2025-01-27
平日夜晚行airside行到有啲餓地諗住過mikiki壽司郎但又排晒隊咁,就試下呢間唔駛等位嘅90分鐘任食火鍋店。原來呢度係一人一鍋,同frd嚟就可以唔駛就住其他人口味,但我有少少擔心個鍋咁細唔知夠唔夠位淥嘢(事後證明係夠用,水又快滾過大鍋)第一次嚟叫咗個平少少嘅價位試下水溫先,出去夾咗啲菜同菇,返嚟就見到店員擺低一個鍋同四盤肉!無諗過一個人要食咁多肉有少少失算⋯唯有既來之則食之⋯可能平時我食得清淡,食刺身連豉油都唔點果隻,個昆布湯對我嚟講都幾鹹,唔駛其他醬料舊肉已經好夠味,最估唔到佢配料有芫荽可以揀,係芫荽控嘅福音!幾隻肉我最鍾意豬,唔會有臭豬味,又爽口唔肥;雞都幾好,唔鞋口;牛舌係薄切,淥一淥就好快熟,幾爽口但我都係鍾意食厚切;美國牛就麻麻,有少少騷,夾埋辣蘿蔔蓉食就唔覺,下次有機會再試個和牛睇下會唔會好啲。終於消滅完枱上面所有嘢,仲有少少時間諗住食多個甜品,凍嘅有自斟軟雪糕,兩隻味;唔凍嘅有芝士撻同brownies呢啲飽肚嘢。太飽之下只能揀觀音茶軟雪糕,茶味都OK有。其間有兩個小插曲:一個係有客整跌咗嘢飲機個牌,諗住擺返上機,店員就眼明手快截停咗佢,拎返個牌入去廚房清潔完再拎返出
其間有兩個小插曲:一個係有客整跌咗嘢飲機個牌,諗住擺返上機,店員就眼明手快截停咗佢,拎返個牌入去廚房清潔完再拎返出嚟;另一個係到就嚟10點果陣店員就會續枱問客仲要唔要咖啡,唔要佢就清機。清咖啡機!知唔知出面幾多舖頭部自動機係萬年唔清?即刻又多咗啲好感。下次我會去試下個啡。
總括嚟講呢個價錢呢個質素嚟講有啲唔上唔落,無乜賣點,但勝在唔駛等位又幾好坐,如果咁啱喺呢區又想瘋狂食肉肉肉嘅時候係個唔錯嘅選擇。