2023-12-05 33 浏览
What a surprisingly nice and worth-trying restaurant in Yuen Long which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. 👍🏻 The only environment and food are so beautifully decorated. Full of Christmas 🎄 deco !First comes to the drinks. We ordered the traditional coconut 🥥 and Thai Milk tea ! So nice . The coconut is fresh and it won’t be too sweet for the Milk tea 🧋 We would like to hv some green ! So we chose the 肉碎豆角 👍🏻 so yummy 😋 ! Love

We would like to hv some green ! So we chose the 肉碎豆角 👍🏻 so yummy 😋 ! Love it so much !! 好有鑊氣

Besides, we had this 泰式椰汁雞湯, just a little bit spicy 🌶️ but acceptable!! 酸酸地好容易入口~ the chicken is great too

咁當然唔少得呢個蠔仔煎蛋😍😍 my favourite dish !! 即叫即煮~仲有少少crispy Tim 😚

Finally, we had the coconut ice cream 🍦 for the dessert ! Fabulous !!!
So beautiful!!!

Must give this restaurant a try 👍🏻
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎『 芭堤雅泰國餐館 』對住大西北嘅朋友一定唔陌生❗️ 重新裝修後 門面外觀帶俾人一種文青Cafe嘅風格 餐廳佈滿泰國文青飾物 以綠色配襯木色做主調 感覺好舒服 窗邊仲有不同嘅植物同泰國擺設 岩打卡得嚟又坐得舒服🤗 餐廳總共有兩層 位置都夠容納唔少人🤣 但次次經過都會有好多人排隊等位😂 唔經唔覺 『 芭堤雅泰國餐館 』已經開業10年 由泰國廚師主理🇹🇭 口味正宗 自家製作 仲要位置超方便 係元朗西鐵站行過去大概5分鐘路程🤩 講起最就近泰國菜 我就首選 ᴘᴀᴛᴛᴀʏᴀ ᴛʜᴀɪ ʜᴏᴜꜱᴇ🇹🇭 👍🏻😍▸  香蕉飛碟  ┅ HKD 58▸  特製蒜蓉包  ┅ HKD 38▸  椰子雪糕杯  ┅ HKD 58▸  特色五花腩串燒 ┅ HKD 108▸  鮮菠蘿海鮮炒飯  ┅ HKD 118▸  香蕉飛碟 — 新鮮熱辣辣煎好嘅香蕉煎餅🫓 外皮香脆富有口感搭 外有朱古力醬 內有清甜香蕉  配雲尼拿雪糕味道好夾 中和到煎餅既有嘅油膩感 就籃食到飽飽地都想叫佢嚟食😆▸  特製蒜蓉包 — 依款店家特製蒜蓉包 是我最愛之一❤️ 選用泰國餐廳🇹🇭少見嘅漢
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▸  香蕉飛碟  ┅ HKD 58
▸  特製蒜蓉包  ┅ HKD 38
▸  椰子雪糕杯  ┅ HKD 58
▸  特色五花腩串燒 ┅ HKD 108
▸  鮮菠蘿海鮮炒飯  ┅ HKD 118

▸  特製蒜蓉包 — 依款店家特製蒜蓉包 是我最愛之一❤️ 選用泰國餐廳🇹🇭少見嘅漢堡包製作蒜蓉牛油包😛 賣概極之IGable 一上枱就已經到好香嘅蒜味❗️包層依落酥脆無比  內裏口感軟熟👍🏻 放入自家製Rosemary香草醬料連同原粒蒜頭到粒中烘烤 可以由色澤中見到烘烤比例非常好 有有滿滿蒜蓉牛油香味 每枱必嗌 🤩❗️❗️❗️

▸  椰子雪糕杯 — 椰子雪糕杯利用原個椰子載住雪糕 表面灑滿粟米粒、花生🤤 椰子雪糕口感柔滑 質地細膩 富有濃郁椰子奶香 配搭底層椰肉 纖維質感 一軟一爽🥥 椰肉仲好易挖出嚟食 大推 💯💯💯

