2020-11-24 262 浏览
出名芋頭控既你,一定要黎依間良心小店呀🤗依間店舖唔算好大間,細細間有啲家既感覺🤩店舖糖水有好多款,總有一款岩你🥰.喳咋 $28個料主打都係紫米露😚加上好多綠豆同紅豆😍個芋圓都唔少,好煙韌😋仲食到啲芋頭粒🤩整體黎講碗糖水唔算太甜,不錯👍🏽.鮮奶椰汁桃膠 $32估唔到有甘養生既組合😇桃膠有美顏既作用😍岩晒女士們食❗️椰汁🥥味都好重下😇但相比起會甜左少少🤏.如果唔想堂食,仲可以買啲芋圓番屋企自己煮架🥰
喳咋 $28
鮮奶椰汁桃膠 $32
如果唔想堂食,仲可以買啲芋圓番屋企自己煮架🥰
2020-11-21 238 浏览
其實甜品食嚟食去都係個幾樣,而芋圓就一定係「賣飛佛」。太子嘅芋圓圓,從店面睇,你可能唔會太留意到佢,佢同普通甜品舖嘅裝修一樣,而且餐牌都係得嗰幾味。正正因為咁佢哋可以好專注食物嘅品質。我地叫咗紫米露同桂花雪梨,紫米露好濃好杰身,而且食落有陣陣椰漿香味,撈埋芋圓食真係一個享受!而最令我有驚喜嘅係桂花雪梨加芋圓。桂花雪梨味道清甜,而且佢桂花仲有挑過,唔會比埋啲莖啊爛葉你,你要知道挑桂花係一樣幾心機嘅功夫。雪梨煮得好腍唔會,不但有咬口,桂花雪梨仲唔會搶咗芋圓味,冬天食係潤喉之選。最緊要係,兩碗咁高質糖水都係廿幾蚊添咋!佢位置唔係鬧市,而且唔近地鐵站,但我可以話佢既糖水,絕對 對得住你啲腳力。📍芋圓圓 (太子)地址:太子柏樹街1號地舖
其實甜品食嚟食去都係個幾樣,而芋圓就一定係「賣飛佛」。

📍芋圓圓 (太子)
地址:太子柏樹街1號地舖
桂花雪梨芋圓
2020-11-11
$28 (宵夜)
桂花雪梨芋圓
2020-11-17 186 浏览
🥥椰汁西米露 $28 (7/10)⁣芋圓的數目都幾多,差唔多有10粒👀~⁣大細啱啱好,粒粒分明,好好咬好軟糯👅。淺紫色芋圓食到有芋頭味,其他就唔係好覺🤓。⁣西米露充滿椰香,入面有滿滿香口的芋頭粒,但就整體甜得濟😳😳😳。⁣⁣🥣仙草(薏米,紅豆)$32 (8/10)⁣依碗係朋友點的,比起上一碗冇咁甜✌🏻,易接受啲!仙草嫩滑,配埋薏米紅豆,整體唔錯🤎。⁣⁣🍾焦糖白酒千層蛋糕🍰$38 (8.5/10)⁣專門食芋圓的小店冇諗過會menu有一款千層蛋糕😍~⁣但依個出奇地好食!size 啱啱好,食落凍冰冰又唔會好難吉。⁣超級香白酒味🍾,忌廉好軟滑,我同朋友都幾鍾意❤️⁣

🥥椰汁西米露 $28 (7/10)⁣
芋圓的數目都幾多,差唔多有10粒👀~⁣

🥣仙草(薏米,紅豆)$32 (8/10)⁣

🍾焦糖白酒千層蛋糕🍰$38 (8.5/10)⁣
專門食芋圓的小店冇諗過會menu有一款千層蛋糕😍~⁣
超級香白酒味🍾,忌廉好軟滑,我同朋友都幾鍾意❤️⁣
  • 焦糖白酒千層蛋糕
2020-11-09 136 浏览
好食。呢度賣點係芋圓, 真功夫應該係湯水吧...🥣 我既糖水底係腐竹薏米,啲腐竹碎成碗都係,唔係稀的,亦有粒粒蓮子同薏米,都算唔錯吖三色芋圓,人人有份🟠🟣⚪️,到左芋圓部分... 我覺得口感係煙韌既,唔係淋,不過無嘜味... 或者我比較重口味啦☺️
好食。
呢度賣點係芋圓, 真功夫應該係湯水吧...

