2019-07-12 148 浏览
昨天傍晚本来高高兴兴去宝琳买奶茶喝,之前一直对茶汤会印象特别好,比别家好喝很多,特地过去买的。这次真的失望!!!要吐了!!! 和朋友一人点了一杯铁观音珍珠拿铁,晚饭吃太饱,外带回家放了一会之后才喝,放在冰箱一直没拆封。晚上九点多从冰箱拿出来喝,结果朋友那杯喝到苍蝇?????!!!感觉是混在珍珠里面的,真的吐了🤮🤮🤮茶汤会后厨这么脏的吗???吓得以后不敢喝珍珠奶茶了!!香港的食品监控都已经这样了吗??大家千万不要去了!!!脏死了!!!茶汤会一生黑!!
2019-07-11
用餐优惠
信用卡優惠
2019-06-24 140 浏览
今日同家人試用openrice外賣自取apps, 早左少少到,本身都預未有,點知屋企人去問下職員,佢話已經有,屋企人買兩杯,我買一杯,因為同時間落單,諗住可以好快手拎完走人,點知到我時,個職員睇左好一段時間,之後就禁張單比我叫我等咁睇貌似漏左單,唔知係apps落單嘅原因定係點講返服務,外賣就當然唔會有咩服務,但屋企人一個人買左兩杯,同埋又外賣,其實好明顯唔係即時飲晒,但個男職員問都唔問就幫佢開左飲管,插穿埋兩個杯面,叫都叫唔切,仲要有其中一杯插果陣漏左d(唔係一兩滴好少果種)奶茶出黎,雖然果一兩啖唔影響,同埋都有幫我地抺返,但都係感覺麻麻,到我果陣我都即同佢講唔洗幫我開講返杯野,我叫左珍珠奶茶微冰,珍珠感覺煮得啱啱好,軟同有d Q, 都幾多珍珠,奶茶味都啱啱好,因為我鍾意比較普通果種,唔要多奶或重茶味,同埋佢真係有幫我少冰,啱啱好唔會太多冰,覺得杯野大杯左咁屋企人仲叫左杯百香蘆薈,話好足料又好味,佢飲晒後要開蓋食整體唔錯,價錢合理

咁睇貌似漏左單,唔知係apps落單嘅原因定係點

屋企人仲叫左杯百香蘆薈,話好足料又好味,佢飲晒後要開蓋食

整體唔錯,價錢合理
2019-06-23
5 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
  • 珍珠奶茶,微冰
2019-05-28 313 浏览
或者真的跟我上手的「開飯喇」戶口,在將軍澳「新都城中心」合共三期商場裡面,已經幫襯過太多食店的關係吧,所以我今日重臨「新都城中心」商場,立刻發現適合我一個人光顧的食店,已經所餘無幾。我甚至在「新都城中心」一期跟三期商場都逛完,都發現不到什麼新開食店,或者未光顧過的食店可以供我選擇。結果我惟有折返二期商場,近着港鐵站和一期商場的二期商場入口找食店。結果我在著名日本拉麵店「霸X拉麵」的斜對面商舖位置,找到另一間台灣飲品店,台灣飲品店的名稱叫做「茶湯會」。「茶湯會」雖然都屬於近期香港大熱的台式飲品店,但是「茶湯會」偏偏安排在店舖裡面,放置很多的檯櫈,讓食客可以安在食店內,享用「茶湯會」製造的台灣飲品。另一方面,我發現「茶湯會」售賣的手調台灣飲品,飲品的杯都竟然是密封,什麼也看不到的紙杯而已。就連我個人一向非常喜愛的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,都完全看不到黑糖糖漿拉花圖案的效果。所以我連為「茶湯會」的版本「黑糖珍珠鮮奶」飲品,為「黑糖珍珠拿鐵」飲品拍個照,最終都遇上沒有地方值得拍照,什麼飲品視覺效果都看不到的困境。另一方面,原來將軍澳「新都城」分店「茶湯會」,另外也會有即場製作食品,讓食客在將軍澳「

