2023-04-11 46 浏览
今日食完飯經過終於可以入去試下 聞名好耐 因為黎左西環開店叫左一碗係經典芋圓($40)+愛文芒果芋圓($50)黎到勁大碗 仲好足料絕對對得住價錢🤭芋圓細心咀嚼 會食得出蕃薯芋頭香有咬口 唔會太淋而愛文芒果果碗都幾有驚喜芒果首先夠甜係好重要都多果肉 唔錯👍🏻 呢間可以encore
今日食完飯經過
芒果首先夠甜係好重要
都多果肉 唔錯👍🏻
呢間可以encore
2023-04-09 35 浏览
芋圓一 (西環)去左西環「芋圓一」食糖水😋😋好好味😋😋主打手工芋圓🍡🍡凍多芒小丸子🍡$45芒果味道清甜,而小丸子大大粒❤️❤️口感煙韌,糖水中的芒果真材實料打成,CP值高🥰🥰熱桂圓紅棗清心丸芋圓$42芋圓煙韌,清心丸的口感爽脆☺️☺️養身之選😍😍 桂圓紅棗好清甜,配埋芋圓好夾⭐️⭐️餐廳環境:有梳化位,好舒適,同朋友慢慢食👍👍仲有畫作於牆壁,都幾靚🤩🤩地址:西環西營盤水街27號地舖整體評分:4/5味道:4/5環境:5/5抵食:4/5

去左西環「芋圓一」食糖水😋😋好好味😋😋主打手工芋圓🍡🍡

味道:4/5
環境:5/5
抵食:4/5
2023-04-07 22 浏览
瘋聞呢間係跨區過黎西營盤開鋪,已經想試好耐,終於今日經過黎個外賣自取。地點都算係水街既高處,唔算就腳既地方,但為左食好既甜品,就先減啲卡路里黎啦叫左個香芋「湯底」既手工芋圓,非常足料,有粉粿(超Q)、珍珠、麥米、同埋主角芋圓,仲係雙色芋圓,有紫色同橙色,仲有白色嘅小丸子,非常飽肚,所以要share食好啲。外賣的話,個香芋「湯底」會分開另上的,非常細心。當然,唔少得第二主角——仙草。香芋「湯底」好香,而且食落去唔太甜,非常好,會有下次的!

香芋仙草芋圓
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
香芋仙草芋圓
  • 芋香仙草芋圓
2023-04-07 21 浏览
朋友介紹來到位於西營盤的台式芋圓糖水店,除了多款特色甜品外,還有糯米糍、小食等。💜傳統仙草芋圓 $40聽聞這裏的芋圓有「世一芋圓」美稱,來到當然要來試試最經典的一款🫶🏻好多款配料😂至少有六七款!內有珍珠、三色圓(芋圓、地瓜圓、紫薯圓)、紅豆🫘、薏米、仙草、小丸子、清心丸等✨三色圓質地全部都做得十分Q彈煙韌,可以食到原材料的味道,整碗甜度剛好,吃下一碗會超飽😂。🥭愛文芒甘露芋圓 $50第一次是楊枝甘露x芋圓組合🧡💜芒果味好濃郁好甜,大量芒果蓉、芒果肉、柚子肉伴著招牌三色圓一齊食,口感美味豐富🥰

💜傳統仙草芋圓 $40

🥭愛文芒甘露芋圓 $50

2023-03-23 42 浏览
.👧🏻芋圓一💛世一芋圓👦🏻.🍯傳統仙草芋圓 $40芋圓一嘅招牌菜,係必點item💛 入面有💓仙草💓芋圓💓紅豆💓薏米💓小丸子💓.🤩世一芋圓🤩絕對對得住佢個名,芋圓一嘅芋圓煙靭程度恰到好處😍彈牙得來,又唔會好似食緊香口膠咁樣,完全唔似連鎖店嗰啲,仲要佢哋每日新鮮自家製,份量多,唔係食兩啖就冇咗,$40一碗真係抵到爛💓.嗰個味道 💛💛💛💛💛嗰個環境💛💛💛嗰個服務💛💛💛嗰個理念💛💛💛💛💛嗰個性價比💛💛💛💛💛.🥢芋圓一 (西環).

