茶墨 尖沙咀位於The One嘅一間好特別,主打水墨風嘅手搖店,餐廳有座位可以坐低慢慢飲麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $42賣相好特別,精緻到成幅水墨畫咁,味道亦唔遜色,芝麻十分香濃,麻糬十分煙靭,好似飲緊芝麻糊咁😍紫薯鐵觀音沙冰 $42同樣賣相好靚,紫薯同鐵觀音搭配得非常好,兩者嘅味道恰到好處,唔會遮蓋對方,紫薯蓉口感綿密細滑,仲食到紫薯粒,層次十分豐富,大推😍😍抹茶Gelato $39Gelato幾大球,抹茶味香濃亦唔會太苦
茶墨 尖沙咀

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $42

紫薯鐵觀音沙冰 $42

抹茶Gelato $39
Gelato幾大球,抹茶味香濃亦唔會太苦
2023-06-24 60 浏览
呢間茶飲店超有特色!以水墨風為主題ink brush 飲品外表好靚好吸引🤩店面同座位都屬開放式同閏蜜行到攰最岩黎tea一teaInk brush~麻糬芝麻烏龍鮮奶茶~$42店員會將芝麻醬不定量咁塗抹係杯邊再加麻糬粒配料~麻糬芋泥茉莉鮮奶綠~$42都係差唔多做法以芋泥塗杯邊紫色既水墨風都好靚呀甜度同冰度全部都有得揀仲可以+$8加配芝士焦糖蓋!~岩燒蛋糕(熱食)~$48有抹茶同伯爵茶揀揀呢款建議堂食因為呢款係熱食架店員會即場幫手加熱加熱左口感超鬆軟呀!而且估唔到抹茶味咁香濃~栗子🌰蒙布朗~$36外面係栗子蓉中間係忌廉最底有海綿蛋糕栗子蓉細滑中間既cream超順滑又唔膩
呢間茶飲店超有特色!
以水墨風為主題ink brush

都係差唔多做法
以芋泥塗杯邊
紫色既水墨風都好靚呀

甜度同冰度全部都有得揀
仲可以+$8加配芝士焦糖蓋!

~岩燒蛋糕(熱食)~$48
有抹茶同伯爵茶揀
揀呢款建議堂食
因為呢款係熱食架
店員會即場幫手加熱
加熱左口感超鬆軟呀!
而且估唔到抹茶味咁香濃

栗子蓉細滑
中間既cream超順滑又唔膩
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2023-06-24 54 浏览
未到七月返香港的天氣已經非常炎熱先食一球單球意式雪糕@黑朱古力🍫 解解熱黑朱古力味濃郁,順滑😄仲有好多唔同口味㗎麻糬焙茶鮮奶,最愛那些麻糬,然後配合焙茶味的香味,和凍冰冰嘅鮮奶,好飲😍多點兩個蛋糕回家 -蒙布朗抹茶 🍵一條條嘅蛋糕好特別,忌廉好香好順滑☺️仲有啲栗子味道,多重口感,好特別!!岩燒蜂蜜蛋糕 抹茶味🍵,呢個係熱食嘅蛋糕,融合了蜂蜜戚風蛋糕、微鹹濃郁起司,仲有抹茶嘅香味,好豐富😙下次再試吓其他款式先
未到七月返香港的天氣已經非常炎熱

先食一球單球意式雪糕@黑朱古力🍫 解解熱

黑朱古力味濃郁,順滑😄仲有好多唔同口味㗎

多點兩個蛋糕回家 -

下次再試吓其他款式先
2023-06-23 20 浏览
呢排天氣咁鬼熱,經過呢間有意大利雪糕,即刻買黎試吓朱古力單球意式雪糕 $29朱古力味濃郁,,Gelato的雪榚質感比較軟綿口感相較於美式雪糕更為紮實,牛奶味醇厚香滑,女生必試!
呢排天氣咁鬼熱,經過呢間有意大利雪糕,即刻買黎試吓
朱古力單球意式雪糕 $29
第一次幫襯茶墨,相信大部份人都會揀佢哋個 signature 水墨畫系列飲品,因為實在超靚,打卡一流。無奈當日帶病在身,只可叫熱飲,於是就揀咗杯少甜嘅熱麻糬芝麻烏龍鮮奶茶。雖然冇得打卡,但呢杯水準絕對唔錯,烏龍茶,鮮奶同芝麻三者嘅平衡得宜,唔會話邊樣太淡邊樣太突出,加埋軟糯有咬口嘅麻糬,成杯嘢真心好飲。叫多件朱古力味嘅福岡芝士蛋糕,呢個就非常一般,少硬偏甜。病好之後,下次再嚟,一定要試埋 gelato 。

