2018-01-03 1192 浏览
要賣廣告就自己去派傳單、登報紙、賣電視,或者透過口耳相傳,在本網各食評上留言,說「你可以去xxx嚐嚐」、「試試這xxx,食品一流」,騎劫別人的食評,絕不尊重,毫無意思。本來我有想過路經嚐嚐,但你越叫我越不會去。話說其實今年已經有三四次想吃茶木,但是要麼太飽,要麽太多人在等位,一直沒有吃到茶木。結果,在2017年最後一天,就立志一定要吃茶木🤘🏿,結果也等了差不多20分鐘。原來現在茶木又推出了新款食品,像這個麻油雞😳,看來就好像吉野家那種火鍋一般,下邊有個爐,而裏面又有麵條。其實也不算太肚餓,結果就點了雪糕磚塊。談起雪糕磚,好像是茶木的招牌菜,但是,想不到,原來雪糕磚的味道,現在只縮減到剩下兩個。以往好像有巧克力味,現在只剩下士多啤梨味,以及抹茶紅豆味。印象中,巧克力味的雪糕也不太好吃,好像雀巢雪糕那種味道,因此可能不太受歡迎😏吧。但草莓味也不算特別出色,好像也有點兒化學,與名牌子的士多啤梨當然有分別。在這樣的排除法之下,即使有人多麼不想吃綠茶味,也得屈服😏。你不吃綠茶,便吃紅豆;紅豆也不吃,就只吃黑糖雪糕磚吧。我看見旁邊的士多啤梨味雪糕轉有點兒不同,因為士多啤梨味那個,好像四邊是連着的,

話說其實今年已經有三四次想吃茶木

在這樣的排除法之下,即使有人多麼不想吃

我看見旁邊的士多啤梨味雪糕轉有點兒不同,因為士多啤梨味那個,好像四邊是連着的,而且是使用麵包皮那部份,那麼烤完之後也會比較硬

相反
綠茶味的雪糕轉,全部都是切開了長條型的,就像去泰式餐廳吃咖喱時,會叫的蒜蓉多士,那麼多士就會比較脆,但又沒有外皮那種堅硬,好吃

上次去觀塘的名牌子雪糕店,反而綠茶雪糕也不算太濃,而且雪糕不夠滑;
相反,
茶木的雪糕,不知是不是由於貨如輪轉,很多人光顧,雪糕非常滑😋,可能沒有經過「溶了又雪回」的程序,人流眾多,食材新鮮,雪糕幼滑,即使大大口咬下,也吃不到冰粒。

將匙羹拿起,忌廉便沉到飲料中,過重以致飲料不停溢出,如泉湧

宵夜
2017-12-28 291 浏览
茶木D食物真係好食,去大埔超級城必食,雖然排隊好耐,但係值得等待,今次叫左寶島三小碟真係好正,炸豆腐皮脆內嫩,豬耳都好爽脆,溏心蛋。而且份量啱啱好。海鮮鍋海鮮好多好足料,個飯好有韌性一個飯兩個人都夠食。D野食好大份,酥炸雞扒一個足夠兩三人食
茶木D食物真係好食,去大埔超級城必食,
雖然排隊好耐,但係值得等待,
海鮮鍋海鮮好多好足料,個飯好有韌性
一個飯兩個人都夠食。
D野食好大份,酥炸雞扒一個足夠兩三人食