另一方面,原來將軍澳「新都城」分店「茶湯會」,另外也會有即場製作食品,讓食客在將軍澳「茶湯會」店舖裡面,不會只能飲手調飲品,而沒有小食伴飲品這麽單調。

將軍澳分店「茶湯會」推出了兩款「熱壓吐司」小食,分別有估計是甜味的「爆漿珍奶吐司」,以及估計是鹹味和辣味的「香辣吞拿魚吐司」。

由於我看見「爆漿珍奶吐司」裡面的餡料,有類似「黑糖珍珠拿鐵」,黑糖糖漿包裹着黑糖珍珠的物體,所以我寧願選擇一款口味與「黑糖珍珠拿鐵」飲品完全相反的小食,最後購買了「香辣吞拿魚吐司」。

「茶湯會」一份「吐司」的跟餐價價錢,為港幣二十五元,單看「茶湯會」「熱壓吐司」小食,份量和造型看似跟一般「飛碟」吐司小食十分相似。「茶湯會」「熱壓吐司」跟「飛碟」最不同的地方,應該是「茶湯會」還另外提供刀叉,方便食客享用「熱壓吐司」。

結果「新都城」分店「茶湯會」,「茶湯會」廚房製作「熱壓吐司」小食的實際製成品,果然跟我的預測幾乎完全吻合,真的是以機器熱燙壓出來的「飛碟」多士,「熱壓吐司」邊緣位置完成縫合在一起。

至於「香辣吞拿魚吐司」裡面的吞拿魚,吞拿魚雖然無法單靠外觀,推斷得出究竟吞拿魚食材,來自新鮮吞拿魚抑或是罐頭吞拿魚,但是吞拿魚實際味道符合食品名稱,味道的而且確是很辣。

至於「新都城」「茶湯會」的「香辣吞拿魚吐司」,亦都順利造到吐司邊緣位置口感香脆,內部核心位置的吞拿魚魚肉餡料豐富飽滿,食一份「香辣吞拿魚吐司」已經可以有飽足的感覺。

而且「香辣吞拿魚吐司」味道不只只有辣味,吐司裡面的餡料除有吞拿魚魚肉之外,還意外發現到有明顯的芝士餡料存在。芝士的存在估計是為了令「香辣吞拿魚吐司」實際味道增加少許甜味。

由於「熱壓吐司」在將軍澳「新都城」分店的「茶湯會」餐牌裡面,一直都沒有提及過「熱壓吐司」裡面的餡料還包括了「芝士」,所以芝士的甜味為「香辣吞拿魚吐司」最後的味道,多了點綴修飾的效果。

回想「茶湯會」「香辣吞拿魚吐司」製成品的實際口感與味道,「香辣吞拿魚吐司」口感外脆內腍,吞拿魚餡料在吐司裡面膨脹飽滿,實在給我很強烈「飛碟」多士小食的感覺。

至於「新都城」分店「茶湯會」手調飲品裡面的主角,「珍珠紅豆拿鐵」以完全密封,看不到內部所有狀況的紙杯作為餐具,所以連為「珍珠紅豆拿鐵」飲品拍攝造型,也忽然變得有點多餘。

由於「茶湯會」「珍珠紅豆拿鐵」飲品,在名稱和字義上屬於完全沒有黑糖糖漿成份的飲品,所以連攪拌飲品的程序,也肯定可以放棄。

我在看不到「珍珠紅豆拿鐵」內部構造的實際情況下,直接吸吮了第一口「珍珠紅豆拿鐵」,發現「珍珠紅豆拿鐵」裡面的第一個味道,就是來自紅豆的甜味。

反而「珍珠紅豆拿鐵」飲品裡面的其他味道,我就不是太能夠感受到了。反而「珍珠紅豆拿鐵」有個地方值得一提,就是「珍珠紅豆拿鐵」飲品的色澤在店舖燈光映照下,呈微紅的顏色。