👧🏻芋圓一💛世一芋圓👦🏻
🍯傳統仙草芋圓 $40
芋圓一嘅招牌菜,係必點item💛
入面有💓仙草💓芋圓💓紅豆💓薏米💓小丸子💓
🤩世一芋圓🤩
嗰個味道 💛💛💛💛💛
嗰個環境💛💛💛
嗰個服務💛💛💛
嗰個理念💛💛💛💛💛
嗰個性價比💛💛💛💛💛
🥢芋圓一 (西環)
2023-03-20 43 浏览
假日遠離一下繁囂,嚟到港島西區就可以感受一下復古嘅氣息同埋啲街道縱橫交錯嘅特點。 🤭其中西營盤就絕對係其中一個地方,可以感受到另類嘅香港,扶搖直上嘅斜坡亦係一個地標, 而通常都會埋藏住唔少特色嘅小店舖, 而呢一間甜品亦都係以手工作招牌, 價錢亦好親民😌傳統仙草芋圓— 🥣天氣開始熱返嘅時候仙草絕對係透心涼,呢一度基本上大部份嘅食材都係人手製作,🥣特別係招牌芋圓,三種顏色都極度煙韌,非常好咬口,🍠小丸子比起湯圓更加黏。 🍡份量亦都唔細🥣仙草嘅比例,亦都唔少,涼浸浸嘅仙草,再加埋薏米,清心一流🧊4.3 牛乳燉桃膠— 🥛返工,返學忙到爆炸,只需要一支牛乳燉桃膠即刻保持返皮膚嘅健康,特濃嘅牛乳奶香爆燈,🍼加埋大大粒嘅桃膠, 少少彈,再加埋冰糖燉,帶出清新嘅甜味,🥛桃膠嘅份量都佔咗三份一,足料又滋補🥛芋圓一 (西環)西環西營盤水街27號地舖

4.3 牛乳燉桃膠

西環西營盤水街27號地舖
2023-03-12
4.3 牛乳燉桃膠
2023-03-17 35 浏览
食飽飯緊係要食個甜品,見呢間喺附近就同朋友試吓主打芋圓,睇落幾多款式,好多配搭✨環境都幾有藝術感,牆上畫上了幾特別嘅壁畫我哋叫咗一凍一熱嘅甜品,試吓佢嘅水準如何~桂圓紅棗清心丸芋圓($42)一嚟到勁香紅棗味,好正😍😍我平時好鐘意紅棗嘅味道,而且紅棗對女仔好👍🏻 芋圓同清心丸都好煙靭,份量都幾多,如果甜度減低少少會更好~芋香仙草芋圓($40)仙草芋圓似係呢度嘅主打,果然味道好好👍🏻而且好多仙草😬除咗仙草仲有薏米、珍珠、白玉,仲有比較少見嘅粉粿,口感豐富😋芋香味冇掩蓋,好好味~手工貓山皇糯米糍($56)榴槤愛好者之選,有香濃貓山皇香味,糯米糍好軟糯,啖啖果肉🤤🤤
食飽飯緊係要食個甜品,見呢間喺附近就同朋友試吓