▸  特色五花腩串燒 — 可以話喺暫時泰菜🇹🇭食過最好食嘅『 五花腩串燒 』❗️五花腩經過燒烤調製後 肉質Juicy 外層焦香 內層肉膏分明 超級佩服廚師烤肉的勁架 可以拍得住韓式燒肉入口即融口感 充算只喺 簡單醃製 同蜜糖調味都已經夠晒出色❤️🤩

▸  鮮菠蘿海鮮炒飯 — 作為平時食泰菜🇹🇭必點嘅『鮮菠蘿海鮮炒飯🍍』❗️依到嘅菠蘿炒飯賣相超級靚 除左常見同菠蘿🍍盛載外 滿滿足料嘅海鮮炒飯 仲配以鮮花🌺同原條燒菠蘿🍍拌碟 打卡一流 📸😛 炒飯粒粒分明 以雞蛋、蝦仁、魷魚、提子乾、菠蘿、青豆做基底 面頭仲鋪滿肉鬆、菠蘿粒同海鮮 令炒飯甜甜鹹鹹之餘 仲有點鮮香味 💯炒飯份量大份又抵食 兩個人都差啲食唔晒 好彩有原塊燒菠蘿 食落香甜多汁 解解飽膩感🤤

Special thanks to
@@pattaya_since2013
@westface.meow

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

𓌈˒˒ ᴘᴀᴛᴛᴀʏᴀ ᴛʜᴀɪ ʜᴏᴜꜱᴇ 芭堤雅泰國餐館

❜ 元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖
Shop 1, G/F, 1-11 On Lok Road, Yuen Long
— @@pattaya_since2013

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
特色五花腩串燒
  • 椰子雪糕杯
  • 特色五花腩串燒
  • 鮮菠蘿海鮮炒飯
2023-11-11 332 浏览
𓂪 𓂪元朗有一間純白裝修的泰菜小館,開業已十年,是區內有名氣的泰菜餐廳。店子不大,但口碑很好。聽聞近來換上純白 minimal 風格裝修,所以約了朋友特意去元朗試一試。𓈟 鮮椰汁香茅雞湯 (S) $98微辣的椰汁雞湯,不能吃太辣的朋友也可以一試。湯頭濃香順口,雞肉嫩滑,喝一口身體都暖起來。𓈟 鮮胡椒粒炒花甲 $138鮮胡椒粒味道香辛,入口卻不太辣,花甲飽滿鮮甜。推薦一試。𓈟 馬拉盞通菜 $78通菜翠綠無根,加入馬拉盞炒非常惹味。𓈟 安格斯燒牛肉咖喱黃金炒飯 $128必點推介!用上咖喱粉炒成的炒飯,粒粒金黃,有咖喱香但不會太辣。牛肉份量也很多,除了炒飯內的牛肉粒外,上面還有很多片燒牛肉,很足料!𓈟 椰汁冰 $38椰汁冰清爽香甜。沒有珍多冰裡面的粉條,不會那麼飽膩。𓈟 椰青 $42吃泰國菜,我還是喜歡點一個椰青。這裏的椰青殼上印上了店名Yuen Long Pattaya Thai House,好用心。難怪區內有名,果然沒令人失望,道道菜式都色香味俱全。眼見平日夜晚客人都一枱接一枱,週末應該更墟冚吧?專程前往的朋友,建議先訂座哦。𓂪 𓂪

