2020-09-20 506 浏览
I got their chicken bowl set which costs $55 for dine in but it’s only $45 if you get take away. For the complimentary drink I picked the iced tea which is unsweetened, perhaps you could ask for sugar if you prefer it sweetened. Everything was served in plastic containers which isn’t very environmental. The food tasted alright, nothing exceptional, but for $55 I was fine with it. However, I couldn’t help but compare it to Yoshinoya, and I feel like for a similar price I could get better quality food there.

When I was there on Sunday night, while I was still eating, the staff informed me that they closed at 8:30pm (I don’t know if this closing time is temporary due to Covid). I could sit as long as I want but I would have to dispose the containers myself at the mall’s trash cans, and they gave me a big sturdy paper bag for that (again, felt a bit wasteful). Anyway, this was all fine with me, and the staff were very nice and helpful, so I didn’t mind. Just a heads up!
Chicken  bowl  set
Chicken  bowl  set
2020-07-08 529 浏览
今日行街又見到有着數嘢,呢間清水一芳園平時一份班戟最少都30幾蚊,今日做買一送一,真係好抵呀!有4款口味揀,即時決左要一份士多啤梨朱古力同埋一份香蕉朱古力班戟!睇住店員即製班戟皮,加上鮮果同埋忌廉,靚靚咁捲起,急不及待即刻食一啖!班戟皮軟熟而且仲暖暖地,食到啲蛋香味道,最最最鍾意佢個忌廉,入口輕盈而且有香濃奶味!我食嘅士多啤梨微甜,幾新鮮!可惜生果份量真係偏小,不過以買一送一來講,將價就貨真係算好唔錯啦!

2020-06-23
外卖自取
下午茶
2020-07-03 313 浏览
夜晚八點去到,剛好有位,張枱無人執,要自己拎走之前的客人的食物回服務枱,都算啦,見佢忙。叫左個雞排定食,要九十八蚊,難食過波仔飯盒一百倍。塊雞排細個大家樂,肥肉多過雞肉,二粒肉丸好似雪櫃剛拎出來,果杯花茶飲一啖唔想飲,一d味都無,比杯水我好過。全部食物凍冰冰,除左個白飯囉。甜品得三個五蚊銀大嘅蛋糕仔....上菜速度超慢,本身想食完戈飯叫個價值八十八蚊嘅芭菲杯,食完當然無食,落地下買件cake食好過,仲要等左半個鐘先有得食,最好食個白飯 。如想出街食白飯可去食!
唔洗飛京都就可以食到日本抺茶老店茶匠清水一芳園💚 黎奧海城都可以一解抺茶癮😝.🍨 特濃抺茶雪糕 $38用waffle 裝住特濃抺茶雪糕 再加上蕨餅同自家制抺茶啫喱🤤 依3個combo 全部都係我的至愛😍😍 抺茶雪糕夠晒濃郁而不會過於強烈 口感亦夠細緻😋 再加埋煙煙un un 既蕨餅真係冇得頂👍🏻👍🏻 而抺茶啫哩就最濃郁😋😋朋友點左一個抺茶可麗餅🍵 但估唔到竟然係碟上🤣🤣🤣 不過好處係唔會食到一手都係😝

🍨 特濃抺茶雪糕 $38

2020-02-28
$40 (宵夜)
2019-12-22 633 浏览
相比起其他抺茶鋪頭,呢間鋪頭嘅裝修同價錢都相對撲實。但係佢嘅味道一啲都唔比其他鋪頭遜色。店主係個日本人,非親切友善,而且佢哋嘅卷蛋非常之新鮮美味,連埋新鮮抹茶鮮奶、抺茶等等飲品價錢都只係60幾蚊,十分抵食。佢嘅抺茶卷蛋十分好食,亦大受歡迎,當日去到已經賣晒,剩低原味卷蛋。如果經過奧運,就記得去探下佢啦。因為呢排嘅社會事件,老闆話近來嘅生意都差左三成,眼見之前鍾意食的中村藤吉執咗笠,我哋抺茶控都好傷心,希望大家多啲幫襯,令呢間鋪頭可以做得住啦。The cake is freshly made and so as the tea. The cake is spongy and the cream is fluffy. High quality matcha powder is used to create a deep flavour of the matcha tea.

