2023-12-03 148 浏览
新蒲崗食肆多不勝數,今日行過一間有很大玻璃窗的「茶。舍」HI TEA,看看餐牌的選擇也很多幾吸引,就試試吧。蒲燒鰻魚滑蛋包飯($62)這個滑蛋做得不錯,有蛋香而且很滑。鰻魚加上蒲燒汁惹味,更有鰹魚乾點綴,外型值得加分,飯量也很足夠,吃得飽飽。美國安格斯定食 ($72)牛排是不需要選擇熟度的,但肉質還是可以的,夠鬆軟,個汁醬也很惹味,我再加上辣椒汁更可口,以這個價錢而言也不錯。店員服務質素好,大家都很有士氣,讚!

蒲燒鰻魚滑蛋包飯($62)

美國安格斯定食 ($72)

店員服務質素好,大家都很有士氣,讚!
2023-11-29 874 浏览
今日要買外賣返去俾屋企人做晚餐,呢間茶舍喺正Mikiki斜對面,好就腳~餐牌好大好清楚~ 就係選擇都唔少,有啲花多眼亂😆呢間茶餐廳竟然有室外文青雅座!宜家天氣涼,真係可以試吓坐喺呢度食😆公平起見,打算點三個焗飯大家分: 番茄汁牛脷焗飯, 咖哩牛腩焗飯及咖哩雞扒焗飯等外賣期間留意到佢哋茶餐廳竟然有cake賣!仲未粟子布朗尼~ 其實係咪mont blanc 🤔三個焗飯好有份量! 外賣擰返屋企真係有啲重!個番茄牛脷焗飯有大大舊番茄,菠蘿同埋佢哋嘅飯有「炒底」 。焗飯嘅飯比較淋身,可以乾身返啲 。啲牛脷都好厚好大粒!食落都好淋咖哩雞扒焗飯塊雞扒炸得幾香口,唔會太乾,而且都幾厚身,啖啖肉😋咖哩牛腩焗飯啲牛腩出奇地好味,夠淋夠厚肉,有四大舊,有兩舊仲有小許肥膏,好有肥膏香 。咖哩配嘅薯仔係新薯連皮,有創意但我覺得始終去皮薯仔會淋啲入味啲 。港色咖哩香濃,如果可以多啲汁會再好啲 。

餐牌好大好清楚~ 就係選擇都唔少,有啲花多眼亂😆

三個焗飯好有份量! 外賣擰返屋企真係有啲重!

啲牛脷都好厚好大粒!食落都好淋

2023-11-27
2023-11-27 79 浏览
今日有朋友上嚟探訪,咁就喺附近買咗啲外賣,梗係叫間穩穩陣陣嘅茶舍,佢係一間周圍都有嘅港式餐廳⛵️⛵️咖喱焗牛腩🍛🍛茶舍嘅咖喱焗牛腩飯絕對係一款個人最愛嘅❤️❤️。牛腩軟嫩入味,加上咖喱醬汁,味道香濃。令人驚喜嘅係入邊仲有牛筋,增添了口感豐富同嚼勁十足。而薯仔唔係就咁烚完就攞去焗👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳,茶舍十分細心,會煎烤牛腩先再焗,令肉質更加入味。茄汁焗豬扒飯🍅🍅茶舍嘅茄汁焗豬扒飯亦係一道港式茶餐廳經典嘅菜式。豬扒煎得金黃酥脆,肉質嫩滑。茄汁醬汁與豬扒完美結合🐖🐖。茶舍嘅特點之一就係佢地嘅細心程度。無論係咖喱焗牛腩飯定係茄汁焗豬扒飯,佢哋都處理得細心,注重細節同品質。如果你鍾意香濃嘅咖喱牛腩同美味的豬扒飯,茶舍絕對係一個值得造訪嘅港式餐廳。

