2021-09-27 294 浏览
因為要配合同男朋友今日既主題—泰國,我除咗帶咗佢去💛按摩店按摩💆,夜晚仲帶佢嚟食💛店。其實太子地鐵站行過嚟都唔遠,地址都就腳。店面裝修有打卡位,不論係招牌定牆身,都適合📸二人餐都抵食,有小食、冬陰公湯、雞、粉麵同野飲,味道都唔錯。加上正值中秋推廣活動,買月餅會送300蚊現金卷,我地以為可以即時用,但原來每次只可以減50,仲要星期一至四先用得。不過要支持💛,無所謂拉😂好彩唔只可以食呢間,仲可以食morokok ,山旮旯等等,有coupon 就可以下次再試其他餐廳🥰

2021-09-23 295 浏览
禮拜日下晝一點去食,裝修都幾靚,非常開陽。竟然唔駛等位…有少少擔心😮‍💨就算週末都有午套餐~!啱晒我呢啲窮人😎$70食一個午飯其實有啲貴但係食落咗之後覺得性價比👍🏻香葉肉碎煎蛋飯:好大碟! 好香,唔會太油! 但係唔夠辣。加咗$14要咗杯「冰滴咖啡」:出奇地好飲~唔苦唔澀仲幾香添~泰式炒金邊粉(蝦肉):佢嘅金邊粉口感好好,非常彈牙(係熟嘅)。分量十足! 蝦肉亦都感到爽口唔會「梅」。但係美中不足嘅地方係佢啲蝦仁冇去腸💩。(🔥唔食得辣嘅朋友仔記住唔好一開始就撈勻全部野,因為佢哋放咗唔少辣粉喺旁邊🔥)最後仲叫咗甜品添!芒果糯米飯:好可惜佢呢個甜品變咗依餐飯嘅失分位!😱佢嘅糯米飯分開咗兩隻唔同嘅味但係份量極少! 以佢嘅芒果份量好多但係食落有浸怪怪地嘅藥水味💉

$70食一個午飯其實有啲貴但係食落咗之後覺得性價比👍🏻

香葉肉碎煎蛋飯:好大碟! 好香,唔會太油! 但係唔夠辣。
香葉肉碎煎蛋飯

冰滴咖啡

泰式炒金邊粉蝦肉

最後仲叫咗甜品添!

2021-09-19
香葉肉碎煎蛋飯
冰滴咖啡
泰式炒金邊粉蝦肉
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式香葉肉碎生菜包
2021-09-07 280 浏览
今天吃泰式不過不吃冬陰功因為今日不陰功就多吃點菜吧泰式炒椰菜苗 $78苗..就算是苗也絕對是碟老苗..老到無朋友..在下最近不多吃菜在下也不多吃上老苗真是可遇不可求..馬沙文咖哩 跟雜菜 配香酥餅 $98好多洋蔥 😅馬沙文的主要材料有洋蔥 加上在下配雜菜就變成這個效果了😑裡面還有薯仔 紅蘿蔔 菜心苗車厘茄 西蘭花 和菇菇洋蔥被煮過後帶出了清甜的味道可惜選了辣味的的品嚐不到一絲辣味。。味道也比較淡感覺不像馬沙文了香酥餅被在下放冷了只剩下韌失去了香 酥 脆和 軟軟的中心被在下浪費了那碟「苗」太費時間 😶背景音樂什麼都有大概是員工喜歡的音樂吧這對也好音樂能便人在緊張緊迫的情中放鬆下來但不是對在下..店裡有一枱..吃飽了會暴走的死小孩所以..吃完後..如果無我的事在下就先行告退了

今天吃泰式
不過不吃冬陰功
因為今日不陰功
就多吃點菜吧

泰式炒椰菜苗 $78
苗..就算是苗也絕對是碟老苗..
老到無朋友..
在下最近不多吃菜
在下也不多吃上老苗
真是可遇不可求..