• 抺茶卷蛋
2019-11-13 569 浏览
睇完戲,當然又到甜品胃出動!今晚,我們選擇到奧海城「茶匠 清水一芳園」嘆飯後甜品!去過京都,但每次經過「茶匠 清水一芳園」都是過門而不入,今晚總算嚐到了。由於甜品店主打宇治抹茶的關係,翻開menu,無論是蛋糕或雪糕,你會發現大部份都是green object。貪心的我,最後點了最大杯、最色彩繽紛的一芳園芭菲杯,盛惠88元。芭菲高身大大杯,有6-7層選料,每一層都有不同口感和滋味。面層的抹茶軟雪糕好似奶咁滑,抹茶味濃;小丸子非常彈牙,煙靭而不黐口。芭菲中間除了雪糕外,還有朱古力脆脆、栗子蓉、紅豆等,一層一層等你發掘,好味!善意提醒,因為太大杯,怕溶的話最好快快吃掉!

一芳園芭菲杯

善意提醒,因為太大杯,怕溶的話最好快快吃掉!
2019-11-11
2019-11-09 397 浏览
🍴ᴍᴀɪɴ·玉子燒定食 $88﹟呢個SET望落都幾豐富, 前菜有薯仔煙肉蛋沙律, 麵豉湯, 湯裏面仲有紅蘿蔔同白蘿蔔, 飲落唔會太濃, 玉子燒火喉控制到位, 唔會過熟, 配埋滑嘟嘟既烏冬同蕨餅做甜品, 係一件完美既事😋🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·抹茶紅豆蛋糕+鮮奶抹茶set $64﹟抹茶蛋卷配上抹茶cream一齊食, 濕潤度岩岩好, cream都夠滑😛仲有埋最佳拍檔紅豆係中間🙊個set仲包杯抹茶飲品, 可以一啖蛋糕一啖抹茶鮮奶解解甜又得👍🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·一芳園芭菲杯 $68﹟層次感豐富既甜品, 有cream, 有雪糕, 有紅豆, 有白玉, 抹茶啫喱, 又有朱古力脆脆係中間, 同埋咖啡味既啫喱係底, 每一層都有唔同既變化, 亦係芭菲吸引之處😍
🍴ᴍᴀɪɴ·玉子燒定食 $88
玉子燒定食

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·抹茶紅豆蛋糕+鮮奶抹茶set $64
抹茶紅豆蛋糕+鮮奶抹茶set

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·一芳園芭菲杯 $68

玉子燒定食
2019-11-05 265 浏览
係奧海城食完Lunch 突然好想食甜品🤗咁就順便行去清水一芳園食番杯大大杯抹茶芭菲🤤🤤🤤👀到件🍵🍰雙層抹茶芝士蛋糕,忍唔住點埋佢🤩#雙層抹茶芝士蛋糕黃色芝士蛋糕,芝味十分濃厚,配以底層的甘香抹茶味,甜度、香度都恰到好處非常配合,整體口感鬆軟甘香👍👍👍😋#一芳園巴菲杯大大杯配料豐富,清香的抹茶軟雪糕配以滑滑的忌廉、蕨餅、白玉、紅豆 、粟米片,咖啡啫喱。整體層次豐富,抵👍而我最愛蕨餅的軟Q口感。呢一杯肯定能滿足到每一位抹茶控🍵🍵
👀到件🍵🍰雙層抹茶芝士蛋糕,忍唔住點埋佢🤩

