錯, 最平既食物都係$9.8元...合理, 唔似"能記"咁, 好似配給咁囉... 仲有係美國肥牛都會食得您好開心, 因為好"冰"咁滾住食, 唔似"能記"咁... 溶晒冰仲有血水沉住上...總之, 您地想試下的話唔需要考慮, 試左就知箇中滋味!仲有, 兩人埋單$365. 飽死走人! 感謝天主!

有個牛脊肉喎... 網友推介, 要個試食先... 不得了!

清湯滾滾牛脊肉, 好味又舒服!
沙爹滾滾牛脊肉, 味道夠濃郁!

總之, 您地想試下的話唔需要考慮, 試左就知箇中滋味!

仲有, 兩人埋單$365. 飽死走人! 感謝天主!
(非会员)
2007/12/31晚冇所事事,有個老友來電,話請食和牛仲叫到朗豪坊等,心諗真定假。到達時老友即刻帶我去咗朗豪坊則面的肥牛火鍋海鮮酒家?仲話叫我放心?上到去人頭耷耷好彩我老友是熟客仔,唔使數分鐘就有枱,老友仲同個經理好熟咁,幫手寫咗D嘢食,第一樣上枱是鮮茄肉碎湯底,之後來的有象拔蚌切条刺身及老友大力堆介的牛頸脊肉,眼見冇特別。點知個經理行堆黎教路,話牛頸脊肉三成熟最好,象拔蚌膽就放落湯底,果然三成熟的牛頸脊肉真有和牛風味,入口即溶勁好食價錢只不過$98另外象拔蚌切条真係好爽甜、而其他火鍋配料亦十分新鮮,到最後飲個湯底先知原來係好好飲的
2007-08-18 81 浏览
見到你哋評價都ok未試吓囉, 食物係新鮮, 但價錢較貴, 由$25至上38起, 好嘈, 重有人食煙, 二樓全場爆滿, 但三樓只有一枱.最奇怪係亞叔waiter, 樣樣都答係咁嫁啦, 汽水唔夠凍, 就答雪櫃唔夠凍馬, 最凍係咁, 毫無服務可言. 好似去佐屋村酒樓.我以後都唔會去

我以後都唔會去
2007-02-12 47 浏览
咁O岩朋友聚會連續2晚都O向度食飯!第1晚係食9點前,因為有10數人,我們一連氣叫了很多O野食,亦因為咁,時常發生食物重覆上.幸好待應阿姐們都肯收回多上O既食物.本地牛同肥牛都幾好味.不過肥牛每碟O既份量唔多.我O地仲叫O左隻象拔蚌,我D朋友都生食,我就唔係好敢.不過隻蚌都尚算新鮮.另外推介手打蝦丸同墨魚丸,好爽.第二晚9點後,碟碟都係10幾蚊.材料都真係幾新鮮.我O地都有食蝦,不過每隻只有尾指咁大.相比起9點前真係抵好多.而且冇之前果餐咁嘈(因為之前果晚隔離坐O左D人係咁大聲講野兼爆粗!),可以幾個朋友傾下偈.係旺角冇乜選擇下,呢度算唔錯了.
咁O岩朋友聚會連續2晚都O向度食飯!

2006-04-04 47 浏览
之前黎食過一次, 上一次2個人食, 覺得個沙爹湯幾濃幾香, 手切肥牛亦幾好味~ 所以再次番黎食, 仲帶左朋友一齊黎添但係今次可能黎得夜少少.. (其實都係10點多), 點左沙爹鍋, 手切肥牛(約$65), 風鱔片($20), 貴花蚌(唔記得幾多錢), 金菇, 菜, 四寶丸, 豬粉腸, 芋絲等等...這些碟碟$12, 再加竹庶水一瓶今次o的料冇咁新鮮好食, 手切肥牛尚算keep到水準, 有牛味, 雪花紋, 不錯! 沙爹湯幾好味, 幾濃, 但之後佢\\\地只係加水, 令到湯味淡左, 而吃後有點口渴而竹庶水, 味道不太好, 下次唔會叫喇...貴花蚌.. 唔夠新鮮, 而其他的材料.. 沒有甚麼驚喜, 若俾我揀, 本人意見覺得, 同樣價錢, 稻香真的新鮮o的環境方面, 而今次坐係酒樓較入既地方, 發現佢\\\地o的地下都幾\\\"濕淋淋\\\", 加埋佢\\\屬舊酒樓, 枱布碗筷較舊,乾淨程度扣左分,且唔係好夠冷氣,仲發現行上樓梯時.. 有一陣味道... 令人有點..坐得唔太舒服.. 希望可以改善一下~ 因為環境清潔都幾重要另外.. 佢\\\收茶介, 醬油費佢\\\都收得多, 佢\\\上枱時己附