馬沙文咖哩 跟雜菜 配香酥餅 $98
好多洋蔥 😅
馬沙文的主要材料有洋蔥
加上在下配雜菜
就變成這個效果了😑
裡面還有薯仔 紅蘿蔔 菜心苗
車厘茄 西蘭花 和菇菇
洋蔥被煮過後帶出了清甜的味道
可惜選了辣味的的品嚐不到一絲辣味。。
味道也比較淡

背景音樂什麼都有
大概是員工喜歡的音樂吧
這對也好
音樂能便人在緊張緊迫的情中放鬆下來
但不是對在下..
店裡有一枱..吃飽了會暴走的死小孩
所以..
吃完後..
如果無我的事
在下就先行告退了
2021-09-07
2021-09-06 243 浏览
好掛住去泰國旅行,無得飛唯有食返餐泰菜過下口癮先冬蔭公湯無蝦嘅冬蔭公,唔鹹但唔酸同辣,感覺唔太正宗,無咩蕃薯味,同海鮮味,感覺只係酸酸地嘅菇湯小食拼盤正常,幾嘢味,同埋好多款式,單骨雞翼最好味,大家預左d 小食一定油嫁啦鮮蝦炒金邊粉個人覺得一般,有點失望。蝦一食落口就有雪味完全無鮮味,金邊粉唔酸反而係甜。雖然一早預左d 蝦係雪藏蝦,但佢嘅調味完全無救返成個菜鹽燒烏頭魚成餐最無期待嘅菜點知最好味,魚肉好正好有鮮味,無泥味同唔腥,原來因為佢塞左勁多薑同香茅係個魚肚,d 魚肉點埋個汁超正,酸酸地又辣辣地好開胃,不過d 汁太少,唔夠食曬成條玫瑰烏龍好清嘅茶,少少玫瑰及烏龍味,飲曬可以叫佢再加返d 熱水落去,但當然會越黎越淡泰式糕點上面係椰汁,下面係芋頭西米糕,下面個層有幾粒勁大粒嘅芋頭,幾好味,但略甜我地坐最上層,有時要等一陣先有人serve 我地,呢個都理解我都可以接受,但最難接受係佢d 檯好細,我地二個人坐二人檯食左個二人餐,d 野根本好難放,最慘係佢d 碟超大而放少少野,攪到食野個時要好小心,怕d 野撞到掉落地下。同埋位置唔係坐得好舒服,雖然我知佢地好多客整體ok, 但未到好好味
好掛住去泰國旅行,無得飛唯有食返餐泰菜過下口癮先

鮮蝦炒金邊粉
鮮蝦炒金邊粉

烏龍玫瑰

玫瑰烏龍

泰式糕點
整體ok, 但未到好好味
2021-08-21
2021-08-24 249 浏览
去太子行街,行行吓見到間舖名咁得意,於是就望吓個餐牌,見午餐價錢唔係好貴,就入去食個Lunch,入到去被安排到粉紅色霓虹燈前面嘅座位,霓虹燈上寫上風月兩個字,確實令人想起紅燈區🤭朋友點咗咖喱雞配薄餅,黃咖哩味道唔夠香,亦冇乜層次。咖喱汁比較稀,薄餅唔夠酥,當點起咖喱汁食嘅時候唔可以掛起醬汁,而且份量太少,真係唔係咁抵食去泰國旅行好鍾意食泰式豬手飯,因為貪佢又平又好食,喺香港食當然唔會咁平,味道都只係一般⋯⋯哎呀!真係好掛住泰國🇹🇭

𝕐𝕦𝕞𝕞𝕚𝕖𝕤•芳華絕代•太子| 泰式金邊粉 ★ ★ ★ ★ 4/5 | 泰式椰子雞麵 ★ ★ ★ ★ 4/5 廢中星期日去咗太子走九遍 晏晝肚餓就搵吓Mee附近有咩好食! *重點係星期日都有下午茶!本人表示唔使捱貴價感到開心🥳仲要裝修幾文青靚靚當然狗衝入去。每次去泰國餐廳,餐牌都唔望叫一碟炒金邊粉就知道佢乜料! 櫻花蝦仔,酸度,辣度,大蝦新鮮程度都不錯👍🏻 略嫌可以炒很再乾啲啲!!而我老闆嗰碗椰子雞湯面有震驚到我,佢似椰子冬陰功嘅感覺,好好味痴線! 佢個湯底冇得輸!一啖湯一啖面最後其實我食咗兩啖金邊粉就同老闆交換左碗麵食😂下次搵日夜晚試埋佢啲手工啤🥰
𝕐𝕦𝕞𝕞𝕚𝕖𝕤•芳華絕代•太子
| 泰式金邊粉 ★ ★ ★ ★ 4/5
| 泰式椰子雞麵 ★ ★ ★ ★ 4/5