#雙層抹茶芝士蛋糕

#一芳園巴菲杯
整體層次豐富,抵👍
而我最愛蕨餅的軟Q口感。
呢一杯肯定能滿足到每一位抹茶控🍵🍵
2019-11-03 232 浏览
茶匠清水一芳園🌱🍃身為抹茶控嘅小編,見到咁多抹茶甜品,即刻發晒光要去食🤩🤩🤩————————芭菲杯🍧$88整杯係抹茶為主,有好多款唔同既材料,由上而下分別有好香但唔膩既忌廉、湯丸、栗子、紅豆、抹茶雪糕、可可脆脆、朱古力脆餅、牛婚、咖啡果涷,非常之豐富!😋食完好滿足🥰————————手製蕨餅🍡$55有抹茶、黃豆粉、黑糖三款口味選擇小編就揀咗抹茶同埋黃豆粉味🤓抹茶粉蕨餅非常之香濃!抹茶控嘅一定要試😍黃豆粉蕨餅甜而不膩,食完好似返咗轉日本咁😚————————Pancake🥞$50小編揀咗士多啤梨味雪糕同埋芝士餅做餡料🍓🍰口感意外地幾夾😋————————抹茶🍵$39近來開始有啲凍,小編揀咗個熱飲抹茶嘅牛奶有啲淡,茶味為主
茶匠清水一芳園🌱🍃
身為抹茶控嘅小編,見到咁多抹茶甜品,即刻發晒光要去食🤩🤩🤩
芭菲杯🍧$88
手製蕨餅🍡$55
有抹茶、黃豆粉、黑糖三款口味選擇
小編就揀咗抹茶同埋黃豆粉味🤓
抹茶粉蕨餅非常之香濃!抹茶控嘅一定要試😍
黃豆粉蕨餅甜而不膩,食完好似返咗轉日本咁😚
Pancake🥞$50
小編揀咗士多啤梨味雪糕同埋芝士餅做餡料🍓🍰
口感意外地幾夾😋
抹茶🍵$39
近來開始有啲凍,小編揀咗個熱飲
抹茶嘅牛奶有啲淡,茶味為主
清水一芳園不嬲出名綠茶🍵同甜品🍧🍡 放lunch經過見到佢哋嘅日式定食幾吸引 今次就一於試下啦~❁燒雞扒定食 $98雞扒味道不錯但份量有點少🤣 十分欣賞他們的清湯 裡面有豚肉、白蘿蔔等材料🍲 白飯也吃得出是珍珠米🍚 贈送的紅茶竟然十分驚喜☕️😍 入口香滑沒有苦味 👍🏻❁卡邦尼三文魚菠菜闊條麵 $98醬汁滿滿的 三文魚肉也很多 闊條麵口感不錯 整體份量很多呢🤣 麵包香脆微暖配上闊條麵的醬汁很搭 推薦👍🏻❁草莓朱古力醬可麗餅 (定食加$25)定食可加配可麗餅crepe 我們選了草莓口味一試 原本以為份量不會很多 但點知份量完全足夠兩人share 餅皮有點煙韌 cream不會太甜一點也不膩 但草莓肉有一點點酸味 但挺開胃的😍

燒雞扒定食 $98

卡邦尼三文魚菠菜闊條麵 $98

草莓朱古力醬可麗餅 (定食加$25)
2019-10-24 114 浏览
最近見到這間充滿抹茶甜品的餐廳餐廳的佈置還讓你坐在室內卻有種在室外的感覺~!我們是晚上放工去食晚餐所以主要是點了熱食而他們最近的優惠是惠顧滿$100並發佈相片及評分到某地圖APP,即可獲贈$38的可麗餅~~(🌟要注意是逐張單計算的!).🍱 豚肉生姜燒烏冬定食 $108烏冬不會過份軟身/太硬而薄切豚肉幾爽口味道不算太濃比較清淡 定食本身有跟小量前菜跟甜品還有一個忌廉火腿薯蓉球雖然每樣份量都不多但食完個定食其實已經幾飽.🍵 涷抹茶 $18(跟餐轉飲)可能因為是涷飲所以茶味不太濃.玉子燒烏冬定食 $88 不得不讚個玉子幾好食難得地不會太甜一咬開仲好似有湯汁~!.🍵 涷鮮奶抹茶 $24(跟餐轉飲)加了鮮奶口感就比較順滑但茶味就不太明顯了.🧁 無花果忌廉可麗餅 $0(由廚師決定可麗餅的口味 menu好像是沒有無花果的 好像是在試新菜式的反應吧🤔)-本身我們對於沒有分單只得一個可麗餅有點失望但結果因為食完定食已經飽了所以得一個都算是份量剛剛好可麗餅皮很薄 一咬開就是滿滿的忌廉~無花果肉很新鮮如果喜歡甜一點可以點多一些果醬不過對我來說果醬就有少少太甜
最近見到這間充滿抹茶甜品的餐廳
餐廳的佈置還讓你坐在室內卻有種在室外的感覺~!
我們是晚上放工去食晚餐
所以主要是點了熱食
(🌟要注意是逐張單計算的!)
🍱 豚肉生姜燒烏冬定食 $108