主打芋圓,睇落幾多款式,好多配搭✨

環境都幾有藝術感,牆上畫上了幾特別嘅壁畫

我哋叫咗一凍一熱嘅甜品,試吓佢嘅水準如何~

桂圓紅棗清心丸芋圓($42)
桂圓紅棗清心丸芋圓

芋香仙草芋圓($40)
芋香仙草芋圓
芋香仙草芋圓

手工貓山皇糯米糍($56)
2023-03-13 25 浏览
📍 芋圓一 (西環)西環西營盤水街27號地舖係附近食完正餐想食個甜品😋見到有芋圓兩個字即刻心動💓原來佢上面仲有一層,好好坐👍🏻👉椒鹽海苔魷魚鬚💰48😋😋😋😋.5/5晚飯後諗住搵間甜品店同朋友吹水,叫甜品之餘諗住叫多份香口小食,就叫左呢份椒鹽海苔魷魚鬚,份量比起想像中大份!即叫即炸上到枱仲係熱辣辣,好香脆,滿滿既海苔包住每一條魷魚鬚,愈食愈上癮😍裡面魷魚鬚都仲係好爽口彈牙,下次可以再encore!👉傳統仙草芋圓💰40😋😋😋😋.4/5呢碗超級足料既仙草芋圓係絕對可以令一般人飽肚😆一嚟到就咁望都有20粒芋圓係面🤣仲有紅豆、珍珠、薏米、粉菓、白玉等等既配料鋪滿係仙草上面,仙草夠凍,唔會太甜,芋圓夠煙靭,粉菓口感亦好特別,呢碗甜品真係性價比高👍🏼👍🏼👉愛文芒甘露芋圓💰50😋😋😋😋.3/5朋友叫呢碗芒果甜品一樣好足料🤤係面層有大大粒芒果粒,一啲都唔酸,好新鮮!下面又係有好多芋圓,食極都仲有😆😆仲有白玉同粉菓,一碗甜品有哂唔同程度既煙靭俾你一路傾計一路𡁻😋回頭: Yes !!!分量又多又好食,佢五,六,日仲有限量糯米糍,好想試😋#kermit食在西環
📍 芋圓一 (西環)
西環西營盤水街27號地舖

💰50
😋😋😋😋.3/5

#kermit食在西環
2023-03-10 66 浏览
西營盤站第二街出口 行兩個街口就到門面清新簡潔 閣樓黑白塗鴉明亮舒服價錢中位但質素幾好 特別係芋圓味重桃膠雪燕窩清心丸芋圓 $47暖暖地又不過甜既湯底十分潤喉配上爽口既雪燕窩及桃膠加上濃郁Q彈三色芋圓集合晒所有甜品既要求 食完十分滿足4. 3牛乳桃膠芋圓 $47份量偏多既爽口桃膠加上芋圓淋上大量凍冰冰既日本4.3牛乳味道清淡得嚟又食到芋香既味道手工猫山王糯米糍 $56圓滾滾既糯米糍釀入大量超濃榴槤蓉咬開一啖即沖出濃郁既猫山王香味即使過左榴槤旺季都可以回味一番
西營盤站第二街出口 行兩個街口就到

桃膠雪燕窩清心丸芋圓
4. 3牛乳桃膠芋圓
手工猫山王糯米糍
2023-03-10 21 浏览
呢間鋪喺大角咀嘅時候已經成日幫襯,當時知道佢執笠好唔開心☹️好彩而家喺西環開番🥳傳統仙草芋圓|超多料見倒已經好開心😍有仙草、三色芋圓、紅豆、珍珠、薏米、小丸子同清心丸!芋圓煙韌有咬口,仙草滑溜,口感非常豐富😋糖水底係黑糖汁,甜度岩岩好👍🏻愛文芒甘露芋圓|滿滿既芒果加埋柚子肉,酸酸甜甜好開胃!配料有小丸子、芋圓、仙草同清心丸,同樣係好足料🤩黑糖薑汁湯圓芋圓|呢款岩哂冬天食,有薑汁好暖胃🥰湯圓係芝麻餡,香濃幼滑🤤手工芒果糯米糍|糯米糍好大粒😍外皮煙韌帶糯米香,包住大大舊香甜芒果,大滿足❤️水準keep倒😆以後要搵多啲藉口黎西環喇!

