2023-08-04 20 浏览
今日好熱,行過好多次呢間都未幫襯過,今日終於有機會。點了1杯水墨系列麻糬芝麻烏龍奶茶 及焦糖芝士玫瑰茉莉花茶。由於實在太熱,又見到有低脂Gelato, 所以每人都加點了一杯share食!麻糬芝麻烏龍奶茶,店員提示要拌勻先飲。終於明白水墨風格,整得好靚,剛好有單邊位置,影相一流。奶茶茶底香濃,烏龍奶茶味加上芝麻味配搭細粒麻糬丸子,好有咬口,又好似食緊芝麻湯圓,好有趣。茉莉花茶味的Gelato, 外面少見,食落濃濃茶味,Gelato食落質感很滑好,不會很冰。而焦糖芝士玫瑰茉莉花茶,芝士奶蓋夠香濃,玫瑰花味比茶味更突出。而抹茶味Gelato 好有驚喜,比坊間的抹茶雪糕專門店更好食。由於是低脂,所以奶味不重,變相顯得茶味更濃郁。想讚一讚這裡的服務員很好,很耐心介紹不同的飲品。而且亦有做到少冰微甜👍🏻臨走時見到有蛋糕,下次又配茶試吓先😈

臨走時見到有蛋糕,下次又配茶試吓先😈

• 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
  • 焦糖芝士玫瑰茉莉花茶
2023-07-28 1003 浏览
茶墨 📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號水墨畫風茶飲店~之前飲過真係唔錯今日來開尖沙咀~再來飲返杯野😋。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶🧊凍 $43呢款係我個人好喜歡飲品賣相好靚係黑白對比🤍飲落芝麻味🖤夠濃郁🤤加上煙靭有口感麻糬搭配上淡淡烏龍茶~好夾。抹茶雪糕奶昔🥤$52入口順滑~奶味同抹茶🍵比例平衡唔會搶左抹茶嘅味道😋入口係沙冰口感一飲暑氣全消💯仲買左件朱古力忌廉蛋糕🍰😋佢地仲有gelato 🍨#茶墨 #飲品 #手搖茶 #hkkol #kolhk #hkfoodie #hkfood #foodie #香港美食#美食#kig#hkiger #foodpics #food #foodporn #foodlover #尖沙咀 #開飯 #蛋糕 #奶茶 #茶飲 #台式 #日式 #美味 #foodphotography #foodblogger ##openrice#hkfoodblogger #香港好去處
茶墨

仲買左件朱古力忌廉蛋糕🍰😋
佢地仲有gelato 🍨

#茶墨 #飲品 #手搖茶 #hkkol #kolhk
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
尋日踩咗30公里單車到到今日都仲係咁口渴😂所以今日就周圍搵嘢飲朝早飲咗杯咖啡誇張下晝飲咗杯奶茶之後仲喪飲水但都仲係超級口渴🤣經過尖沙咀K11裡面有LuLu豬Pop Up之前我都覺得LuLu豬好樣衰但係睇吓睇吓都幾得意成舊午餐肉咁行完就去咗呢間茶墨解解渴之前都有睇過食評話呢間茶飲店嘅嘢飲好靚好似幅水墨畫咁不過我今次就無揀水墨款因為今期嘅水墨款比較飽肚係紫薯同芋泥我啱啱食完下午茶仲飽緊所以就叫咗杯抹茶鮮奶同忍唔住叫咗杯雪糕😂(我可以一日食10球)💚麻薯抹茶鮮奶佢啲麻薯係一粒粒好似珍珠嘅麻薯唔係一pat pat嗰啲一飲我就覺得好熟口面但又醒唔起邊度食過諗咗陣終於記得!係許留山嘅小丸子好懷念🥹抹茶牛奶就幾濃郁唔使少甜都唔太甜仲有少少回甘☺️🤎烏龍茶Low fat Gelato最衰食完下午茶如果唔係我一定唔係食一球咁少杯雪糕好煙韌有少少土耳其雪糕feel真材實料有茶葉粒粒有茶味店員又毫不吝嗇畢咗一大球😁我覺得唔太快溶唔知係因為我食得太快定係點🤣🤣可能係因為佢係Low fat 類通常都係咁嘅操作💕
尋日踩咗30公里單車
行完就去咗呢間茶墨解解渴
之前都有睇過食評話呢間茶飲店嘅嘢飲好靚好似幅水墨畫咁
不過我今次就無揀水墨款
因為今期嘅水墨款比較飽肚係紫薯同芋泥
(我可以一日食10球)