定食本身有跟小量前菜跟甜品
還有一個忌廉火腿薯蓉球
雖然每樣份量都不多
但食完個定食其實已經幾飽
🍵 涷抹茶 $18(跟餐轉飲)

可能因為是涷飲
所以茶味不太濃
玉子燒烏冬定食 $88
不得不讚個玉子幾好食
難得地不會太甜
一咬開仲好似有湯汁~!
🍵 涷鮮奶抹茶 $24(跟餐轉飲)

加了鮮奶口感就比較順滑
但茶味就不太明顯了
🧁 無花果忌廉可麗餅 $0
本身我們對於沒有分單只得一個可麗餅有點失望
但結果因為食完定食已經飽了
所以得一個都算是份量剛剛好

可麗餅皮很薄 一咬開就是滿滿的忌廉~
無花果肉很新鮮
如果喜歡甜一點可以點多一些果醬
不過對我來說果醬就有少少太甜
2019-10-23 166 浏览
茶匠 清水一方園 #奧運呢間又有綠茶甜品又有日式定食,仲要係由日本人打理。Set 3 玉子燒定食 $88玉子燒唔係平時壽司餐廳會食到甜嘅嗰種,呢款係咸嘅玉子燒,一咬落去都幾juicy,再配埋一個烏冬、薯仔沙律、一碗湯、一塊蕨餅,比想像中飽。呢杯唔使加錢嘅茶反而好味過佢嘅抹茶,帶點甜味,幾清香特別。味道:3.8/5性價比:4/5Set 5 忌廉鮮蝦番茄闊條麵 $88 +$18 一方園抹茶 佢啲闊條麵好好食,有少少芝麻粒喺麵條入面,個食法好似沾面咁,將啲闊條麵點我個忌廉鮮蝦番茄湯到,湯底好濃郁,除咗番茄蓉喺入面之外,仲有好香嘅蝦鮮味,味道唔錯。不過個抹茶就有好大陣粉嘅味,有啲似元氣沖出嚟嗰啲抹茶,有待改進。味道:4/5性價比:4/5一方園抹茶雪糕 $58雖然當日我哋係嗌一方園抹茶甜湯,不過睇返個Menu,呢一個應該係抹茶雪糕,不過雪糕溶咗都會變成湯嘅好似係😂😂😂 雪糕分別係抹茶味同牛乳味,兩者味道偏甜,抹茶味唔算太突出,係大眾接受到嘅抹茶味,不過抹茶控就可能會有少少失望。另外仲有一舊舊類似抹茶奶凍嘅嘢,質地好滑脱脱,不過同我想像中嘅口感又出入,本來以為係類似蕨餅咁煙煙韌韌,不過原來係一咬就
茶匠 清水一方園 #奧運
呢間又有綠茶甜品又有日式定食,仲要係由日本人打理。

Set 3 玉子燒定食 $88
味道:3.8/5
性價比:4/5

味道:4/5
性價比:4/5

一方園抹茶雪糕 $58
另外仲有一舊舊類似抹茶奶凍嘅嘢,質地好滑脱脱,不過同我想像中嘅口感又出入,本來以為係類似蕨餅咁煙煙韌韌,不過原來係一咬就斷。而且雖然呈深綠色,不過抹茶味一啲都唔出,有少少失望。另外佢嘅白玉都比較粉,食落去無味,麻麻。不過好在佢嘅雪糕同埋紅豆都夠甜,而且紅豆味重非常出,所以撈埋一齊食都可以接受。
味道:2.5/5
性價比:2.5/5

