2012-09-12
炎炎夏日的暑假,決定要同女朋友去離島玩一次:同請女朋友食一次豐富 ge 海鮮餐呢間野ge價錢真係幾抵,叫3個菜都係 $138 宜 4 個菜就 $178 ,跟幾蚊茶錢不過就唔洗加一!我地最後就要左四個菜,四個都係海鮮黎架,跟住就加左個白飯,出黎 ge 份量係岩岩好~我地總共叫左四個海鮮,去圖先啦 1.豉椒炒蜆 2.薑蔥炒蟹 3.椒鹽瀨尿蝦 4.蒜蓉粉絲蒸扇貝就講下對D食物ge意見先:(1).豉椒炒蜆先la,佢果D蜆肉林林地夠味,份量都OK多,但係就當中預左有部份係得個殼la,有少部份有沙,算ok ge!(2.)薑蔥炒蟹,幾有味,不過d蟹真係無乜肉,哈哈因為D蟹好「瘦」,而且佢黎到果時係唔夠熱ge,不太OK``(3.)椒鹽瀨尿蝦,細就係叫細隻,不過好野味,D肉有D師兄話好「霉」唔新鮮,不過我就接受到ge值得試下~(4.)蒜蓉粉絲蒸扇貝,咁多個菜最好ge一個,總數有五粒扇貝,可能自已本身中意食蒜蓉,所以覺得好吃好香口,個貝就好爽口~總括黎講,咁樣ge價錢我地可以食到四種海鮮,一分錢一分貨啦,如果各位唔要求太多,抱著一個抵食ge心態去會覺得好好的,不過不先啦!!
2.薑蔥炒蟹
3.椒鹽瀨尿蝦