傳統仙草芋圓|

愛文芒甘露芋圓|

黑糖薑汁湯圓芋圓|

呢款岩哂冬天食,有薑汁好暖胃🥰湯圓係芝麻餡,香濃幼滑🤤

手工芒果糯米糍|

水準keep倒😆以後要搵多啲藉口黎西環喇!
宵夜
  • 傳統仙草芋圓
2023-03-09 21 浏览
好友約我陪佢去西環買海味,冇事忙嘅我就當然樂意相陪。之後佢就帶我去食好嘢打靚卡,所以就嚟左 芋圓一 食甜品~我地order完之後就沿樓梯上到閣樓,沿樓梯兩邊都畫滿卡通壁畫,可愛得嚟有帶點特色~閣樓簡潔嘅佈置,令人坐得舒適,所以可以慢慢傾計呀~我地叫左兩份甜品~先嚟我至愛嘅 愛文芒甘露芋圓 ~芒果份量非常多之外,仲有柚子肉、芋圓、仙草、小丸子…真係好豐富,芋圓好煙韌,再加埋爽口嘅仙草,入口時連帶濃郁芒果甜香一齊食,真心覺得好味~朋友係榴槤愛好者,所以佢就嚟一個 手工貓山王糯米糍 ,真係唔洗講嘢,一送到上嚟就已經聞到超香榴槤味,而且仲係成隻手掌心咁大個,真係望見已經開心。而且煙煙韌韌嘅糯米皮包住雪糕口感嘅cream,口感超香滑,一個字….正~

閣樓簡潔嘅佈置,令人坐得舒適,所以可以慢慢傾計呀~

我地叫左兩份甜品~

先嚟我至愛嘅 愛文芒甘露芋圓 ~
2023-03-08
下午茶
  • 愛文芒甘露芋圓
2023-03-03 18 浏览
位於西營盤水街嘅芋圓一, 好受街坊同埋大學嘅學生歡迎。最出名嘅就當然係食台灣芋圓啦。餐廳嘅座位有outdoor同室內, 游完車河再食個糖水就最方便。唔好睇舖仔細細, 原來仲有樓上閣樓。牆壁係手繪嘅圖案, 沿著樓梯行上去, 上面嘅閣樓都可以容納到十幾廿人。呢一碗傳統仙草芋仙, 有齊三種芋鮮口味: 紫薯、芋頭、蕃薯。 色澤搶眼, 味道突出, 咬落嘅口感煙煙韌韌, 非常q彈。另外一邊亦加入咗小丸子同埋薏米、紅豆、 黑糖珍珠等, 增強咗成碗甜品嘅口感。至於仙草非常滑溜, 清涼解熱, 夏天食一流。另外一款係桃膠雪燕窩清心丸, 呢一款係熱食甜品, 感覺相當滋潤。 桃膠同雪燕晶瑩剔透, 養顏又對皮膚好。 清心丸口感獨特, 堅韌得黎又帶點爽口, 口感同芋圓或者黑珍珠好唔同, 而且唔係太多地方有得食,大愛。另外呢度亦都有芒果糯米糍, 大大粒, 芒果肉厚實, 用料十足, 雖然唔清得上係非常之甜, 但就充滿芒果香。 糯米糍嘅外皮夠曬煙韌, 如果外層可以再薄啲, 相信更加好味。另外亦叫咗呢一款桂花烏龍冷泡茶。 清新嘅茶香,芳香優雅。 喺食完甜品之後, 再呷一口, 清新又解膩。
位於西營盤水街嘅芋圓一, 好受街坊同埋大學嘅學生歡迎。

最出名嘅就當然係食台灣芋圓啦。

唔好睇舖仔細細, 原來仲有樓上閣樓。

至於仙草非常滑溜, 清涼解熱, 夏天食一流。

2023-02-27 26 浏览
芋圓一(西環)😘😘😘番尋味芋圓一西環西營盤水街、店舖裝修簡潔、以白色系列、除了門口露天座位、仲有閣樓雅座供食客享用、附近學校矗立、放學、放工千祈唔好錯過、賣點台式美味芋圓、手工製作、每日新鮮、有芋圓、蕃薯圓和紫薯圓、仲增添多元化美味小食、椒鹽魷魚鬚、香脆炸薯格、蒜香台灣腸、椒鹽花枝丸、水街炸雞翼、唔好唔記得最佳嘅甜品糯米糍(朱古力、芒果、榴槤)、伴甜品🍮吃、當晚餐食都得😄😋、材料十足、用❤️製作!多芒小丸子$45⋯⋯用芒果肉打磨成芒果蓉底、加🈵️煙韌彈牙台式小丸子、再添上愛文芒果🥭肉粒、真係多芒多小丸子、甜甜蜜蜜、幸福感!蒜香台灣腸$25/2條......烤香嘅台灣肉腸、外脆肉香、添加蒜香、惹味、食到唔停得口、舔舔脷!👍🏻#西營盤#芋圓#小丸子#CP值高質素#芋圓一(西環)港鐵香港大學站B1出口、步行約5分鐘
芋圓一(西環)