雖然呢張鋪頭都主打抹茶嘅製品,不過出奇地佢嘅鹹食係好味過佢嘅甜食好多,而且都抵食啲,建議大家食佢嘅set~

Set 3 玉子燒定食
Set 5 忌廉鮮蝦番茄闊條麵
一方園抹茶雪糕
Set 3 玉子燒定食
Set 5 忌廉鮮蝦番茄闊條麵
2019-10-21 151 浏览
早年到京都旅行嘗試過當地的抹茶甜品,之後一直念念不忘,返到香港每隔數月總會抹茶癮發作,今次就嚟試下來自京都的茶匠一芳園。呢到嘅甜品種類都幾多元化,除左抹茶雪糕、蛋糕同飲品等經典款式外,仲有即製可麗餅同日式刨冰,另外餐廳亦有提供日式飯餐。可以堂食亦可以外帶,不過呢到座位有限,撞正假日的下午茶時間就比較多人。🔻一芳園芭菲杯🔻面層厚實堅挺的忌廉味道比較甜,最鍾意就喺旁邊的抹茶凍同丸子,煙韌口感配埋茶味香濃嘅抹茶雪糕一齊食好夾。中間仲有一層朱古力脆脆,都係偏甜一啲,個人還是比較喜歡甘味重啲嘅抹茶甜品。🔻雙層抹茶芝士蛋糕🔻中間黃色的是芝味濃厚的芝士蛋糕,底層則是口感鬆散的抹茶味蛋糕,食落芝士味比較突出,抹茶的甘香都給掩蓋了,多口幾口還覺得有點膩。🔻朱古力醬忌廉鮮奶抹茶🔻抹茶面頭的忌廉奶味唔算太重而且甜度偏高,雖然見到加左朱古力漿但飲落又唔太覺有朱古力味。🔻自家製啫喱鮮奶抹茶🔻本身的茶味啫喱剛好賣哂,店員便建議我地試下咖啡味嘅啫喱,帶陣陣咖啡香的啫喱好彈牙,令飲品嘅口感更加豐富。因為呢杯無加忌廉的關係,飲落無咁甜同埋茶嘅回甘味明顯啲。食物整體嘅價錢都唔平,質素雖然無京都個邊咁好,但間唔中同朋友嚟食

🔻一芳園芭菲杯🔻
面層厚實堅挺的忌廉味道比較甜,

🔻雙層抹茶芝士蛋糕🔻

🔻朱古力醬忌廉鮮奶抹茶🔻

🔻自家製啫喱鮮奶抹茶🔻

食物整體嘅價錢都唔平,質素雖然無京都個邊咁好,但間唔中同朋友嚟食下甜品傾下計都喺唔錯嘅選擇。
2019-10-15 126 浏览
近日地鐵都提早打烊,晚上不方便約朋友,放工到奧海城覓食,發現轉角賣飲料的清水一芳園有賣熱食,抱持著好奇的心態來試試看吧Menu上每個套餐都美美的,有好幾種套餐可以選擇,今天選的是Set one!燒雞扒定食等了大約十分鐘就上菜了,雞扒的部份實體和menu上的照片差異還蠻大的不過雞肉咬下去沒有失望,肉質還算不錯,一旁的配菜口味都不錯,不會過鹹或嚥不下,套餐還附上了味噌湯和茶。茶的味道很好👍除了賣熱食外也有賣甜點總體而言食材及味道都在水準之上,一個人也可以慢慢嘆個晚餐

除了賣熱食外也有賣甜點

總體而言
食材及味道都在水準之上,一個人也可以慢慢嘆個晚餐
2019-08-07 419 浏览
晚餐唔知食咩嘢,隨便行吓見到呢間鋪頭好似都唔錯,即管試一試啦。選擇唔算話好多,環境比較細,但係見到甜品好似唔錯所以試一試晚餐大約有九個set定食我哋選擇咗一個雞扒定食套餐,卡邦三文魚意粉套餐,一個set入面有湯,主食,前菜 ,,仲有杯蘋果茶,講真,比我想像中好食好多,雞扒唔會好乾,食落幾好食,烏冬都好食三文魚意粉就比較多汗,份量都適中,但因為忌廉汁太多,食落有啲膩,但有個蘋果茶中和返啱啱好, 最後甜品冇影到,香蕉可麗餅,唔會太甜,上面仲有朱古力醬所以今餐出乎意料嘅好👍🏻👍🏻

選擇唔算話好多,環境比較細,
但係見到甜品好似唔錯所以試一試

晚餐大約有九個set定食
,仲有杯蘋果茶,

最後甜品冇影到,香蕉可麗餅,唔會太甜,上面仲有朱古力醬
所以今餐出乎意料嘅好👍🏻👍🏻