𓂪 𓂪

𓈟 鮮椰汁香茅雞湯 (S) $98

𓈟 鮮胡椒粒炒花甲 $138
鮮胡椒粒味道香辛,入口卻不太辣,花甲飽滿鮮甜。推薦一試。

馬拉盞通菜
鮮胡椒粒炒花甲

𓈟 馬拉盞通菜 $78
通菜翠綠無根,加入馬拉盞炒非常惹味。

𓈟 安格斯燒牛肉咖喱黃金炒飯 $128

鮮椰汁香茅雞湯

𓈟 椰汁冰 $38
椰汁冰清爽香甜。沒有珍多冰裡面的粉條,不會那麼飽膩。

𓈟 椰青 $42

𓂪 𓂪

椰汁冰+椰青
2023-11-10
馬拉盞通菜
鮮胡椒粒炒花甲
鮮椰汁香茅雞湯
椰汁冰+椰青
突然之間想吃泰國菜,雖然香港有好多泰國菜餐廳🍴但都會想嘗試不同的餐廳,以前會經常去到九龍城吃泰國菜,而今次我就去了元朗市中心的一間主打泰國菜的餐廳🥰🇹🇭剛好又可以與元朗朋友聚聚🫶🏻⭐️ 泰式拼盤(蝦餅、魚餅、春卷、雞翼) $148吃泰國菜,一定要一份泰式拼盤,一共有四款小食,包括蝦餅、魚餅、春卷及雞翼,可以跟朋友一起開心分享🥰⭐️ 碎肉生菜包 $88也是泰國菜必點之一,用生菜包裹住香辣又Juicy的碎肉☺️🥬一口一個,酸辣清爽又開胃😎⭐️ 炭燒豬頸肉 $88餐廳用炭燒的方法將豬頸肉烤到金黃色,吃著爽口彈牙、香口又惹味,一定要配上他們的秘製醬汁😋⭐️ 泰式秘製黃咖喱牛腩 $98濃濃的泰式黄咖喱包裹著牛腩,牛腩很軟糯不會太乾🐮🥩黄咖喱大有香濃的椰汁味道🍛⭐️ 香酥薄餅 $32一定要用來配黄咖喱一起吃,烤到金黃色外脆內軟的薄餅沾上滿滿的黄咖喱汁,果然是絕配。⭐️ 鮮菠蘿海鮮炒飯 $118結合了海鮮的鮮味、菠蘿發提子乾的甜酸風味的炒飯,餐廳用了新鮮菠蘿🍍裝著炒飯,賣相超吸引🤩炒飯的鹹淡味剛剛好⭐️ 香芒糯米飯 $58熱熱的糯米飯配上帶有淡淡鹹味的椰汁🥥及脆米,增添糯米飯的口感及味道👅再配上香濃的芒果🥭⭐️ 百香

⭐️ 泰式拼盤(蝦餅、魚餅、春卷、雞翼) $148

⭐️ 碎肉生菜包 $88

⭐️ 炭燒豬頸肉 $88

⭐️ 泰式秘製黃咖喱牛腩 $98

⭐️ 香酥薄餅 $32

⭐️ 鮮菠蘿海鮮炒飯 $118

⭐️ 香芒糯米飯 $58

⭐️ 百香果梳打 及 菠蘿梳打 $38
吃泰菜又怎能少得要杯飲品,今次就叫了百香果梳打和菠蘿梳打兩款清涼爽口的飲品🍸夠氣!
2023-11-06 34 浏览
難得同姐妹約出黎玩,想食好D,捻住試下裝修好文青簡約feel既芭堤雅餐廳。印象中係元朗開左好多年,係最近先重新裝修,可以係元朗開到咁多年質素應該ok,價格係都係香港一般泰國菜價錢。飲品方面叫左泰奶綠之前係香港飲過最出名果間泰國飲品店既奶綠中曬伏,都係本住一試既情況下叫,點知又幾好飲,甜度方面係少甜,茶味濃得黎都有陣泰茶有既味道,正。蒜蓉包聽聞係呢度既名物,點知上到黎比想像中大份,好蒜蓉,包外脆內軟,好味,推薦。呢份炭燒豬頸肉分量ok,但略嫌炭燒味唔係好夠,唔夠香,但係要讚個汁好正,救得返少少。馬拉盞炒通菜,好食,小小辣,唔錯。沙爹雞肉串,沙爹汁正,雞肉入面仲係嫩滑juicy,分量ok,可以一試。泰式金不換炒花甲呢份有D失望,可能因為我地本身預期係乾身D惹味D既炒花甲,呢份唔係,金不換味道好重,但係重得黎配果個汁,食多左有D膩同悶,但係值得一讚係花甲洗得乾淨唔沙,同埋花甲分量都好多下,唔食辣既朋友可以試下。鴨肉生菜包呢個真係特別既,平時都係豬肉生菜包,但係感覺上食落無豬肉咁爽,鴨肉碎比豬肉碎細碎D,食落無平時食開既豬肉碎咁有口感,覺得豬肉碎版我比較喜歡,但係調味唔錯,生菜都好新鮮,未試過