$30 (宵夜)
2020-11-09 127 浏览
平時好鍾意食芋圓嘅講唔停聽朋友講呢間啲芋圓好唔錯🥰所以趁上次出開太子嗰頭 就順便去咗試吓啦😝三色芋圓配椰汁西米露 $28講唔停覺得呢度嘅芋圓幾唔錯😋 佢唔單止好煙韌 而且係真係食得出淡淡嘅芋頭同番薯嘅味道😍 好怕啲芋圓一啲味都冇🥺 而椰汁西米露亦都唔會過甜 仲要有埋一粒粒嘅芋頭粒 幾推薦🤤三色芋圓配仙草 $32呢個超級多料🤩 有好大舊嘅仙草 薏米同紅豆😍 仙草好滑😚不過個紅豆糖水就普通 冇乜特別😬焦糖白酒千層蛋糕 $38呢個好有驚喜!!!😍蛋糕嘅白酒味好濃郁 又唔會苦🙌🏻而面頭仲燒咗層薄薄嘅焦糖脆片👅味道真係好唔錯👍🏻不過就略嫌個cream唔係好夠滑🙈整體黎講 講唔停覺得呢度嘅芋圓都幾好食❤️而且價錢好合理😚不過比起芋圓 個人更加推薦試個千層蛋糕😝 因為真係幾特別 喺出邊未見過呢隻味🤔

三色芋圓配椰汁西米露 $28

三色芋圓配仙草 $32

焦糖白酒千層蛋糕 $38

2020-10-12 228 浏览
我喺附近食完嘢,誤打誤撞入咗呢間舖頭食甜品。坐低上網一search先知原來好多媒體都有推介呢間店。呢度主打係天然手工製芋圓,分別有紫薯、芋頭同蕃薯味。呢度每款嘅糖水都會加芋圓!仲可以買一盒盒芋圓拎返屋企煮嚟食!❤️  (左) 仙草芋圓 $32我本人係芋圓愛好者,呢度嘅芋圓的確好似台灣地道嘅芋圓!芋圓口感相當煙韌有咬口,芋頭蕃薯味道明顯!芋圓份量多,好滿足!仙草比較有口感,似啫喱,唔會好水,但無咩仙草味。紅豆,薏米正常發揮。好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)❤️  (右)紫米露 (熱) $28芋圓熱食比較軟熟,味道較凍食突出,推薦熱食!紫米露好濃稠,有淡淡椰奶味,甜度啱啱好。紫米軟糯適中,有咬口。好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)性格比好高!香港少有嘅高質芋圓,店主堅持無添加、用新鮮材料製作粉糰,睇得出店主對芋圓好講究同執著。會再encore!

❤️  (左) 仙草芋圓 $32
好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)

❤️  (右)紫米露 (熱) $28
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
下午茶
  • 仙草芋圓
  • 紫米露芋圓
2020-10-07 205 浏览
知道臨近中秋佳節一定好多人嚟食糖水,所以突登早啲嚟費事要排隊。都係聽朋友介紹話呢喥啲芋圓好食好上試!果然無介紹錯,叫咗紫米露同喳咋,個人覺得紫米露好食啲,啲芋圓好Q彈好煙靭有唔同顏色唔同口味總有一款啱你~口感好正,細細粒好Q彈有𡁻口,重有濃濃芋頭味!加埋甜度適中紫米露好好食,寫明話唔用糯米粉係正嘅。早去無咩人都未食完就想趕我哋走,重要啲態度麻麻食得好趕下祝各位中秋節快樂🥮團團圓圓🌝希望各位繼續支持eathkgirls比動力朕繼續食好西!📍 芋圓圓 (太子)太子柏樹街1號地舖
都係聽朋友介紹話呢喥啲芋圓好食好上試!

紫米露
有唔同顏色唔同口味總有一款啱你~
口感好正,細細粒好Q彈有𡁻口,重有濃濃芋頭味!

📍 芋圓圓 (太子)
太子柏樹街1號地舖
2020-09-30
2020-10-02 184 浏览
食過香港幾間出名賣芋圓嘅舖頭,最好食都係呢間”芋圓圓”😋雖然長期都有人排隊,但其實排10分鐘左右就入到去坐架啦~佢哋係先點餐俾錢,再有人送去你枱頭度嘅~大概等5分鐘就有得食🤣啲芋圓好夠味 食得出真係有番薯同芋頭粒粒咁!食過有啲舖頭係得色素冇味架😭芋圓圓真材實料又抵食!$30一碗去開太子旺角食飯都會拉朋友去食😋
食過香港幾間出名賣芋圓嘅舖頭,最好食都係呢間”芋圓圓”😋
雖然長期都有人排隊,但其實排10分鐘左右就入到去坐架啦~
佢哋係先點餐俾錢,再有人送去你枱頭度嘅~
大概等5分鐘就有得食🤣
啲芋圓好夠味 食得出真係有番薯同芋頭粒粒咁!
食過有啲舖頭係得色素冇味架😭
芋圓圓真材實料又抵食!$30一碗
去開太子旺角食飯都會拉朋友去食😋