估計「珍珠紅豆拿鐵」飲品裡面的色澤,呈現淺紅色的主要原因,可能因為紅豆被預先煮熟之後,呈鮮紅的顏色。所以把紅豆加入「珍珠紅豆拿鐵」裡面之後,飲品整體的色澤就稍為變紅了。

至於「珍珠紅豆拿鐵」裡面的珍珠跟紅豆,就要等到我把「珍珠紅豆拿鐵」飲品完全喝光,看飲品的杯底才能一窺全豹。
香辣吞拿魚吐司

由於紅豆本身的味道,已經被煲煮至到完全變腍,所以紅豆本身的色澤亦被完全釋放出來,令整杯「珍珠紅豆拿鐵」飲品的色澤,由白色轉變變成紅色。

至於「珍珠紅豆拿鐵」裡面的食用珍珠,珍珠本身沒有顏色,屬於偏向透明的食用珍珠。但是珍珠在浸泡過甜味的紅豆牛奶之後,味道亦變成了甜味。

「珍珠紅豆拿鐵」裡面的食用珍珠,在浸泡過甜味紅豆牛奶底之後,除了味道變得很甜之外,口感也在不知不覺間,變得比較容易咀嚼吞嚥。

我在看不清,摸不透「珍珠紅豆拿鐵」實際的情況之下,單靠喝得到的紅豆甜味,以及容易咀嚼的珍珠,推測到「珍珠紅豆拿鐵」實際味道,都被紅豆所支配了。

直到我完全揭開「茶湯會」「珍珠紅豆拿鐵」飲品的杯蓋之後,我發現「珍珠紅豆拿鐵」飲品的表面,還是粉紅色的色澤,杯面飲品都已經被攪拌到發起泡了。

或者正正就是因為「茶湯會」「珍珠紅豆拿鐵」飲品在色澤混沌一片,只看一片粉紅色的情況下,珍珠和紅豆的外貌和色澤,忽然也變得很不重要。
珍珠紅豆拿鐵

所以「茶湯會」也可以大安旨意,索性放棄為「珍珠紅豆拿鐵」飲品設計透明膠杯,食客只能在飲完整杯飲品後,才能看到「茶湯會」飲品的實際真面目。

我不是說「茶湯會」「珍珠紅豆拿鐵」實際味道不好,但是「珍珠紅豆拿鐵」飲品,的而且確是欠缺了,現在正宗台灣手調飲品必須具備的飲品造型視覺效果。

「茶湯會」的鹹味吞拿魚「熱壓吐司」小食,論賣相的而且確,是可以跟傳統的「飛碟」多士相提並論,而且辣味為「香辣吞拿魚吐司」食品加分。

至於飲品「珍珠紅豆拿鐵」味道雖然有甜味,可惜欠缺了本來最重要的飲品視覺效果,令本來味道偏甜的「珍珠紅豆拿鐵」評價稍為打了折扣。
2019-05-14
香辣吞拿魚吐司
珍珠紅豆拿鐵
2019-05-18 122 浏览
今日經過就試試佢個吐司,其實價錢就唔算平,係因為出面未見過類似的野所以先食下試下味見到個盤有少少嚇親,見到就覺得要打卡咁款,其實都只是街頭小食飛碟😂,不過餐具的確有幫佢加分,好文青風,雲石碟好靚。不過味道就真係唔覺得個奶茶醬好看,反而覺得佢作為一個甜單唔夠甜,珍珠可以的因為此終佢係熱食,啲珍珠溶溶地,但口感都可以的。整體來說一般,好多野都係一試無彷,除非你好有錢,用差不多一餐飯的價錢買個包,同佢同珍珠奶茶味道都唔係十足似,不過下次可以飲埋佢個珍珠奶茶😃