飲品方面叫左泰奶綠

馬拉盞炒通菜,好食,小小辣,唔錯。

泰式金不換炒花甲

鴨肉生菜包
呢個真係特別既,平時都係豬肉生菜包,但係感覺上食落無豬肉咁爽,鴨肉碎比豬肉碎細碎D,食落無平時食開既豬肉碎咁有口感,覺得豬肉碎版我比較喜歡,但係調味唔錯,生菜都好新鮮,未試過可以試一試。

炒金邊粉係我all time favorite。去到泰國菜餐廳,只要有padthai 我就會叫黎食,呢碟整體黎講唔錯未到最好食,但都有中上,金邊粉軟硬適中,配料有大蝦、芽菜、豆乾、韭菜、花生碎同炒蛋絲,醬汁酸甜適中,唔會食食下膩左。

黎到就算食到好飽,都會想食既甜品-芒果糯米飯,今日個芒果酸左少少,糯米飯夠熱,椰香味足,表現正常。

最後,我覺得呢間餐廳既食物普遍都有中上水平,店員態度好有禮貌,推薦一試。

2023-09-30
  • 馬拉盞通菜
  • 特製蒜蓉包
11月天氣開始清涼今日入左大西北踩單車元朗還車之後在單車店附近找到這間芭提雅泰菜餐廳餐廳以木色同綠色做主色裝修充滿文青風 好適合打卡坐位之間有相當的距離係適合朋友相聚既好地方//碎肉生菜包 $88//豬肉碎用?泰式香料及辣椒炒香炒得幾香 沒有炒到乾晒食落口感好惹味而且偏辣但生菜好新鮮包住食又幾過癮又可以中和辣感//泰式秘製黃咖哩牛腩 $98//在考慮緊要咩咖哩之際見餐牌呢個黃咖哩牛腩有讚好icon一於就試下除左有好淋既牛腩之外仲有唔少牛筋熬製得非常入味咖哩椰香味濃香味十足口感十分惹味薯仔等配料都完美吸收醬汁但重點不得不提蒜蓉包 //蒜蓉包 $38//以漢堡包外型製作的蒜蓉包係前所未見大癲!!!必點!!!!!烘烤到外皮口感酥脆在中間切開入面是塗滿了厚厚的新鮮蒜蓉同牛油仲見到真係有真蒜蓉條 入口外脆內軟配埋咖喱一齊食就是完美的配搭 正//乾炒泰式雞河粉 $88//可以選豬肉或雞肉我地就叫左雞肉河粉炒得好夠火候入口夠香口河粉比較闊身口感順滑配上蔬菜、蘿蔔、雞肉以及雞蛋重點一定要加入辣醬更加惹味回憶起之前在曼谷街頭食過的炒河是一樣的味道//泰式奶茶雪糕杯 $48//呢款夠特別係自家調製既泰式奶
11月天氣開始清涼