$35 (宵夜)
到底幾時先可以去台灣食芋圓呢?等了又等期間,好在香港都有足料好食的手工芋圓。好紫色的芋圓圓原來在我家附近,這天路過正好入去試一碗,估唔到又真係幾好食喎!芋圓小店位於荔枝角度上,可以由太子地鐵站行過去,成間鋪頭都係紫色好容易認。芋圓店下午三點才開門營業,這天我剛過三點就來到,所以店內沒有人。店內座位都唔少,不過現在疫情關係,似乎比較多人打電話叫外賣。店內有一盒盒手工芋圓賣,一盒有齊紫薯、黃薯和芋頭三款口味,新鮮香港製造無加糯米粉,計落售價都唔算貴。糖水選擇有好多款,各種配搭望落都好好食,所以我都揀左好耐。全部糖水都已經包左三色芋圓,所以揀的時候唔需要擔心,也可以另外加桃膠和仙草之類。 H. 鮮奶椰汁桃膠 HK$32糖水有凍有熱,我養生為主行到身水身汗更加要食熱。出櫃檯落完單兩分鐘就有很食,溫熱的鮮奶甜甜好味,芋圓都真係夠彈牙,而且吃起來係真材實料唔係假味,桃膠都幾大粒,亦有蓮子紅棗之類,吃完覺得靚左。原來我屋企附近有間咁好食的芋圓店,得閒又再去試下其他糖水先!

H. 鮮奶椰汁桃膠 HK$32

2020-09-11
八點左右去到已經半滿座睇黎大家因為疫情都推早左食飯既時間😂今次叫左牛奶椰汁桃膠芋圓($32)每碗都有三款芋圓~黃 紫同白色😋除左芋圓同桃膠外 仲有蓮子紅棗感覺好養生🤣😙個糖水好香牛奶味 但又唔會覺得膩/滯未食芋圓 淨係飲個牛奶已經好好飲😍至於芋圓都好好食 煙韌得黎又唔會硬黃 紫芋圓都食到濃濃既蕃薯味🤤反而白色芋圓既芋頭味就唔算好出🤔本身都驚食飽飯會食唔晒d芋圓但因為真係好味道 所以最後清到一滴都無😎下次會再去試佢其他糖水底😋
八點左右去到已經半滿座
睇黎大家因為疫情都推早左食飯既時間😂
今次叫左牛奶椰汁桃膠芋圓($32)
每碗都有三款芋圓~黃 紫同白色😋
反而白色芋圓既芋頭味就唔算好出🤔
本身都驚食飽飯會食唔晒d芋圓
但因為真係好味道 所以最後清到一滴都無😎
下次會再去試佢其他糖水底😋
呢排食咗超多芋圓,今次同朋友嚟到喺大角咀好多人都推薦嘅芋圓圓 試吓係咪真係咁好食先👅呢間我都非常之滿意,好食到我食完忍唔住買盒大嘅返屋企可以得閒煮嚟食😻真係好方便~.if yall dont know 😆 been on a taro ball craze for the past couple months 😋 decided to try sweet_taro_taro 😊 overall, pretty satisfied with their taro balls! so good i had to buy a box of taro balls back for me to eat back home 😆 price is also pretty reasonable as well! definitely coming back for more!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10🌟芋圓
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟芋圓出色 • 性價比高 • 最低消費每人一碗糖水/飲品✨

《芋圓》🌟8/10🌟
聽聞呢度嘅芋圓唔係用糯米粉做,但口感亦都相當唔錯,夠煙韌,有咬口~雖然成日食芋圓都唔會𝚎𝚡𝚙𝚎𝚌𝚝有啲咩味,多數都係口感為主,但芋圓圓嘅都真係又有咬口嘅同事亦都會食到少少芋頭紫薯同番薯嘅味道😻

《仙草薏米紅豆》$32 🌟7.8/10🌟
仙草同平時食開一條條嘅唔同,係一大舊,質感滑嘟嘟得嚟又會有少少厚度、少少口感,唔似平時食啫喱嘅感覺~薏米紅豆湯底亦都非常之足料!
椰汁西米露

