2024-11-11 0 浏览
上次試咗A1 Bakery嘅車打芝士迷你酥,真係好有驚喜,所以今次經過又忍唔住入去買。見到有新款:蝦明太子麻糬波波球,聞落有濃郁嘅明太子香味,令人期待🍤✨不過,食落去就覺得同麻糬唔太夾,口感有啲怪,可能唔係每個人都會鍾意。相比之下,我覺得芝士味同朱古力味更穩陣啲,味道平衡啲🍫當然,車打芝士迷你酥依然好食,芝士味濃郁,酥皮鬆脆,入口即化,呢個真係必買🧀🥐下次應該會繼續食番啲經典款,唔會再冒險試新口味,希望可以保持呢個美味水平🌟

2024-11-10
下午茶
  • 車打芝士迷你酥
2023-10-30 179 浏览
不愧是背靠Godiva,每个新品都好吃耶 朱古力蜜瓜包 太顶了,🥠满满当当全是巧克力,巧克力酥皮+巧克力面包+巧克力酱+巧克力脆片🍫,香甜浓郁贯穿在每一口中,丰富的口感更是层出不穷 朱古力红桑子布里欧 这个好吃些!既有酥脆的外壳,中间还有酸甜的草莓酱🍓,味道清爽了很多,一整个香甜而又浓郁但是吃多了真的很腻,每一款都是…
不愧是背靠Godiva,每个新品都好吃耶
但是吃多了真的很腻,每一款都是…
2023-05-07 214 浏览
成日行過旺角東都覺得呢間分店位置真係幾方便,今日趕時間買唔到早餐,諗起呢個位置有間a one 麵包分店,於是一落車就去左幫襯📍蒜蓉芝士包($16)一拎出黎食勁香!香到癲,而且入口鬆軟,加上蒜蓉芝士夠多,如果有蒜蓉芝士既愛好者,推薦呢💁🏻‍♀️📍煙肉芝士法包($16)呢個有點不推薦,麵包熱食可能會好點,但買時已經唔係熱,所以口感比較硬同難咬開,而且黑椒定洋蔥味道好似蓋過哂成個包🥲🥲🥲🥲下次再試其他先💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

📍蒜蓉芝士包($16)

📍煙肉芝士法包($16)

下次再試其他先💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
2023-05-06
早餐
2023-02-03 351 浏览
之前睇咗好多介紹話a1 bakery嘅芒果拿破崙蛋糕好好食,可惜一直冇機會。到有機會試嘅時候真係一試難忘,終於有朋友買咗做生日蛋糕,食咗一啖已經想即刻揼咗佢落垃圾桶,仲令到生日嘅朋友好唔開心。😤到底食緊啲乜嘢?芒果拿破崙冇芒果味、拿破崙餅底淋嘅、吉士得個死甜,然後呢個蛋糕要$280,一啲都唔平,完全稱唔得上係芒果拿破崙。🤮滿心期望,但十分十分失望。絕對唔建議大家試食,真係好耐好耐未試過食一個咁難食嘅蛋糕,除咗難食,就只有好難食可以形容。🤮若果有Mon Post嘅staff,唔該你哋好好改善下個配方。

芒果拿破崙
2022-09-04 152 浏览
間唔中都要食下甜品治療下心靈😍👧🏻近江黑豆宇治抹茶卷蛋抹茶味好出🍵口感好實 唔係空氣卷蛋😋黑豆好甜好綿😍重點有粒抹茶味朱古力係入面💯好好食仲有好多其他款式既麵包同蛋糕都好正
間唔中都要食下甜品治療下心靈😍
👧🏻近江黑豆宇治抹茶卷蛋
抹茶味好出🍵口感好實 唔係空氣卷蛋😋黑豆好甜好綿😍
重點有粒抹茶味朱古力係入面💯好好食