咖喱焗牛腩🍛🍛

茄汁焗豬扒飯🍅🍅

2023-11-27 73 浏览
不嬲見嘅茶記都係紅茶館呀文華冰室翠華嗰啲茶舍係近期先留意開好似都有幾間分店🤔上星期去新蒲崗工廈買嘢阿媽又話唔想煮飯🙅🏻‍♀️🍚👩🏽‍🍳所以就順便買外賣返屋企試試佢其實我見到佢啲下午茶都好吸引😍有牛角包西多薯條邪惡軸心🥲🥲但係因為係晚飯嘅關係都係帶返啲正餐算叫咗幾個一般茶記飯同意粉餐🧡鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵如果我唔講自己其實係喺茶記買返嚟個天使麵水準可以媲美貴價嘅Cafe😍首先佢嘅配料份量係比較豐富而且天使麵都好掛汁唔會突然有一啖乾爭爭師傅係有拌勻先至上碟並唔係求求其其倒啲配料落去就算而且一打開個蓋已經好香好吸引🤎咖喱牛腩焗飯呢個飯又係出色唔知大家有冇食過大角咀好出名嗰間越旺咖喱佢嘅味道就似係越旺嘅印式咖喱微辣中有啲椰漿中和辛香惹味牛腩勁稔薯仔係用新薯直頭覺得佢可以叫做招牌咖喱牛腩飯💛鰻魚炒飯佢個款式真係包羅萬有中式西式日式印式樣樣俱全鰻魚炒飯粒粒分明鰻魚亦都毫不吝嗇大大嚿調味料都唔會過鹹恰到好處亦都唔會太過油對於鰻魚大愛嘅老母來講佢非常滿意🥰🍹🍸另飯餐都有跟嘢飲,可以加$18換嘅特飲叫咗芒果雜果生椰乳特調同桂圓紅棗茶生椰特調好fresh配埋咖喱飯食係絕配🏝️其實我一直出街我對食茶餐廳都幾抗
不嬲見嘅茶記都係紅茶館呀文華冰室翠華嗰啲

鰻魚炒飯
鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵
咖喱牛腩焗飯
鰻魚炒飯
之前,在土瓜灣,九龍灣,都有食過“茶舍”的晚餐,覺得這餐廳的價錢非常實惠,性價比甚高。今日,我要到譽港灣探朋友,估不到來到Mikki 商場,就見到對面是茶舍。反正,朋友都是“無飯煮婦”,正好可以買些外賣上去,又可以再品嘗餐廳美食。我當然唔會錯過就是魚籽三文魚蛋炒飯👍👍👍,浦汁鰻魚炒珍珠米飯🥰,和忌廉野菌王烤雞意粉。💗跟餐有飲品送。外賣仲有拆扣。炒飯炒得有火喉,粒粒分明,飯質煙韌,我每次都會主打叫炒飯,次次都覺得好味。意粉也十分不錯,份量十足,也有不少雞件。😋😋😋貼心處就是在門口外設有座位,可以供客人輪候等位。還有,凍檸檬水,可免費飲用,可謂十分貼心。值得俾讚👍💗相信我朋友吃過此餐,一定會成為茶舍常客。🌟🌟🌟

意粉也十分不錯,份量十足,也有不少雞件。😋😋😋

相信我朋友吃過此餐,一定會成為茶舍常客。🌟🌟🌟
2023-11-14 78 浏览
今晚偷懶冇煮飯,同老公兩個喺屋企附近搵嘢食。本身諗住去下商場,途中見到有新餐廳,記得之前呢間喺土瓜灣分店食過下午茶好抵食,咁就試吓晚餐餐廳嘅食物種類選擇有好多,基本上都係日式同西式為主。小食甜品都有我地就叫咗個二人餐,有兩份主菜,小食同埋兩杯嘢飲。今日嘅餐湯係南瓜龍蝦湯,好飲😻估佢唔到白汁焗西蘭花咁大碟😳起碼有兩隻🥦老公話點解好似食極都食唔晒咁😂鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵料多過麵🤣同樣都係大大碟!老公加咗$18轉樽裝玫瑰普洱茶,又係好大樽,幾乎同我杯熱華田個杯口一樣咁大😳味道都幾順口好濃玫瑰花茶味主菜安格斯牛扒用鐵板上,聽住滋滋聲真係好有食慾🥩成個底都係薯菜😻淋埋蒜蓉汁落去即刻勁香叫咗5成嚟到鐵板熱多陣,切開都仲見到粉紅色,實在唔錯呀!呢個份量根本3個人食都得🤣超級抵呀!

餐廳嘅食物種類選擇有好多,基本上都係日式同西式為主。

小食甜品都有

我地就叫咗個二人餐,有兩份主菜,小食同埋兩杯嘢飲。

今日嘅餐湯係南瓜龍蝦湯,好飲😻

鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵料多過麵🤣同樣都係大大碟!

主菜安格斯牛扒用鐵板上,聽住滋滋聲真係好有食慾🥩
成個底都係薯菜😻淋埋蒜蓉汁落去即刻勁香

叫咗5成嚟到鐵板熱多陣,切開都仲見到粉紅色,實在唔錯呀!