*重點係星期日都有下午茶!
本人表示唔使捱貴價感到開心🥳

仲要裝修幾文青靚靚當然狗衝入去。

泰式椰子雞麵

最後其實我食咗兩啖金邊粉就同老闆交換左碗麵食😂

下次搵日夜晚試埋佢啲手工啤🥰
2021-08-08
下午茶
泰式椰子雞麵
2021-08-09 364 浏览
💛好耐之前同咗五個朋友去芳華絕代食晚餐慶祝其中一位嘅生日😚 叫咗好多嘢食,呢度環境好大好舒服😆 佢門口有光飾,入面又播英文歌,但原來係食泰菜嘅,選擇都幾多💛🍢 小食拼盤包括雞翼、春卷、蝦餅、雞卷丸,小食多滋味😙🦀 咖喱軟殼蟹咖哩好香好味!軟殼蟹好大隻😆🥭 芒果糯米飯都算大份,芒果夠甜,飯夠煙韌👍🏻🍍 菠蘿炒飯有菠蘿、肉鬆、提子乾,酸酸甜甜好豐富💛🍝 泰式炒金邊粉條條分明又美觀,好味又開胃~而且仲唔會油膩~
💛

🍢 小食拼盤
包括雞翼、春卷、蝦餅、雞卷丸,小食多滋味😙
咖哩軟殼蟹

🦀 咖喱軟殼蟹
咖哩好香好味!軟殼蟹好大隻😆

🥭 芒果糯米飯
都算大份,芒果夠甜,飯夠煙韌👍🏻

🍍 菠蘿炒飯
有菠蘿、肉鬆、提子乾,酸酸甜甜好豐富💛

🍝 泰式炒金邊粉
條條分明又美觀,好味又開胃~而且仲唔會油膩~
青咖哩
咖哩軟殼蟹
青咖哩
2021-07-27 313 浏览
每個星期都會帶囡囡去太子學琴,而每隔一個星期都會黎食,價錢比茶餐廳貴少少但環境坐落比較舒服!我囡最鐘意食呢度既菠蘿炒飯,有菠蘿,提子干同肉鬆都係佢favorite, 飯香帶少少甜,應該好多小朋友都鐘意食!衣家轉左掃 QR code綱上落單,更方便快捷!

2021-07-24 235 浏览
夜晚去叫咗個二人餐有兩碗冬陰功湯一個小食拼盤一碟泰式鮮蝦炒金邊粉一條魚同埋兩杯嘢飲朋友覺得個冬陰功湯唔夠辣😢小食拼盤有四款嘢食 不過不失👌🏻本身自己好中意食泰式金邊粉因為酸酸辣辣 但係呢度個金邊粉冇咩酸味個人唔太滿意😥條魚都還好 不過配個汁就唔錯😋仲有叫咗個泰式奶茶同埋梳打都唔錯嘅👌🏻👌🏻不過埋單要四百幾蚊🤑🤑🤑🤑略嫌貴咗啲環境係唔錯嘅不過食物未到超級出色所以性價比真係唔係好高🙈
夜晚去叫咗個二人餐

環境係唔錯嘅
不過食物未到超級出色
所以性價比真係唔係好高🙈
2021-07-19 275 浏览
去開旺角🛍突然心血來潮想食泰國菜🇹🇭好多人可能會先諗起九龍城👀但其實喺太子都有間頗出名嘅泰式餐廳🏅為咗食好西🍽唯有鍛煉下腳骨力🤣💬之前都嚟過幾次2️⃣今次被安排坐喺較「有格調」嘅位置🌝雖然啲枱已經隔到好開😶但環境仍然有點吵鬧🙈如果想chill啲🍸呢間餐廳未必適合🤔🔸海鮮菠蘿飯($98)小墨魚爽滑新鮮🐙白蝦鮮甜可口🦐炒飯較乾身🍚配料有碎蛋🥚雞肉🐥肉鬆👉🏻臘腸👉🏻提子乾👉🏻三色豆👉🏻菠蘿等🍍將港式食材融入菜式當中🇭🇰同時亦集鹹甜酸味於一身✨口感豐富多變👏🏻滋味無比🤩🔸椰奶雞湯金邊粉配豬頸肉($88)大愛椰奶雞湯湯底🥥奶味香甜芳馥😻酸酸辣辣好開胃🤰🏻配搭芫荽同各種香料嘅清新味道🌿中和咗椰奶嘅膩滯感覺🤡滿滿的一碗豬頸肉金邊粉🥢飽肚感十足🥳