薯仔等配料都完美吸收醬汁
但重點不得不提蒜蓉包

//蒜蓉包 $38//
以漢堡包外型製作的蒜蓉包係前所未見
大癲!!!必點!!!!!
烘烤到外皮口感酥脆

我地就叫左雞肉
河粉炒得好夠火候
入口夠香口
河粉比較闊身口感順滑
配上蔬菜、蘿蔔、雞肉以及雞蛋
重點一定要加入辣醬更加惹味

配埋lotus 餅同雪糕一齊食
是幸福的感覺 完美地為這餐飯作結

• 碎肉生菜包
2023-11-02 40 浏览
十年人事幾番新芭堤雅泰國餐館開業十年來個大翻新。元朗站3分鐘即到方便極致,新裝修後環境舒服,就如同到訪芭堤雅Cafe 一樣chill 嘅環境,而且同步新增多款菜式。🍽餐廳主打簡約、舒適風格休閒用餐空間,岩哂一家大細、朋友聚餐。老闆長達十年仍堅持每日親自去揀食材海鮮,打造有質素嘅自家特式泰國菜。🥪特製蒜蓉包 $38推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食蒜蓉包焗到外脆內軟,特別用左漢堡包製成蒜蓉包,入面用左手打新鮮蒜頭及牛油做內餡,食落有陣辛辣香,值得一試。🍤泰式拼盤 $148推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上檯特別吸引眼球打卡,有齊哂蝦餅、春卷、魚餅及雞翼,選擇困難嘅揀呢款就無錯啦。🍍泰式菠蘿海鮮炒飯 $118推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌推介芭堤雅最受歡迎嘅炒飯之一,跟一條原件燒菠蘿證明菠蘿夠新鮮,份量夠兩個人食岩岩好,材料有有蝦、青口、魷魚而且更加左每日人手準備嘅蔬粒炒拌,整體味道鮮甜香口。🌶青咖哩牛腩 $88🥬馬拉蒸炒通菜 $78推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️兩款正常水準,放盤要一讚,味道惹味份量又夠,性價比唔錯值得推介。🍹百香果梳打 & 芒果特飲 $38/each推介:⭐️⭐️⭐️⭐️兩杯特飲同樣吸睛,餐廳有多款泰式特飲選擇,而呢兩款充滿地道口

十年人事幾番新
芭堤雅泰國餐館開業十年來個大翻新。
元朗站3分鐘即到方便極致,
而且同步新增多款菜式。

🍽餐廳主打簡約、舒適風格休閒用餐空間,
岩哂一家大細、朋友聚餐。
老闆長達十年仍堅持每日親自去揀食材海鮮,
打造有質素嘅自家特式泰國菜。

🥪特製蒜蓉包 $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食
蒜蓉包焗到外脆內軟,
特別用左漢堡包製成蒜蓉包,
入面用左手打新鮮蒜頭及牛油做內餡,
食落有陣辛辣香,值得一試。

🍤泰式拼盤 $148
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
上檯特別吸引眼球打卡,
有齊哂蝦餅、春卷、魚餅及雞翼,
選擇困難嘅揀呢款就無錯啦。

🍍泰式菠蘿海鮮炒飯 $118
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌推介
芭堤雅最受歡迎嘅炒飯之一,
跟一條原件燒菠蘿證明菠蘿夠新鮮,
份量夠兩個人食岩岩好,
材料有有蝦、青口、魷魚
而且更加左每日人手準備嘅蔬粒炒拌,整體味道鮮甜香口。

🌶青咖哩牛腩 $88
🥬馬拉蒸炒通菜 $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
兩款正常水準,放盤要一讚,
味道惹味份量又夠,性價比唔錯值得推介。