2017-10-11 560 浏览
今日原本諗住貪平去茶木食下午茶,見到個黑糖芋圓水果仙草價錢幾便,又好似幾吸引咁,就嗌咗嚟試下。一開始個樣都ok,望落好多料咁,跟住再食落去先發現原來係一堆冰, 雖然啲芋圓,仙草,珍珠味道都唔錯, 但係價錢真係唔合理,要賣$38+10%service charge,總括而言覺得今次係以身試伏,唯獨係杯珍珠奶茶ok,今次當係畀錢買個教訓。 以後唔會再嚟茶木食呢樣嘢,建議大家都唔好試,除非常貼錢買教訓,對茶木表示失望。😡😡
黑糖芋圓水果仙草
2017-10-11
下午茶
2017-08-29 619 浏览
大埔分店負責安排坐位的職員及收銀員服務態度超差!1. 我們取5人座位票的,竟然只比4人座位我們。2. 凍飲全部超甜。3. 一早發現收多個餐錢,職員又話會更正。到埋單時又計錯,收銀員不但冇道歉,仲大聲又冇禮貌!總之谷氣
大埔分店負責安排坐位的職員及收銀員服務態度超差!
1. 我們取5人座位票的,竟然只比4人座位我們。
2. 凍飲全部超甜。
總之谷氣
2017-08-28
下午茶
2017-08-03 663 浏览
lunch set was not a bad choice. side dish plus main course and noodle / rice. 招牌牛肉麵係最好味喇,雞腎、麻油鴨都唔錯。咖哩牛超鹹。好開心大埔有的食,唔使出九龍。
愈來愈多連鎖食肆進駐大埔市中心,當為小店逐漸消失感到可惜的同時,也會趁機去品嚐平時在旺區錯過了的餐廳(要知道住大埔的人們,如果在旺區想吃要排隊的店,用餐後回到家已是深夜)第一次點這道熱湯想不到糖頭有非常濃郁鴨油香味混和人蔘,杞子,醬油,我想還有調味酒的濃烈味道,外出用餐容易皮膚過敏的我,還是忍不住一而再的把一口又一口湯喝下這個湯一定要配白飯!!我想這就是泡菜國所謂的偷飯賊吧環顧四週,差不多每枱都放著這一道鴨(不過鴨件比相片要少一點以及小一點)對它很有信心的一道菜通常不用多想就點了,滷水偏甜不會死咸牛脻肉嫩筋爽豆腐外層香口內裡滑嫩只是今天有一塊腩肉較肥,還有腎片有筋稍硬對我來說,菜新鮮爽脆,醬汁惹味,這道前菜合格有餘反而冬瓜茶有點過甜還好我們是兩人分享,當是飯後一點甜也還好轉套餐要加30大元,可加配前菜(沙律),或是小蛋糕,再有一杯指定飲品,可是蛋糕太受歡迎了在門外等的一小時期間,看著它售罄了
愈來愈多連鎖食肆進駐大埔市中心,
當為小店逐漸消失感到可惜的同時,
也會趁機去品嚐平時在旺區錯過了的餐廳
(要知道住大埔的人們,
如果在旺區想吃要排隊的店,
用餐後回到家已是深夜

黑糖薑母鴨湯

第一次點這道熱湯
想不到糖頭有非常濃郁鴨油香味

混和人蔘,杞子,醬油,
我想還有調味酒的濃烈味道,
外出用餐容易皮膚過敏的我,
還是忍不住一而再的把一口又一口湯喝下

這個湯一定要配白飯!!
我想這就是泡菜國所謂的偷飯賊吧

環顧四週,差不多每枱都放著這一道鴨

(不過鴨件比相片要少一點以及小一點)
台式滷味拼盤  (轉套餐)

對它很有信心的一道菜

通常不用多想就點了,
滷水偏甜不會死咸

牛脻肉嫩筋爽

豆腐外層香口內裡滑嫩

只是今天有一塊腩肉較肥,
還有腎片有筋稍硬

麻醬水耕蔬菜沙律(  跟餐前菜)

對我來說,菜新鮮爽脆,醬汁惹味,
這道前菜合格有餘

黑糖冬瓜茶(跟餐)

反而冬瓜茶有點過甜

還好我們是兩人分享,
當是飯後一點甜也還好

轉套餐要加30大元,
可加配前菜(沙律),或是小蛋糕,
再有一杯指定飲品,
可是蛋糕太受歡迎了

在門外等的一小時期間,
看著它售罄了
2017-07-28
黑糖薑母鴨湯
台式滷味拼盤  (轉套餐)
麻醬水耕蔬菜沙律(  跟餐前菜)
2017-05-24 676 浏览
今日老公休息 我地訓醒之後都已經好晏 所以就求其搵左間野食 由於老公對台灣菜有d興趣 於是我地去決定去食茶木😂我地一人叫左一個lunch set 分別係嫩鴨同豬手 好驚奇地兩個嘅自選套餐都好有質素 個鴨肉好嫩好好味 豬手夠哂大份 鹹度適中 唔怪得枱枱都一定會叫至於前菜嘅雞翅炸得幾香脆 肉鬆豆腐亦香滑易入口 我地仲叫左杯阿里山烏龍黑糖奶蓋 未飲之前已經覺得好香 雖然係有層salted cream係上面 但飲落好清香又唔會好膩 呢個lunch真係幾飽
2017-04-25 598 浏览
雖然已經不是第一次食茶木⋯但屋企人推介店內的蠔仔粥(泡飯)很美味⋯是次要到大埔新開的分店..星期日中午時間需要等30分鐘..台灣牛肉麵外觀普通..味道中上..彈身粗麵加分!士多啤梨吐司依然是店內名物!  外觀和味道很好..建議甜品要2-3人一起享用...不然份量有點太漏..至於蠔仔粥(泡飯), 用料比想象中豐富! 蠔仔,蝦乾,肉碎等..粥的胡椒味有點過重! 但味道屬於中上! 可以一試!
雖然已經不是第一次食茶木⋯

但屋企人推介店內的蠔仔粥(泡飯)很美味⋯
是次要到大埔新開的分店..星期日中午時間需要等30分鐘..

