2019-05-13 1321 浏览
#轉頭唯有去買甜品安慰自己啦!!我好少寫食評,亦都雖然真係平,但真係忍唔住,見到好評諗住試吓呢間,叫個乾炒牛河,1分鐘唔使就到,伏左,啲粉有少少起漿,芽菜已經淋晒,牛肉乸到完全無味,好肚餓都堅食唔落,個伙計見我剩返大半碟問我唔要啦?坦白講我完全唔知自己食緊啲乜!我忍唔住問佢係咪炒起好耐夾比客,佢都話牛河唔係即炒🤷🏻‍♀感覺上食緊公司飯堂自助夾果啲feel, 問心,好難食.個湯就ok既,奶茶亦奶多過茶味,我好少咁講,但呢餐真係好難食.........
#轉頭唯有去買甜品安慰自己啦!!
坦白講我完全唔知自己食緊啲乜!
我忍唔住問佢係咪炒起好耐夾比客,佢都話牛河唔係即炒🤷🏻‍♀
感覺上食緊公司飯堂自助夾果啲feel, 問心,好難食.
2019-05-13
2018-07-24 1063 浏览
今日經過油麻地,一個人食飯,發現這間,就入去試下,食完覺的不錯就寫食下食評,這間小店,食物質素真的很不錯啊。1·蘿蔔牛腩飯套餐例湯:花生味豆蓮藕煲豬骨,湯料十足,喝完不會口渴蘿蔔牛腩飯:汁料香濃,牛腩入味,肉質松化,脂肪層入口即溶,蘿蔔清甜多汁,非常好吃。 2.炸雲吞沙拉套餐:炸雲吞皮薄松脆,餡料有豬肉及爽彈鮮蝦,重要是一點都不油膩,可是略厭沙拉份量較少。餐例湯:花生味豆蓮藕煲豬骨,湯料十足,喝完不會口渴蘿蔔牛腩飯:汁料香濃,牛腩入味,肉質鬆化,脂肪層入口即溶,蘿蔔清甜多汁,非常好吃。下次會繼續食其他。
下次會繼續食其他。
炸雲吞沙拉
炸雲吞沙拉
2017-12-11 880 浏览
晚飯,蒸肉餅。例湯。蒸用餅,係幼滑個種,不過我比較中意有咬口既肉餅,食唔出有梅菜,太慳家。但大致都幾好餸飯,滿意,至少唔係味精肉餅已經好感恩。例湯亦都係無味精個種。簡單舒服一餐,平靚正,經過會試。
晚飯,蒸肉餅。例湯。
例湯亦都係無味精個種。簡單舒服一餐,平靚正,經過會試。
2017-10-03 861 浏览
今日同老婆去完九號死産,計埋星期五劏魚,諗住有好嘢食,點知失望而走,乘地鐵回程經油麻地,記起上次經過,已經好奇這檔潮式手拉腸粉,一場來到就試下。店舖屬於家庭式經營,有點人情味,一般粉麵味道正路一般,沒有驚喜亦不會失望,可以合格,腸粉比較特別,好似以前深圳腸粉王那種,口感煙韌彈牙,包着材料,但也不是捲着,一定加條菜,汁也特別,冬菇豉油,碎粒冬菇還有冬菇味及香,幾好味,幾特別,一般腸粉外的特色選擇,正。

牛筋米
店舖屬於家庭式經營,有點人情味,
豬手捞粗
一般粉麵味道正路一般,沒有驚喜亦不會失望,可以合格,
火鴨絲腸粉
火鴨絲腸粉
2017-08-10 966 浏览
平時出街食一個飯至少$40、$50以上,所以$38包飲品真的便宜。而且份量好多,一定夠飽!我們要了馬蹄咸蛋蒸肉餅、四川回鍋肉加一個菜($13)。上菜速度超快,一兩分鐘就有,而且食物是熱的。肉餅好滑,無根,不咸,但沒有多少馬蹄。碟飯大到兩人都吃不完。四川回鍋肉,汁辣,伴飯一流。回鍋肉不似平時的回鍋肉,似肉片,但沒有鞋十十。荀不會過多,跟肉片的份量平均,而且有其他蔬菜在內,如黃椒。蔬菜配腩汁,清清地,咬落算脆身,不會老到吃不到。飲品少甜少冰,但覺得還是很甜很多冰。還有腸粉、麵可食。腸粉應該是她的招牌菜,我見很多人吃。而且不似我們平時吃的腸粉,外型不同而且有菜在內又可加蛋,下次一定要試。

蔬菜配腩汁,清清地,咬落算脆身,不會老到吃不到。

飲品少甜少冰,但覺得還是很甜很多冰。

题外话/补充资料: 店員、老闆都好細心。我帶了個飯盒裝飯,店主就問我要不要加點飯給我。另一枱有小朋友飲支裝水,店員又主動問她們要不要杯子。服務好好!
2017-08-07
2017-07-08 593 浏览
廣東人食腸粉,首要是香滑!英姐餐廳即磨粉漿,即製腸粉,究竟功夫如何?步抵店面玻璃窗櫥已見石磨緩緩轉動,因有人在製作,避免入鏡,並沒有拍照。叫了一碟齋腸粉,與心目中的齋腸粉不同,賣相是一整片腸粉皮包著唐生菜,面放細碎的香菇茸(正確來說是切得像茸一般,但仍是粒狀),輕輕伴以醬油,熱燙燙的。筷子一夾,煙韌不容易斷開;放進口中,不是香滑的路線,而是QQ的,像糯米、澄麵的質感。腸粉上的香菇茸,非常香濃,刀功一流。整體評價,是非常有誠意、有新鮮感而用料又非常新鮮的腸粉。如路經油麻地果欄朝聖,請順道試試。本人是非常期待她們能夠推出一款以香滑路線的腸粉。為免暴殄天“磨”,而香滑絕對是腸粉必勝路線(尤如香辣彈牙的咖哩魚蛋),定必大收旺"腸"(場)!!!
廣東人食腸粉,首要是香滑!
英姐餐廳即磨粉漿,即製腸粉,究竟功夫如何?
2017-07-08
  • 齋腸粉
2017-07-03 629 浏览
以人名命名既餐廳, 系香港多價格親民,食物新鮮有心機。但英姐餐廳,除左呢d,它很潮!!潮州人 千年前自河北遷徙至現在廣州,博取眾長,又自成一派。潮州腸粉系英姐必食,青菜為心,腸粉做皮,最尾以粒粒香菇坐實,口感相當豐富。又同友人share牛腩面同魚餃,友人食慣左西餐日料,但對呢餐都讚不絕口,雖然餐廳地處油麻地商圈邊緣,但友人話會再光顧。我自己就嗌左潮州炒飯,但遺憾,呢份炒飯缺少驚喜,老闆解釋話,系因為今日米飯煲失誤所致。新開餐廳,難免瑕疵,希望有所改進!
潮州人 千年前自河北遷徙至現在廣州,博取眾長,又自成一派。
新開餐廳,難免瑕疵,希望有所改進!
潮州腸粉
魚餃