2019-02-02 251 浏览
原來我好耐冇黎新都城啦😱開咗好多唔同嘅鋪頭❗️❗️仲開咗茶湯會,有多一間台式飲品可以選擇😘呢間茶湯會裝修到有啲似Cafe,入面有得坐低,一路飲一路同friend傾計。喺香港租金咁貴黎講,有得坐真係會加分🥰除咗一般台式飲品之外,佢哋仲推出左台灣而家大熱嘅珍珠吐司🍞買任何飲品加$25❗️可惜今日食飽飽如果唔係我都會試下。最後我簡左飲好普通既珍珠綠茶,飲開香港嘅台式飲品我都係果句,記得少甜少甜同少甜😂😂😂

珍珠綠茶

2019-02-02
珍珠綠茶
2019-01-31 180 浏览
病了一段時間,忍口沒飲珍珠奶茶。近日好轉又經過新都城就試下新開張的茶湯會。之前曾經在台灣飲過茶湯會,一飲就愛上!之後看到銅鑼灣分店和旺角開分店也有飲過,一解相思之苦。見到又有新分店還感到雀躍,而且店面算大,買有枱櫈給客人坐(因為有岀小食,所以可供堂食)。人流不多,怎料一飲之下卻有點失望😞點了觀音珍珠拿鐵(雖然叫拿鐵,但其實就是奶茶,不太明為何會這樣改名,令我一度混亂,誤以為是咖啡🙈),可是鐵觀音味不岀,奶茶味也不夠滑。就是很普通的一杯珍珠奶茶⋯⋯可是我期望的是有香滑的味道⋯⋯可能只是新店而沖得未熟練吧🙈

觀音珍珠拿鐵

可是我期望的是有香滑的味道⋯⋯
可能只是新店而沖得未熟練吧🙈

2018-12-09
2019-01-20 118 浏览
路經新都城,見開咗間茶湯會,又人頭湧湧,就膽粗粗入咗去叫咗個"爆醬珍奶吐司",食咗啖之後真係百感交集,我嘅責怪自己點解自己可以咁蠢叫舊咁嘅嘢嚟食,因為真係好難食,明明珍珠奶茶和吐司我都鐘意食,但夾埋一齊可以難食成咁,真係無下次

2018-12-23 168 浏览
茶湯會都算比較知名既茶飲店,自己之前飲過佢既珍珠奶茶,都真係幾好飲,難怪佢開到禁多間!不過旺角分店經常都排晒隊,完全無耐性既我每次想飲都放棄今日行新都城,見到有茶湯會,仲要無人排喎,又做緊$5 coupon 同冬季熱飲promotion,就決定買杯試試!豆漿紅茶 $23 (Coupon減5蚊後 $18)豆漿同紅茶我都鐘意,但係配搭一齊就未試過,覺得好新奇嗌左微甜,出到黎岩岩好,因為豆漿本身都有甜味。味道方面,整杯只飲到豆漿既味道,飲唔到紅茶味,一啲茶香都無,可能豆漿比例較多蓋過左,所以同飲豆漿無咩分別,有少少失望,咁我直接係出面買杯熱豆漿飲都得啦,仲要十蚊都唔洗不過當佢係一杯豆漿既話都幾好飲既,好彩有五蚊coupon無蝕得禁勁

豆漿紅茶 $23 (Coupon減5蚊後 $18)
豆漿同紅茶我都鐘意,但係配搭一齊就未試過,覺得好新奇
2018-12-14 106 浏览
一早聽過朋友提及茶湯會既鐵觀音珍珠拿鐵好飲,咁岩今日經過新都城,就黎試下係台灣開到過黎香港既茶湯會黎間分店係今年先進駐將軍澳,店面比起好多台式飲品店都大,旁邊有一排座位俾客人可以坐低飲下野,傾下計,店內裝修既感覺都算簡單舒服。見到除左飲品,仲有"珍珠奶茶熱壓多士"賣,可惜岩岩食左午餐太飽,只係買左杯最出名既鐵觀音珍珠拿鐵。因為通常台式飲品都係太甜,所以叫左8分糖,少冰。價錢同其他台式飲品店差唔多,都可以接受。 成杯野飲味道較淡,本身諗住鐵觀音應該好香,但飲落茶味唔算好出,奶味亦唔係太濃,凍飲既話冰溶左之後味道就更加淡。不過珍珠份量都幾多,細細粒軟冧冧都幾易入口。總括而言,味道都可以接受既,咁岩經過都可以一飲,但就唔建議特登走去試啦。