呢個份量根本3個人食都得🤣超級抵呀!
  • 二人套餐
2023-11-12 72 浏览
係網上外賣平台叫左外賣自取,到左拎得嘅時間都未見有,就問一下收銀果個人,自問唔係衰語氣,有講唔該的,但收銀果個人即刻勁悔氣講:「你唔好問我,我咩都唔知,我好忙,好多單要處理」,真係好巴閉,原來問一下都唔可以,外賣單唔係單嗎?同埋因為係第一次幫襯,所以問一下d 外賣到左同擺邊都唔得嗎? 間野真係好大枝野..終於明點解d人愈來愈唔想留港消費,根本係貼錢買難受😕
間野真係好大枝野..
終於明點解d人愈來愈唔想留港消費,根本係貼錢買難受😕

2023-11-11 71 浏览
新蒲崗呢間餐廳不嬲幾有人氣,平日晏晝都要排晒隊!朋友住呢區帶我嚟呢度,5:50pm過到嚟啱啱可以趕得切食下午茶同埋夜晚!下午茶餐:氹仔風味豬扒包豬扒包的麵包口感鬆軟,外皮微脆,內裡酥軟,完美地搭配了豬扒多汁的鮮美!講個豬扒包好食過澳門嗰啲😝沙律菜亦都好新鮮!如果想健康啲就記住走醬!晚餐的美國牛柳薯菜蒜茸汁4成熟羅宋湯都幾多,而且唔會太多胡椒味牛柳的質感極為嫩滑,每一口都能感受到牛肉的鮮甜和頂級的口感。搭配蒜茸汁,更是增添了濃郁的香氣和風味。薯菜的炸至酥脆的外皮,內裡卻保持著軟嫩的口感凍檸茶的口味平衡,擁有濃郁的檸檬香氣,絕對能夠解渴又提神。無論是在下午茶餐還是晚餐後,這杯凍檸茶都能帶來令人愉悅的口感。

下午茶餐:氹仔風味豬扒包

晚餐的美國牛柳薯菜蒜茸汁4成熟
羅宋湯

都幾多,而且唔會太多胡椒味

搭配蒜茸汁,更是增添了濃郁的香氣和風味。
薯菜的炸至酥脆的外皮,內裡卻保持著軟嫩的口感

2023-11-11 60 浏览
嚟親呢度都係食蛋包飯/早餐/下午茶食咗好多次係不錯嘅最近仲新出咗幾款蛋包飯今次諗住試吓呢度啲扒發覺完全唔掂完全係搵食客笨真係忍唔住上嚟寫食評餐牌幅圖就勁厚出到嚟同大家樂啲扒餐一樣我當下仲諗緊係咪嚟錯咗大家樂嘅扒餐都唔洗過百呢個扒餐就盛惠$138其實呢度嘅食物係正常唯獨係扒真係唔好叫嚟食⋯
嚟親呢度都係食蛋包飯/早餐/下午茶

唯獨係扒真係唔好叫嚟食⋯

紐西蘭肉眼扒10oz
紐西蘭肉眼扒
2023-11-11
今日同朋友食新餐廳🍽️😋佢哋嘅菜單真係有驚喜😍🐂牛肋骨滑蛋包飯嗰個滑蛋真係滑到爆炸,牛肋骨咬落去都有肉汁噴出,真係令人滿足到爆!😋🥦白汁芝士焗西蘭花嗰個西蘭花煮得剛剛好,好嫩好爽口🤩 上面嘅白汁芝士真係好香濃,每一口入口都係一陣滿足感☺️🍜鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵啲麵係彈牙,加埋蒜香味同煙肉嘅香氣,真係嘅一絕!😍 最後,我地又飲咗熱奶茶同凍檸檬水,太解渴啦!🍋今晚嘅餐廳真係一個超值嘅選擇,再加上舒適嘅環境,Nice👍總括而言 (5個🖤係最高)好味指數 : 🖤🖤🖤🤍🤍服務態度 : 🖤🖤🖤🤍🤍環境打卡 : 🖤🖤🖤🤍🤍回頭指數 : 🖤🖤🖤🤍🤍📍茶舍 (景福街) (新蒲崗)🏢 新蒲崗景福街91-95號地下5-7號舖🕗星期一至日 07:00 - 21:30#新蒲崗美食 #新蒲崗必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie
今日同朋友食新餐廳🍽️😋佢哋嘅菜單真係有驚喜😍

🐂牛肋骨滑蛋包飯

🥦白汁芝士焗西蘭花

🍜鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵
啲麵係彈牙,加埋蒜香味同煙肉嘅香氣,真係嘅一絕!😍