🍹百香果梳打 & 芒果特飲 $38/each
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
兩杯特飲同樣吸睛,
餐廳有多款泰式特飲選擇,
而呢兩款充滿地道口味又色彩迷人,
解渴餐飲加配係常識😋
2023-11-02 35 浏览
元朗呢間餐廳近住大棠路同元朗西鐵站,非常方便。價錢都幾親民,兩個人食到好飽都係每人百幾蚊😳呢度嘅馬拉盞抄通菜都幾大碟,性價比高,味道仲好惹味!燒豬頸肉係另一款令我印象深刻嘅菜式。佢將豬頸肉燒烤得外脆內嫩,肉質鮮美,配上微微嘅燒烤香味,真係好唔錯。鐵板蠔仔炒蛋係將新鮮嘅蠔仔同蛋炒熟,再加上一啲芽菜同調味料,味道鮮美,蠔仔鮮甜又大粒🤩真係好好食。最後,泰式檸檬茶係我嘅最愛!佢將新鮮嘅檸檬同青檸檬製作而成,酸酸甜甜嘅味道非常解渴!總括嚟講,芭提雅泰國餐廳份量十足,環境舒適,服務態度亦都好好,都幾唔錯!

呢度嘅馬拉盞抄通菜都幾大碟,性價比高,味道仲好惹味!

2023-10-27 31 浏览
芭堤雅泰國餐館 (元朗)元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖美國牛肋肉串燒肉香撲鼻,美國牛肋肉串燒散發著誘人的肉香味。多汁嫩滑,牛肋肉經過串燒後,保持了多汁嫩滑的口感。椰香青咖喱雞椰香濃郁,椰香青咖喱雞帶有濃郁的椰香味。香辣鮮嫩,雞肉在青咖喱的烹調下,口感香辣鮮嫩。香酥薄餅香脆可口,香酥薄餅烤至香脆,吃起來口感可口。口感輕盈,薄餅的質地輕盈,令人愉悅。泰式和牛船河嫩滑鮮美:泰式和牛船河中的和牛肉質地嫩滑,口感鮮美。香辣誘人,船河中的泰式調味帶來香辣的誘人風味。泡沫泰式奶茶濃郁香醇,泡沫泰式奶茶濃郁的茶香和奶香相結合。綿密豐富,奶茶上的泡沫綿密豐富,增添口感豐富度。椰汁冰清涼爽口椰汁冰帶來清涼的口感,令人愉悅。椰香四溢,椰汁冰散發著濃郁的椰香味,令人陶醉。
芭堤雅泰國餐館 (元朗)
元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

美國牛肋肉串燒

椰香青咖喱雞
椰香濃郁,椰香青咖喱雞帶有濃郁的椰香味。
香辣鮮嫩,雞肉在青咖喱的烹調下,口感香辣鮮嫩。

香酥薄餅

泰式和牛船河

泡沫泰式奶茶

椰汁冰
清涼爽口椰汁冰帶來清涼的口感,令人愉悅。
椰香四溢,椰汁冰散發著濃郁的椰香味,令人陶醉。
泰式拼盤 $148見到近來隔籬枱叫咗一個泰式拼盤,賣相超級靚,唔執輸叫咗一個。入邊有素菜春卷,炸單骨雞翼,炸泰式魚餅,炸蝦餅,雖然係一啲好常見嘅泰式小食,但要做得好食,其實唔容易!素菜春卷好香胡椒粉味,蔬菜好新鮮,好爽口,炸蝦餅好香味,而且非常彈牙。單骨雞翼咁香口。泰式魚餅肥妹仔好討厭嗰種太重嘅泰式香料,呢但好食,一定要叫。蒜蓉 $38重蒜蓉,入邊仲有攝咗啲新鮮嘅蒜粒,勁香,焗到脆卜卜,有啲後悔冇點咖喱食。香芒糯米飯 $58熱辣辣嘅椰汁糯米,非常之軟糟同香甜,淋上暖笠笠嘅$」椰汁,簡直就係世界級。芒果好老實唔算好甜,但因為糯米同椰汁好甜,所以整個配搭反而仲家夾仲家適合。泰式金不換炒金邊粉雞 $88一間泰式餐廳好唔好食,肥妹仔永遠都係由佢嘅炒粉開始睇。呢一個金邊粉係肥妹仔食過數一數二嘅金邊粉,佢係冇嗰隻所謂嘅港式茄汁味,反而係重香甜嘅豉油味,而且食到條條都好有鑊氣好分明,唔會一pat嘢,金邊粉係must try飛天炒通菜 $72冇得輸,飛天炒通菜好新鮮,不過真係會有回辣,好惹味。
泰式拼盤 $148