💚麻薯抹茶鮮奶

店員又毫不吝嗇畢咗一大球😁
我覺得唔太快溶唔知係因為我食得太快定係點🤣🤣
可能係因為佢係Low fat 類通常都係咁嘅操作💕
2023-07-27 12 浏览
今次第N次黎幫襯啦,貪佢夠方便之餘,我仲對佢嗰個意大利低脂雪糕念念不忘。之前幾次同朋友都係飲佢嘅焦糖芝士奶蓋,又或者麻糬飲品,真係好似一個藝術品咁好靚,今次就試吓佢嗰個手搖冰茶,今次叫咗柳橙冰搖茉莉($36): 本身自己飲開無糖,但係佢冇呢個選擇,只可以叫少糖,同埋小冰,雖然帶少少微甜,不過都可以接受。茉莉茶底飲落去好清新,而且柳橙有一種refreshing嘅感覺。自己好鍾意任何citrus嘅味,晚飯之後來一杯,清吓腸胃,又可以食第二餐啦😂😂一場嚟到就係為咗俾我朋友睇乜嘢叫做好食嘅朱古力gelato!黑朱古力口味食落去唔會好苦,而且質感好綿好煙韌,密度高先會做到,證明真係真材實料。

2023-07-21 65 浏览
係the one 行完街真係好需要進補下。商場頂部其實好多餐廳,而今次進補嘅就係茶墨啦!我覺得依間舖頭好係好在佢隔離仲有啲位可以俾你坐低慢慢飲完嘢傾埋計食埋cake之後先走人都得,唔使焗住一定要喺條街一路行一路飲餐廳都提供左一啲配搭上面嘅優惠意式雪糕我今日呢就揀咗兩杯嘢飲第一杯係士多啤梨雪糕奶昔。其實平時我飲嘢都會選擇走甜等,但今次唔記得咗,收到嘅時候先至醒起。但好彩杯嘢飲落又唔係特別甜,而且再加埋士多啤梨嘅酸酸地,好正。而佢嘅奶昔都唔會特別heavy 好正。上邊嘅cream其實都唔係特別甜/膩cream.而我飲落都會飲到雪糕俾佢種質地,整體來講成個配搭好唔錯,令到我想試埋其他雪糕奶昔朋友另外叫嘅係麻糬芋泥茉莉鮮奶綠。我見到佢嘅芋泥真係份量勁祝,大家諗嗰陣記得一路飲一路食,如果唔係最尾就會整返好多😂我地另外仲叫左件日向夏橙芝士蛋糕。超好食。佢嘅芝士質感好細膩。底就蛋糕質地feel 一d. mix 埋個香橙味,堅.夏日之選
餐廳都提供左一啲配搭上面嘅優惠

意式雪糕

我今日呢就揀咗兩杯嘢飲
2023-07-20 53 浏览
茶墨 (尖沙咀)焙茶朱古力鮮奶🥛🍫焙茶朱古力鮮奶外觀非常吸引人😊😊朱古力和焙茶的色澤混合在一起😍😍焙茶的淡淡苦味和朱古力的香濃味道好夾👍👍口感非常濃郁美味😄😄朱古力蛋糕🍰朱古力的顏色和質地十分好🍫🍫朱古力的香甜味道,味道非常濃郁,😍😍口感非常綿密😘😘令人回味無窮😚😚餐廳的環境非常舒適😜😜讓人感到放鬆與愉悅🥰🥰讓人可以在用餐之餘享受美味的飲品,輕鬆休息一下😊😊茶飲的種類非常豐富👍👍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5

茶墨 (尖沙咀)