台灣牛肉麵外觀普通..味道中上..彈身粗麵加分!

士多啤梨吐司依然是店內名物!  外觀和味道很好..

建議甜品要2-3人一起享用...不然份量有點太漏..

粥的胡椒味有點過重! 但味道屬於中上! 可以一試!
题外话/补充资料: 店內的職員在繁忙的星期天依然面帶微笑!加分!
2017-04-16
  • 士多啤梨吐司
  • 蠔仔粥(泡飯)
2017-04-12 482 浏览
平日晚飯時間食,一早攞咗飛都要等成粒鐘而9點半又唔比人入,想食都唔知要撞幾多次彩。點解每區嘅茶木都要等咁耐?是但啦,叫野食啦奶油寬條麵,重奶油味 crossover carbonara好香,加上寬條麵有咬感,味道停流口腔時間比較長,能細心咀嚼味道。正!炸雞扒香脆,富台灣的味道魯肉飯配台式香腸魯肉有啲肥,好耐都無品嘗台腸,好掛住台灣夜市。唔辣嘅紅油抄手送白飯一流,好食到要爭住食。
平日晚飯時間食,一早攞咗飛都要等成粒鐘
炸雞
香脆,富台灣的味道
魯肉飯配台式香腸
魯肉有啲肥,好耐都無品嘗台腸,好掛住台灣夜市。
唔辣嘅紅油抄手
送白飯一流,好食到要爭住食。
  • 奶油寬條麵
  • 紅油抄手
2017-04-09 359 浏览
黎到食台灣菜嘅茶木,梗係要叫台灣最出名之一嘅肉燥飯,個飯嘅賣相非常麻麻,啲肉燥都偏鹹,好在伴碟有啲青瓜粒解一解鹹,另外隻糖心蛋唔錯,真係做到糖心效果,而且蛋白都唔會好實。但成個飯真係可以整得好味d。另外叫多咗個辣番茄蜆肉面,個番茄汁做得好開胃,辣辣地酸酸地咁,如果可以再稠身少少掛住d面就會更好。成碟野真係幾好味,如果蜆肉數量多多幾隻就更正。黎茶木點可以唔食佢哋最出名嘅蜜糖吐司呢~今次叫咗士多啤梨味,溶溶地嘅雪糕配合忌廉,再加一粒粒嘅棉花糖,聽落好似好甜,但加埋d小小酸既士多啤梨片同好香蜜糖味嘅脆多士,完全岩岩好,真係好正! 分量非常之夠,建議兩至三個人一齊happy share!