蒜蓉 $38

香芒糯米飯 $58

泰式金不換炒金邊粉雞 $88

飛天炒通菜 $72
冇得輸,飛天炒通菜好新鮮,不過真係會有回辣,好惹味。
2023-10-19
2023-10-22 32 浏览
突然之間想食泰國菜我熟悉既元朗泰菜係Pattaya Thai house 同亞萊嘜嘜,前者成日多人要等位,後者九月已結業。六點鐘左右到門口,要拎飛等位好彩等左一陣已經有位我哋兩人,俾左近廚房既四人枱我哋坐,有啲唔好意思😅但近廚房,我哋由面對面坐改為平排坐(老公覺得成日被職員踢到張凳)唔係太餓,所以只叫左兩款食物:泰式拼盤和鴨肉生菜包(少辣)味道:滿意。個人喜歡普通生菜包多啲*注少辣仍要飲水個隻服務:非常好。飲左2/3樽水已經主動換咗枝水。見到我食到成手汁用乾紙巾抹手,又遞上濕紙巾價錢:正常唔知點解今晚D單有D混亂,職員有啲手忙腳亂食完埋單七點左右,有一堆客人等枱
突然之間想食泰國菜
六點鐘左右到門口,要拎飛等位
好彩等左一陣已經有位
我哋兩人,俾左近廚房既四人枱我哋坐,有啲唔好意思😅

唔係太餓,所以只叫左兩款食物:泰式拼盤和鴨肉生菜包(少辣)
味道:滿意。個人喜歡普通生菜包多啲
*注少辣仍要飲水個隻

價錢:正常
唔知點解今晚D單有D混亂,職員有啲手忙腳亂
食完埋單七點左右,有一堆客人等枱
泰式拼盤
泰式拼盤
2023-10-22 17 浏览
今天和男朋友到元朗踩單車,晚飯時候來到這間泰國餐館,點了幾度菜式。首先,碎肉生菜包是一道非常清爽和健康的開胃菜。生菜包的脆度和新鮮度非常出色,搭配上碎肉的鮮嫩口感和微微的辣味,給人一種美妙的口感體驗。這道菜式不僅美味,還讓人感到愉悅和滿足。接下來,燒豬頸肉這道菜以燒烤得恰到好處的豬頸肉為主角,肉質鮮嫩多汁,口感極佳。它的外層烤得略微焦香,內部保持著肉汁的豐富。搭配上餐廳特製的醬料,味道更加豐富,令人回味無窮。香辣肉碎炒飯這道炒飯以碎肉和香辣調味料為基礎,搭配上多種蔬菜和米飯,味道香辣鮮美。碎肉的口感豐富,與飯粒的軟硬恰到好處。這道菜式是一個絕佳的主菜選擇,讓人食指大動。干炒泰式河粉這道菜式將泰式河粉炒得熱辣味美,配料豐富。河粉本身彈牙有嚼勁,搭配上炒熟的肉片、蔬菜和香料,味道層次豐富。這道菜不僅滿足了我的味蕾,還讓我感受到了泰國菜的獨特風味。最後,奶茶雪糕杯結合了奶茶和雪糕的美味,味道濃郁而令人愉悅。奶茶的香氣和雪糕的冰涼口感相互融合,給人一種非常愉快的體驗。它是一個完美的結尾,讓我在用餐之後滿足甜品的渴望。