2023-06-21 39 浏览
天氣好熱,係條街行耐左自然好想搵個地方坐下涼下冷氣飲下野,補充下體力今日係尖沙咀行到咁上下就入左the one,之前有朋友飲過茶墨話不錯,一於去試下呢到主打水墨風麻薯飲品,但個人都係比較鐘意珍珠,呢啲天氣飲返杯透心涼既奶茶就最好不過,所以我就要左杯黑糖珍珠鮮奶錫蘭紅茶,再要左個伯爵茶岩燒蛋糕慢慢嘆比完錢之後店員會比個震動牌你,你就可以搵位坐底等野食,不過唔洗等好耐就好快拎得岩燒蛋糕佢會幫你加熱,上面係一層溶溶地既流心芝士,個蛋糕好鬆軟,亦到充滿伯爵茶味,配上芝士既少少咸香,好正而黑糖珍珠鮮奶錫蘭紅茶我要左少甜,現埋黑糖本身既甜味已經好夠,珍珠鮮奶茶我比較鍾意重茶香啲,呢杯都做到,唔錯呢到仲有gelato可以食,但一杯野飲一件cake已經好夠,下次有機會會再黎試埋

2023-06-21 80 浏览
茶墨📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖今日同朋友一齊放假,黎到尖沙咀呢一間文青打卡地方📸📸🥰🥰,呢度裝修係以木製為主,係一間開放式店舖,客人可以先到收銀處落單同付款後再自己搵位置坐,除左坐位外,店舖重有兩張企枱,可以比客人自由選擇👍睇到menu發現都有幾多選擇,有多款特別嘅手搖飲品,有文青必買嘅水墨風、經典奶茶、焦糖芝士系列等等……如果唔想飲嘢重可以選擇食Low Fat Gelato🍦或者係蛋糕🍰今次我同朋友就飲品雪糕都要曬🥰👇(5星最為喜愛✨️)麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$42 ⭐️⭐️⭐️⭐️賣相好似水墨畫咁✨️飲落就好似飲緊芝麻糊咁🤣充滿香濃芝麻味配上烏龍茶,加左d麻糬勁煙韌勁有口感,令成杯飲品變得更為豐富👍紫薯鐵觀音沙冰 $42 ⭐️⭐️⭐️⭐️賣相一樣都係好靚📸!真材實料用紫薯整成薯蓉,飲落會有啲細細粒嘅紫薯粒,再配埋充滿茶香嘅鐵觀音茶,重點係呢一杯係沙冰黎架🍧,夏天消暑簡直冇得輸👍👍P.S 飲品打完卡記得要攪勻先好飲呀📸單球意式雪糕 x2  $64 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有好多味道可以選擇,我地就選擇左期間限定嘅烏龍茶味同荔枝雪葩,雪糕唔會好易就溶化,店員重會將雪糕裝滿,好似唔只一球嘅份量添🥰
茶墨
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
(5星最為喜愛✨️)
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$42 ⭐️⭐️⭐️⭐️
紫薯鐵觀音沙冰 $42 ⭐️⭐️⭐️⭐️
P.S 飲品打完卡記得要攪勻先好飲呀📸
單球意式雪糕 x2  $64 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
有好多味道可以選擇,我地就選擇左期間限定嘅烏龍茶味同荔枝雪葩,雪糕唔會好易就溶化,店員重會將雪糕裝滿,好似唔只一球嘅份量添🥰,以份量黎講都已經值回票價👍,店舖令人最吸引嘅特色就係雪糕標榜為低脂雪糕,怕肥或減緊肥嘅朋友都可以食多兩啖😆荔枝雪葩有粒粒荔枝果肉,每啖都會食到🥰,仲有濃濃嘅荔枝香~而烏龍茶雪糕茶味濃郁,唔甜得黎又唔會有茶嘅苦澀味。兩款雪糕都十分推薦呀👍👍👍
  • 荔枝雪葩
  • 烏龍茶味雪糕
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2023-06-20 25 浏览
同朋友去尖沙咀行街,行到the one,又攰攰哋,出面又落雨,想搵個地方坐下,飲下嘢,一search 見到呢間水墨畫嘅茶飲,我同朋友都勁想試!同埋呢度唔係淨係做外賣,係有得坐喺度飲,啱晒!我哋揀咗杯麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,同埋士多啤梨雪糕奶昔,跟住見到佢哋有低脂Gelato,我哋買嘢飲加Gelato會平咗,我哋就決定試埋佢哋嘅gelato啦朋友嘅麻糬芝麻烏龍奶茶睇個樣已經好吸引,我都試左幾啖😆芝麻味好重,麻糬好煙韌,下次再嚟試埋佢其他水墨畫嘅茶飲先得!呢杯係我嘅士多啤梨雪糕奶昔,應該落咗勁多士多啤梨,士多啤梨味勁出,好飲呀!朋友唔想食cone, 要咗個杯裝嘅gelato, vanilla favour,見到好多雲呢拿籽,好濃味,仲要係低脂架!滿足呀!我揀咗個石板街,原來佢個cone係會有埋蝴蝶酥,勁開心,朱古力味好濃郁,下次經過都會嚟坐吓飲吓嘢!