焙茶朱古力鮮奶🥛🍫

朱古力蛋糕🍰

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5

2023-07-14 55 浏览
茶墨《麻糬芋泥茉莉鮮奶綠》二訪喱間茶飲店,尖沙咀無嘢做等食Dinner就過左嚟有啲枱凳可以比你Hea下飲杯野杯嘢飲就一啲都唔Hea,麻糬同芋泥份量都好多加埋一齊都好match你可以揀要唔要嘢飲面頭嘅忌廉杯嘢野就咁睇都知好打卡able $42 價錢稍貴🥲,成碗糖水咁嘅價錢同埋個飲管好難吸到啲麻糬,要好用力吸有聽店員指示,用飲筒攪咗先飲但有啲芋泥都係一大舊,吸唔到上尼😂要拆開個蓋,用飲筒撩上尼😂飲得有啲吃力😂略略扣分
茶墨《麻糬芋泥茉莉鮮奶綠》
二訪喱間茶飲店,尖沙咀無嘢做等食Dinner就過左嚟
有啲枱凳可以比你Hea下飲杯野
杯嘢飲就一啲都唔Hea,麻糬同芋泥份量都好多
加埋一齊都好match
你可以揀要唔要嘢飲面頭嘅忌廉
杯嘢野就咁睇都知好打卡able
$42 價錢稍貴🥲,成碗糖水咁嘅價錢
同埋個飲管好難吸到啲麻糬,要好用力吸
有聽店員指示,用飲筒攪咗先飲
但有啲芋泥都係一大舊,吸唔到上尼😂
要拆開個蓋,用飲筒撩上尼😂
飲得有啲吃力😂略略扣分
2023-07-13 33 浏览
今日出尖沙咀去咗茶墨食下午茶,點咗一杯麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶,一杯紫薯 鐵觀音沙冰,加2件cakes (日式奶茶蛋糕同芒果慕絲芝士蛋糕)。麻糬配奶茶幾新奇,沙冰個紫薯味都幾出,芒果蛋糕個芒果唔酸,味道都唔錯。
見朋友喺IG打卡杯手搖好靚,詢問之下,就嚟咗茶墨試佢嘅特色飲品同蛋糕🍰。入到店舖就覺得環境唔錯,木系風格令人覺得好舒適,非常適合同朋友坐低傾計,尤其天氣咁熱,係尖沙咀附近行都需要有位置休息吓👍🏻。餐牌上有好多唔同嘅飲品,而嚟到我哋都想試下佢最特色嘅水墨風飲品,於是就嗌咗紫薯鐵觀音沙冰、麻糬芝麻烏龍鮮奶茶、日式奶茶蛋糕、同芒果慕斯芝士蛋糕。飲品果然好靚,外型設計好有心思,而味道都冇令人失望。紫薯味濃厚,同鐵觀音好夾;而芝麻茶味香濃醇厚,麻糬都好煙韌。蛋糕嘅口感好順滑,香濃得嚟食落一啲都唔漏。特別係日式奶茶蛋糕,食落甜度適中,容易入口。雖然今次嚟主要想試下店舖嘅招牌嘢飲,但蛋糕同樣好有水準,值得一試👍🏻。味道:4/5環境:5/5推薦度:4.5/5

味道:4/5
環境:5/5
推薦度:4.5/5

2023-07-10 36 浏览
今次嚟到尖沙咀,一經過茶墨即刻叫番杯好耐之前飲過特別鍾意佢嘅水墨風嘢飲,賣相靚材料又豐富位於4樓嘅open area 😊下晝嚟都仍然多人幫襯主打除咗有嘢飲,仲有甜品同埋意大利低脂Gelato雪糕。而飲品方面其實選擇種類十分多,有日本茶、水墨風、gelato奶昔、茶類和芝士類飲品我叫咗麻糬芋泥茉莉鮮奶綠和榛子朱古力蛋糕。麻糬芋泥茉莉鮮奶綠(少甜少冰)賣相就好似一幅水墨畫😌飲的口感非常好,茉莉花香和鮮奶的味道岩到,味道清新。而麻糬和芋泥的配搭係perfect,唔會太過甜膩,口感細緻柔軟,加埋麻糬嘅煙韌感,飲到停唔到😊飲到一半先記得影入邊嘅嘢俾大家睇,見到入邊好多粒麻糬同埋黃色嗰啲係芋泥嚟嘅,大大pat, 好足料之後係榛子朱古力蛋糕,外觀令我諗起Oreo,入口後,榛子的味道唔算話太濃,反而食到少少咖啡味,和朱古力的濃郁味道交織在一起。蛋糕體口感鬆軟,入邊都有少少朱古力榛子醬喺度🙌🏻鍾意食朱古力味嘅朋友就唔好錯過啦見個Gelato奶昔好似幾得意,下次試吓先
今次嚟到尖沙咀,一經過茶墨即刻叫番杯
好耐之前飲過特別鍾意佢嘅水墨風嘢飲,賣相靚材料又豐富

位於4樓嘅open area 😊

下晝嚟都仍然多人幫襯

我叫咗麻糬芋泥茉莉鮮奶綠和榛子朱古力蛋糕。

見個Gelato奶昔好似幾得意,下次試吓先
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 榛子朱古力蛋糕
•ᴗ• 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 •ᴗ• 麻糬焙茶鮮奶 俾佢水墨畫風茶飲吸引咗😍賣相好靚!以芋泥掛杯營造水墨畫嘅效果,芋泥有兩種口感,除左綿密仲食到芋頭粒粒,都唔算太甜☺️加入茉莉鮮奶綠,淡淡茉莉綠茶,鮮奶味非常濃郁😼麻糬焙茶鮮奶嘅焙茶味都夠濃☕同鮮奶好match☺️兩款都有我最鍾意嘅麻糬,麻糬做得好出色!非常煙靭,唔會太甜,浸耐左都唔會變得好黏🥹 •ᴗ• 岩燒蜂蜜伯爵茶蛋糕店員好好幫我焗返熱🤤係戚風蛋糕,有回彈力都唔會太乾🤓淡淡的伯爵茶味,表有層岩燒蜂蜜甜甜地嘅漿,口感唔錯除左水墨畫茶飲,店舖仲主打低脂意式雪糕🍦睇落都好吸引🥺今日太夜嚟到賣晒烏龍茶味,下次有機會一定早啲過黎試下🖐🏻
•ᴗ• 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
•ᴗ• 麻糬焙茶鮮奶