分量非常之夠,建議兩至三個人一齊happy share!
2017-04-09
  • 辣蕃茄蜆肉手工面
  • 草莓香草磚塊蜜糖吐司
2017-04-05 329 浏览
我也吃過幾趟中午之套歺,價格上也算可接受,因套歺內主菜再加配點小食有點看頭,昨晚試下晚歺,九點多還要等約半小時,感覺東西不錯,就反我個性等著,點了兩客主菜,看看有煎餃和抄手,因女女喜歡煎餃子就下單了, 再看真菜牌圖片看似得6件$55, 抄手8件$61, 已覺有點蠢,算吧來到看看,餃子先到,小小的6件,扁扁平,內面D肉一堆張糊一樣,比起公X淘X還比不上,竟能收到成$9只,天價,肯定是大包裝批發貨式,做生意真的要有良心去定位😩😩
2017-03-29 380 浏览
星期三,約朋友食下飯!6點半,嚟到茶木,唔洗等位,好好坐,有sofa坐!叫左兩個set,一個滷味拼盤配黑糖薑母茶,藍莓cheesecake !另一個蠔餅配蘋果茶,小茶木劇院,即係咖啡朱古力蛋糕!個滷味拼盤好好味,個腩肉煙煙unun,連肥肉部分咬落都無油膩感覺!牛腱好夠味,筋位亦好有咬口!腎非常爽脆!雞翼就正正常常,一般!蠔餅就。。。都幾難食,太多雞蛋同粉,睇落係好大底,但食落就係一pat咁,好難食!加上個醬怪怪地,唔似平時嘅酸辣醬!藍莓cheesecake甜味適中,上面嘅藍莓亦唔酸,味道頗吸引!黑糖薑母菜略為無乜薑味,我喜歡辣一點!
2017-03-29
2017-03-27 256 浏览
台灣吐司🍞話說次次同朋友去親茶木都一定會叫個蜜糖磚塊食但唔知係咪宜家愈黎愈多呢類嘅吐司岀現 小編覺得冇以前咁好食所以就想試試個奶酥吐司Total一共有三種口味我就揀左我最中意嘅芝麻味岀乎意料之外 我同朋友都覺得呢個toast box唔會太甜🌝麵包烘得微脆內軟 食個陣仲係有d微暖帶有芝麻香味食完都唔會話好滯 係飯後甜品嘅一個好選擇如果想食甜野但又唔想太heavy嘅朋友 可以試試呢個toast🙈🙈
台灣吐司🍞
食完都唔會話好滯 係飯後甜品嘅一個好選擇
如果想食甜野但又唔想太heavy嘅朋友
可以試試呢個toast🙈🙈
2017-03-18 233 浏览
三點鐘見唔使排隊就係時候去試食下啦大埔新開成日都要排隊嘅野飲起碼都$30$40杯有啲貴自己又唔鍾意飲啲水果茶如果飲珍珠奶茶不如行去天仁買香辣牛肉麵$75湯底的確係唔錯,我鍾意食辣都覺得幾夠辣幾香濃嘅台式紅燒牛肉麵湯底白蘿蔔可以幾淋但紅蘿蔔實咗啲牛肉幾淋幾入味,不過我自己鍾意食筋膜多啲嘅麵幾彈牙唔錯香酥雞扒麵$75冇咗辣味結果比酸菜搶晒個湯底啲味湯底結果偏鹹酸,冇牛肉麵咁好食雞扒食得到有雪藏味,可能餣肉方面未夠好炸得又唔夠香脆,有一陣麵粉味…麻麻哋總括嚟講雖然裝修好,坐得幾舒服香辣牛肉麵唔錯但加埋一要成$80一個面完全冇性價比可言

三點鐘見唔使排隊就係時候去試食下啦
大埔新開成日都要排隊嘅

野飲起碼都$30$40杯有啲貴
自己又唔鍾意飲啲水果茶
如果飲珍珠奶茶不如行去天仁買
香辣牛肉麵$75

湯底的確係唔錯,我鍾意食辣都覺得幾夠辣
幾香濃嘅台式紅燒牛肉麵湯底
白蘿蔔可以幾淋但紅蘿蔔實咗啲
牛肉幾淋幾入味,不過我自己鍾意食筋膜多啲嘅
麵幾彈牙唔錯
香酥雞扒麵$75
冇咗辣味結果比酸菜搶晒個湯底啲味
湯底結果偏鹹酸,冇牛肉麵咁好食
雞扒食得到有雪藏味,可能餣肉方面未夠好
炸得又唔夠香脆,有一陣麵粉味…
麻麻哋

總括嚟講
雖然裝修好,坐得幾舒服
香辣牛肉麵唔錯
但加埋一要成$80一個面
完全冇性價比可言
2017-03-07 323 浏览
同朋友去食lunch點幾鐘左右,又唔洗等好耐位叫左個香酥雞扒麵同set lunch 四季豆 土豆牛腩 牛肉麵香酥雞扒 - 雞皮同肉分開左 同較咸麵既幾好咬口但有配菜芫荽同雪菜 唔中意既朋友就要落單講話走配菜喇,四季豆 幾好味士豆牛腩 都係較咸 食完就覺得口渴Set lunch 既麵會細碗啲,怕唔夠飽既仲有內燥飯選擇叫左2杯 紅豆薏米水 有薑碎係入面,飲落甜甜地又好濃薑味,唔中意薑味既朋友 有其他選擇 柚子蜜之類既服務態度幾好 食到咁上下就問有無order甜品未到,但食飽左無試到
同朋友去食lunch
點幾鐘左右,又唔洗等好耐位

香酥雞扒 - 雞皮同肉分開左 同較咸

四季豆 幾好味
士豆牛腩 都係較咸 食完就覺得口渴
Set lunch 既麵會細碗啲,怕唔夠飽既仲有內燥飯選擇

服務態度幾好
食到咁上下就問有無order甜品未到,但食飽左無試到