另外.. 佢\\\收茶介, 醬油費佢\\\都收得多, 佢\\\上枱時己附上炸蒜頭及指天辣1碟... 仲有, 如果你地好鐘意打邊爐食脆肉鯇, 呢度係冇既...
2005-12-23 37 浏览
火鍋料大部份$25碟,價錢ok,質數普通個沙嗲鴛鴦湯底較濃,加左幾次水都唔太淡火鍋料-斑片:好食,不過份量少d貴妃蚌:新鮮爽口手切本地肥牛:唔太肥但有牛味手打丸:一般黑柏葉:一般魚茸麵:冇咬口
火鍋料大部份$25碟,價錢ok,質數普通
個沙嗲鴛鴦湯底較濃,加左幾次水都唔太淡
火鍋料-
斑片:好食,不過份量少d
貴妃蚌:新鮮爽口
手切本地肥牛:唔太肥但有牛味
手打丸:一般
黑柏葉:一般
魚茸麵:冇咬口
2005-03-11 44 浏览
之前都o黎過幾次肥牛酒樓度食飯打邊爐,一向都覺得食物質數唔錯, 只是裝修格局比較舊!但尋晚同舊朋友聚舊去打邊爐先發現o果度重新裝修過,感覺完全唔同~好似煥然一新咁呀!間酒樓有兩層, 地方大檯多唔駛等位,環境清靜絕無其他酒樓o果種嘈雜氣氛!環境靜自然食都食得舒服d啦~火鍋底多款之餘仲好正,最吸引係:羅宋湯芝士鍋($48) &鯊魚骨鍋($68)!諗o左好耐終於揀o左鯊魚骨鍋,d鯊魚骨湯底真係仲越滾越鮮甜,完全感覺唔到鯊魚骨o既"腥味"~正!!!^o^至於火鍋料款式多多, 雖然碟碟$25 唔算平,但係配料真係好鬼新鮮, 而且仲大大碟, 絕不馬虎!$25.碟可以有咁o既質數~抵到爛啦!食物質數簡直可以拍得住九龍城d乜乜火鍋專門店呀~點o左好幾款海鮮, 碟碟都好鮮甜味美,我o地叫o左幾碟貴價海鮮同一大碟手切本地肥牛,食到飽飽~ 最後埋單每人都係百零蚊咋~~ 去邊度搵呀?
之前都o黎過幾次肥牛酒樓度食飯打邊爐,
一向都覺得食物質數唔錯, 只是裝修格局比較舊!

但尋晚同舊朋友聚舊去打邊爐先發現o果度重新裝修過,
感覺完全唔同~好似煥然一新咁呀!
酒樓有兩層, 地方大檯多唔駛等位,
環境清靜絕無其他酒樓o果種嘈雜氣氛!
環境靜自然食都食得舒服d啦~

火鍋底多款之餘仲好正,
最吸引係:羅宋湯芝士鍋($48) &鯊魚骨鍋($68)!
諗o左好耐終於揀o左鯊魚骨鍋,
d鯊魚骨湯底真係仲越滾越鮮甜,
完全感覺唔到鯊魚骨o既"腥味"~正!!!^o^

至於火鍋料款式多多, 雖然碟碟$25 唔算平,
但係配料真係好鬼新鮮, 而且仲大大碟, 絕不馬虎!
$25.碟可以有咁o既質數~抵到爛啦!

食物質數簡直可以拍得住九龍城d乜乜火鍋專門店呀~
點o左好幾款海鮮, 碟碟都好鮮甜味美,
我o地叫o左幾碟貴價海鮮同一大碟手切本地肥牛,
食到飽飽~ 最後埋單每人都係百零蚊咋~~ 去邊度搵呀?
2005-01-24 34 浏览
d 服務勁好! 好親切. 昨晚我地10 個人, 叫左個套餐, 都係$600 落樓! 抵食... 但個甜品, 就有待改善。

但個甜品, 就有待改善。
呢間酒家,細個成日去,因為我當時就住係附近,一日心血來潮,行到去呢度,一心諗住,都咁耐喇,肥牛應該執左啦!點知佢仲係度禾,突然之間,好似好感動咁,因為勺起番孩提時代同家人黎飲茶既回憶,仲記得個時呢度最好食既係芒果布甸,次次黎必嗌。唔知而家係咪仲咁好食呢? 如果有朋友黎開,不妨試下呀!