海鮮菠蘿飯

🔸海鮮菠蘿飯($98)

椰奶雞湯金邊粉配豬頸肉

🔸椰奶雞湯金邊粉配豬頸肉($88)
海鮮菠蘿飯
椰奶雞湯金邊粉配豬頸肉
2021-07-16 180 浏览
餐廳有兩層 樓上有好大塊霓虹燈打卡-泰式鳳爪沙律 $88 首先食個酸酸地嘅開胃菜份量好多 你以為鳳爪下面淨喺得菜墊底?其實個底都仲有 搵極都仲有得食 $88份量無呃大家   -生蝦刺身 $88 每次有生蝦都一定要食 不過嫌唔夠凍 蝦肉唔算爽口-泰式炒通菜 $78較爽口 加上有少少辣幾惹味-泰式炒金邊粉 $88因為各自有唔鐘意食嘅嘢 所以走青走芽走洋蔥不過就咁講味道 唔差嘅(如果無走咁多嘢應該仲好食) 仲會越食越辣 但個粉就比較乾身 有少少難撈起-1人套餐 $160小食拼盤由於喺一人餐 所以小食份量一人計2隻雞翼 1條春卷 半舊蝦餅 1粒雞卷丸最好食喺蝦餅 其他麻麻地 下次可以淨喺嗌蝦餅食炭燒豬頸肉飯豬頸肉燒到岩岩好 唔會好乾同硬 但如果脆多啲啲就完美了
餐廳有兩層 樓上有好大塊霓虹燈打卡

泰式鳳爪沙律 $88
首先食個酸酸地嘅開胃菜
份量好多 你以為鳳爪下面淨喺得菜墊底?
其實個底都仲有 搵極都仲有得食 $88份量無呃大家

最好食喺蝦餅 其他麻麻地 下次可以淨喺嗌蝦餅食
炭燒豬頸肉飯
豬頸肉燒到岩岩好 唔會好乾同硬 但如果脆多啲啲就完美了
2021-07-15 184 浏览
約咗幾個朋友,見好耐冇見,所以就選擇咗呢個餐廳去聚會,可以用OpenRice book位,真係好方便。餐廳暫時唯一唔好處就係去到9點半就要閂門,環境都算乾淨,嘢食都唔錯,我哋三個人冇叫到套餐,散叫咗幾樣嘢食,食物味道都算唔錯。三個人加埋叫咗八樣嘢食,埋單每人都係只需要300左右,都算係抵食同埋好飽肚。上菜都算好快,嘢食味道又唔錯,坐嘅位置都好寬闊,餐廳有兩層,我哋就坐咗喺上一層,都算係幾寬敞嘅,職員嘅回應都算係快。會再嚟食飯👍🏻👍🏻
上菜都算好快,嘢食味道又唔錯,
生菜包
炸蠔餅
馬拉盞通菜
燒豬頸肉配糯米飯
泰式鳳爪沙律
每次經過見好似幾靚,所以朋友生日諗又去試吓,餐廳地方大,有兩層,有塊霓虹燈打卡牆。主要食泰國菜,味道普通,💰價錢合理。🎂生日嗌芒果糯米飯有蠟燭,生日牌。✨味道65分,服務68分,環境65分.🔷雙人套餐($338)我地四人嗌左兩個雙人套餐,再散嗌。.🔸小食拼盤有雞翼,素菜春卷,雞卷丸,蝦餅。.🔸正宗冬蔭公湯望落好清,但味道都ok,夠酸夠辣,入面有菇。.🔸泰式去骨海南雞唔錯,肉多,未算滑但都唔鞋,幾入味。.🔸泰式香葉肉碎煎蛋飯即炒出嚟,熱辣辣,好香口,飯上面煎蛋啱啱好,蛋黃流心。.🔸馬沙文咖喱豬頸肉咖喱質感幾女,味道香,用嚟撈飯一流,不過豬頸肉唔夠juicy香口。.🔸泰式炒通菜($78)份量多,通菜咬落清爽。.🔸香酥餅配煉奶($58)原本諗住嗌黎點咖喱汁食,點知點煉奶食都唔錯,原來甜食個味道都幾夾。.🔸芒果糯米飯(餐+$58)芒果唔算好靚,不過都夠甜,至在生日有蠟燭吹下慶祝下。.🔸伯爵奶茶(餐+$8)茶底味較淡,有淡淡伯爵茶香。
每次經過見好似幾靚,所以朋友生日諗又去試吓,
餐廳地方大,有兩層,有塊霓虹燈打卡牆。