仲有好多其他款式既麵包同蛋糕都好正
2022-07-05 182 浏览
朋友生日,揀黎揀去最後決定係A-1 Bakery買!因為比佢個蛋糕吸引到!A-1 Bakery好多好靚嘅蛋糕可以選擇,因為朋友鍾意食芒果,所以買左個香芒戀人😋❀ 香芒戀人😋A-1 Bakery 做為連鎖嘅麵包店,佢出品嘅蛋糕都有一定質素,樣靚好味!呢款蛋糕表面有好多芒果粒、蘋果片、中間仲有一球慕斯、上面有兩塊小雛菊朱古力裝飾👍🏻入面係海綿蛋糕中間有一層芒果果醬,蛋糕嘅口感非常軟綿!搭配表面一球慕斯非常有層次感!推薦大家試一試😋

❀ 香芒戀人😋
2022-06-17 97 浏览
初嘗A-1 bakery的青森蘋果批,平時食開A-1啲面包做早餐,見佢出呢個批好有興趣,但一人食未免太大個,所以夾埋一班同事一齊分享青森蘋果好甜,食到一粒粒既蘋果肉,幾好食,批皮都好脆

青森蘋果好甜,食到一粒粒既蘋果肉,幾好食,批皮都好脆
2022-05-02 110 浏览
途經港鐵站,放滿新鮮出爐熱辣辣麵包🥯及精緻蛋糕🍰西餅🍰🎂🧁⋯⋯呢間餅店又係入襯去就忍唔住買好多蛋糕同埋麵包🥯😅😅—————————選擇困難又出現😅又想食蛋糕🍰又想食麵包呢度嘅麵包好好食😋⋯⋯一於麵包➕蛋糕🍰麻薯波波又係咁好食,一於買埋佢1⃣️焦糖芝士蛋糕🍰:濃郁又軟熟又香滑的芝士2⃣️歐陸雜果法包:見到呢個雜果法包又好想食,咬落去帶有口感煙煙韌韌得來又軟熟,滿口都是雜果的,實在太好吃😋3⃣️麻薯波波球:幾款味道都咁好味,而且我最喜歡吃帶有煙煙靭靭口感的食物————————-A1批又➕麵包·食麻薯波又再食包其實開心🥳簡…單就在你身邊..食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-
呢間餅店又係入襯去就忍唔住買好多蛋糕同埋麵包🥯😅😅
—————————
選擇困難又出現😅
又想食蛋糕🍰又想食麵包
呢度嘅麵包好好食😋⋯⋯
一於麵包➕蛋糕🍰

麻薯波波又係咁好食,一於買埋佢
1⃣️焦糖芝士蛋糕🍰:
濃郁又軟熟又香滑的芝士

2⃣️歐陸雜果法包:

3⃣️麻薯波波球:
幾款味道都咁好味,而且我最喜歡吃帶有煙煙靭靭口感的食物

————————-
A1批又➕麵包·食麻薯波又再食包
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2021-07-31 111 浏览
建議:會員有額外折扣。拎完蛋糕盡快放番入雪櫃❄之前上網睇過其他人既食評,話啫喱層會好易溶,所以突登拎定個保溫袋同冰包😂 好彩去到餐廳都無變形。今次試左:▫️夏日海洋巡「游」蛋糕 (HK$228)蛋糕分四層:檸檬啫喱🍋、芝士 Mousse🧀、芒果粒+芒果醬🥭,最後係蛋糕底🍰第一次見張海報真係「嘩」左出黎,藍色啫喱整出黎真係好靚,就咁一望已經好海洋Feel 🌊加埋BT21🥽,真係好得意😆 啫喱話係檸檬味,不過如果唔講就甘食,淨係食到有啲酸酸地🍋🤔 由其係因為要做海浪 ,所以係啫喱底做左啲凸位,係用左啲白色啫喱😅 係無味既。除左面個層啫喱既味道一般般之外,其他部份味道都正常,而且芝士Mousse 幾滑。
建議:會員有額外折扣。拎完蛋糕盡快放番入雪櫃❄