2023-06-19 24 浏览
同男朋友係The One睇完戲,想食番個下午茶,經過呢間就俾佢大大張水墨畫風既奶茶poster吸引住,竟然重有意大利雪糕呀🤤,忍唔住叫左兩杯茶飲兩件cake同一杯雪糕放縱一下😋黑糖珍珠芒果鮮奶💛水墨風真係好靚,芒果鮮奶飲落酸酸甜甜,好濃既芒果味,同鮮奶都幾夾下麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39味道都好有驚喜,唔會太甜,估唔到芋泥同奶綠嘅配搭都幾搭,鍾意嚼口感嘅話,可以試下呢杯,有柔軟嘅麻糬同滑順嘅焙茶鮮奶朱古力單球意式雪糕 $29最愛意大利雪糕🍧日式奶茶蛋糕細細件岩岩好,呢款個蛋糕係戚風蛋糕黎,食落都唔會覺得膩👍🏻重有抹茶芝士蛋糕👍🏻
黑糖珍珠芒果鮮奶💛

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39

朱古力單球意式雪糕 $29
最愛意大利雪糕🍧

日式奶茶蛋糕
細細件岩岩好,呢款個蛋糕係戚風蛋糕黎,食落都唔會覺得膩👍🏻

重有抹茶芝士蛋糕👍🏻
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2023-06-17 26 浏览
茶墨😽麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🥛🍵一望到就覺得佢哋嘅嘢飲除咗個杯嘅外型之外,掛杯亦都做得好靚~打卡一流佢哋嘅麻薯好煙韌,茉莉味都幾香,感覺係幾Fresh嘅,不過奶味稍為唔夠濃郁,已經嗌左少冰,不過越飲就覺得越淡,芋泥嘅味道亦唔算係太過突出,冇嗌到少甜不過可能我個人口味鍾意甜少少就覺得可以加多少少糖,仲有身為鍾意煙煙韌韌有咬口嘢嘅我覺得麻薯嘅份量可以多少少👀整體嚟講覺得還好嘅,其他嘢飲可以再試下😆不過尖沙咀似乎會有其他更好的選擇,始終呢個價錢有啲貴
茶墨😽
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🥛🍵