•ᴗ• 岩燒蜂蜜伯爵茶蛋糕

2023-07-08 20 浏览
品味一場茶的浪漫約會同朋友去尖沙咀行街,見到The One茶墨試一試~花蜜人蔘烏龍!這杯香氣四溢的茶飲融合了花蜜的甜美和人蔘的獨特風味,喝起來真是舒心又健康!另一款不可錯過的是焦糖芝士芒芒茶!茶底搭配著香濃的焦糖芝士,再加上新鮮的芒果果肉,一口下去就能感受到滋味的層次感,真是讓人欲罷不能!鐵觀音茶雪糕和荔枝純素雪葩鐵觀音茶雪糕帶有濃厚的茶香和滑順的口感,一口咬下去仿佛融化在口中;而荔枝純素雪葩則以新鮮的荔枝果肉製成,清新爽口,是夏日必嚐的甜點!
品味一場茶的浪漫約會

同朋友去尖沙咀行街,見到The One茶墨試一試~

鐵觀音茶雪糕和荔枝純素雪葩

茶墨(尖沙咀) 手搖奶茶雪糕甜品店尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖士多啤梨 雪糕奶昔少甜$52士多啤梨味重,配上雪糕,令到奶昔味道更加豐富,口感更加細滑,而且唔會好甜!值得推介! 可選少甜👍🏻焦糖芝士 莓莓茶$46超多芝士既莓莓茶 芝士比例佔左杯既3分之1 配上新鮮草莓打成既沙冰 入口既口感層次豐富 混合左咸咸既芝士味加上酸酸甜甜既草莓味!夏天飲一流!日向夏橙芝士蛋糕$32呢到既蛋糕有好多款,今次揀左味道比較特別既日向夏橙芝士蛋糕,口感味道較為清新,芝士味重配上點點既香橙味,令到芝士蛋糕既油膩感減少,有一種食極都唔厭既感覺。茉莉花茶意式雪糕 $39十分推介呢到既茉莉花茶意式雪糕,好清新既茉莉花味,而且唔會太甜,令到茉莉花味道更加突出,味道非常清新!柚子雪葩 $39柚子味酸酸甜甜非常醒胃,而且雪葩口感細滑而且唔會太甜,份量岩岩好!位於尖沙咀一間較現代化既手搖,主打水果及清新感覺,配上創意,的確是近年來較有驚喜既手搖店之一!
茶墨(尖沙咀) 手摇奶茶雪糕甜品店
茶墨(尖沙咀) 手搖奶茶雪糕甜品

手摇奶茶雪糕甜品

柚子雪葩 $39

意式雪糕/蛋糕加餐+32up
茶墨(尖沙咀) 手摇奶茶雪糕甜品店
手摇奶茶雪糕甜品
意式雪糕/蛋糕加餐+32up
話說今日行尖沙咀,行到好口渴就去左茶墨買左個野飲同cake做我既下午茶🤭 雖然係平日,但估唔到都坐滿人Mochi Marcha Milk Tea($42)抹茶味好濃,又有淡淡既茶味,加上有cream 同埋大量麻糬🤭🤭好有口感,食極都仲有,唔會太甜!福岡芝士蛋糕唔好睇佢細細件,飲完杯抹茶再配呢件芝士蛋糕真係幾飽肚🤭 又係抹茶味好香濃,帶有芝士既香味😋 一個字「正」🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Mochi Marcha Milk Tea($42)

福岡芝士蛋糕

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
茶墨 (尖沙咀)
🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
外卖自取
✨尖沙咀The ONE 4樓L411號舖✨同朋友去尖沙咀食飯見到好多人推介呢間舖頭試咗兩款推介水墨風飲品同Gelato _紫薯鐵觀音沙冰 $42賣相好靚!😍飲落有啖啖紫薯蓉鐵觀音充滿茶香成杯嘢好足料👍🏻👍🏻夏天飲消暑一流_必試麻糬芋泥茉莉鮮奶綠😍😍味道好夾🥰😋麻糬完全冇得輸極力推薦大家試呢款飲品✨✨✨開心果Gelato😋第一啖食落幾香開心果味見到佢仲有好多其他味道下次可以再試吓☺️☺️☺️

✨尖沙咀The ONE 4樓L411號舖✨
同朋友去尖沙咀食飯