2023-10-17 25 浏览
簡約樸素的白色小屋,被綠油油的植物包圍感覺好療癒。餐廳設計時尚簡約,店內環境舒適雅致。安格斯燒牛肉咖喱黃金炒飯牛肉肉質軟嫩,油脂豐富,入口牛味濃郁。加入咖喱的炒飯金黃濃香,飯粒分明,充滿濃濃異域風情。特式檸檬葉燒雞 檸檬葉和香茅醃製令燒雞充滿獨特的香氣,燒雞鮮嫩多汁,很清爽一點也不膩口。正宗泰式冬陰功海鮮湯冬陰功湯的精髓莫過於香料和海鮮的鮮甜味,大量香料、海鮮和菇菌等材料,酸酸辣辣,富有獨特的香味。
簡約樸素的白色小屋,被綠油油的植物包圍感覺好療癒。
餐廳設計時尚簡約,店內環境舒適雅致。
特式檸檬葉燒雞
正宗泰式冬陰功海鮮湯

2023-10-17 16 浏览
成日行過呢間泰國菜都見好多人排隊,用咗白色及木系裝修望落整潔明亮,菜式選擇多價錢亦合理。元朗西鐵站行過嚟都只係5分鐘內,地理位置方便。🔸特製蒜蓉包 $38有別於一般泰菜常見嘅蒜蓉包,呢隻係好似韓國成個波嗰隻咁,內裏搽滿蒜蓉牛油中間仲有原粒蒜蓉,無論單吃定點咖喱都好食,差不多係每枱必點!🔸特色五花腩串燒半打 $108五花腩肥瘦相間烤過後帶微焦充滿油香,肉質厚實咬落唔韌唔痴牙亦唔會乾爭爭。🔸秘製泰國醬油和牛炒飯 $138炒飯粒粒都沾滿秘製泰國醬油夠曬惹味又唔會太鹹,和牛唔肥軟嫩有牛味。🔸JJ Market椰子雪糕杯 $58用椰子殼盛載雪糕再加上粟米、花生,底部亦有起左片嘅椰子肉,造型上十分打卡的確好似JJ Market個椰子雪糕😆🔹泰國椰青 $42🔹阿華田泡沫火山 $38椰青印咗自家logo超吸睛,大大個清甜解渴又有椰子味🥥

🔸特製蒜蓉包 $38

🔸特色五花腩串燒半打 $108

🔸秘製泰國醬油和牛炒飯 $138

🔸JJ Market椰子雪糕杯 $58

🔹泰國椰青 $42
🔹阿華田泡沫火山 $38
椰青印咗自家logo超吸睛,大大個清甜解渴又有椰子味🥥
2023-10-16 23 浏览
之前經過呢間裝潢咁文青嘅餐廳已經好想試,見到原來係食泰國菜🇹🇭🤩 於是今日就喺度食晚餐~ 晚市開6點,未夠鐘已經成班客排隊等開門🫨🦐 乾炒大蝦金邊粉 $108大大碟配料好豐富,其中大蝦彈牙爽口,金邊粉掛汁香口。整體口感清新,酸酸甜甜,唔會油膩有驚喜👍🏻🐖 炭燒豬頸肉 $88豬頸肉外層燒得香脆可口,內裏肉質嫩滑,半肥瘦啖啖肉,點埋微辣嘅醬汁好惹味😋🥭 香芒糯米飯 $58糯米飯口感軟腍,加埋甜甜地嘅椰漿同埋脆脆,就咁齋食飯都覺得好正🥰 芒果香甜唔酸又冇渣,份量足~🍦 JJ Market 椰子雪糕杯 $58用原隻椰子裝住雪糕,食落奶香味尤其濃郁,口感綿密柔軟,好正🙌🏻🥥 泰國椰青 $42椰青面印有餐廳名,幾有心思🫶🏻 椰子水入口非常清甜,椰子肉就鮮嫩好咬🤤未夠7點地下嗰層已經full house,真係好受歡迎👏🏻 原來仲有樓上可以坐,都好闊落~

🦐 乾炒大蝦金邊粉 $108

🐖 炭燒豬頸肉 $88