將水墨畫嘅概念融入飲品,真係史無前例!麻糬芋泥茉莉鮮奶綠先讚佢嘅外觀,真係做得好精緻好靚,拎上手好似一件藝術品一樣。叫上少甜,飲落整體唔會過分甜膩,茉莉味道清清地,奶味亦都唔會過分濃郁,底部嘅芋泥都幾綿密,真係要大力啲啜!而麻糬口感較硬身,飲完就較為飽肚焦糖芝士莓莓茶極度喜歡芝士奶蓋嘅小編,呢間水準都不俗,芝士味幾出,焦糖味道都相對明顯,但溶化嘅速度比較快。莓莓味道飲到果香,酸酸清甜,萬分解渴!富士蘋果芝士蛋糕蛋糕嘅size比較細份,但係都幾墜手,清清甜甜嘅口感唔會過分滯肚,蛋糕入邊仲有蘋果嘅粒粒,口感唔錯。鐵觀音口味雪糕夏天真係忍唔住隨街都要食杯雪糕,呢款低脂嘅雪糕食落去都幾滑身,茶味清清地,當日仲有朱古力、雜莓乳酪、抹茶、烏龍等等嘅口味!

將水墨畫嘅概念融入飲品,真係史無前例!

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠

焦糖芝士莓莓茶

富士蘋果芝士蛋糕

鐵觀音口味雪糕
外卖自取
  • 富士蘋果芝士蛋糕
2023-06-11 66 浏览
茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖喺尖沙咀The One行到攰,搵個地方坐低嘆吓下午茶先,見到尼間行水墨風的茶飲店,覺得好寫意,一於揀呢一間坐低唞唞紫薯鐵觀音沙冰 $42水墨風格嘅茶飲真係第一次試,個賣相真係好似水墨畫一樣,攪勻咗之後飲一啖,紫薯味非常濃郁,沙冰清涼消暑黑糖珍珠鮮奶錫蘭紅茶 $39珍珠QQ彈彈,茶底濃郁,鮮奶味都好香柚子雪葩gelato一球 $32酸酸地好清爽,適合喜歡低脂飲食嘅人石板街gelato一球 $32口感綿滑,朱古力香濃醇美福岡芝士蛋糕(抹茶)$40芝士味濃郁,帶少少抹茶的苦澀味,兩者好夾,食完沒有負擔
茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

紫薯鐵觀音沙冰 $42

黑糖珍珠鮮奶錫蘭紅茶 $39
珍珠QQ彈彈,茶底濃郁,鮮奶味都好香

柚子雪葩gelato一球 $32
酸酸地好清爽,適合喜歡低脂飲食嘅人

石板街gelato一球 $32
口感綿滑,朱古力香濃醇美

福岡芝士蛋糕(抹茶)$40
芝士味濃郁,帶少少抹茶的苦澀味,兩者好夾,食完沒有負擔

• 黑糖珍珠鮮奶鐵觀音
  • 雙球意式雪糕
今日去The ONE 行街,見到依間手搖店好受歡迎又有蛋糕同雪糕,一於坐底試吓😍 原來招牌飲品係以水墨畫為主題,賣相好吸引,啱晒打卡~今次同朋友叫咗2杯飲品2件蛋糕同1杯Gelato💖💖💖食評💖💖💖麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 (冷、少甜、少冰) ($42)✨賣相好美,藝術感滿滿,必點的招牌飲品~少甜味道會淡一點 偏清甜,但完全不會影響芋泥的香甜~ 入口芋頭香味突出,足料芋泥令口感味道更豐富,還有啖啖麻糬 口感煙韌軟腍,飲完一杯有飽腹感😆黑糖珍珠芒果鮮奶 (冷、少甜) ($42)✨見到名就知一定好香甜🥰 芒果味好濃郁突出,甜味十足,配上牛奶及黑糖味道一流,還有豐富珍珠,口感豐富 好滿足☺️伯爵茶岩燒蜂蜜蛋糕 (+$48)✨抹茶岩燒蜂蜜蛋糕 (+$48)✨一眼就俾依兩件蛋糕吸引住,原來要翻熱食,我哋就決定拎返屋企叮熱食茶味好香濃,甜而不膩,蛋糕鬆軟好好味😍 低脂意式雪糕(荔枝雪葩味)(+$32)✨推薦!Gelato口感細緻綿密,絕對是我的最愛😍 見到有荔枝雪葩,好特別嘅味道,一於試吓,口感味道一流,好清甜 好啱夏天食!