《椰汁西米露》$28 🌟7.8/10🌟
椰汁西米露湯底亦都非常之出色,椰汁味香,但唔會話太過甜!
芋圓糖不甩

《芋圓糖不甩》$28 🌟6.8/10🌟
芋圓份量都幾多下,我諗有成20粒😻外層沾滿咗炒得好香嘅花生椰絲,但咁樣反而有少少搶味,會唔太食到芋圓嘅味道。但食多幾粒會有少少乾嘅口感,同埋應該係即叫即煮嘅關係,所以呢個係熱食,感覺有小小奇怪🙊
芋圓圓
椰汁西米露
芋圓糖不甩
2020-08-23 218 浏览
After the dinner, my friend decided to try the dessert recommended on Instagram. It was already half past ten at night, there was still a long queue in front of the shop, guess how popular it is!I ordered taro ball with longan. The taro ball was not made with solely powder that I can still taste the tiny bite of taro in it. Other than taro ball, there are also some balls made with sweet potato. I like it a lot cause it is not artificially flavoured, and you can feel that it's very natural. And i
I ordered taro ball with longan. The taro ball was not made with solely powder that I can still taste the tiny bite of taro in it. Other than taro ball, there are also some balls made with sweet potato. I like it a lot cause it is not artificially flavoured, and you can feel that it's very natural. And it is also not that sweet so you won't feel guilty after trying it. Love it!
2020-08-10 389 浏览
#852jap太子好掛住食完飯去隔離街食糖水嘅日子🥺芋圓圓係我食過最彈牙最煙韌嘅芋圓,追求口感一定要試試佢❣️-🍠仙草芋圓🥣-三色芋圓分別係芋頭、紫薯、地瓜🍠好鍾意佢夠煙韌,好彈牙😛一碗都幾多粒,夠晒飽,而且味道都幾分明🤰🏻🤰🏻仙草滑luetluet,但藥材味道唔係好夠濃🤣紅豆薏米份量都幾多,但個人唔太鍾意紅豆,所以比較鍾意椰汁西米露🙈-評分:8.2/10價錢:$32-🥥椰汁西米露🍧-芋圓上面講咗呢度就唔重覆喇🙈椰汁味夠晒濃👅但唔會過甜!西米露份量都好多,最驚喜係西米露入面有好多芋頭粒粒,好有口感,好鍾意😆-評分:8.5/10價錢:$28-📍 芋圓圓 太子📍
#852jap太子
評分:8.5/10
價錢:$28
📍 芋圓圓 太子📍
2020-08-10 267 浏览
終於喺香港比我有機會試到芋圓,味道仲比我想像中好喎🤩之前去台灣旅行嗰陣,周圍都見到賣芋圓嘅舖頭好受歡迎,本身都想試下地道芋圓,但實在比佢嘅份量嚇親,碗碗都成座山咁,叫完食唔晒又唔係幾好意思😅今次嚟到【芋圓圓】叫咗【芋圓椰汁西米露】同埋【芋圓紫米露】,每碗糖水都配有三色芋圓,分別係芋頭、紫薯同埋蕃薯😋芋圓粒粒煙韌有咬口,真材實料,食得出食材本身嘅味道👍🏻糖水唔會過甜,不過如果熱D會更好😜一定會再嚟試埋其他糖水呀😍😍😍
終於喺香港比我有機會試到芋圓,味道仲比我想像中好喎🤩

芋圓粒粒煙韌有咬口,真材實料,食得出食材本身嘅味道👍🏻
糖水唔會過甜,不過如果熱D會更好😜

一定會再嚟試埋其他糖水呀😍😍😍
芋圓椰汁西米露
芋圓紫米露
芋圓椰汁西米露
芋圓紫米露
2020-07-31 334 浏览
呢間係朋友食過話覺得幾好,而且網上評論都大多好評,但真心我覺得都有幾大改善空間😅,都幾失望😞🍨 仙草(薏米、紅豆) $32可能因為我對佢太大期望,又或者我食過太多間芋圓,佢唔係好煙韌...又冇芋頭/蕃薯味,怪怪哋🤧 仙草仲要係冇味的...全碗得紅豆同薏米正常🤨🍧 紫米露 $28正常質素,但加咗芋圓又搞到拉低晒分數🤨 同個friend都好失望,唔係好明點解咁多好評😣 希望佢會改善🤧🤧🤧🤧🤧

🍨 仙草(薏米、紅豆) $32

🍧 紫米露 $28