最後,我地又飲咗熱奶茶同凍檸檬水,太解渴啦!🍋

今晚嘅餐廳真係一個超值嘅選擇,再加上舒適嘅環境,Nice👍

總括而言 (5個🖤係最高)
好味指數 : 🖤🖤🖤🤍🤍
服務態度 : 🖤🖤🖤🤍🤍
環境打卡 : 🖤🖤🖤🤍🤍
回頭指數 : 🖤🖤🖤🤍🤍

📍茶舍 (景福街) (新蒲崗)
🏢 新蒲崗景福街91-95號地下5-7號舖
🕗星期一至日 07:00 - 21:30

#新蒲崗美食 #新蒲崗必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-10-27
2023-10-17 111 浏览
這店近我家附近,平常一般我也是堂食的。今天放工倦了,想早點回家,所以在 openrice 訂了外賣自取。上車前訂,到站下車去拿剛好。我選了㠙仔黑松露飯,下單後幾分鐘後茶舍就打電話給我,由於我唔識呢個電話,所以沒接聽。夠鐘去到後被告知由於蠔仔唔新鮮,所以沒有煮比我。原來佢哋打比我就係想話我知d蠔唔新鮮,問我要不要換另一款食物。最後我改選了曼魚蛋包飯,即煮,十分鐘內可取。份蛋包飯好好味。這店是有心機服務的,可以再進步的就是下次如果客人沒聽電話,可以留言。

這店是有心機服務的,

可以再進步的就是下次如果客人沒聽電話,可以留言。
2023-10-16 123 浏览
鍾意食嘢嘅我,都未必會打食評,除非好好,但今次係好失望。喺附近,好肚餓,好想食好d,諗起lee間,因為想食牛,上次食晚餐都ok,所以第二次嚟,叫咗遠望都一樣,點知一切,半塊嘅底係肥膏,於是叫咗職員,收咗(無影到),點知換嚟態度惡劣職員:(拋低盆嘢)煮熟咗嫁啦(我都唔係嫌生)件牛好似只係切咗肥部分,明顯無咗一半,仲要全熟濃邊
鍾意食嘢嘅我,都未必會打食評,除非好好,但今次係好失望。

態度惡劣職員:(拋低盆嘢)煮熟咗嫁啦(我都唔係嫌生)
件牛好似只係切咗肥部分,明顯無咗一半,仲要全熟濃邊
2023-10-04 106 浏览
本想試泰媽子的鴨哥哥飯,但它休息,結果我到了前面新開的茶舍吃下午茶。這新店常要排隊,今天也不例外。我問一個人要等位嗎?店員還是叫我排隊,但很快就到我,只是叫我排隊做做樣。喜歡獨自覓食的其中一個原因,是不用怎麼排隊。這店全店爆滿,店員親切但有點手忙腳亂,可能新開張還沒適應。我點了個迷你肉醬意粉配吉列魚柳。味道適中,魚柳酥脆,不過份量偏小,如果沒吃早餐午餐,會覺得不夠飽。臨走前看到鄰桌的吉列豬排很大,早知我點豬排餐吧......這個下午茶只是$42,還好吧。下次試別家。

這店全店爆滿,店員親切但有點手忙腳亂,可能新開張還沒適應。

肉醬意粉配吉列魚柳

這個下午茶只是$42,還好吧。下次試別家。
2023-09-27 130 浏览
茶舍的蕃茄蛋午餐肉通粉和熱奶茶真是太好吃了!這道通粉讓我驚艷,裡面的蕃茄味道非常甜美,每一口都充滿了自然的甜味,讓我嘴裡充滿了幸福感。蛋的部分更是令人驚喜,煎得剛好,外表金黃酥脆,內裡帶著柔軟的口感,散發著濃郁的香氣,讓整道菜增添了豐富的層次感。此外,茶舍的熱奶茶也是一絕!它的香濃度剛好,奶茶的濃郁味道與茶的香氣完美融合,喝起來滑順而且回甘。每一口都令人陶醉其中,讓我彷彿置身於茶香四溢的環境中。總結來說,茶舍的蕃茄蛋午餐肉通粉和熱奶茶是一對絕佳的搭配,美味程度讓人驚艷。蕃茄的甜味和蛋的香氣給人留下深刻的印象,而熱奶茶的香濃口感更是令人回味無窮。我強烈推薦大家去茶舍品嚐這道美食組合,絕對不會讓你失望!

2023-09-27
2023-09-22 142 浏览
最近公司附近開了好多間茶餐廳,這間成個星期都好多人排隊,菜式多元化,今日心血來潮就試一試,叫咗個慢煮咖喱牛腩飯,但原來只係得一舊牛腩+一嚿牛筋,全部都係薯仔,味道還可以,但係如果你講咖喱牛腩,咁冇理由得一舊咁少囉,一係你就話慢煮咖喱薯仔牛筋腩,咁我就會明白牛腩可能係少啲。跟住問待應點解,佢話問下,其實我冇諗要佢換,所以繼續食,但到我食完都冇回覆,亦冇理會,好似當冇事發生咁、冇回應,所以一定冇下次😒
慢煮咖喱牛腩飯