今次同朋友叫咗2杯飲品2件蛋糕同1杯Gelato

💖💖💖食評💖💖💖

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 (冷、少甜、少冰) ($42)✨
賣相好美,藝術感滿滿,必點的招牌飲品~

黑糖珍珠芒果鮮奶 (冷、少甜) ($42)✨

伯爵茶岩燒蜂蜜蛋糕 (+$48)✨
抹茶岩燒蜂蜜蛋糕 (+$48)✨
茶味好香濃,甜而不膩,蛋糕鬆軟好好味😍

低脂意式雪糕(荔枝雪葩味)(+$32)✨
2023-06-10 29 浏览
Sugar Day 🍬🍬呢間既飲品望落都好有feel 好有心思❤️將飲品都可以變成一幅水墨畫咁靚同其他台式飲品店唔同 自己獨有嘅特色麻糬芝麻烏龍鮮奶茶水墨畫既飲品🖋️🖋️有feel加入左麻糬和芝麻,整個口感變得更加豐富烏龍茶的香氣和奶香搭配得唔錯,芝麻味超濃!好似飲緊芝麻糊咁。麻糬的口感唔錯,煙都唔會太粉。紫薯鐵觀音沙冰這杯沙冰的外觀都好吸引,系夏天嘅感覺Smoothies質地非常軟綿,口感很好。紫薯泥份量唔少,個味道好突出👍🏻👍🏻同鐵觀音茶的清香形成了一個好好既對比福岡芝士蛋糕(宇治抹茶)蛋糕的質地非常柔軟,入口即溶,宇治抹茶的味道也非常濃郁。芝士的味道都幾light,唔會太重。Gelato雪糕豆腐味、焙茶味。豆腐味的雪糕好清爽,質地非常柔軟,似食緊豆腐布丁。焙茶味的雪糕超濃郁💯💯,深深既茶香。這兩種雪糕都不會太甜,非常適合喜歡清新口味的人。
Sugar Day 🍬🍬

呢間既飲品望落都好有feel 好有心思❤️
將飲品都可以變成一幅水墨畫咁靚
同其他台式飲品店唔同
自己獨有嘅特色

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

水墨畫既飲品🖋️🖋️有feel

加入左麻糬和芝麻,整個口感變得更加豐富
麻糬的口感唔錯,煙都唔會太粉。

紫薯鐵觀音沙冰

這杯沙冰的外觀都好吸引,系夏天嘅感覺
同鐵觀音茶的清香形成了一個好好既對比

福岡芝士蛋糕(宇治抹茶)

Gelato雪糕豆腐味、焙茶味。

豆腐味的雪糕好清爽,質地非常柔軟,似食緊豆腐布丁。

夏天到了,又到了奶茶🧋的季节,奶茶走起来❗️都知道我是奶茶控,这家"茶墨":!一定要推荐给你们。 因为它家的麻薯芋泥宋莉鲜奶绿实在太太太太好喝了~颜值还超级高,看上去水墨画一般的调调。 这个水墨画系列是它家的招牌,有几个味道:分别是☑️芝麻乌龙鲜奶☑️ 麻薯芋泥宋莉鲜奶绿☑️ 黑糖珍珠 芒果鮮奶☑️ 紫薯 鐵觀音沙冰❗️ 我点的☑️麻薯芋泥宋莉鲜奶绿,觉得超级好喝,鲜奶绿茶底,配上厚重的麻薯芋泥,再配上小芋圆,搅拌一起,一口下去太太好喝了!它家的小芋圆超级有嚼劲,是我吃过最好吃了,无限回购呀! 另一杯点了☑️麻糬抹茶鲜奶,我一直都是抹茶控,清香抹茶鲜奶配上浓浓的Cream,超级香浓可口,真的超级爱!这杯怎么点都不会踩雷。 蛋糕🍰点了抹茶芝士,超浓郁的抹茶味,配上🧋绝配❗️另外还加了两个雪糕球,它家荔枝口味的雪糕球也超级清爽适合夏天。