蒜香台灣腸
2023-02-27
蒜香台灣腸
2023-02-18 25 浏览
招牌芋圓糖水芋圓一 (西環)今日同老公去香港大學遊覽,見到有間芋圓甜品店,甜品店設計特別,地面是廚房,樓上是賓客雅座,設計典雅,而且牆身塗上黑白色的壁畫,令人耳目一新。 本店的手工芋圓由店主每日新鮮製作 ,價格經濟實惠 ,非常抵!店鋪 用q r code下單,方便快捷 。除了甜品外,更有糯米糍,特色小食和飲品,以供貴客選擇。1.愛文芒甘露芋圓$50:芒果份量非常多,而且非常甜美,面層鋪滿一粒粒的柚子肉,吃起來酸酸地,令人非常開胃。手工芋圓 用了非常豐富,而且色彩奪目,包括有芋圓蕃、蕃薯和紫薯圓,還有爽口的仙草,煙韌的芋圓,再配上清心丸和小丸子,吃起來令人非常滿足。2. 椰汁海燕窩芋圓$42:海燕的份量非常多,每一啖都食到,嫰滑香口, 而且加配大大粒的桃膠和三色芋圓, 口感一流 ,椰汁味非常濃郁 , 令人回味無窮。3. 炸雞翼6隻$38大大隻的炸雞翼份量足,而且炸得非常表皮香脆, 肉質 非常滑口, 值得推介🙏
招牌芋圓糖水
3. 炸雞翼6隻$38
2023-02-15 27 浏览
呢間原本係大角咀好出名嘅台式手工芋圓糖水舖 結業之後依家喺西營盤重開🥳 除咗有好多款芋圓糖水外,仲有新推出嘅手工貓山王/芒果糯米糍,同埋唔同香脆可口小食👍啱晒鍾意食甜食鹹食嘅大家~ 桃膠雪燕窩清心丸芋圓(熱) $47睇到呢款糖水好養生又養顏 即刻叫嚟試下🤪食落清清地 唔會好濟😌 有每日人手製作嘅芋圓 蕃薯圓同紫薯圓三款味 芋圓味幾出 唔係個啲得口感但無味嘅芋圓🤣第一次試清心丸 原來咁有咬口 再配埋滑滑嘅雪燕窩 口感好有層次🤪4.3牛乳燉桃膠芋圓(熱)🍼 $47期間限定!天氣涼涼地 即刻想食返碗暖笠笠嘅糖水暖下肚😚呢款糖水食落有香濃嘅牛乳味 桃膠芋圓都好足料 不得不讚 抵曬👍 三色芋圓好彈牙 岩岩好!食完今晚應該好好瞓😚椰汁海燕窩芋圓(冷)🥥 $42作為椰汁控嘅小編梗係要試下椰汁糖水😚 未食已經感覺到有香濃嘅椰汁味 食落真係好濃郁👍有好多雪燕窩、明珠 每啖嘅口感好豐富 爽口嘅海燕窩 配埋煙煙韌韌嘅三色芋圓 好夾!

桃膠雪燕窩清心丸芋圓(熱) $47

4.3牛乳燉桃膠芋圓(熱)🍼 $47

椰汁海燕窩芋圓(冷)🥥 $42
桃膠雪燕窩清心丸芋圓(熱)
椰汁海燕窩芋圓(冷)🥥
4.3牛乳燉桃膠芋圓(熱)🍼