鐵觀音珍珠拿鐵

價錢同其他台式飲品店差唔多,都可以接受。

不過珍珠份量都幾多,細細粒軟冧冧都幾易入口。

2018-12-13
10 分钟 (外卖自取)
$29 (其他)
鐵觀音珍珠拿鐵
Went here ages ago for the fruit tea drink which I didn't like as it was too syrupy.Discovered the toast with Taiwanese pearls so decided to try it.It didn't list the ingredients but I was assuming pearls and condensed milk which would seem a good combination.The taste was ok but then there was butter in it which I didn't really like as it was sickly.I managed to find some cheese in it.

2018-11-13 120 浏览
是茶非湯,如何相會今天去到寶琳附近走走,吃過晚餐後在新都城中心行逛,走過這家名叫茶湯會的飲品店,起初以為店家主要是賣住家靚湯,進去後才發現只賣茶;我是有些失望的,畢竟奶茶店在香港遍地開花,比便利店還要多和密,所以我對這家茶店是没有多期待的。我點了芋香珍珠翡翠拿鐵,人氣飲料之一;奶茶入口没有很綿滑,緑茶和奶味也並不濃郁,相反其他配料,例如珍珠、紅豆等份量都十分足,每一口喝下去,口腔滿滿的都是配料;不幸是我才剛剛吃完晚飯,所以整杯喝下去後更多的是飽滿的感覺;不過倘若下次碰巧又肚餓又口渴時候,我相信這杯飲料應該能夠滿足我這兩個要求。
是茶非湯,如何相會

2018-11-05
$35 (宵夜)
2018-11-06 102 浏览
途經新都城,發覺這裡和官塘某大商場一樣,陸續有台式飲料進駐。這次嘗試比較少見的茶湯會店舖十分闊落,有沙發座位和高腳椅、插頭。點了人氣之選第一的觀音珍珠拿鐵$29,看到店內的介紹才知道拿鐵即是鮮牛奶;珍珠比其他台式飲料的店較小,頗有咬口,個人覺得拿鐵偏甜,少甜應會更好。

店舖十分闊落,有沙發座位和高腳椅、插頭。

2018-11-04 82 浏览
《茶湯會》 #飲品系列新都城本來都無台式飲品,近期就開佐幾間,今次就即刻試佐新開幾日既茶湯會🔹紅茶珍珠拿鐵 $29本來係想叫珍珠鮮奶茶,但店員表示想叫鮮奶就要叫拿鐵,所有拿鐵系列都係為鮮奶,今次選佐紅茶,個茶味就更加濃,平時叫既珍珠奶茶就奶味好重,而家叫鮮奶就相對健康D,個甜味無咁重,而珍珠份量都有好多,仲係細珍珠,好有口感,唔會好粉整體都不錯,下次可以試其他既拿鐵,怕甜既朋友就可以試下茶湯會🍴8/10
《茶湯會》 #飲品系列

🔹紅茶珍珠拿鐵 $29

🍴8/10
2018-11-03 101 浏览
新都城近排好多珍珠奶茶舖新開,最新係呢間茶湯會,見佢冇乜人排隊就去試吓啦。真係好難飲好難飲好難飲好難飲!我叫咗8分糖,飲落好似走甜咁。啲珍珠又細粒又無味又淋,仲要成$29,一啲都唔值呢個價錢!