主要食泰國菜,味道普通,💰價錢合理。
🎂生日嗌芒果糯米飯有蠟燭,生日牌。
✨味道65分,服務68分,環境65分
🔷雙人套餐($338)
我地四人嗌左兩個雙人套餐,再散嗌。
🔸小食拼盤
有雞翼,素菜春卷,雞卷丸,蝦餅。

🔸正宗冬蔭公湯
望落好清,但味道都ok,夠酸夠辣,入面有菇。
正宗冬蔭公湯

🔸泰式去骨海南雞
唔錯,肉多,未算滑但都唔鞋,幾入味。
泰式去骨海南雞

🔸泰式香葉肉碎煎蛋飯
即炒出嚟,熱辣辣,好香口,
飯上面煎蛋啱啱好,蛋黃流心。
泰式香葉肉碎煎蛋飯

🔸馬沙文咖喱豬頸肉
咖喱質感幾女,味道香,用嚟撈飯一流,
不過豬頸肉唔夠juicy香口。
馬沙文咖喱豬頸肉

🔸泰式炒通菜($78)
份量多,通菜咬落清爽。
泰式炒通菜

🔸香酥餅配煉奶($58)
原本諗住嗌黎點咖喱汁食,點知點煉奶食都唔錯,
原來甜食個味道都幾夾。
香酥餅配煉奶

🔸芒果糯米飯(餐+$58)
芒果唔算好靚,不過都夠甜,
至在生日有蠟燭吹下慶祝下。
芒果糯米飯

🔸伯爵奶茶(餐+$8)
茶底味較淡,有淡淡伯爵茶香。
伯爵奶茶
馬沙文咖喱豬頸肉
泰式炒通菜
香酥餅配煉奶
2021-07-11 163 浏览
book左7點食位於太子既芳華絕代…一間值得再食既泰國餐廳👍🏻👍🏻👍🏻芳華絕代有兩層,面積都算大,但都建議book左先去,因為次次經過都好多人…😮‍💨入到去侍應就帶我地上二樓(個侍應幾好,主動幫我地不停refill水,值得一讚)用手機QR落單,方便我地嗌左4個餸:炒通菜+金邊粉+炸蝦餅+串燒併盤(呢個又忘了影相😮‍💨)+象啤炒通菜好味,菜夠爽口而入味炸蝦餅值得再試,熱辣辣又香口,配泰式辣醬一流金邊粉就正常,不過份量就唔夠我食串燒併盤d牛雞豬夠嫩夠香埋單就$400幾,有機會會再去食
用手機QR落單,方便

炒通菜好味,菜夠爽口而入味

炸蝦餅值得再試,熱辣辣又香口,配泰式辣醬一流

金邊粉就正常,不過份量就唔夠我食
串燒併盤d牛雞豬夠嫩夠香

埋單就$400幾,有機會會再去食
2021-07-09
2021-07-05 152 浏览
不是第一次來! 今次再來食物水準保持,價錢亦合理!來到餐廳職員安排左係冷氣對下位置,當客人表示比較凍直吹頭頂時,職員有即時作調較但仍未能未功,就有禮貌地立刻安排另一個位置,此舉真心讚👍🏻👍🏻👍🏻
不是第一次來! 今次再來食物水準保持,價錢亦合理!