今次試左:
▫️夏日海洋巡「游」蛋糕 (HK$228)

2021-02-25 115 浏览
建議:間唔中會見到部份舖頭有做特價 🙆🏻‍♀️Fd子生日即興話想食芝士蛋糕😆🧀 甘岩見到總是缺貨既A1 芝士蛋糕 ($58) 有焦糖/紫薯 揀,另外仲有一款 朱古力果仁,價錢/size 一樣。細細個share 幾方便😋,今次試左:焦糖芝士🧀本身唔係太鍾意焦糖🙈所以好少揀焦糖味既甜品。不過,好彩依個芝士蛋糕,食落唔會太強焦糖味👍😋而且 芝士味十分濃郁,有new york cheese cake口感👍 下次如果見到紫薯仲有貨,再買舊黎試下先😆
建議:間唔中會見到部份舖頭有做特價 🙆🏻‍♀️

細細個share 幾方便😋,今次試左:
焦糖芝士🧀

下次如果見到紫薯仲有貨,再買舊黎試下先😆
2021-01-27 119 浏览
A-1 Bakery 的面包款式很多,与一般的烘焙店不一样,卖的都不是传统的面包。虽然售价普遍贵一点,但可以吃到比较特别的面包。旺角东站店位于闸内,生意比同站的美心好。虽然是一家面积不大的店,但里面卖的面包真的很多。粗略看起码有40款以上。鸡肉松包两边填满了肉松,但面包中间的肉松就不多。里面搽了沙律酱,但配合不怎么样,不是太好味。然而面包的质素不错,面粉比较实净,吃完已饱了一半。脆脆朱古力包是面包和曲奇饼合併,底面是脆和软两种不同口感,非常特别。整个包的朱古力味浓,吃完咀里还残留着厚厚的的味道。今天细心看了一下,还有20多款面包没吃过,下次可以继续。

鸡肉松包

脆脆朱古力包

今天细心看了一下,还有20多款面包没吃过,下次可以继续。
2021-01-27
脆脆朱古力包
之前去日本旅行係lawson已經試過Godiva忌廉卷蛋糕上次食朱古力味己經覺得好食估唔到去唔到日本 係香港都搵到今次呢款仲加入咗焙茶!! My Fav ❤️.🌀 Nama Chocolate Hojicha Cake 生朱古力焙茶蛋糕 $38HOJICHOCOLATE 🍫🍵 呢個配搭真係好夾焙茶味道濃郁➿ 焙茶深度烘焙之後 茶葉嘅香氣更加明顯但又唔帶苦澀 焙茶cream 入口非常香滑🤤🤤.再俾鬆軟嘅朱古力海綿蛋糕包住 正!🙋🏻‍♀️估唔到入面仲有驚喜🙈 最內層有一塊Godiva生朱古力🙊.朱古力味超濃 入口即溶整體黎講 好推薦🙋🏻‍♀️ 朱古力既甜香中和咗焙茶既苦澀茶香同朱古力香平衡得相當好 口感夠豐富 而且亦唔會太甜 就算38蚊都唔算貴🌸.
之前去日本旅行係lawson已經試過Godiva忌廉卷蛋糕
上次食朱古力味己經覺得好食
估唔到去唔到日本 係香港都搵到
今次呢款仲加入咗焙茶!! My Fav ❤️.

HOJICHOCOLATE 🍫🍵 呢個配搭真係好夾
焙茶味道濃郁➿ 焙茶深度烘焙之後 茶葉嘅香氣更加明顯
但又唔帶苦澀 焙茶cream 入口非常香滑🤤🤤.
再俾鬆軟嘅朱古力海綿蛋糕包住 正!🙋🏻‍♀️
估唔到入面仲有驚喜🙈 最內層有一塊Godiva生朱古力🙊.
朱古力味超濃 入口即溶
整體黎講 好推薦🙋🏻‍♀️ 朱古力既甜香中和咗焙茶既苦澀